Gospodarstvo

Kad in Sod unovčujeta prodajno opcijo za Splošno plovbo

Ljubljana/Koper, 26. 04. 2012 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Paradržavna sklada Kad in Sod sta podpisala izjavo o unovčenju prodajne opcije v družbi Splošna plovba v obliki notarskega zapisa. Gre za prodajo 25,05 odstotka Splošne plovbe nemški družbi Döhle, ki je večinski lastnik Splošne plovbe.

Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) sta podpisali izjavo o unovčenju prodajne opcije v družbi Splošna plovba v obliki notarskega zapisa, so sporočili iz Kada. Gre za prodajo 25,05 odstotka Splošne plovbe nemški družbi Döhle, ki je večinski lastnik Splošne plovbe.

Kot so v skladih zapisali v sporočilu, je postopek vročanja opcije v teku.

Splošna plovba
Splošna plovba FOTO: Dare Čekeliš

Kad in Sod sta leta 2007 nemškemu ladjarju Döhleju prodala 29,65-odstotni delež Splošne plovbe, s čimer je Döhle svoje lastništvo povečal na dobro polovico družbe, in sklenila tudi opcijsko pogodbo za 25,05-odstotni lastniški delež, ki se izteče konec tega leta.

Državna sklada sta letos z razpisom preverjala, ali obstaja kakšen interesent, ki bi za delnico portoroške družbe ponudil več od nemškega lastnika, a ni prispela nobena ponudba.

Z unovčitvijo opcije bosta državna sklada – Kad ima v lasti 5,25-odstotni, Sod pa 19,80-odstotni delež Splošne plovbe – delež prodala pod enakimi pogoji kot leta 2007 in zanj dobila okoli 60 milijonov evrov.

'Na koncu bo sprejeta 'modra odločitev'

Vlada danes o prodaji deleža v Splošni plovbi ni razpravljala in ni sprejela nobenih sklepov, pa je po seji vlade povedal minister za finance Janez Šušteršič. "Sod bo deloval v okviru svojih pristojnosti, ki jih ima po zakonu, in v okviru obveznosti, ki jih mora poplačevati," je povedal.

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je že v torek spomnil, da ministrstvo nima nobenih pristojnosti v zvezi z izvrševanjem pogodbe, ki je bila podpisana leta 2007. Pojasnil je, da imajo prodajalci na eni strani izredno dobro kupnino, ki bo v primeru neunovčitve prodajne opcije v določenem obdobju zapadla, na drugi strani pa strateški interes Slovenije po ohranitvi sedeža Splošne plovbe v tej državi. Izrazil je pričakovanje, da bo na koncu sprejeta "modra odločitev".

Kad in Sod sta prejšnji oz. ta teden opozarjala na nujnost unovčitve prodajne opcije. V Sodu so navedli, da bi neprodaja deleža pomenila neposredno zmanjšanje kapitala Soda za vsaj 44,6 milijona evrov, posledica pa bi bila tudi finančna škoda zaradi padca vrednosti poslovnega deleža v obdobju po izteku opcijskega upravičenja in likvidnostni primanjkljaj Soda. Glede na načrtovane finančne obveznosti Soda ter optimizacijo denarnih tokov in preprečitve škode je za Sod nujno, da to opcijo unovči, so prejšnji teden zapisali v sporočilu.

Iz Kada so v ponedeljek sporočili, da od leta 2007 ne morejo vplivati na izplačilo dobička ter da je prodaja ekonomsko upravičena in potrebna z vidika preoblikovanja v portfeljskega vlagatelja.

Predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj je prepričan, da bo prodaja pomenila za Slovenijo nepopravljivo škodo. Kot je dejal, je že večkrat poudaril, da nasprotuje temu, da bi država prodala kontrolni delež v Splošni plovbi. Država bi morala po njegovem v družbi ostati kot strateški lastnik. Napovedal je, da bo "proti hudodelski združbi, ki je hotela preliti davkoplačevalski denar v zasebne žepe", vložil odškodninske tožbe.

AUKN se ne bo opredeljeval

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) pa se ne namerava opredeljevati do unovčitve opcije, so sporočili. Kot pravijo, so v sredo prejeli dopis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo glede Splošne plovbe ter nanj odgovorili, in sicer so med drugim ministrstvo opozorili, da so v dveh dopisih Soda prejeli različne podatke o knjigovodski vrednosti 19,8-odstotnega deleža v Splošni plovbi.

In sicer je bila po navedbah AUKN v dopisu Soda z 2. aprila ta vrednost okoli 5,7 milijona evrov, v dopisu 20. aprila pa 2,5 milijona evrov in navedba, da je knjižena tudi prodajna opcija za ta delež, ovrednotena na okoli 44,6 milijona evrov.

AUKN ob tem opozarja, da ni rešeno vprašanje dolgoročnega pokrivanja obveznosti Soda ter da tudi še ni sprejete strategije upravljanja kapitalskih naložb države. Ministrstvo za promet je sicer v svoji sektorski politiki naložbo v Splošno plovbo opredelilo kot strateško, navaja AUKN.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
26. 04. 2012 19.47
+4
KAD IN SOD STA NAJVEČJA ROPARJA DRŽAVLJANOV!!!!!
saintjozef
26. 04. 2012 15.37
+4
Kad in Sod sta leta 2007 nemškemu ladjarju Döhleju prodala 29,65-odstotni delež Splošne plovbe... --Ne ZAVAJAJTE javnost! Janša in Bajuk!
Vik Klas
26. 04. 2012 15.52
+4
titovka
26. 04. 2012 19.49
+3
JOZEF...KAKO LAŽNIVCEM DOPOVEDATI, DA BI POVEDALI PO RESNICI...V SLOVENIJI JE RESNICA PREPOVEDANA!!!