Gospodarstvo

Počivalšek o reševanju Adrie: Država ne more dati niti evra

Ljubljana, 24. 09. 2019 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.V./D.L./L.Š./STA
Komentarji
231

Letala Adrie Airways ostajajo na tleh, izjema pri tem pa je povezava s Frankfurtom. Nekateri menijo, da bi država morala odločneje posredovati, a na vladi in ministrstvu za infrastrukturo pravijo, da nimajo na voljo vzvodov, da bi pomagali Adrii. Povsem jasen je tudi gospodarski minister Počivalšek. Poudaril je, da država ob obstoječi lastniški strukturi v družbo ne bo vložila niti evra, saj meni, da so za slabe razmere v družbi krivi tudi lastniki, sklad 4K Invest.

Na potapljajočo situacijo, v kateri se je znašla Adria Airways, se je danes odzval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.  Meni, da bi Adrio pred propadom še lahko rešili z dobro zastavljenim načrtom prestrukturiranja in v dogovoru z upniki. Ob robu dogodka ob 150-letnici industrijske proizvodnje jekla na Slovenskem pa ni želel biti bolj natančen o tem, kako bi lahko dosegli prestrukturiranje družbe, ki je od leta 2016 v lasti nemškega finančnega sklada. "Vse je možno, če se hoče," je dejal. "Zadeve niso enostavne, lastništvo pa tu ni pomembno. Nujno je preučiti linije, hitro ukrepati, narediti finančno prestrukturiranje, se dogovoriti z upniki in izkoristiti potencial zaposlenih, da bo podjetje začelo popolnoma na novo," je še dodal. 

Minister Počivalšek je danes poudaril, da država ob obstoječi lastniški strukturi v Adrio ne bo vložila niti evra, saj meni, da so za slabe razmere v družbi krivi tudi lastniki, sklad 4K Invest.
Minister Počivalšek je danes poudaril, da država ob obstoječi lastniški strukturi v Adrio ne bo vložila niti evra, saj meni, da so za slabe razmere v družbi krivi tudi lastniki, sklad 4K Invest. FOTO: Damjan Žibert

'Obžalujemo, da se skuša državo sedaj prikazati kot glavnega krivca za nastale težave'

To je sicer le ena možnosti. Druga je propad družbe, kar bi na kratek rok precej škodovalo slovenskemu gospodarstvu, ne le turizmu, na srednji in dolgi rok pa bi Adrijine linije najbrž prevzele druge letalske družbe. S tem bi sicer izgubili velik potencial in znanje usposobljene delovne sile.

Pred informacijskimi okenci družbe pa se danes na brniškem letališču vijejo dolge vrste. Potniki so zaradi odpovedi vseh Adrijinih letov izrazili nejevoljo, še posebej zato, ker so za odpovedi večinoma izvedeli šele na letališču.

Vodstvo družbe je že spomladi seznanilo ministrstvo s težavami in jih prosilo za pomoč. Kot je poudaril minister, bi država še lahko pomagala Adrii Airways znotraj zakonskih možnosti in na način, da to ne bi bila nedovoljena državna pomoč. "Lahko bi jim pomagali na področju promocije, vendar smo od njih zahtevali jasen posloven načrt. Brez tega, da vemo, kaj se bo z njimi zgodilo danes, jutri in pojutrišnjem, država ne more dati niti evra," je bil jasen. Vendar pa jim družba tega v štirih mesecih ni bila sposobna zagotoviti. 

Ob tem so na ministrstvu spomnili, da je lastnik letalskega prevoznika ob nakupu napovedal, da bo družbo prestrukturiral, ohranil slovenskega nacionalnega prevoznika in ga razvijal tudi v prihodnje ter s tem omogočil dolgoročne pozitivne učinke na proračun, slovensko gospodarstvo, razvoj stroke in vse deležnike družbe.

"To se več kot očitno ni zgodilo, zato obžalujemo, da se skuša državo sedaj prikazati kot glavnega krivca za nastale težave podjetja. Nesprejemljivo je, da lastnik na eni strani postavlja kratke roke za odziv države, na drugi pa sam v štirih mesecih ne predloži poslovnega načrta, ki je osnova za kakršenkoli korak, ki ga lahko naproti podjetju v očitnih težavah naredi država," so dodali.

Ob tem so spomnili, da je Adria Airways leta 2011 s strani države in bank upnic dobila 70 milijonov evrov. Evropska komisija je v postopku verifikacije odločila, da je bila dokapitalizacija izvedena v skladu z evropskimi pravili državnih pomoči na področju reševanja in prestrukturiranja podjetij v težavah.

Pred iztekom desetih let od obdobja od zadnje pomoči tako ne more prejeti nove pomoči države. "Ko bo Adria Airways poslovala na zdravih temeljih, bo lahko prosila tudi za druge pomoči, saj jih do takrat ne more prejeti," je še dodal minister Počivalšek.

 

Letala Adrie Airways v torek in sredo na tleh, izjema Frankfurt

Adria Airways je sicer zaradi finančnih težav za danes in sredo začasno prekinila izvajanje večine letalskih operacij –  ohranila je le povezavo z najpomembnejšim vozliščem nemške Lufthanse v Frankfurtu. Po poročanju medijev se je sinoči ob devetih zvečer iztekel "ultimat Adrie Airways", da jim država da štiri milijone premostitvenega posojila oziroma poroštva.

Potnikom, ki potujejo v teh dveh dneh, v družbi svetujejo, naj še pred prihodom na letališče preverijo, kdo operativno izvaja njihov let, in v kolikor je to družba Adria Airways, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice. "Nastalo situacijo družba globoko obžaluje in se vsem svojim potnikom in partnerjem opravičuje," so zapisali.    

Tekoča obvestila lahko spremljate na spletni strani www.adria.si.

Stečaj ali ne? Več bo znanega v sredo

Dogajanje v Adrii pa budno spremlja tudi Agencija za nadzor civilnega letalstva, ki bo vsa znana dejstva vključila v presojo in odločitev glede Adrijine operativne licence. Agencija bo o tem govorila z odgovornimi v družbi na sestanku, ki naj bi bil po nekaterih informacijah v sredo, ko naj bi več razkrila tudi javnosti.  

Če bo Adria Airways pristala v stečaju, bo agencija licenco preklicala, delovanje prevoznika pa sicer lahko ustavijo tudi upniki in dobavitelji ali lastniki letal.

Gordana Boberić, predsednica sindikata kabinskega osebja.
Gordana Boberić, predsednica sindikata kabinskega osebja. FOTO: 24UR ZVEČER

V oddaji 24UR ZVEČER so sogovorniki predstavili svoje poglede na nastalo situacijo, ki Adrii Airways grozi s propadom. "Na zadnjem sestanku z vodstvom nismo izvedeli kaj pretirano novega, saj nam vodstvo ni znalo odgovoriti na vprašanja," je povedala Gordana Boberić, predsednica sindikata združenja kabinskega osebja. Kot je povedala, vodstvo od države ne pričakuje pomoči, ampak le poroštvo za najete kredite, s katerimi bi lahko ponovno vzpostavili zagon podjetja.

Nina Mauhler, državna sekretarka s ministrstva za infrastrukturo, je povedala, da na ministrstvu obžalujejo, da se je Adria znašla v takšni situaciji, vendar da vlada, kakor je poudaril premier Marjan Šarec, nima vzvodov, s katerimi bi lahko pomagala Adrii Airways. "Želim poudariti, da je družba Adria v zasebni lasti, da je lastnik Adrie nemški finančni sklad in da je bila Adria nazadnje dokapitalizirana leta 2011 s 70 milijoni evrov. Dodatno, ob prodaji je v Adrio vložila še 3 milijone evrov. Ne vem, kako najti vzvod, da država Adrii še pomaga," se je spraševala Mauhlerjeva.

Pilot Primož Jovanović je bil oster do besed državne sekretarke z ministrstva za infrastrukturo.
Pilot Primož Jovanović je bil oster do besed državne sekretarke z ministrstva za infrastrukturo. FOTO: 24UR ZVEČER

S tem se ni strinjal pilot Primož Jovanović, ki meni, da je s strani oblasti nesprejemljivo trditi, da se nič ne da. "Napaka je bila storjena, ko je bila Adria prodana neznanemu skladu 4K, ki z letalstvu nima nobenih izkušenj," je povedal. Prepričan je, da obstoj letalskega prevoznika veliko pomeni za državo. "Nobena skrivnost ni, da so s tem, ko je Adria operirala v Sloveniji, imeli drugi subjekti velik finančni doprinos."

Nekdanji predsednik uprave Adrie Peter Grašek je prepričan, da je napočil čas za akcijo. "Če Adrie ne bo, bo cel kup linij preneha delovati, zato bo potrebno potovati preko tretjih letališč. To pomeni cel kup dodatnih stroškov, ki bodo obremenjeval celotno gospodarstvo," je opozoril Grašek in predstavil načrt rešitve. "Če bi bil jaz odločevalec, bi predlagal, da se jim odobri kredit, pod pogojem, da zastavijo Adrio Airways kot garancijo, in če kredit ni odplačan, v tem primeru lastništvo dobi država. Nato bi postavil svojo upravo. To bi kupili dragocen čas, da se izdela nek sanacijski načrt in omogočili Adrii da ponovno zaživi." Grašek je še opozoril na nezaslišano aroganco lastnika. "Namesto, da država njemu postavlja pogoje, on pogoje postavlja državi. V zadnjih treh letih se je nemo opazovalo, pristojni bi morali ukrepati, ko so videli kako lastnik slabo upravlja z Adrio Airways," je bil oster Grašek. Ob tem je Gordana Boberić dodala, da "Adria ni bila nikoli prodana, pač pa podarjena."

Jovanović je ob tem izpostavil, da so Adrio poskušali reševati že pred meseci, ko so predsedniku vlade predstavili idejo, ki jo je omenjal Grašek ter tudi načrt za vzpostavitev Adrie 2, ki bi potem prevzemala Adriine certifikate. Opozoril je tudi na madžarski primer, kjer so ukinili nacionalnega prevoznika in s tem zasejali težave. "Država potrebuje letalskega prevoznika, zaradi davkoplačevalcev in zaradi ljudi, ki potujejo po svetu. Država naj se odloči, ali bomo razvita zahodna država ali pa zadnja vas na Balkanu, kjer nas sedaj že vsi prehitevajo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (231)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferenc Godina
26. 09. 2019 16.17
+1
V preteklosti politično in gospodarsko vodstvo Slovenije ni dojelo pomena letalskega prometa za slovensko gospodarstvo - in ga tudi zdaj ne dojema. Prodalo je brniško letališče in tudi edinega slovenskega letalskega prevoznika. Ostala nam je samo še Planica. Morda bodo kdaj prodali tudi to. Smo v situaciji, ko nihče ne ve, kaj se sploh dogaja.Franca Severja - Franto z njegovo zbrojevko ponovno za direktorja letališča. In kdo stoji izza neznanega sklada 4K? Takoj NPU v Adrio, da je ugotovi, kje je odtekal denar in kam?
Uporabnik473573
25. 09. 2019 21.39
+1
Nemški tatovi, vse prodali vse pokradli, zdaj pa propad podjetja
hrastncan
25. 09. 2019 14.45
+5
Seveda je kriva politika, kdo pa drug. Enih firm se pač ne prodaja za noben denar temveč se nastavi prave direktorje, ki obvladajo posel a ne po politični liniji. V skrajni sili se pokriva zgubo, isto delamo z železnicami. Država pač mora imeti firmo, ki jo povezuje s svetom. Po eni strani se s Hrvati bodemo za dostop do odprtega morja, ki je samo fikcija, v zraku smo pa odrezani od celotnega sveta. Pa se blamiramo pred celim svetom. A se bodo politiki z avtobusom vozili v Brusel? Čeferin pripelje ljudi, ki imajo več pod palcem kot je državni proračun, potem jih mora pa voziti na letališča v Zagreb ali Trst, da se lahko vrnejo domov. Alenčica pa naj, namesto da dreka po Elesu in Borzenu, kjer zadeve klapajo, se raje ukvarja s takimi problemi kot so Adria, drugi tir in karavanški predor.
mallonge
25. 09. 2019 14.20
+1
Adrija tako nima letal. Ima samo lastnike lopove, direktorje zlizane z lopovi, pilote dobičkarje in politike kriminalce, ki so jo prodali, še prej pa uničili.
mak0521
25. 09. 2019 12.42
+1
Država naj raje odpre možnosti drugim letalskih družbam, da se bo promet lahko nadaljeval kot se gre.
Amasakul
25. 09. 2019 10.44
+0
Adijo Adria, veseli smo bili, da smo te imeli in da si nas vsaj nekajkrat peljalala okoli po svejti, a zdaj je prišel tvoj čas - čas, ki ga vsi pričakujemo, da ne boš več letela iz te prelepe zelene Slovenije ... Adijo Ardia, bodi z bogom ... pogrešali te bomo ... Amen.
tron3
25. 09. 2019 09.59
+3
Tale Počivalšek je genialc svetovnega formata, zakaj!!! Ko je nastopil funkcijo gospodarskega ministra je zahteval in dosegel, da so Terme Olimje gospodarska družba državnega pomena, haloooo zdravilišče'????, ko se pa gre za Adrio pa bi najraje gledal stran.
Frigo
25. 09. 2019 09.46
+1
naj gre vse vmaloro
marjan lamper
25. 09. 2019 15.53
Uporabnik443897
25. 09. 2019 09.37
+0
Kar upravlja Slovenec ali Slovenska vlada gre v propad, konkupi Kitajec pa DOBIČEK !!!
Uporabnik443897
25. 09. 2019 09.34
+7
Zakaj bi Slovenija skrela za Adrio, da je njen lastnik DA, ker ni pač NE, komu ni kaj JASNO !!!
Matiias
25. 09. 2019 08.31
+8
Dokler bo taksna mentaliteta naroda toliko casa bo to sod brez dna, naj propade in naj se rodi nov otrok ce se bo videl v tem poslu in vlagal.
grikos
25. 09. 2019 08.08
+1
Noce sli ne more ???
zdrava.pamet
25. 09. 2019 07.54
+7
seveda bi pa trebalo kakšnega visokega funkcionarja (beri kriminalca) malo pretipati....samo naše skorumpirano sodstvo tega ni sposobno...
zdrava.pamet
25. 09. 2019 07.50
+5
Tako je, jankovičem pa se lahko odpiše 29 milijonov za drugega sina in 16 milijonov pred dvema letoma za prvega sina...kaj moreš okupirana slovenija .....sramota....samooskrba pa na nuli, in strateško pomembni objekti pa ne dobijo niti centa....meni kot zavedni slovenki je slabo
masni
24. 09. 2019 19.38
+7
Mislim, da bi se dalo pomagati Adriji.Kot prvo jo mora prevzeti Jankovič in dolgovi se avtomatsko odpišejo ali pa vlada kupi terjatve od Nemcev za g.Jankoviča.Potem se ustanovi fly Elektra z Jurčekom in spet na polno naprej.FLY,FLY,FLY Adrija Jankovič...
srebrnibreg
24. 09. 2019 19.57
+3
Pelji si svojega Jankoviča domov, če ti je tako všeč. Sicer pa ni on določenim organom povedal naj mu odpišejo dolg ampak so to storili po zakonu katerega so sprejele VSE stranke in VSI takrat prisotni poslanci v parlamentu. Vključno s tvojo sds sekto.
poneumljanje
24. 09. 2019 20.15
+8
Pri nas jo bo verjetno Janez kupil, denarja od orožja ima dovolj, pa še potrebuje jo za polete v Banja Luko in Prištino !
Balki30
24. 09. 2019 20.30
-1
Ampak sds sekta je kasneje pri sprejemanju popravkov zakona nasprotovala....pa to
srebrnibreg
24. 09. 2019 20.39
+5
HAHAHAHA...........balki ti si pravi balki. Zakaj so ga potem tudi že oni vlagali, če so pozneje bili proti. DVOLIČNEŽI.
piamlakar
24. 09. 2019 20.57
+3
piamlakar
24. 09. 2019 20.58
+2
Kliko7
24. 09. 2019 18.57
-1
Ce dajo en cent bo cel hudic u sloveniji
gapev
24. 09. 2019 19.17
-1
Tak kot smo ga naredili pri odpisu zokijevih 30mil ane... Slovencki smo to kar je rekel Cankar- hlapci!!! Pritozujemo se pa itak samo se na omrezjih
poneumljanje
24. 09. 2019 20.16
+7
Zase govori, če se smatraš za hlapca, jaz nisem hlapec nikomur !
oježeš
24. 09. 2019 18.54
+20
Pravilno, posebej glede članka: 30 milijonov evrov v Adrii Airways izginilo neznano kam!!! Kaj nekateri mislijo, da se jih mora kar stalno vzdrževati in jim dajati denar? Če pač niso sposobni urediti, naj gredo kot ostali v stečaj, saj je dovolj firm, ki bi zaposlile, tako, da verjetno nihče ne bi ostal na cesti. Če je treba vreči delavca na cesto pa nikoli problem, samo izroči se mu odpoved in nikogar več ne zanima kaj bo s človekom, ponekod še celo z obema zakoncema, ki v trenutku ostaneta brez kakršnih koli sredstev.
Nori?ani
24. 09. 2019 18.43
+14
Počivalšek pravilno, če tudi si nabiraš politične točke
maxmax
24. 09. 2019 18.42
+32
Niti centa iz našega proračuna, naj kar švabo zrihta, jo je kupil za pest eurov. Če ne pa na svidenje, na Brnik povabite Easyjet ali Rayanair, jim dam ugodne pogoje za poslovanje, pa bomo slovenci končno lahko iz našega letališča leteli v London, Kanarske otoke, Grčijo, Egipt itd. za ceno povratne karte pod 100 eur. Nam ne bo treba več skakat po Trstu, Grazu, Bentkah...
puspan
24. 09. 2019 18.27
+28
Pravilen odgovor Počivalška. Socializma ni več, je pa treba raziskati tiste, ki so poniknili z denarjem.
Uporabnik234179
24. 09. 2019 18.37
-5
Ti kaj pa če je Janša ???..Kar nekaj časa ga ni ...Dajva ga malo potunkat kot zagnana levičerja.
srebrnibreg
24. 09. 2019 18.38
+9
Dvomim, da se bo to v Nemčiji zgodilo. Drugače bi bilo, če bi se to zgodilo v Nemčiji.
gapev
24. 09. 2019 19.19
+11
Socializma ni vec, so samo se njihovi potomci ki spravljajo firme "na kant"
srebrnibreg
24. 09. 2019 19.58
+1