Gospodarstvo

Ljubljančan zlorabil podatke delničarjev in si izplačal 43.500 evrov dividend

Koper , 14. 05. 2021 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

53-letnik iz okolice Ljubljane je osumljen, da je od leta 2013 dalje zlorabil podatke sedmih delničarjev in s tem pridobil 43.538 evrov izplačila dividend. Proti 53-letniku, na katerega je Policijo opozoril anonimni prijavitelj, je bila že podana kazenska ovadba.

Policijska uprava Koper je 11. aprila 2019 od delniške družbe z območja njihove policijske uprave prejela pisno prijavo suma storitve kaznivega dejanja goljufije. Iz prijave je izhajal sum, da je neznani storilec z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin spravil zaposleno v družbi v zmoto in jo s tem zapeljal, da je ta zaposlena v škodo omenjene delniške družbe izplačala neto znesek neizplačanih dividend delničarja na napačen  bančni račun, odprt pri slovenski banki.

Iz prejete prijave je še izhajalo, da je delniška družba v letu 2013 izplačevala dividende iz dobička, ustvarjenega v poslovnem letu 2012. Oškodovani  delničar je bil na presečni datum za izplačilo dividend lastnik 4000 delnic, zaradi česar je gospodarska družba delničarja pisno pozvala, naj dostavi  podatke za izplačilo. Ker ni odgovoril, je ostal znesek dividend neizplačan, sporočajo s PU Koper.

31. marca 2016 pa je zaposlena v delniški družbi prejela elektronsko poštno sporočilo z osebnimi podatki delničarja (ime in priimek, davčna številka, številka osebnega računa in datum rojstva) in zahtevo za izplačilo dividende. Elektronsko poštno sporočilo je bilo poslano z brezplačnega poštnega  naslova s prikaznim imenom dejanskega delničarja. Na podlagi prejetih podatkov je delniška družba dividendo izplačala na bančni račun, ki je bil naveden v e-sporočilu. Zatem je 13. aprila 2018 delniško družbo po telefonu kontaktiral dejanski delničar ter se zanimal o postopku izplačila dividend zamudnikom.

Pri preverjanju v informacijskem sistemu delniške družbe je bilo ugotovljeno, da je bila dividenda delničarja že izplačana. Pri nadaljnjem preverjanju  so ugotovili še, da ni delničar nikoli uporabljal e-naslova, s katerega je bil poslan zahtevek, ter da osebni bančni račun ni njegov.

Proti osumljenemu 53-letniku so podali kazensko ovadbo. (Fotografija je simbolna.)
Proti osumljenemu 53-letniku so podali kazensko ovadbo. (Fotografija je simbolna.) FOTO: Shutterstock

27. maja 2019 so nato kriminalisti od slovenske banke prejeli podatke o lastniku bančnega  računa, na katerega je bila izplačana dividenda, nanj pa se je nanašal tudi izpis transakcij na bančnem računu. Iz tega je bilo razvidno, da je bila dividenda v resnici izplačana na njegov bančni račun. 

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so zoper imetnika bančnega  računa zaradi utemeljenega suma, da je izvršil kaznivo dejanje goljufije na škodo delniške družbe, 8. oktobra 2019 podali kazensko ovadbo. 

14. aprila 2020 so na PU Koper nato prejeli anonimno obvestilo, v katerem je anonimni prijavitelj zelo konkretno navajal, da zgoraj navedenega kaznivega dejanja goljufije ni izvršil lastnik bančnega računa, temveč naj bi kaznivo dejanje izvršil  53-letnik iz okolice Ljubljane, sicer sorodnik  prvotno ovadenega, dodajajo na Policiji.

S ponovnim preverjanjem v oškodovani delniški družbi so bile potrjene navedbe iz anonimnega obvestila, in sicer da gospodarska družba uporablja programsko opremo za vodenje delniške knjige družbe, v kateri je 53-letnik zaposlen in ki gospodarski družbi nudi vsebinsko in tehnično podporo pri uporabi njihovega programa.

Na podlagi zbranih obvestil in na novo pridobljenih dokazov je bila pridobljena odredba Okrožnega sodišča v Kopru, na podlagi katere so kriminalisti 25. maja 2020 opravili preiskavo stanovanja in drugih prostorov na naslovu stalnega prebivališča 53-letnika iz okolice Ljubljane ter preiskavo poslovnih  prostorov družbe, kjer je bil zaposlen in ki jih je uporabljal osumljeni. Med hišno preiskavo je bilo zaseženih več elektronskih naprav in ostalih listin zaradi nadaljnjega postopka zavarovanja in preiskave.

Tako je bilo v predkazenskem postopku s policijsko preiskavo ugotovljeno, da je 53-letnik od leta 2013 naprej utemeljeno osumljen, da je zlorabil podatke sedmih delničarjev od dveh delniških družb in si z navedenimi dejanji pridobil 43.538,76 evra protipravne premoženjske koristi, kolikor znaša neto znesek izplačil delniških družb na posamezni osebni bančni račun osumljenega.

Na  podlagi  zbranih dokazov je bila 18. decembra 2020 zoper osumljenega podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Kopru zaradi sedmih kaznivih dejanj goljufije, za kar je zagrožena zapora do treh let, sedmih kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov (zagrožena kazen zapora do treh let) ter kaznivega dejanja napada na informacijski sistem, za kar mu grozi kazen zapora do dveh let. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1860941
17. 05. 2021 09.43
Vse je očitno. Gospa, ki izplačuje, je kriva. Novinar sicer blodi, da je bila zapeljana?!?! Verjetno ne more napisati, da je neumna.
krpati
15. 05. 2021 08.45
Roke preč....
TooSick
14. 05. 2021 14.25
+2
Za nase sodisce bo dovol samo skesanost in opravicilo
guruguru
14. 05. 2021 11.07
+4
Ce lahko krade Ivan&Co lahko tudi mi!
Bu?ko Štru?ko
14. 05. 2021 11.05
+0
Jankovich and Co.?
markospenca
14. 05. 2021 10.58
Verjetno sem preslišal. In ta DD je? Mogoče bi se še kdo oglasil.
BogiEmil
14. 05. 2021 10.45
+3
Je upal, da bo korona dokončala ... in potem bi bilo vse tiho .... kako lahk fotru al pa bližnjemu kradeš ... ehhhhh ...
Silmarillion
14. 05. 2021 10.38
+2
Eh...Poznam moškega, odtujil (ukradel, ja) lastnino javnega podjetja, popoldan pa privat prodajal. To je kraja državne, javne, davkoplačevalske, kakorkoli lastnine. In še ne vem za kakšnega človekoljuba se javno predstavlja! To so vedeli vsi, zgodilo se ni nič. To je Slovenija.
Antipolitik
14. 05. 2021 10.08
+3
Torej "business as usual". To delajo politiki čisto zakonsko nam davkoplačevalcem, in za velike vsote.
ni_mi_vse_eno
14. 05. 2021 09.58
+0
43.000 EUR je pridobitna dejavnost, ampak pol milijona evrov, pa ni pridobitna dejavnost, hehe. Zakon o računskem sodišču (ZRacS-1)), : "16. člen (nezdružljivost funkcij na računskem sodišču z drugimi funkcijami in z opravljanjem določenih del oziroma dejavnosti) (1) Funkcija člana računskega sodišča, funkcija vrhovnega državnega revizorja in funkcija sekretarja računskega sodišča (v nadaljnjem besedilu: funkcija na računskem sodišču) ni združljiva: 1. s funkcijo v državnem organu, organih lokalne skupnosti, politične stranke ali sindikata; 2. z delom v državnem organu, organu lokalne skupnosti ali pri nosilcu javnih pooblastil; 3. s članstvom v organu vodenja ali nadzora gospodarske družbe, gospodarske javne službe, sklada, zavoda ali zadruge; 4. z opravljanjem kateregakoli poklica ali pridobitne dejavnosti, ki po zakonu ni združljiva z opravljanjem javne funkcije. (2) Z dnem nastopa funkcije na računskem sodišču preneha nosilcu funkcije na računskem sodišču funkcija iz 1. točke prejšnjega odstavka. (3) Nosilec funkcije na računskem sodišču mora najkasneje v treh mesecih od dneva imenovanja prenehati opravljati delo oziroma dejavnost iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka tega člena . Če tega ne stori, mu preneha funkcija na računskem sodišču. (4) Nosilec funkcije na računskem sodišču mora najkasneje v treh mesecih od imenovanja predložiti Državnemu zboru pisno izjavo o svojih premoženjskih razmerah v skladu z zakonom o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo (Uradni list RS, št. 49/92 in 50/92 - popr.).
gumy
14. 05. 2021 10.05
+3
Ali ti ločiš med krajo in plačilom za opravljeno delo?
TistoPravo
14. 05. 2021 09.52
+3
Torej je še enega namočil minimalno medtem...
14. 05. 2021 09.44
+3
Kapo dol,kr tko naprej,dokler bojo plače 700e,se je treba znajdit...lp
resslovenka
14. 05. 2021 09.33
+14
Ljubi slovenceljni. Resnica je, da si nekateri "zaupanja" vredni ljudje prav radi prisvojijo kar jim ne pripada. Žal. Ne vsi, vendarle pa mnogi. Sem gledala prenos preiskovalne komisije, ko so "prali" DUBT v zvezi s propadlo Factor banko. Nihče od zaslišanih se v glavnem skoraj ničesar ne spomni, direktor, ki se ve zakaj je direktor in ki je odgovoren za poslovanje družbe, se je izgovarjal kako ni vedel tega in onega in bla, bla, bla.... Nato se je komisija odločila, da se zapre prenos za javnost. Sej veste tisto resnico.. Strogo zaupno, ker ni vse, za vsaka ušesa. Si pa lahko ljudska zdrava kmečka pamet predstavlja, kaj zna biti v ozadju, mar ne? Skratka, ta direktor se ni čutil odgovornega za nič. Izmotaval se je in Izmotaval. Še najbolj naiven človek mu nebi verjel. Vendarle pa vsi vemo, kaj pomeni biti direktor tako pomembne ustanove in nasploh vsakega poslovnega subjekta. Direktor je odgovoren za vse kar se dogaja in zgodi. Dejstvo! Zato je direktor - s posebno individualno pogodbo, ki vključuje.. ohoho nagrad in bonitet. Pa tudi odgovornosti za poslovanje. To slednje, v sodnih procesih taki v glavnem zanikajo, se sprenevedajo in se dobesedno norčujejo iz nas, ki moramo na koncu njihove barabije plačati, davkoplačevalci. Zato, ljubi slovenceljni je kot je, pri nas. 😎
Darko32
14. 05. 2021 09.39
+11
Žal imaš prav. Zaupanja vredni ljudje, ki se sami oklicujejo, da so vredni zaupanja delajo kriminal, da te glava boli. Tako smo videli primer v Celju na Sonije, kjer čatoti goljufajo. Potem so prieri, kjer državne ustanove delajo vse, da preslepijo poštenega državljana tudi tako, da ga okradejo. Sem videl prier, ko je uradnica imela pred seboj podpisano pogodbo in s eje delal blesavo, da ne vidi samo z ciljem, kako preslepiti državljana preko državne uprave. Potem pa se gremo neko pravno državo. Krade se vsepovsod tudi v državni upravi. Zato takšnim bajpas transkacijam so učitelji kar v državni upravi in po sodnijah. Zato pravim ,da bi se maralo zaostriti to področje v kazenskih sancijah in pozapreti vs ete barabine. A kaj ti pomaga, če pa politika drži svečo zraven pri barabijah.
Silmarillion
14. 05. 2021 10.35
+3
wolfterier
14. 05. 2021 09.32
+8
Ja,kaj se grejo,saj on je to naredil v prostem času in to ni pridobitna dejavnost.
ni_mi_vse_eno
14. 05. 2021 09.52
+4
Darko32
14. 05. 2021 09.31
+6
Saj nevem kaj se gremo. Pa to delajo vsi tisti, k iso v državni upravi in imajo stike z denarjem in proračunom. Pišjo lisiitne in goljufajo po dolgem in počez.
MESE?AR
14. 05. 2021 09.19
-4
A Veselu se pa zdaj po ovadbi Predsednika KPK nobeden ne bo opravičil ?
Darko32
14. 05. 2021 09.26
-1
MESE?AR Ne poznam primera, vednar če nekdo nekoga neupravičeno prijavi in tudi če je novinar se je treba prizadetemu opravičiti. Javno povedati kdo je to neresnico širil.
JApajaDAja
14. 05. 2021 09.19
+4
okradli so tudi adrio, šarili po računalniški opremi na vrhovnem sodišču v lj....še nič info o tem?
lotkolba
14. 05. 2021 09.10
+1
Naj mu sodijo dokler so se njegovi na oblasti pa bo resen.
felix59 drugič
14. 05. 2021 09.09
Ti falot , ti.
vlahov
14. 05. 2021 09.06
+3
Ta mora 10 let na Dob in vrniti vse .
MUNGATUMBA
14. 05. 2021 09.15
+1
S čim- od česa pa bode vrnil- ni denar več
wolfterier
14. 05. 2021 09.34
+2