Gospodarstvo

Izjemna negotovost, a ni pogojev za uveljavljanje izjemnih okoliščin

Ljubljana, 26. 09. 2022 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, V.L.
Komentarji
7

Čeprav so obeti za leto 2023 zelo negotovi, mora vlada ob nujnem ukrepanju zaradi draginje v čim večji meri omejevati rast tekoče porabe. Trenutne razmere niso zadostni razlog za uveljavljanje izjemnih okoliščin v letu 2023, po katerih uravnoteženost javnih financ ni več na prvem mestu, kot je bilo to možno v času covida-19, navaja fiskalni svet.

Obete po ocenah fiskalnega sveta zaznamujejo izjemna negotovost, a trenutne razmere niso zadostni razlog za uveljavljanje izjemnih okoliščin v letu 2023. Tako je treba po oceni sveta po koronskem obdobju, ko je država lahko odstopala od veljavnih pravil, ponovno zagotoviti doseganje srednjeročne uravnoteženosti salda sektorja države, kot določata slovenska in evropska zakonodaja, in nakazati postopno strukturno uravnoteženje javnih financ.

Poglavitni razlog za povečane negotovosti so zaostrene geopolitične razmere. "Ocenjujemo, da znaša makroekonomski šok zaradi višjih cen uvoženih energentov v letu 2023 glede na leto 2019 okoli šest odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), glede na leto 2022 pa dodatna skoraj dva odstotka BDP. Zato je posredovanje države upravičeno, del tega šoka pa bi morala absorbirati tudi podjetja in gospodinjstva," so poudarili.

cena elektrike
cena elektrike FOTO: Dreamstime

"Ukrepi, ki naslavljajo energetsko krizo, morajo biti pravočasni, usmerjeni in začasni ter ne smejo slabšati strukturnega položaja javnih financ. To velja v primeru negotovega vztrajanja censkih šokov, še posebej za prilagajanje različnih skupin javnih izdatkov trenutno visoki ravni cen energentov," so navedli v oceni izpolnjevanja pogojev za obstoj izjemnih okoliščin v letu 2023, za katero je fiskalni svet zaprosila vlada.

Fiskalni svet je kritičen do Evropske komisije, ki je podaljšala odstopno klavzulo tudi v leto 2023. "Ta odločitev je v veliki meri diskrecijska, horizontalna in posledično omejuje prostor za samostojne odločitve nacionalnih neodvisnih fiskalnih institucij," so zapisali in dodali, da takšne odločitve tudi po mnenju Evropskega fiskalnega odbora krhajo verodostojnost ekonomskega upravljanja v EU, utemeljenega na fiskalnih pravilih.

Njihovo izvajanje bo tako fiskalni svet ocenjeval v skladu z veljavno zakonodajo, so napovedali. "Ob večplastnem ukrepanju za omilitev draginjske krize od vlade pričakujemo transparentno in verodostojno opredelitev ukrepov ter ovrednotenje njihovih učinkov na javne finance," so navedli in izrazili tudi pričakovanje, da bo vlada po izteku obdobja uveljavljanja izjemnih okoliščin pristopila k izvajanju popravljalnega mehanizma.

Kot so spomnili, je svet je ob izbruhu epidemije marca 2020 ugotovil, da ta predstavlja neobičajni dogodek, ki po zakonu o fiskalnem pravilu omogoča uveljavitev izjemnih okoliščin. Te so veljale tudi lani in letos. Spomladi je svet napovedal, da bo odločitev za prihodnje leto sprejel pred obravnavo proračunskih dokumentov to jesen. Vsakokrat pa je poudaril, da morajo biti ukrepi začasni in da se morajo neposredno nanašati na izredne okoliščine.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
26. 09. 2022 14.15
-1
KIriptovalute ukinte povsod pol bo pa vredu. Ne pa vlagat u neumne e-kovance pol pa ta gnar projde ker ga tisti piratki tm gori poberejo ostali pa nimamo nč pol se pa preseravajo 10 evrov za burek ja malo pomislite z betico. Kdaj se je to use začelo dražit? Ko je bil vrhunec kripto manije. Evo. Usak lolek lahko poveda te "nove" tehnologije (ki so u bistvu stare) vam pamet rolajo. Nehat.
Rdečimesečnik
26. 09. 2022 13.36
+1
Banion
26. 09. 2022 13.25
+2
ja ob tem se povečujejo plače v javnem sektorju, dohtarji so pa tako znoreli ss vojimi zahtevami. penzjonisti pa tolčejo revščino, ker nimajo več karla v vladi
kiropraktik
26. 09. 2022 12.41
+4
Kljub temu bo vlada najela dodatna posojila! Rabi za javni sektor, migrante, NVO, Rome............. ......
proofreader
26. 09. 2022 12.34
+5
Itak bo za Golobovo nesposobnost kriv Janša.
devlon
26. 09. 2022 12.30
+1
jaz sem svojo porabo omejil na skrajni minimum. S čimer prispevam k zmanjšanju inflacijskih pritiskov.
Energetski mesija
26. 09. 2022 11.50
+6
nič ne delajo, kar naredijo zajebejo ampak mi jih podpiramo! decembra bo svobodo podpiralo 194% anketiranih!