Gospodarstvo

Je SCT-jev posel v Libiji pod vprašajem?

Ljubljana, 29. 09. 2010 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SCT naj bi na več bank podal vlogo za bančne garancije, vendar naj bi banke zavarovanje pogojevale s sodelovanjem državne SID banke, ki pa naj bi že julija soglasno zavrnila odobritev zavarovanja in SCT postavila številne dodatne pogoje.

Vpadnica, ki naj bi jo v Libiji gradil SCT.
Vpadnica, ki naj bi jo v Libiji gradil SCT. FOTO: Kanal A

SCT naj bi za gradnjo vpadnice v mesto Bengazi v Libiji potreboval za dobrih 330 milijonov evrov garancij. Kot poroča Dnevnik naj bi vloge za garancije posredoval več bankam v Sloveniji, sodelovati pa naj bi bile pripravljene predvsem banke v domači lasti. Po informacijah časnika pa konzorcij bank garancij ne želi odobriti, če v konzorciju ne bo sodelovala tudi državna SID banka.

Komisija za pospeševanje mednarodne menjave SID banke, v kateri so tudi predstavniki ministrstev, Banke Slovenije in gospodarske zbornice, naj bi že julija soglasno zavrnila odobritev zavarovanja. SCT pa naj bi ob tem postavil številne dodatne pogoje. SCT naj bi bil zaradi upada naročil kapitalsko prešibek za tak posel, zato naj bi komisija SID banke predlagala dokapitalizacijo družbe. Poleg tega naj bi bili v komisiji tudi "zaskrbljeni“ zaradi možnih zapletov s poplačili posla SCT, saj bi se ta lahko znašla v likvidnostnih težavah, če bi plačila za opravljena dela zamujala, še poroča Dnevnik.

Če bi SID banka odobrila zavarovanja, bi sicer v primeru njihove unovčitve breme nosil državni proračun, saj ne gre za klasični garancijski posel na račun SID banke.

V SID banki so pojasnili, da imajo odprto politiko zavarovanj za izvozne posle v Libiji. Vsak posel se presoja posamično, pri vrednostih pet ali več milijonov evrov pa o zavarovanju posla odloča komisija za pospeševanje mednarodne menjave. "Doslej nismo zavarovali še nobenega posla v Libiji," navajajo v SID banki, ki pa konkretnega primera zaradi varovanja podatkov o posamezni stranki ne morejo komentirati.

Na ministrstvu za finance pa so zapisali, da komisija za pospeševanje mednarodne menjave pri SID banki ravna v skladu s svojimi pristojnostmi, ki izvirajo iz veljavne zakonodaje. Ministrstvo v sodelovanju z pristojnimi ministrstvi, SID banko in drugimi organi proučuje, ali je treba okrepiti veljave pravne podlage, da bi lahko učinkovito in primerno podprli načrtovane posle v Libiji in drugih neevropskih državah.

Kot so še sporočili s finančnega ministrstva, zaradi kompleksnosti obravnave zavarovanja bančnih garancij organi odločanja SID banke niso sprejeli končne odločitve glede podpore konkretni izvozni transakciji. "Hkrati želimo poudariti, da v skladu z vloženim zahtevkom ni dovoljeno objavljati podatkov o izvoznem poslu pred sklenitvijo zavarovalne police," so še pojasnili.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
01. 10. 2010 10.13
Borat se bori za to da mu Čista Lopata odstopi malo provizije saj kot vemo Borat teško shaja iz meseca v mesec.
dule100
30. 09. 2010 09.34
Ne ta posel ni pod vprašajem. Bo že Pahor poskrbel. Za rudeče barone se vedno najde denar. Se že ve od kod ga bodo vzeli !
Peter Kralj 1
30. 09. 2010 08.08
A je vsa zgodba z Libijo samo farsa?
viste...
30. 09. 2010 07.31
Mellisa: ti si pa hudo nezadovoljen človek, a ne!? Iz dobičkonosnosti bi lahko doktorat spisala, vendar bi "počepnila", ko bi te kdo vprašal po definiciji "gospodarska družba". Le preberi tudi kaj o gospodarskih subjektih, da v prihodnje ne boš klaftrala. Pa še nekaj malega o gradbeništvu, ker si, očitno, prespala obdobje nekaj let, ko je gospodarstvu šlo zares dobro: gradbeništvo je gospodarska panoga, ki za seboj vleče največ ostalih panog (jeklarstvo,... in čisto na koncu tudi gostinstvo, ker delavci hodijo na malice,..). Ostalih dobrin iz naslova uspešnega gradbeništva ti sedaj ne bom razlagal, ker verjetno nikoli ne boš spregledala. Najbolje je sedeti za računalnikom po različnih forumih, in pljuvati čez vse in vsakogar, pri tem pa ne razmišljati, kako bi sama sebi zagotovila lepše življenje. Pojdi raje na spletne strani, kjer ponujajo honorarne zaposlitve, in porabi svoj čas v svojo korist. Videla boš, da te bo mržnja do vsega i svašta kaj hitro minila. Brez zamere!
alexjoe
30. 09. 2010 02.54
Zakaj pa je vse več politično bančniško povezanih poslov z parkirniki v tujih državah? Ker je lažje mešetarjenje in manipuliranje z prenosi sredstev,kakor tudi z lastništvom. Nič novega,to je stalna praksa porabe davkoplačevalskega denarja,le da so tokrat stvari javne,večina ostallega politično poslovnega okolja pač to počne mnogo manj opazno.Zato se jih veliko po uspelem plenu tudi odseli v tujino.Nič novega,je pa zelo zaskrbljujoče za davkoplačevalce.
bnam 2707
30. 09. 2010 00.15
Gadafi naj odstopi.
Buena Vita
29. 09. 2010 23.29
Buena Vita
29. 09. 2010 23.28
jah,to je zares nova politika,starih lopovov
Buena Vita
29. 09. 2010 23.28
zdej že svetovni ptički čivkajo o slovenskih goljufih,,,tako da bodo pipce zaprte, hvala borutu pahorju,slovenijo je uvrstil za kamelijov
letalooo
29. 09. 2010 23.10
no naša ZARES NOVA POLITIKA... že vrapci so čivkli, da je potrebno pogodbo brati med vrsticami ...in da je to samo lepo ni pa resnično ...tako, kot, da znajo pahor in njegovi ministri voditi državo !!!! ja mogoče republiko banano
endrugjanez
29. 09. 2010 22.42
mellisa ... pa ne da si se prepoznala pod zadnjo točko menda nisem tako močno stopil na tvoj rep, da si začela mijavkati.... ne vidiš nič pozitivnega samo kritiziraš in ne daš nobene pozitivne pobude? iz tvojega pisanja se človek marsičesa nauči - predvsem kako je mogoče goljufati (hvala za nasvet vendar to ni moj način) iz moje pisarije ... no ja mogoče bo komu od oblastnikov padlo v glavo kako je potrebno postaviti pogoje za izdano garancijo ali pač.. bo ostalo samo moje pozitivno mnenje, kako bi bilo pravilno voditi posle v to lepo podalpsko državico. kar pa se tiče najstniških mozoljev - prosi svojo mamo da ti prinese ogledalo do postelje - ali pa te mama ne uboga več?
skydrol7
29. 09. 2010 22.30
bancne garancije za posel stoletja ??????
luciluk
29. 09. 2010 20.53
endrugjanez........pejd si raje svoje najstniške mozolje stiskat v otroško sobo. 1.SCT odpre podjetje v tujini, ki je tudi nosilec posla. Ves finančni tok se opravi preko tega podjetja. 2.SCT pripelje iz SLO max 50 ljudi, ki vodijo operativo-nabavo-logistiko 3.SCT iz BiH ali Indije pripelje najcenejšo delovno silo. 4.Ves material nabavi na mednarodnem trgu. Zato zelo sconto. 5.Nobeno SLO podjetje nič ne zasluži, ker tukaj prodajajo globalni liderji 6.SLO ne dobi iz tega posla nič (zero €) samo veliko uganko ali bi treba izplačat 1 miljiardo garancije za kot vedno nekvalitetno opravljeno delo. 7. Če bo sreča bo SLO zaslužila 0 € 8.SCT in Zidar kot 80% lastnik bo zaslužil veliko-veliko-veliko-prevč. 9. Taka gobezdala kot ti mu bodo omogočila posel, od katerega ne boš imel nič ti ne jaz ne nihče v SLO. Samo ena velika giljotina vredna 1 miljardo € bo lahko zarezala v javni dolj državice po nesrečno stranjo Alp!!!! SCT bi rad garancijo države kajti Libija ne sprejme bančne garancije NLB-ja, kar je bilo javno povedano. Libija si želi Nemških ali Švicarskih bank, vendar te banke ne bodo dale roko v ogenj za SCT, ker te banke vedo koliko je ura, Pahor pač ne. Postavlja se predvsem vprašanje zakaj želi Pahor SLO še dodatno zadolžiti SLO za 1 miljardo €???!!! Ali je Pahor sploh Slovenske krvi, glede na to kako zelo močno si trudi škoditi Sloveniji in Slovencem (Piranski zaliv, javni dolg, finančno pohabljenje SLO).
vetrolov
29. 09. 2010 20.28
a ni čudno, da se pahor tako trudi za tega maltarja !!!?
proofreader
29. 09. 2010 20.24
Kaj pa se bo sedaj zgodilo s kamelami?
mog21
29. 09. 2010 19.54
namesto da bi trg oblikoval podjetja...so podjetja tista ki oblikujejo trg....sanje mussolinija so se uresnicile
Mancyy
29. 09. 2010 18.59
Če bodo tako gradili kot v Sloveniji bodo tam delali do smrti saj nikoli niso končali nobene ceste do konca še preden pridejo do konca je cesta švicarski sir in začnejo znova.
volek
29. 09. 2010 16.29
Kitajci so sposobni ta gradbeni projekt kvalitetno končati za pol manj denarja kot SCT. Pa se Gadafi noče zameriti njim. Zakaj le, če ima pred nosom Slovenceljne, ki jih bo že zaradi slabe kvalitete izvedbe scat peljal.
atomic1
29. 09. 2010 16.26
Prvo vprašanje je ALI je STC ta posel sploh sposoben izpeljati Mislim da ne
volek
29. 09. 2010 16.25
sem slišal da mu bo prefekt v Vatikanu Franc Rode zrihtal garancijo. Če mu je 2 krat zrihtal audienco pri samem papežu, mu bo pa še to garancijo. Gliha vkup štriha.