Gospodarstvo

Je dvig cen upravičen?

Ljubljana, 08. 08. 2006 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

APEK je uvedla postopek zoper Telekom Slovenije zaradi nameravanega dviga medoperaterskih cen.

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je uvedla postopek nadzora zoper Telekom Slovenije, in sicer zaradi nameravanega dviga cen krajevne zanke in prostorov za skupno lokacijo za druge operaterje, ki končnim uporabnikom ponujajo dostop do javnega telefonskega omrežja in širokopasovni (DSL) dostop.

APEK je uvedla postopek nadzora zopet Telekom Slovenije.
APEK je uvedla postopek nadzora zopet Telekom Slovenije. FOTO: POP TV

S pregledom stroškovnih izračunov Telekoma agencija ugotavlja, ali Telekom sam sebi zagotavlja krajevno zanko in ustrezne prostore za lastne storitve pod ugodnejšimi pogoji kot svojim konkurentom, s čimer bi lahko kršil obveznost enakega obravnavanja.

Če se bo v postopku nadzora izkazalo, da načrtovani dvig medoperaterskih cen temelji na diskriminatornem razporejanju stroškov na stroškovne nosilce, mu bo agencija to podražitev prepovedala.

elekom Slovenije namerava s 1. septembrom spremeniti cene nekaterih storitev in uvesti nekaj novosti. Tako bo za približno 10 odstotkov zvišal cene naročnin na fiksno javno telefonsko omrežje in cene minute klica v javnem telefonskem omrežju. Obenem pa se bodo za skoraj 11 odstotkov znižale cene klicev iz fiksnega omrežja v mobilno omrežje Mobitela.

Agencija zagovarja stroškovno naravnanost cen, vendar pa mora biti ob vsakršnih spremembah cen zadoščeno osnovnim pogojem zdrave konkurence, poudarjajo v agenciji.

V tem primeru je Telekom pri oblikovanju cen dolžan omogočati zagotavljanje enakovrednih pogojev razvezanega dostopa do krajevne zanke v enakovrednih okoliščinah za druge operaterje ter jim zagotavljati enako kakovostne storitve in informacije v zvezi z razvezanim dostopom do krajevne zanke pod enakimi pogoji kot za svoje storitve ali storitve svoje hčerinske družbe.

Agencija napovedan dvig cen krajevne zanke preučuje tudi v luči dejstva, da Telekom s 1. septembrom načrtuje podražitve na maloprodajnem trgu. Pri tem v agenciji poudarjajo, da vzporedne podražitve na grosističnih trgih, ki imajo za cilj ali posledico izrivanje konkurentov s trga, niso sprejemljive.

Odgovor Telekoma

V Telekomu so pojasnili, da so poziv APEK na izjasnitev v postopku nadzora prejeli danes in da bodo nanj odgovorili v predpisanem tridnevnem roku, to je do petka. "Vsebino proučujemo, lahko pa po hitrem pregledu rečemo, da so navedbe v pozivu zelo pavšalne. Najverjetneje bomo predlagali obravnavo stranke v postopku, kjer bomo konkretne vsebine tudi pojasnili," dodajajo.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
10. 08. 2006 22.28
Tko fiksnega telefona ne rabim več, ga bom odjavu.
Biofrutekk
10. 08. 2006 21.55
Nej mal gledajo na kvaliteto ne sam na kvantiteto...sploh pa...za to kar ponujajo so cene storitev veeeliiik predrage...
zupancicevajama@email.si
10. 08. 2006 21.43
Nisem vseveden.Mislim pa, da so se minutke pogovorov v omrezju tako zmanjsale, da jim ostane samo se dvig "narocnin".Recimo, da vam lokalni trgovec racuna "narocnino2??? Samo zato, da ima lahko on trgovino v vasem kraju, ker to namrec STANE?? hehehe Se malo..pa da vidimo..Potrebujem zice samo se za internet..Telefon??? hahaha Za staro mamo in nekaj drzavnih uradnikov...Pismo, se vedno nismo dobili delnice od Telekoma!! Moj oce je dobil "dvojcka" za takratnih 3.000 dem pa se nevem..mislim da nekaj sto delovnih ur na trasi in "podaril "kostanjeve stebre..Tako je bilo.Kostanjeve stebre in kable je potem en "podjetnik " pobral, ker so se odlocili modernizirati in so napeljali podzemne kable..hahaha (sarkasticno)
_mark_
10. 08. 2006 13.53
Razvezani dostopi kar nekaj poberejo in prenosi telefonskih številk, pa odjava ISDN ja ker ni več obvezen. Zdej je pa treba to notri dobit. Če ne na koncu ne bo 30 miljard dobička, al koliko ga je žibilo, sej ne vem...
zamejec
10. 08. 2006 01.46
clovek dobi odpravnino (bajno)in zdaj je treba to not spravit,telekom-mobitel - ista stvar,isti lastnik.preverite sistem v zda;mesecna narocnina 29.00 USD brez davka,lokalni klici zastonj,v druga omrezja 7 centov minuta.narocnina je okrog 2.5% minimalne place.
andrej.rajh@ibe.si
09. 08. 2006 19.16
Seveda, da podražitve niso upravičene. Le zakaj bi se naročnina na tel. priključek podražila? Še poceniti bi se morala in to na 600 SIT. Mobitel omogoča sklepanje naročniških razmerij z mesečno naročnino 600 SIT in se mu IZPLAČA. Telekom pa trdi da ne more shajati z naročnino več kot 2500 SIT!! Novi ponudniki ponujajo pogovore znotraj omrežja brezplačno, ta bi pa tudi to podražil...(simobil ponuja klice znotraj omrežja za 5 SIT).... Preveč je bilo ropanja državljanov...Dovolj je nepotizma...
AndrejPaTo
08. 08. 2006 19.58
Umazano, kdaj se bo politika umaknila iz te firme pa da lahko konkurenca pomete z monopolisti, ki ne nudijo nič boljšega od ostalih, pa vseeno izkoriščajo v starem sistemu 'priborjeno' pravico, da so največji in najmočnejši. A sem že omenil, da mi grejo na jetra?
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
08. 08. 2006 13.02
Ni upravičen - saj vemo vsi. Dokler so najdaljše reklame za mobitel, najlepše oblečeni prodajalci, najsvetlejše hiše na najdražjih krajih, popravt pa v garanciji ne znajo nič; da bi pa vrnili denar za čas, ko slabo lovi in prekinja in jaz kot butelj ˝kako prosim˝ in ˝oprostite, prekinja, lahko prosim še enkrat...˝ pa ne!