Gospodarstvo

Gospodarska rast: napovedi Svetovne banke precej nižje od OECD

Pariz, 07. 06. 2023 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

OECD Sloveniji za letos napoveduje 1,5-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa 2,6-odstotno. Svetovno gospodarstvo naj bi se medtem letos okrepilo za 2,7 odstotka, potem ko je marca OECD napovedoval 2,6-odstotno rast. Svetovna banka pa v svojem novem poročilu za letos napoveduje 2,1-odstotno rast svetovnega gospodarstva.

Napovedi rasti za prihodnje leto Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ni spreminjala; svetovni bruto domači proizvod naj bi se leta 2024 okrepil za 2,9 odstotka, izhaja iz poročila, ki ga je OECD objavil na spletni strani. Organizacija je izboljšala napoved za gospodarstva ZDA, Kitajske in območja z evrom. Še vedno pa ocenjuje, da rast ne bo presegla 3,3-odstotne iz leta 2022.

Slovenija bo po napovedih OECD letos zabeležila 1,5-odstotno rast, kar odraža šibko domače in zunanje povpraševanje. Razmere na trgu dela bodo ostale nespremenjene, kar bo spodbujalo rast plač in dodatno krepilo inflacijske pritiske. Leta 2024 naj bi se rast v Sloveniji okrepila na 2,6 odstotka.

Inflacija naj bi medtem po napovedih OECD v Sloveniji letos znašala 7,3 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se sprostila na 4,4 odstotka.
Inflacija naj bi medtem po napovedih OECD v Sloveniji letos znašala 7,3 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se sprostila na 4,4 odstotka. FOTO: Adobe Stock

"Razmere se izboljšujejo, a pot okrevanja svetovnega gospodarstva je dolga," je v najnovejšem poročilu zapisala glavna ekonomistka pri organizaciji Clare Lombardelli. Kot je dodala, je glede na pretekle standarde tokratno okrevanje šibko.

Okrevanje spodbujajo nižje cene energentov, sprostitev ozkih grl v dobavnih verigah in sprostitev strogih protikoronskih ukrepov na Kitajskem, so zapisali v poročilu. Po drugi strani ga še naprej zavira inflacija. Ta se sicer znižuje, a vztraja na visoki ravni. Kot ocenjuje OECD, bo to dejstvo najverjetneje centralne banke po svetu še naprej spodbujalo k višanju obrestnih mer.

"Centralne banke morajo ohraniti strogo denarno politiko, dokler ne bo jasno, da se inflacijski pritiski zmanjšujejo," so zapisali. Na drugi strani OECD opozarja, da se visoke obrestne mere že čutijo, predvsem v nepremičninskem in finančnem sektorju.

V poročilu je organizacija opozorila tudi na proračunske primanjkljaje večine držav in višje dolgove, kot so jih beležile pred pandemijo covida-19. "Ko bo okrevanje stabilno, bo treba državno financiranje zmanjšati in bolje usmeriti," je dejala Lombardellijeva.

Ob nadaljnjem padanju cen energentov – te so vrh dosegle po ruski invaziji na Ukrajino – bi morale vlade odpraviti različne sheme pomoči, s katerim pomagajo potrošnikom, so zapisali pri OECD.

Napoved gospodarske rasti za ZDA je organizacija dvignila na 1,6 odstotka, Kitajski pa napoveduje 5,4-odstotno rast. Obe sta za 0,1 odstotne točke višji kot v marčni napovedi. Za 0,1 odstotne točke je OECD popravil tudi napoved rasti območja z evrom, in sicer na 0,9 odstotka. Nemško gospodarstvo naj bi letos stagniralo, japonsko pa beležilo 1,3-odstotno rast.

Svetovna banka za letos napoveduje 2,1-odstotno rast svetovnega gospodarstva

Visoke obrestne mere in vojna v Ukrajini še naprej znatno upočasnjujejo svetovno gospodarsko rast, v svojem novem poročilu opozarja Svetovna banka. Po 3,1-odstotni rasti v lanskem letu se bo ta letos upočasnila na 2,1-odstotka, so napovedali.

Tokratna napoved je za 0,4 odstotne točke višja od ocene, ki jo je Svetovna banka objavila januarja. "Gre še vedno za eno najšibkejših stopenj rasti v zadnjih petih desetletjih. Svetovno gospodarstvo je v negotovem položaju," je ob objavi poročila dejal glavni ekonomist banke Indermit Gill.

Leta 2024 naj bi svetovno gospodarstvo nekoliko okrevalo in beležilo 2,4-odstotno rast, ugotavlja Svetovna banka. Ob tem opozarja, da podatki niso dokončni in da bi lahko bila rast tudi nižja od pričakovane.

Ob tem je Svetovna banka napovedala tudi postopno zniževanje svetovne inflacije na račun manjšega povpraševanja in padca cen surovin. Na drugi strani je opozorila na možnost, da bi lahko vztrajajoče visoke ravni inflacije vodile v nadaljnje zaostrovanje monetarnih politik v državah.

"Pomembno se je zavedati, da napoved glede pričakovane rasti ni dokončna. Imamo priložnost, da obrnemo tok, vendar bomo morali za to sodelovati vsi," je ocenil predsednik Svetovne banke Ajay Banga.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LukaS8
07. 06. 2023 13.13
+1
Kobajagi nekaj napovedujejo pa dejansko točno vedo koliko bo česa, ker so platno in škarje v njihovi domeni. Ko gre populaciji preveč dobro je treba inflacijo in cene napihnit, da ni časa za premišljevanje o nepravičnosti sistema. V bistvu 1% drži v šahu 99% ostalih. In prekleto se bojijo pasti...
brabusednet
07. 06. 2023 12.20
-2
To je vse odvisno od raspleta vojne v Ukrajini in drugih žarišč konfliktov.Te napovedi se spreminjajo,kot vreme.
jank
07. 06. 2023 11.19
-2
Pa kako je mogoče, se sprašujejo sektaši, da ima Golob tako moč v OECD, ki objavlja bolj optimistične napovedi za državo.
Dragica Cegler
07. 06. 2023 13.05
+5
Saj je Janša tudi imel moč v svetu in je vplival na epidemijo.Saj je bil on kriv, vsaj tako ste trdili.
Anion6anion
07. 06. 2023 10.27
+9
Šlogarji spet v akciji! Koliko plačujemo te senilne starce da nam solijo pamet?