Gospodarstvo

Prodaja Ere

Velenje, 02. 11. 2005 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Era se v Sloveniji ne bo več ukvarjala z maloprodajo. Mercator bo prevzel večino Erinih delavcev.

Era bo Mercatorju prodala 41 trgovin
Era bo Mercatorju prodala 41 trgovin FOTO: POP TV

Delničarji velenjske trgovske družbe Era so na skupščini, na kateri je bilo navzočega 96,7 odstotka kapitala, s 84,6 odstotka glasov sprejeli sklep o prodaji nepremičnin, poslovnega deleža in zalog Poslovnemu sistemu Mercator.

Članica uprave Nada Zavolovšek Hudarin je povedala, da se Era v Sloveniji ne bo več ukvarjala z maloprodajno trgovsko dejavnostjo. Na vprašanje, koliko znaša vrednost sklenjenega posla med Ero in Mercatorjem, je Zavolovšek Hudarinova odgovorila, da se prva moža obeh družb o tem še nista dogovorila. Na sprejeti skupščinski sklep sta izpodbojno tožbo napovedala Slovenska odškodninska družba in Hram holding.

Era je Mercatorju že pred časom prodala 19.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v sklopu kompleksa Skopski sejem, kjer Mercator konec leta 2006 načrtuje gradnjo nakupovalnega centra. Na Hrvaškem je Mercator pridobil 53.000 kvadratnih metrov bruto prodajnih površin. Tako si bo Mercator, ki naj bi letos na Hrvaškem ustvaril več kot dve milijardi kun prihodkov, prizadeval postati drugi največji trgovec na hrvaškem trgu. Ljubljanski trgovec je za Erino premoženje v Makedoniji in na Hrvaškem odštel 47,5 milijona evrov.

Zavolovšek Hudarinova je pojasnila, da bo Era še naprej krepila svojo maloprodajno trgovsko mrežo v državah nekdanje Jugoslavije, predvsem v Črni Gori, Makedoniji in na Kosovu. Na slovenskem trgu pa se bo Era, ki ima po zadnjih podatkih 2,4-odstotni tržni delež, ukvarjala z novimi programi, kot sta inženiring in cash&carry trgovina.

Prodaja Mercatorju

Upravi Ere in Mercatorja sta se dogovorili, da bo Mercator prevzel večino Erinih delavcev, čeprav njihovo točno število še ni znano. V matični družbi Era je sicer trenutno zaposlenih 1406 delavcev. Zavolovšek Hudarinova je dejala, da bo Era s hčerinskimi podjetji, v katerih je zaposlenih od 450 do 500 delavcev, z novimi programi v letu 2006 ustvarila okrog 17 milijard tolarjev prihodkov.

Na podlagi danes sprejetega sklepa o odprodaji premoženja, bo Era Mercatorju tako prodala 41 trgovin in tri skladišča v Šmartnem ob Paki, Velenju in Novem Celju, prodala bo tudi zaloge v družbi Adut Mega. Z nakupom Erinih trgovin pa bo Mercator, ki ima okoli 40-odstotni tržni delež, pridobil 46.399 kvadratnih metrov bruto prodajnih površin in 17.764 kvadratnih metrov skladiščnih prostorov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3