Gospodarstvo

Izjava medijske hiše Pro Plus o kibernetskem napadu

Ljubljana, 15. 02. 2022 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V noči na 8. februar 2022 je bil zaznan kibernetski napad na medijsko hišo Pro Plus. Nemudoma smo začeli z izvajanjem vseh varnostnih postopkov, napad prijavili Nacionalnemu odzivnemu centru za kibernetsko varnost SI-CERT in Policiji ter takoj, ko smo ugotovili, kolikšen bi lahko bil obseg napada na naš računalniški sistem, o tem obvestili javnost preko spletne strani 24ur.com. S postopkom in ugotovitvami sproti seznanjamo tudi Informacijsko pooblaščenko.

Hiša PRO PLUS
Hiša PRO PLUS FOTO: Aljoša Kravanja

Pri pregledu morebitnih ogroženih programov smo zaznali, da so bili v napadu razkriti podatki, ki smo jih zbirali preko sistema za rekrutiranje v naše šove in oddaje. Razkriti bi bili lahko tudi podatki prijavljenih na ogled naših oddaj, podatki v bazi oddanih vlog za zaposlitev in poslovni bazi. V tem trenutku lahko potrdimo, da je prišlo do nepooblaščenega dostopa do dela osebnih podatkov, ki pa po do sedaj znanih informacijah niso bili javno razkriti.  

 Zaradi obsega napada, števila uporabnikov in osebnih podatkov, ki bi bili lahko razkriti, bi neposredno obveščanje posameznikov v tem trenutku predstavljalo nesorazmeren napor za našo medijsko  hišo. To javno sporočilo smatramo kot obvestilo posameznikom o nepooblaščenem dostopu do osebnih podatkov.  

Ob tem želimo tudi izpostaviti, da so vsi podatki, ki ste jih delili z nami kot registrirani uporabniki naših spletnih storitev varni in v napadu niso bili izpostavljeni. Ne glede na to predlagamo svojim naročnikom in uporabnikom kot preventivni ukrep menjavo gesla za dostop do naših storitev. Predlagamo tudi menjavo gesla do vseh drugih aplikacij oz. naprav, kjer ste uporabljali iste dostopne podatke. Navodila za izbiro varnega gesla so dosegljiva na spletni strani nacionalnega programa za ozaveščanje Varni na internetu (https://www.varninainternetu.si/mocno-geslo/).  

Nastalo situacijo obravnavamo prioritetno in skrajno resno. Celotnega obsega napada še ne moremo oceniti, vse svoje moči usmerjamo v sanacijo škode in preprečitev podobnih situacij v prihodnje.  

 Za dodatna pojasnila in informacije o razkritju se prosimo obrnite na našo pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov, na elektronski naslov gdpr@pop-tv.si in brezplačno telefonsko številko 080 44 44.  Ob tem se vam vnaprej zahvaljujemo za potrpežljivost in razumevanje, saj preiskava napada še traja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3