Gospodarstvo

Kaj bo z NEK?

Ljubljana, 29. 04. 2006 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija si prizadeva za mirno rešitev glede NEK, medtem ko Hrvaška na to ni pripravljena, trdi minister Vizjak.

Minister Vizjak je povedal, da si želi Slovenija zaplet glede NEK rešiti z dogovorom.
Minister Vizjak je povedal, da si želi Slovenija zaplet glede NEK rešiti z dogovorom. FOTO: POP TV
HEP je arbitražni postopek zaradi nedobavljene energije iz NEK v obdobju od julija 2002 do aprila 2003 sprožila 4. novembra lani, od slovenske strani pa zahteva povračilo v višini 31,7 milijona evrov. Ljubljana je zahteve Hrvaške označila za neutemeljene, ob tem pa opozorila, da Hrvaška še vedno ni ustanovila sklada za financiranje razgradnje NEK.

V postopku arbitraže med Slovenijo in Hrvaško, ki ga je sprožilo Hrvaško elektrogospodarstvo (HEP) zaradi nedobavljene električne energije iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK), so imenovali arbitražni tribunal. V prihodnjih dneh naj bi začeli postopke pregledovanja dokumentacije, je dejal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Slovenija si po njegovih besedah še vedno prizadeva za rešitev mednarodnega spora po mirni poti.

"Zato imamo tudi redna srečanja na ministrski ravni, na katerih preučujemo možnosti za rešitev po dogovorni poti," je dejal Vizjak. Slovenska stran je po njegovih besedah že dala pobudo oziroma predlog za mirno rešitev spora, vendar na hrvaški strani za to zaenkrat "ni veliko pripravljenosti".

Vizjak: Gre za spor med državama, ne pa med gospodarsko družbo in državo

Washingtonski mednarodni center za reševanje investicijskih sporov (ICSID) po mnenju slovenskega ministra ni pravi naslov za reševanje spora med Slovenijo in Hrvaško glede NEK, saj gre za spor med dvema državama, ne pa med gospodarsko družbo in državo. Kot je še dejal, bo do dokončne razrešitve tega problema potrebnega še precej časa.

Novšak (Eles): Hitrega dogovora ne bo

Postopek arbitraže bi lahko trajal do dve leti, meni direktor Elesa.
Postopek arbitraže bi lahko trajal do dve leti, meni direktor Elesa. FOTO: POP TV
Washingtonski mednarodni center za reševanje investicijskih sporov (ICSID) je za tretjega člana in obenem predsednika arbitražnega tribunala imenoval Novozelandčana Davida Williamsa. V njem sta še Charles Brower, ki je bil imenovan s strani HEP, in Jan Paulsson, imenovan s strani slovenske vlade. Člani arbitražnega tribunala naj bi se s slovenskimi predstavniki in predstavniki HEP sestali v prihodnjih dveh ali treh mesecih.

Direktor družbe Eles Gen Martin Novšak, ki je lastnica slovenske polovice NEK in trži električno energijo iz nuklearke, se strinja s pričakovano dolgotrajnostjo arbitražnega postopka. Ocenjuje, da bo postopek arbitraže trajal leto in pol do dve leti. "Trenutno realno stanje ne kaže na možnost hitrega dogovora med državama," je ocenil Novšak.

Po njegovih besedah redno poslovanje nuklearke zaenkrat poteka brez težav, tudi njen zaključni račun sta lastnika sprejela soglasno. Novšak je še poudaril, da energija iz NEK postaja vse bolj konkurenčna in posledično tudi zelo zanimiva za lastnike.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.