Gospodarstvo

Je naslednji korak države popolna prepoved oglaševanja čokolade in ostalih sladkarij?

Ljubljana, 21. 07. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
67

Ne samo Slovenija, tudi nekatere druge države si prizadevajo, da bi nas s prepovedmi, zakoni pripravile do tega, da se začnemo bolj zdravo prehranjevati. Poskušale so uvesti davke na maščobe, sladkor ali lepile zdravstvena opozorila na izdelke. Večina ukrepov ni dosegla želenih rezultatov. In čeprav gre na prvi pogled za dober namen, se na drugi strani zastavlja vprašanje, ali je naloga države, da diktira, kaj smemo in česa ne vzeti s trgovskih polic.

Ministrstvo za zdravje je že julija 2016, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in drugimi institucijami, pripravilo prehranske smernice, ki so ponudnikom avdiovizualnih medijskih storitev v pomoč pri oblikovanju lastnih pravil ravnanja za zaščito otrok pred neprimernimi živilskimi oglasi v času otroških programov. Pravila ravnanja veljajo za oglaševanje tistih živil, ki vsebujejo zlasti maščobe, trans maščobne kisline, sol ali natrij in sladkorje. Na ta način želi ministrstvo omejiti trženje nezdrave hrane in otroke spodbuditi, da bi posegali po bolj zdravi hrani. Končni cilj je torej zmanjšati debelost in kronično nenalezljive bolezni otrok.

Prehranske smernice je ministrstvo spisalo na podlagi priporočil Svetovne zdravstvene organizacije

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je razvila model za razvrščanje živil v posamezne kategorije. Temelji na določilih, koliko sladkorja, soli in maščob lahko največ vsebuje hrana ali pijača. Živila, za katera je bilo določeno, da se za njih oglaševanja v celoti ne spodbuja oziroma so popolnoma omejena, so: slaščice, energijske pijače in prehranska dopolnila. V kategorijo živil, za katero ne velja prepoved oglaševanja, sodijo osnovna, nepredelana živila, ki so bogat vir hranil za otrokovo rast in razvoj. Sem sodijo sadje, zelenjava, meso, jajca in ribe. "Nekje vmes pa so kategorije živil, katerih oglaševanje ni problematično, če ne presegajo mejne vrednosti za sladkorje, soli oziroma maščobe. To so: žita za zajtrk, mlečni napitki, mlečni izdelki, predpripravljene oz. gotove jedi, predelano sadje …" so koncept razvrščanja razložili z ministrstva. Kar pomeni, da se na primer jogurta ne sme oglaševati, če je v 100 gramih več kot 10 gramov sladkorja in vsebuje več kot 3,2 grama maščobe.

Debelost – globalni javno-zdravstveni problem sodobne družbe

Dejstvo je, da se je v zadnjih desetletjih, tako v razvitih kot manj razvitih državah, pokazal trend naraščanja prekomerne telesne teže. V 34 gospodarsko najrazvitejših državah, ki so članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), je približno eden od šestih otrok s preveliko telesno maso ali je predebel, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Slovenija je ena redkih držav, ki ji je uspelo zmanjšati debelost nekaterih skupin otrok.
Slovenija je ena redkih držav, ki ji je uspelo zmanjšati debelost nekaterih skupin otrok. FOTO: Thinkstock

Tudi Slovenija ni nobena izjema. V zadnjih 30 letih se je porast debelosti podvojila. Po podatkih ministrstva ima telesno težo večjo od priporočene 63 odstotkov odraslih moških in skoraj 49 odstotkov žensk.

Čeprav smo ena redkih držav, ki ji je uspelo trend naraščanja debelosti pri otrocih ustaviti, še vedno ne dosegamo rezultatov, ki smo jih v preteklosti. Podatki SLOfit kažejo, da je bilo leta 1993 v Sloveniji 13,7 odstotka otrok in mladostnikov prekomerno telesno težkih, 3,1 odstotka jih je bilo debelih. Do leta 2010 sta številki narasli na 19,6 odstotka prekomerno telesno težkih in 7,3 odstotka debelih otrok. Po tem letu pa se je stanje začelo izboljševati. Leta 2015 je bilo prekomerno telesno težkih 18,2 odstotka in debelih 6,6 odstotka otrok in mladostnikov.

Razlogi za to so kompleksni – od tega, da otroci vse več sedijo pred televizijo ali za računalniki, se premalo gibajo, da jih starši več vozijo z avtomobili, kot so jih včasih, pa do tega, da so se na splošno poslabšale prehranske navade, povečala se je potrošnja visoko predelanih živil z visoko energijsko vrednostjo …

Med letoma 1980 in 2013 se je na globalni ravni razširjenost prekomerne hranjenosti in debelosti pri otrocih zvišala za 47,1 odstotka, pri odraslih za 27,5 odstotka. V državah v razvoju je razširjenost otroške debelosti za 30 odstotkov višja kot v razvitih državah. V Evropi je približno polovica odrasle populacije prekomerno telesno težke, 15 odstotkov je predebelih. Največ jih je v Angliji in na Madžarskem, od 25 do 29 odstotkov. Svetovna zdravstvena organizacija

 

Zagovorniki omejitve oglaševanja nezdravih živil otrokom štejejo tudi prehranske oglase med razloge, ki gradijo mozaik pretežkih otrok. V dokumentu Zaščita otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijv) so avtorji, na podlagi ameriške raziskave, navedli, da živilska industrija uporablja strategije in taktike, ki otroke spodbudijo, da postanejo lojalni blagovni znamki in ji lahko ostanejo zvesti tudi v odrasli dobi. "Trženje hrane in pijače deluje tako, da zavaja prehransko znanje otrok, spreminja njihovo preferenco za živila, njihove potrošniške navade, prehranske navade in razmerje med zaužitimi živili. Oglaševanje hrane vpliva, poleg zamenjave blagovne znamke znotraj iste skupine živil, tudi na menjavo vrste živil, na primer sadje zamenjajo s sladkarijami," so pojasnili v poročilu. Poleg tega trdijo, da je televizijsko oglaševanje neposredno usmerjeno k razvoju čustvenih povezav s hrano: "Študije, ki so preverjale vpliv televizijskega oglaševanja hrane s ciljno populacijo otrok, so pokazale, da otroci, ki so izpostavljeni televizijskemu oglaševanju hrane, raje posežejo po oglaševanem izdelku kot otroci, ki temu niso izpostavljeni."

Podobno zatrjujejo na zdravstvenem ministrstvu, da je oglaševanje živil otrokom pomemben dejavnik, ki vpliva na to, kakšne prehranjevalne navade bo otrok kasneje razvil. "Razvoj zdravih prehranjevalnih navad otroka je nedvomno odvisen od okolja, v katerem odrašča. V okolje, ki neposredno vpliva na posameznika, sodijo tudi mediji in vsebine, ki ga nagovarjajo," so odgovorili.

Zato je vse več držav, podobno kot naša, začelo omejevati oglaševanje živil otrokom. To odločitev so sprejeli na primer Norvežani, Britanci in Danci. Države pa so še bolj intenzivno začele razmišljati o tovrstni regulaciji, ko je SZO spisala smernice razvrščanja živil, da bi jim pomagal pri urejanju tega področja.

Ali je omejitev oglaševanja manj zdravih živil v času otroškega programa na televizijskih programih pri nas prinesla rezultate?

Februarja lani so na Inštitutu za nutricionistiko izvedli obsežno raziskavo, da bi ugotovili, katera živila se oglašujejo otrokom in mladostnikom na televizijah. Rezultati so pokazali, da je velik delež oglasov predstavljal prehranske izdelke, ki po smernicah SZO niso primerni za otroke. Ta mesec se je Inštitut znova lotil raziskovalnega projekta, ki bo pokazal, ali se je stanje popravilo in se televizije bolj držijo pravil, je sporočil Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Rezultatov oziroma dokazov, ali manj 'spornih' oglasov pomeni, da otroci tudi manj povprašujejo in posegajo po sladkarijah, pa še nimamo. "Koliko sladkarij otroci uživajo danes, bo v prihodnjem letu pokazala Mednarodna raziskava z zdravjem povezano vedenje šoloobveznih otrok, ki se izvaja vsaka štiri leta," so pojasnili z ministrstva za zdravje in dodali, da podatki OECD pričajo, da omejevanje oglaševanja otrokom učinkuje. "Popolna prepoved oglaševanja zdravju neugodnih živil otrokom je zmanjšala vnos kalorij za štiri odstotke in zmanjšala težo za približno dva odstotka," so zapisali.

Ali potrošniki potrebujemo državo, da namesto nas sprejema odločitve o nakupih?
Ali potrošniki potrebujemo državo, da namesto nas sprejema odločitve o nakupih? FOTO: Thinkstock

Kako daleč bo šla država s prepovedmi?

A če se strinjamo, da so otroci najbolj ranljiva populacija in je odgovornost do njih na prvem mestu, se zastavlja vprašanje, kako daleč bo šla država s svojimi prepovedmi? Ali sledi vsesplošna prepoved čokolad, bonbonov, piškotov in drugih prigrizkov oziroma nezdravih živil?

Ministrstvo za zdravje je jasno izrazilo stališče, da smernice, ki se navezujejo na zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, omejujejo oglaševanja v "precej ozkem časovnem območju televizijskih programov." Želijo namreč, da bi se prepoved razširila, a jim tega ne dovoljuje omenjeni zakon, ki sloni na evropski direktivi o medijih. Kar pomeni, da vse države članice EU trenutno ne smejo zaostriti prepovedovanja oglaševanja oziroma ga prepovedati v času, ko se ne televiziji ne predvajajo otroški programi. "Kljub vsemu si na ministrstvu za zdravje prizadevamo, da bi omejitve veljale tudi za širše časovno območje in v tej smeri delujemo tudi v mnogih evropskih povezavah," so nepopustljivi na ministrstvu za zdravje. In to kljub temu, da niso utemeljili, zakaj, čeprav smo jim vprašanje poslali trikrat. Navedli niso niti ene same raziskave, ki bi pričala o tem, da prepoved oglaševanja nezdrave hrane dejansko učinkuje na odrasle – da manj posegajo po njej, da raje izberejo bolj zdravo hrano …

Ali je prava pot, da v boju proti debelosti država poseže v oglaševalski prostor?
Ali je prava pot, da v boju proti debelosti država poseže v oglaševalski prostor? FOTO: Thinkstock

Ali bi splošna prepoved oglaševanja sladkarij učinkovala?

Kar nekaj primerov priča, da pretirana regulacija oziroma prepovedi lahko pripeljejo do nasprotnih učinkov, kot si jih je začrtala država. In ravno to se je zgodilo pri nas. Zaradi zvišanja cen sladkih pijač smo jih res da začeli piti nekoliko manj, a smo na ta račun prestavili v višjo prestavo pri drugi razvadi – pitju alkohola. Tudi primer Danske potrjuje, da ima palica vedno dva konca. Poskušali so uvesti davek na maščobe, ker so ugotovili, da gospodinjstva pri kuhi uporabljajo preveč maščob. Država je torej razsodila, da je treba to navado prebivalcev spremeniti – omejiti uživanje maščob. Zaradi davka se je zvišala cena masla, kar je najbolj prizadelo finančno najšibkejše sloje. Začeli so posegati po cenejših nadomestkih, ki se niso podražili, a so vsebovali umetne dodatke, ki so bili še bolj ’oporečni’ kot maščobe v maslu.

Da pretirana regulacija navadno ne pade na plodna tla, je prepričana tudi Urška Šefman Sojer, lastnica butične kavarne Zvezda z 19-letno tradicijo. Meni, da velja pravilo, če je nekaj prepovedano, je še toliko bolj zanimivo. Poleg tega spominja, da ni prav, da ne ločimo hrušk od jabolk: "Zmerno uživanje sladic in drugih manj priporočljivih živil ni nič spornega, še posebej, če se ukvarjamo s športom ali smo kako drugače aktivni."

"Čokolada ni enaka čokoladi," podobno trdi direktorica Turizma Radovljica in organizatorka Festivala čokolade Radovljica Nataša Mikelj. Po njenem mnenju ne bi bilo pravično, če bi vse čokolade metali v isti koš. Res je, da prav vse čokolade vsebujejo sladkor, a je na drugi strani pomembna informacija, koliko kakava vsebujejo. "Če je delež kakava visok, je čokolado v zmernih količinah priporočljivo uživati, saj ima blagodejne učinke na telo. Če torej jemo kakovostno čokolado in v zmernih količinah, potem ni skrbi, da bi nam škodila," je prepričana.

Bi zares pojedli manj čokolade, če bi država prepovedala, da se jo oglašuje?
Bi zares pojedli manj čokolade, če bi država prepovedala, da se jo oglašuje? FOTO: Thinkstock

Še en vidik sta izpostavili sogovornici. Četudi nas kar koli ali kdor koli, pa naj bodo to oglasi ali kaj drugega, spodbudi k 'nezdravim' pregreham, je to izključno naša odločitev. "Na koncu smo mi tisti, ki sprejemamo odločitve in to mora biti tako. Ker če bodo drugi to počeli namesto nas, potem mislim, da bo naša družba čez 100 let res slabovoljna. Zato je treba ljudi učiti odgovornosti, da znajo sprejemati odločitve, ki bodo dobre tako za njih kot za okolico," je bila odločna Šefman Sojerjeva. Poleg tega imamo danes, v času interneta, ljudje na voljo toliko informacij, da je težko verjeti, da ne bi sami vedeli, da preveč sladkega, slanega, mastnega škodi.

"Ni vloga države, da prepove oglaševanje," je bila jasna Nataša Mikelj, ki prav tako meni, da prepovedovanje ne more obroditi sadov. Njena naloga je, da širi obzorja državljanov. Mi pa smo tisti, ki se imamo pravico odločiti, kaj bomo na koncu izbrali, je prepričana.

Kaj bi prepoved oglaševanja sladkih pregreh še potegnila za seboj?

Čeprav ni znano, ali bi se in v kolikšni meri naš odnos do sladkarij in drugih nezdravih živil spremenil, če jih ne bi več oglaševali, ter ključno, ali bi dejansko jedli manj čokolad, tort, čipsa ... pa bi tak ukrep zagotovo pomenil ogromno škodo proizvajalcem, sta prepričani Urška Šefman Sojer in Nataša Mikelj. Obe se zato sprašujeta, ali ima država pravico to narediti? Ali je njena naloga, da prevzame odločitev namesto potrošnika, v upanju, da bo s tem naredila nekaj dobrega, a na drugi strani povzroča škodo drugemu segmentu?

Kaj bi prepoved oglaševanja pomenila za majhne čokoladnice, slaščičarne ...
Kaj bi prepoved oglaševanja pomenila za majhne čokoladnice, slaščičarne ... FOTO: Thinkstock

Šefman Sojerjeva se je spomnila, koliko naporov in truda je bilo potrebnega, da ji je uspelo zgraditi pozitivno podobo in prepoznavnost svoje blagovne znamke. Ker je slaščičarska konkurenca močna, se je morala vedno znova dokazovati. Le na ta način so namreč ljudje dobili zaupanja v njene slaščice, in kar ji pomeni največ, se radi vračajo. Vse to pa se zida počasi, leta. In včasih je lahko majhna napaka usodna. "Zelo hitro se lahko vse zruši. Zato še vedno gradimo. Vsak dan se trudimo, da gradimo in obdržimo, tako goste kot nivo, da imamo vedno sveže in kakovostne surovine. Ponudba tudi ni vsak dan enaka, čeprav stranke pričakujejo, da bo izbor vedno širok. En dan je prodaja lahko dobra, drugi dan slabša. Na vse to je treba računati in s tem živeti," je neprekinjen proces svoje poslovne poti opisala Šefman Sojerjeva. Zato se ji ne zdi prav, če bi država oglaševanje sladkih živil preprosto prepovedala. Kajti tudi to je del gradnje podobe blagovne znamke, del, skozi katerega se lahko izdelek predstavi, pokaže in izraža. Odločitev, ali bo potrošnik proizvod na koncu kupil, pa je tako v njegovih rokah, je prepričana Šefman Sojerjeva.

Zgodilo bi se lahko še nekaj, opozarja Mikljeva. Če bi država prepovedala oglaševanje sladkarij, bi si še bolj utrdile pozicije korporacij, ki so prepoznavnost svojih blagovnih znamk že zgradile. "Kratko bi na drugi strani potegnila majhna podjetja, ki se ne bi imela možnosti predstaviti," razmišlja Mikljeva.

Mikljeva dobro pozna napore in prizadevanja majhnih čokoladnic, ki želijo obstati nad gladino. Ravno zato se je v njeni glavi rodila ideja o festivalu čokolade, ki je leta 2012 tudi zaživel. Njegov glavni namen je povezati majhne ponudnike čokolade v Sloveniji. "Majhne čokoladnice težko konkurirajo velikim industrijam. Imajo malo možnosti, da pridejo na trgovske police, zato si morajo prostor izboriti same. In tega si lahko, če delajo dobro čokolado in če se znajo pravilno umestiti na trgu," je prepričana Mikljeva, ki je opazila, da pa se znajo prav majhne čokoladnice hitro prilagoditi. Na festivalu je namreč iz leta v leto več ponudnikov, ki ponujajo posebne čokolade, na primer brezglutenske ali čokolade za alergike. Zato meni, da ne bi bilo pravično, če se ta manjša podjetja ne bi smele predstaviti skozi oglase, če bi to želela.

Mikljeva je navedla primer, ki lahko deluje izobraževalno in ne prepoveduje. Organizatorji Festivala Čokolade so pripravili literaturo, v kateri ozaveščajo, kako uživati čokolado.

Ne moremo oporekati, da naša država ni naredila ničesar, da bi nas z izobraževalnimi prijemi skušala odvrniti od nezdrave hrane in nas spodbudila, da uživamo več raznolike, nepredelane, polnovredne hrane. Ministrstvo za zdravje se je v sodelovanju z drugimi institucijami aktivno lotilo postopnega zmanjševanje debelosti pri otrocih. S številnimi sistemskimi medsektorskim ukrepi so dejansko dosegli izboljšave. Zavzemajo se za zdravo prehranjevanja v vrtcih in šolah, kar skušajo spodbuditi z brezplačnim razdeljevanjem sadja in zelenjave. Otroke informirajo o koristih, ki jih prinaša pitje vode in osveščajo o pomenu svežih lokalnih in osnovnih živil. V šole so uvedli dodatno športno uro, poleg tega promovirajo aktivne odmore. So pobudniki, da bi otroci hodili v šolo peš ali s kolesom oziroma, da jih starši ne bi bi vozili z avtomobili …

Bi pojedli manj sladkarij, če nam jih nekdo prepove?
Bi pojedli manj sladkarij, če nam jih nekdo prepove? FOTO: Thinkstock

Torej, izobraževanje ali prepovedovanje? Katera logika bo prevesila tehtnico, bo v rokah nove vlade. Ali smo se Slovenci sposobni odločati sami ali potrebujemo državo, da v 'naše dobro' posega v oglaševalski prostor? Ali, kot pravita Mikljeva in Šefman Sojerjeva, imamo toliko drugih možnosti, da ljudi usmerjamo k dobrim navadam, zakaj bi torej sploh prepovedovali?!

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Justiceiscoming81
31. 07. 2018 09.31
Otroka po vrtcu oz. šoli nagnat ven, da se igrajo skačejo, plezajo, tečejo... Ne pa pred tv in igrice... zato pa so vsi brez kondicije in motoričnih spretnosti. Ni niti čudno da so debeli, če pa cele dneve jedo sladkarije ( vidim pri nas otroke, ki hodijo v trgovino predno se začne šola in polne vreče junk food-a nosijo ven ). A je kaj čudnega pol?!
Justiceiscoming81
31. 07. 2018 09.31
Otroka po vrtcu oz. šoli nagnat ven, da se igrajo skačejo, plezajo, tečejo... Ne pa pred tv in igrice... zato pa so vsi brez kondicije in motoričnih spretnosti. Ni niti čudno da so debeli, če pa cele dneve jedo sladkarije ( vidim pri nas otroke, ki hodijo v trgovino predno se začne šola in polne vreče junk food-a nosjo ven ). A je kaj čudnega pol?!
Uporabnik473573
30. 07. 2018 17.48
Zadeva je enostavna. Vso prehransko svinjarijo obdavčiti 500% pa bo narod zdrav. Argument mnogih posameznikov je, da pač kupujejo bolj nezdravo, ker je ceneje. Uvozna dajatev, bi ta edini argument izničila.
Samo?lovek
30. 07. 2018 14.44
Mi smo danes tako svobodni, da bo kmalu že vse prepovedano!
RdecaZvezda
22. 07. 2018 17.35
+1
Sladskarije so bolj škodljive kot cigareti
Transformerji
22. 07. 2018 13.09
+4
Sami zakoni , prepovedi, zakonske ali drugačne: verjetno ljudje ne bodo ob rojstvu dobili samo čim v glavo, temveč tudi v debelo črevo, da se bo vedelo, kdo je kaj pojedel.....
Dule Med
22. 07. 2018 08.51
+5
Tudi sadje in zelenjava je škodljiva če je gensko spremenjena ali skropljena z strupi.
mmickica
22. 07. 2018 08.32
-3
Visni davki na sladkarije, alkohol, gazirane pijace, ipd... so edina resitev. Od tistih, ki jih niti to ne bo ustavilo, bo pa vsaj drzava imela nekaj vec cvenka v blagajni.
Klleo
21. 07. 2018 14.18
+8
Toliko o famozni napredni in svobodni družbi,kjer imajo vsi možnost izbire življenja....
DeBill
21. 07. 2018 13.16
+1
Industrijski ima notri gumi, ki dela mikro ranice na črevesju in je zato nevaren za raka. Če radi jeste sladoled, si ga delajte. Vzameš zmrznjeno sadje, smetano, malo sladkorja, raje rjavega kot ne in MALO, če kakšno začimbo (cimet, mlete pistacije, vanilija, )..., v mikser in gasa. Je rahlo tekoče, da se še malo pomrznit, oz. se malo strdi in dobite sladoled ki se mu reče saldoled. po tem boste redko jedli kakšno spljačino iz banjice, da o šiptarskih mešancah ne govorim, ne boste jih blizu želeli imeti.
RONDO25
21. 07. 2018 12.37
+13
Kaj pa alkohol...? menda ubija na slovenskih cestah
franc0091
21. 07. 2018 12.19
+24
Poštene plače,da si lahko človek privošči zdravo hrano.
Jak Tobim
21. 07. 2018 12.27
+3
zdrava hrana je najbolj poceni. krompir, zelje, repa, pšenica, rž, riž, sezonska zelenjava, testenine, ovseni kosmiči,..
Boško1980
21. 07. 2018 12.16
+8
Zdaj bodo reklamirali 'sneg'in 'zelišča' Starš kupi otroku sladkarije in tablice ,računalnike,in ostale lenobne zadeve ! Ven jih nagnat malo migat pa nebo debelosti vsaj v takem obsegu ne!
andrej2004
21. 07. 2018 11.33
+12
Več reklame, več prodaje, več davkov državi. Manj reklame, manj prodaje, manj državi. Bolezni, ki jih kao prinaša sladkor, pa ne bo nič manj. Pljuvanje v lastno skledo.
diebaumeister
21. 07. 2018 11.38
+2
Brez veze razlagat to tistim ,ki so pohabljeni s strani SFRJ izobraževalnega sistema, tej imajo v glavi še vedno da potrošit več kot ustvarit je OK. In na podlagi takega razmišljanja bi bili radi Švica.
laycan
21. 07. 2018 11.31
+18
Prav tako alkohol,cigarete.predvsem pa otroke nagnat ven,na zrak v naravo.pa bodo tudi kak košček čokolade vec brez slabe vesti pojedli.
diebaumeister
21. 07. 2018 11.30
+7
Nič bat, če bodo socialistični birokrati dobili zadosti denarja od zahodnih korporacij, boste imeli petkrat več reklam od čokolad in sladkarij, kot katerakoli zahodna država.
Jak Tobim
21. 07. 2018 11.10
+3
izobraževanje ne deluje. to se še nikoli v zgodovini človeštva ni pokazalo, kot rešitev česarkoli. na žalost. to so mokre sanje vsakega od nas. da bi izobrazba rešila vsaj debelost, če že ne more dejanskih problemov, kot je noro razmnoževanje človeštva, ki se ga nikakor ne da ustaviti, strahotni genocid nad divjim življenjem, ki je skoraj popoln, grozljiv holokavst klavnic visoko inteligentnih sobivajočih bitij. regulativa torej. vse ostalo je blebetanje enako ljubezni filantropa, ki je ne maraš in te ubija - te pa iz ljubezni, kakopak. popolna prepoved predelane hrane, prodajanje izključno osnovnih živil pridelanih na način, da je hrana varna (najboljše kar pač trenutno znanost premore), zapoved kuhanja doma in popoln a prepoved poulične hrane, prehranjevanje zunaj pa le v gostilnah in to na omikan način, takojšnja prepoved večine avtomobilizma in uvedba sijajnega javnega transporta, zasaditev parkav vsepovsod pred nakupovalnimi središči, obrtnimi centri,.. uvedba kolesarskih in peš poti v senci drevoredov, obvezno peš v vrtec, šolo, univerzo, delovno mesto,.. našteto zapoveš, uvedeš kazni na nespoštovanje pravil igre in imaš zdravstveni sistem, ki je za desetkrat manjši in tisočkrat cenejši, imaš normalno rejene ljudi in uživaš v kvaliteti življenja. Vmes pa upaš, da bo izobrazba naredila vsaj to, a nekoliko znižaš kazni za kratenje osnovnih človekovih pravic sobivajočim s tuljenjem v noč, jemanjem teme in možnosti spanja ponoči,. ahm, saj se razumemo, samo vsak povprečnež samo, da pomisli, da bi kaj naredil prav postane agresivno trmast in v praksi škododelnež. taki ljudje smo.
Uporabnik1385495
21. 07. 2018 12.50
+4
James...pozabil si na letala in skodo,ki je povzrocena z enim samim letom.Ce bi zmanjsali turisticna-nesmiselna torej,potovanja,bi bilo reseno kar precej.Pa ce bi namesto tekanja in ostalih neuporabnosti ljubje fuzicno delali,bi bilo tudi bolj prav masikaj
Ramzess
21. 07. 2018 12.54
+3
Kakšno izobraževanje imaš pa v mislih, tako ki iz svobodno in kreativno mislečih dela enoumno in nekreativno misleče vodljive osebke na ravni robota. Če bi obstajalo pravo izobraževanje, obstoječ sistem in svet ne mogla obstati.
BobbyP
21. 07. 2018 10.58
+16
Takoj prepovedati volitve in vse politične funkcije. Je ni stvari, ki bi bolj škodila ljudem tej državi. 😏
BobbyP
21. 07. 2018 10.59
+1
plu190 1
21. 07. 2018 10.52
+10
Par dni nazaj sem brala, da je imel Ötzi, ki je bil star vec kot 5000 let, holesterol in karies. Verjetno od čokolade😂😂😂
Ramzess
21. 07. 2018 12.58
-1
No, karies skorajda ni posledica sladkorja, pač pa predvsem fluorja v vodi. Slednji je zelo škodljiv za zobe kot tudi možgansko žlezo priželjc (epifiza je druga žleza in visi zraven omenjene), zato večina ljudi nima aktivnega tretjega očesa, so zatorej slepi na finosnovno, eterično, ipd.
cirenij
21. 07. 2018 10.52
+4
Najbolj pami paše jedilna čokolada.