Gospodarstvo

Iz rastlinskih olj v gorivo

Ljubljana, 23. 04. 2007 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Petrol bo v sodelovanju s podjetjem Pinus TKI proizvajal biogorivo. Tovarno bodo zgradili v Račah pri Mariboru.

Takšno tovarno za proizvodnjo biodizla so postavili v Španiji
Takšno tovarno za proizvodnjo biodizla so postavili v Španiji FOTO: Reuters

Družba Petrol in podjetje Pinus TKI sta sklenila sporazum o poslovnem sodelovanju pri proizvodnji in trženju biogoriva – biodizla. Dogovor zajema skupna vlaganja pri gradnji nove tovarne za proizvodnjo biodizla v Račah pri Mariboru, v kateri naj bi letno proizvedli okoli 43.000 ton tega goriva. Celotna investicija je ocenjena na okoli 20 milijonov evrov, nova tovarna pa naj bi začela obratovati v začetku leta 2009, so sporočili iz Petrola.

Nove zmogljivosti bodo razširile že obstoječo proizvodnjo v Račah, ki dosega 7000 ton letno. Podjetji pričakujeta, da bo proizvodnja odslej znašala 50.000 ton biodizla letno, v njej pa bodo predelovali rastlinska olja (soja, ogrščica) v biodizel, ki bo ustrezal vsem zahtevnim evropskim standardom na tem področju.

Petrol in Pinus sicer že vrsto let sodelujeta na področju biodizla in nekaterih drugih proizvodih. Petrol bo z novo proizvodnjo pridobil kakovostnega in konkurenčnega domačega dobavitelja, saj bo ob vedno višjih okoljskih zahtevah vsako leto potreboval večje količine tega goriva, so še sporočili iz Petrola.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djordjevic.dejan@triera.net
23. 04. 2007 15.07
Heh, ta zadeva je lahko kvečjemu varnejša od tovarne, ki nas že desetletja gifta, piko na i pa postavi krematorij, kamor vozijo na uničevanje svinjarijo iz vse Evrope. Me prav zanima, zakaj tovornjaki tja svoje tovore vozijo ponoči ...
goso
23. 04. 2007 14.04
Iz soje, ogrščice. Kar se domačih tiče, če bojo zarad večje pridelave zemljo svinjal s kemikalijami, pol smo pršli z dežja pod kap. Prosim novinarje, da to raziščejo.