Gospodarstvo

Kaj vse se je še podražilo?

Ljubljana, 16. 01. 2007 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zveza potrošnikov je predstavila dopolnjeno črno listo nesorazmernih podražitev izdelkov in storitev.

Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije
Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije FOTO: POP TV

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je danes predstavila dopolnjeno črno listo nesorazmernih podražitev izdelkov in storitev. ZPS je od začetka novoletnih praznikov prejela več sto obvestil potrošnikov o zaznanih podražitvah izdelkov in storitev. Tako kot prvo dopolnitev so tudi tokratno pripravili s pomočjo potrošnikov, ki jim prek brezplačnega Potrošnikovega evrotelefona, spletne strani in elektronske pošte posredujejo informacije o opaženih podražitvah, v posameznih primerih pa pripnejo tudi stari in novi račun ali cenik.

Potrošniki ZPS obveščajo o zaznanih podražitvah v picerijah, hotelih in termah, avtopralnicah, avtošolah, trgovinah, pekarnah, podražile naj bi se tudi malice in kosila, kava in čaj, hitra hrana, športne storitve, časopisi, mobilna telefonija, kino vstopnice, parkiranje.

Glavno sporočilo Zveze potrošnikov Slovenije v evrokampanji Evrokovanci niso drobiž se je med potrošniki dobro prijelo, saj se pogosto sliši pritoževanja natakarjev, da so se napitnine drastično zmanjšale.

V ZPS menijo, da preko 750 prejetih prijav s strani potrošnikov v dobrih 10 dneh dokazuje, da so uspeli mobilizirati potrošnike k preverjanju cen in pazljivejšemu ravnanju z drobižem. S spremljanjem cen nameravajo v ZPS nadaljevati tudi v prihodnje, saj je praksa v drugih državah EU pokazala, da se drugi val podražitev običajno pojavi mesec dni po uvedbi evra.

Kateri izdelki in storitve so dražji?

V povprečju se cene kav in kavnih napitkov še vedno dražijo
V povprečju se cene kav in kavnih napitkov še vedno dražijo FOTO:

Najvišja podražitev, kar 140-odstotna, je v ljubljanski diskoteki Global, kjer je potrebno za garderobo po novem plačati en evro. Za 60 odstotkov sta se podražili izposoja drsalk na zunanjem drsališču v Tivoliju ter letna članarina v mariborskem društvu Bodifit - prva stane 2 evra, druga pa 10,02 evra. Za polovico je dražji plačilni nalog po spletu banke Volksbank, sedaj stane 30 centov. Za skoraj 20 odstotkov se je podražilo dvourno parkiranje v garažni hiši Glazija v Celju, po novem je treba odšteti evro in pol. Na črni listi so se znašle tudi cene kosil, kav in drugih pijač, ki so dražje v povprečju od 10 do 30 odstotkov.

Presenečenje tokratne črne liste je, da so se na njej znašli tudi ponudniki termalnih storitev, kot so Terme Lendava, Terme Olimia, Snovik in Atlantis. Med njimi je ZPS izpostavila Terme Olimia, kjer se je podražila otroška karta za triurno vikend kopanje; in sicer za 28,36 odstotka na 7,5 evra, karta za celodnevno vikend kopanje za odrasle pa za slabih 20 odstotkov na 12 evrov. V Termah Olimia so podražitve storitev pojasnili z zvišanjem ravni njihove kakovosti, s čimer pa se na zvezi ne morejo strinjati.

Prijava na inšpektorat zaradi računov cestnin

Slovenski potrošniki so po navedbah ZPS postali bolj aktivni in se zavedajo svojih pravic v razmerju do ponudnikov izdelkov in storitev.

Potrošniki pa ne opozarjajo samo o podražitvah, ampak tudi o nepravilnostih, ki jih zaznavajo pri vsakodnevni uporabi evra in njegovi uporabi. Zveza potrošnikov Slovenije je tako na podlagi pritožb potrošnikov na Tržni inšpektorat podala prijavo zaradi označevanja cen na računih pri plačilu cestnine. Potrošniki, ki so v obdobju dvojnega obtoka plačevali s tolarji, so namreč dobili račun, na katerem se znesek v tolarjih pri preračunu po tečaji zamenjave ne sklada z zneskom v evrih.

Večje število obvestil potrošnikov so prejeli tudi glede podražitev časnikov, in sicer tistih, ki so cene zaokrožili za en cent oziroma dva tolarja. Odstotek podražitve je v teh primerih tako nizek, da se ni uvrstil na črno listo, vendar pa kaže na občutljivost potrošnikov na še tako majhne cenovne spremembe pri izdelkih ali storitvah.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neti
21. 01. 2007 12.00
Kutinova in Euro podržitve; primer Terme Olimje, že lanskega avgusta so polpenzijon računali 18.900 do 25.000 SIT na osebo, njihova gratis ponudba karta za bazen in popust v savni, pa nič več. Tudi vsa ostala ponudba; masaže, kozmetika....26.000 - 80.000SIT (minutaža dela). Podčetrtek ne išče mase SLO gostov, zato NI omembe vredno, kaj so tam podražali. Jim že znese.......kar tako dalje! lp
civitasstain@gmail.com
16. 01. 2007 17.01
Oh kaksno presenecenje. Da se bo z uvedbo evra vse podrazilo, so ze civkali vrabcki na strehi.
trupl0@gmail.com
16. 01. 2007 15.34
Meni je tale ga. Kutin smešna... :"Poglejte me!!! Imam spisek kdo je dvignil cene!!! " Ja in? Če vam je kava predraga pejte drugam...Drugače si jo skuhajte doma... 100dg kave je še zmeraj 50 centov in nič več.... Namesto 1x na teden v kino pojdite 1x na mesec. Drugo poskusite dobiti drugje. Namesto se namakat v toplice pojdite raje na sprehod ali dva..... Gledam npr. folk, ki hodi v avtopralnice na sončen dan prati avto...Vzemi si urco časa, očisti si avto sam, posesaj, obriši gume itd. itd. potem pa pojdi na kavico, rogljiček bilo kaj saj si "prišparal" petaka! Svet se ne bo podrl zaradi tega.
it.sucks2@yahoo.com
16. 01. 2007 15.31
eej v Ljubljani je bila dijaška/študentska karta za LPP prej 4000 SIT sedaj pa je 16,69 EU - kar znese v tolarjih 3999,5916 SIT!! svaka čast LPP!;))
Neron
16. 01. 2007 15.23
Ne, to listo bodo sedaj dali v okvir v opomin vsem ostalim, ki bi si še drznili neupravičeno zviševati cene! Bravo, skupaj nam bo vendarle uspelo:)
Samo.Jst
16. 01. 2007 14.45
...hmmm, zakaj ne raje objavijo kaj se je pocenilo s prevzemom eura...Vsi smo namreč opazili da so cene VSI zaokrožili navzgor. Sej, večina cen je šla gor za 5 do 30sit... ni nemogoče veliko, da me ne boste napadli, se pa pozna.
Dejan Keuc
16. 01. 2007 14.38
Mene zanima kolk artiklov se je podražilo za novo leto 2005/2006, 04/05, 03/04 itd.. Vsako leto se stvari dražijo.. Kaj mislite, da če letos ne bi uvedli eura se te stvari ne bi podražile?! 90 stvari iz te liste se bi v vsakem primeru podražilo ne glede na to če smo euro sprejeli ali pa ga ne bi.. Ne vem zakaj je za vse kriv Euro..
pikam_dopust@yahoo.com
16. 01. 2007 14.18
Kdo te je pa silil, da ga zbiras? Saj ti nihce ne preprecuje, da za kavo placas več kot je na racunu (razlika gre pac v napitnino).
kozolc@email.si
16. 01. 2007 13.50
ah no pa kdor tega ni prčakvou je pa res čuden. sicer pa, nekje sploh ni blo zaokroževanja cen in povem, da ko sem bil prejšnji teden na kavi in sem dobil račun 3,13 evra sem tudi rabil precej časa da sem zbral ves drobiž...
Netman
16. 01. 2007 13.36
In kaj bo zdaj?!? Se bo kaj spremenilo - pocenilo zaradi te liste?!?