Gospodarstvo

Je domač energetski velikan manipuliral s ceno elektrike?

Ljubljana, 15. 10. 2019 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
10

Zaradi informacij o poslih s kupovanjem in prodajo električne energije je Agencija za energijo preiskovala HSE. Ta odgovarja, da gre za sum kršitve določb evropske uredbe "v zvezi s prepovedjo trgovanja na podlagi notranje informacije in obveznostjo pravočasne objave notranje informacije".

Regulator domačega energetskega trga – Agencija za energijo preiskuje Holding Slovenske elektrarne (HSE) zaradi informacij o poslih s kupovanjem in prodajo električne energije, poroča spletni portal Siol. Na HSE – enem od dveh največjih domačih elektroenergetskih skupin – so pojasnili, da se je preiskava nanašala na sum kršitve določb evropske uredbe (Uredbe REMIT), "in sicer v zvezi s prepovedjo trgovanja na podlagi notranje informacije in obveznostjo pravočasne objave notranje informacije".

HSE je v preiskavi Agencije za energijo.
HSE je v preiskavi Agencije za energijo. FOTO: Miro Majcen

Da so inšpektorji agencije na podlagi pooblastil Energetskega zakona v sredo, 10. oktobra izvedli nadzor v prostorih krovne družbe, je HSE potrdil tudi za 24ur.com. Zasegli so podatke z več računalnikov in elektronskih naprav o poslih s kupovanjem in prodajo električne energije. HSE bi jih moral javno objavljati po evropski uredbi, namenjeni preprečevanju zlorabe in manipulacije pri trgovanju z električno energijo, a tega po navedbah Siola do zdaj naj ne bi počel.

HSE d.o.o. je zavezan k poslovanju v regulatornih okvirih in skladno s pravili dejavnosti. Pri tem odločno zanikamo poročanja nekaterih medijev, da doslej nismo javno objavljali podatkov o poslih s kupovanjem in prodajo električne energije. Protokol o izvajanju obveznosti skupine HSE v skladu z uredbo REMIT spoštujemo in podatke javno objavljamo. Služba za odnose z javnostmi HSE

HSE je te navedbe za 24ur.com odločno zanikal: "Protokol o izvajanju obveznosti skupine HSE v skladu z uredbo REMIT spoštujemo in podatke javno objavljamo."

Preiskovali naj bi tri zadeve, HSE grozi kazen tudi do 125.000 evrov

Po informacijah spletnega portala naj bi preiskava agencije zajemala več zadev. Preverjala naj bi, zakaj HSE mednarodni Agenciji za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) in agenciji ni poročal o transakcijah, povezanih z veleprodajnimi energetskimi trgi. Gre za prekršek, za katerega je najvišja zagrožena kazen 125.000 evrov.

Drugi (tudi najtežji) očitek naj bi se nanašal na sume trgovanja na podlagi notranjih informacij in tržne manipulacije pri trgovanju z električno energijo. Na agenciji naj bi zaznali najmanj en posel, pri katerem so se pojavili ti sumi. HSE bi moral po uredbi in zakonodaji o teh sumih obvestiti agencijo, a tega očitno ni storil. Tudi zaradi tega holdingu, ki ga sicer vodi Stojan Nikolić, grozi plačilo 125.000 evrov kazni.

Informacijo o preiskavi so za spletni portal včeraj potrdili tudi na HSE.
Informacijo o preiskavi so za spletni portal včeraj potrdili tudi na HSE. FOTO: Miro Majcen

Kazen pa bi lahko bila še višja, če bi inšpektorji ugotovili, da so na HSE notranje informacije uporabili, jih razkrili tretjim osebam ali jih razširjali s ciljem tržne manipulacije, torej dogovora, s katerim več oseb usklajeno in vnaprej določi (za potrošnika višjo) ceno določenega posla. V tem primeru bi lahko agencija holding v najslabšem primeru kaznovala tudi z globo do desetih odstotkov letnega prometa.

Ker je družba HSE lani ustvarila približno 1,5 milijarde evrov prihodkov, bi kazen v tem primeru lahko znašala skoraj 150 milijonov evrov. Na Agenciji za energijo, ki jo vodi Duška Godina, sicer "zaradi zaščite postopkov preiskave do zaključka postopkov ne morejo in ne smejo dajati nobenih informacij". Po informacijah Siola pa je agencija prijavo nekaterih sumov prejela od mednarodne agencije ACER, kjer tega niso komentirali.

O preiskavi obvestili nadzorni svet

Obrnili smo se tudi na Agencijo za energijo, kjer pa so nam dejali, da zaradi zaščite postopkov preiskav do zaključka postopkov ne dajejo nobenih informacij.

"Postopek nadzora, kakršen je v reguliranih dejavnostih (bančništvo, zavarovalništvo, trgovanje z energenti, …) sicer del poslovanja, je potekal brez posebnosti in ni motil delovnega procesa," so nam pojasnili na HSE in dodali, da je poslovodstvo o nadzoru obvestilo tako vse zaposlene kot tudi nadzorni svet družbe, ki ga vodi Tomaž Besek

Zavezani smo k poslovanju v regulatornih okvirih in skladno s pravili dejavnosti," so še pojasnili na HSE in dodali, da ostalih podrobnosti za čas poteka postopka s strani Agencije za energijo ne komentirajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakamujo
15. 10. 2019 19.19
+1
Nov dan, nove kraje
nightangel
15. 10. 2019 17.22
+7
Odkar so sedež HSE premestili iz Maribora v Ljubljano,se je tudi tu začela dogajati sama lopovščina.
MMIRKO
15. 10. 2019 16.07
+7
V Bananarepubliki to baje ni možno :) tako piše na papirju
Volga Malek
15. 10. 2019 14.36
+4
Podobno kot v JAR Escom samo da tam prihaja do energentske krize in redukcije toka, od leta 1923 ko je nastal ga vrag pocasi jemlje , se pa isto manipulira s cenami elektrike. Je vreca brez dna kot vsa drzavna podjetja.
sodelujem
15. 10. 2019 12.04
+12
Če samo omrežnino,prispevke pogledaš manipulacija na kvadrat..pa kar plačujemo
cesar1
15. 10. 2019 10.34
+46
Ja... in kaj potem? Pri nas nihče ne odgovarja za svoje početje. Vse plačamo med seboj skregani davkoplačevalci, ki goreče podpiramo politične stranke!!??
hotchilipoper
15. 10. 2019 10.49
+29
Dokler bomo samo tukaj tipkali ne bo nikoli bolje
beowulfsam
15. 10. 2019 10.33
+23
125k EUR je za njih isto, kot zame 1,6 centa (na letni ravni). Izkoriščanje notranjih podatkov pa itak težko dokažeš, če je pametno izvedeno.
VolkBrenin
15. 10. 2019 10.40
+11
++++ ...tudi sam sem pomislil podobno ...je pa še bolj zanimivo...če zadevo obrnemo direktno k njim ...Če namreč te rabote / na racun nas odjemalcev / vsako leto ponovijo recimo 10 x ...in je kazen enaka / ker višja ni predvidena / je to dober miljon evrov ...ali 1 , 25 miljončka ...obrnejo pa jih vsako leto na stotine miljonov , koliko jih torej " posesajo " od nas " ....
VolkBrenin
15. 10. 2019 10.42
+18
in povsod je isto ...primer : visa in lovše ...10 miljonov ponikne ...kazen 200 tisoč € ( če me spomin ne vara ) in zadeva je čista ...