Gospodarstvo

'Neverjeten odziv' Slovencev: rešili 15 ton ekološko pridelanih jabolk

Ljubljana, 06. 04. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
1

Nad odzivom ljudi smo presenečeni, hvaležni smo. Tako prostovoljci akcije Pomagajmo kmetu. Ekološka jabolka, ki jih prideluje družina Jelčič, so namreč pošla v le nekaj dneh. Še naprej pa se nadaljuje gradnja skupnosti, ki želi podpreti okolju prijazno kmetijstvo, prispevati k ohranjanju slovenskega podeželja, kupcem pa omogočiti ugodnejši nakup kakovostnih pridelkov.

Družina Jelčič je navdušena nad odzivom. Poudarjajo, da so pri svojem delu prepuščeni na milost in nemilost narave, ki včasih da, pogosto pa ogromno vzame. Lanska letina je bila prva obilna, potem ko so pridelek več let zapored vzele naravne katastrofe. Uspešna prodaja v "dobrih letih" kmetijam omogoči preživetje v "slabih časih".
Družina Jelčič je navdušena nad odzivom. Poudarjajo, da so pri svojem delu prepuščeni na milost in nemilost narave, ki včasih da, pogosto pa ogromno vzame. Lanska letina je bila prva obilna, potem ko so pridelek več let zapored vzele naravne katastrofe. Uspešna prodaja v "dobrih letih" kmetijam omogoči preživetje v "slabih časih". FOTO:
Potem ko so jablane, posajene na petih hektarjih površin, lani odlično obrodile, je družini Jelčič v hladilnici ostalo med 25 in 30 ton prvovrstnih ekoloških jabolk, ki jim je grozilo, da bodo propadla. Sadeži, neobdelani s kemičnimi pripravki, imajo namreč tudi v hladilnici le omejen rok trajanja.

Da se to ne bi zgodilo, so v akcijo stopili prostovoljci, ki z družino Jelčič sodelujejo že dlje časa. Iz tega se je rodila akcija Pomagajmo kmetu, ki so jo tokrat izvedli prvič, zagotavljajo pa, da nikakor zadnjič.

Akcija, za katero stoji skupina zanesenjakov, ki poudarjajo pomen zdrave hrane za splošno zdravje in dobro počutje človeka, je naletela na velik odziv potrošnikov, in družina sporoča, da so jabolka, ki so še bila primerna za prodajo, hitro našla kupce. Nekateri so svoje naročilo že prevzeli, nekateri bodo to storili v prihodnjih dneh. "Odziv je bil neverjeten, dejansko nas je presenetil," pravijo sodelavci akcije.

Snovalci projekta obžalujejo le dejstvo, da se akcije niso lotili že prej, saj bi tako lahko kupci dobili še več prvovrstnih jabolk. Da bi kupcem ponudili le najboljše, so namreč Jelčičevi v zadnjih dneh pridno prebirali jabolka, v prodajo so šla le tista, ki resnično sodijo v prvi kakovostni razred. Med temi je bilo takšnih jabolk 15 ton. Pet ton jabolk, sicer zdravih in kakovostnih, ki niso več povsem ustrezala prvemu kakovostnemu razredu, je šlo v predelavo, za preostala se je izkazalo, da plodovi niso več primerni ne za prodajo ne predelavo.

Tržnica po naročilu

Če bi se akcije lotili kakšen mesec prej, bi lahko šlo v prodajo več sadja, pravijo  nosilci projekta, seveda pa je izkušnja odlična priložnost za učenje, kako podobne pobude izpeljati v prihodnosti.

Cilj skupine ostaja še naprej graditi skupnost, ki bi povezala pridelovalce, ki pridelujejo prvovrstno ekološko hrano in kupce – brez odvečnih posrednikov. S tem bi se tudi zmanjšala potreba po akcijah, kot je bila tokratna, saj bi bila vzpostavljena redna veriga od pridelovalca do potrošnika.

Projekt Oskrbimo Ljubljano je namreč nekakšna "tržnica po naročilu", kjer si kupci vnaprej rezervirajo ekološke in lokalne pridelke po znižani, skupinski ceni, na drugi strani pa kmetje zaradi vnaprejšnjih naročil natančno vedo, kaj prinesti s seboj na tržnico.

Glavna prednost tega pristopa je torej za kmete pridelovalce nedvomno ta, da v nasprotju s klasično prodajo na tržnici z njive ali hladilnice pripeljejo le toliko pridelka, kot je prodanega. To zmanjša možnost, da bodo morali neprodano celo zavreči.

Nekateri ponudniki skušajo tudi v sodelovanju z rednimi kupci načrtovati, kaj in koliko bodo v določeni sezoni gojili na svoji njivi ali v rastlinjakih – in sicer tako, da kupci že vnaprej sporočijo, koliko določenega pridelka želijo v določenem času.

Za zdaj v projektu sodeluje 40 slovenskih kmetij.
Za zdaj v projektu sodeluje 40 slovenskih kmetij. FOTO: Facebook

Ekološko pridelana hrana je dražja. Ni pa treba, da je "astronomsko draga"

Za kupce je glavna prednost nižja cena. Dejstvo namreč je, da so ekološka živila dražja. Pa ne le zato, ker je ekološkega pridelka manj, pridelovalec pa mora vseeno preživeti.

Glavni razlog za višjo ceno je način dela, ki v nasprotju z intenzivno pridelavo, kjer za plevel, bolezni in škodljivce "poskrbijo" škropiva, pomeni tako drugačno pripravo zemlje kot drugačno skrb za rastline. Pripravki, dovoljeni v ekološkem kmetijstvu, namreč v nasprotju s "pravimi škropivi" delujejo le kratek čas, prav tako učinkujejo slabše. Pod črto – dela je veliko več, to pa pogosto terja tudi iskanje dodatne sile.

Na drugi strani je kupec. Tisti, ki v bližnji diskontni trgovini vidi sadje ali zelenjavo, ki stane le nekaj centov na kilogram. "Vedeti morate, da je med izdelkom v takšnih trgovinah in izdelkom, ki ga ponujajo kmetje, s katerimi sodelujemo, gromozanska razlika. Izdelki, ki jih ponujajo kmetje, so ekološki in skrbno pridelani, zato cen nikakor ne gre primerjati s cenami iz klasičnih trgovin," še pravijo nosilci projekta.

Po drugi strani pa razumejo, da je znesek, ki ga lahko za hrano nameni povprečen Slovenec, pogosto skromen: "Dejstvo je, da se plače v zadnjem desetletju odstotkovno niso zvišale za toliko kot cene številnih vrst sadja in zelenjave."

Porast cen gre predvsem pripisati dejstvu, da se je občutno podražila tudi pridelava, vendar razlaga, da sta kmet in kupec oba v težavah, potrošniku le malo pomaga, ko je treba načrtovati družinski proračun. Zato skušajo s projektom cene ekoloških pridelkov ohranjati na dostopni ravni. To je mogoče s skrajšanjem verige od pridelovalca do kupca, kjer ni posrednikov, s tem, da gre za lokalne pridelke in izdelke, kjer ni velikih stroškov transporta, skladiščenja ... ker imajo pridelovalci zagotovljeno prodajo in s tem mesečni prihodek, pa tudi lažje ponudijo nižjo ceno.

Za zdaj v projektu sodeluje 40 slovenskih kmetij, rednih kupcev je že nekaj sto. Kupci svoja naročila oddajo prek spleta, pridelki pa so na voljo vsak teden. Prevzamejo jih na prevzemnem mestu, ki je trenutno na Stari tržnici v ljubljanski Šiški. Sčasoma bodo na voljo tudi nova prevzemna mesta v drugih krajih po Sloveniji.

Ponudba izdelkov se še razširi z vsako kmetijo, ki se pridruži projektu, trenutno pa imajo v ponudbi vse – od mlečnih izdelkov do različnih vrst olja ter sadja in zelenjave.

Krog vključenih pridelovalcev je vse večji, saj ti ugotavljajo, da jim sodelovanje omogoča nov način dostopa do kupcev. Prav vprašanje, kako čim bolj neposredno prodati kupcu, je za veliko kmetov nerešljiva uganka. Čim krajša veriga je namreč v njihovem velikem interesu. Ne le zato ker omogoča prodajo brez posrednika, kot pojasnjujejo, gre predvsem za kakovost, ki jo lahko ponudijo – in ta je nedvomno višja, če od njive do krožnika mine nekaj ur ali dni namesto nekaj tednov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
10. 04. 2019 15.02
Pridelujem sadje brez FFs... Občasno, ko je vreme res zelo neugodno pa dobijo kakšen bakrov pripravek samo določena drevesa. No rezultat je takšen, da je bera manjša, pa kvalitetnega sadja je zgolj 30 do 50%. Kar je nekvalitetnega konča kot mošt in tropine za žganjekuho... Brez slednje rešitve se z bio pridelovanjem niti za svoje potrebe ne splača....
lahunin
08. 04. 2019 13.00
+3
ŽIDAN TIPICNI PRIMER NESPOSOBNEZA KAJ SE DELA V VLADI
mastablasta
08. 04. 2019 11.07
+1
če je glavni strošek, ki se spreminja pri pridelavi cena delovne sile, ta pa se 10 let ni spremenila, potem ni razloga, da se je povečala cena.
ROMELS
07. 04. 2019 15.05
+4
Koliko je bila cena za kg?
Kliko7
06. 04. 2019 15.59
-19
Jaz spricam ko nor, kaj nor, nenormalno in vse na trznici prodam kot eko, pa se zasluzim bolj! Al ni to fajn?
Kliko7
06. 04. 2019 15.57
-8
to je en lari fari, kaka ekoloska le?????
User620888
06. 04. 2019 14.23
+11
poglejte seznam FFS, ki so dovoljene pri ekološki pridelavi pol pa še enkrat premislite kaj je to ekološka pridelava
BogiEmil
06. 04. 2019 13.57
+3
Bosanca pršajo kva je to eko. Odgovori, hm, da sječam se bio je nekad eko.
janezpodre
06. 04. 2019 13.06
+8
Eko stručkoti, pojasnite mi prosim, razliko med navadnim čemažem iz gošče in "eko čemaževim pestom" iz Hoferja. Torej, če je Hoferjev eko, je ta v goščavi "obdelan", in prav to vas sprašujem - s čim in kdo /pa ne mi rečt, da ga je poscal kakšn pes umne nabiralke/.
Kliko7
06. 04. 2019 15.58
+4
to bravo! Brihta, rojen za eko predelovalca
nikhrast
07. 04. 2019 16.41
-1
A čemaž je divji česen? Pojma nimam, samo divji česen sem nabiral na jadranskih otokih, zelo velik, pa zanič.
TistoPravo
06. 04. 2019 12.53
+23
Jabolka so se lani po cesti koralila, toliko jih je bilo...in vsega sadja. Kdor si ni lani najdu zadost za ozimnico, za marmelade, za štrudl materiala...je slep totalno. Vsekakor pa pohvalno, da se zaloge odprodajo tudi na tak način. Jaz ne kupujem takrat, ko lahko sam naberem dovolj...lani so se dobesedno ljudje norca delal iz sadja in je segnilo marsikej. Škoda, marmelade in štrudlčki so božanski
janez Kovač 1
06. 04. 2019 12.50
-11
Če bi bila ekološka bi bila črviva,če se ne šprica podnevi se pa ponoči in so splohproti južnemu sadju zelo draga!
son?ece5
06. 04. 2019 12.49
+36
Bio in eko je eno in isto, je pa daleč od naravnega!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kot je objavljeno v spodaj, se vse škropi, tudi po 12- krat. Naravno pa je na malih kmetijah, kjer rastejo visokodebelne jablane, ki ne potrebujejo škropljenja. Tudi ta jabolka v hladnem prostoru obstanejo vse do poletja, ko narava ponudi nova. Država močno zavaja in podpira zgolj kvazi ekološko pridelavo velikega obsega. Ne nasedajte, če želite jesti sonaravno se zepeljite na slovensko podeželje in kupujte od malega, kmeta, ki premore malo sodobne mehanizacije!
Malsad
06. 04. 2019 12.09
+22
Nekaj dejstev: 1. Bio, Eko - to je eno in isto 2. Tudi v ekološki pridelavi se sadje škropi s sredstvi, ki so pač dovoljena za določeno sadno vrsto. Ker je veliko na preventivi se škropljenja opravljajo pogosteje kot v integrirani pridelavi ali v konvencionalni. Določena sredstva se uporabljajo tako v eko pridelavi kot v integrirani pridelavi. In kot je spodaj nekdo napisal, da je videl škropilnico na ekološki kmetiji je to čisto nekaj normalnega, ne gre brez škropljenja. 3. Obrana jabolka iz eko in integrirane pridelave zdržijo v hladilnici enako dolgo! Je pa odvisno od sorte, nekatere se bolje skladiščijo, nekatere slabše in jih je treba tudi prej prodat. 4. Kdor pa želi res nešpricana jabolka, jih lahko dobi iz starih travniških nasadov, kjer so visokodebelna drevesa in jih načeloma ne špricajo. Ni pa nujno ;) 5. Glede cene jabolk iz eko pridelave: Sama pridelava teh jabolk je res dražja pridelek pa nekoliko manjši, saj je veliko ročnega dela, škropljenj, traktorskih ur se kar nabere za razne tehnološke ukrepe, itn, ampak mislim, da cena pri kmetu doma za KG teh jabolk ne bi smela preseči cene 1,20 eur (realna cena za letos bi bila 1,00 eur pri kmetu doma). Lani, ko je bila res obilna letina in ko je trg nasičen z jabolki, (hladilnice so še danes polne jabolk), ne bi smel vztrajati pri višji ceni, ker je bilo že v jeseni vsakemu sadjarju jasno, da bodo cene padale in sama prodaja se bo sesula zaradi vseh količin, ki so se nabrale v SLO in tu še je uvoz iz cele EU.
Malsad
06. 04. 2019 12.17
+49
6. Sami se ukvarjamo s pridelavo jabolk (ne eko :), cena na naši kmetiji se giblje med 0,5 in 0,6 eur/kg (pa vedno damo dobro vago :), v trgovini se iste sorte jabolk prodajajo po 1,19 eur/kg. Žal, kupcev zelo malo, še vedno raje kupujejo v trgovini. In ta isti, ki kupujejo v trgovini so najbolj pametni kak smo kmetje dragi.
natolcevanjenapolno
06. 04. 2019 12.30
+21
Ne oziraj se na to kaj pravijo, delaj in trudi se, probaj prodat na veliko oz. tako da imaš čim manj dela s tem...počasi bo že prišlo vse na svoje mesto...
topo
06. 04. 2019 12.45
+20
kaslc 1
06. 04. 2019 16.12
Brabus
06. 04. 2019 11.55
+14
Bo že država vmes stopila, ker bo napumpana z strani trgovskih centrov.
?uknaveji
06. 04. 2019 11.52
+10
Res dobra pobuda. Čestitke!
zulj001
06. 04. 2019 11.35
+39
Zanimivo je ,da imajo najbolj polna usta EKO pridelave ljudje ,ki sploh ne vedo kako je videti motika.....
Mauzahecmauzares
06. 04. 2019 11.31
+16
SQ na tem gradit. Samooskrba.
kaslc 1
06. 04. 2019 11.27
+7
me zanima,kako bi reagirali,če bi šel mimo pa enga odtrgal za brž pojest?
zemljan10
06. 04. 2019 11.26
+39
Če je v kakšnem jabolku črv noter, potem so bio in ecco. Moj oče ima še star sadovnjak. Mošančki, bobovec, kanade... Mi na kraj pameti ne pride, da bi plastic-fantastic jabolka kupoval.
SAF1
06. 04. 2019 11.14
+5
Tista salamca izgleda super, pa še jabolko za zraven, njam!
razocarani
06. 04. 2019 12.53
+4