Gospodarstvo

Pahor pred komisijo glede NLB: Poročila Sove nisem prebral, domneval sem, da se s tem ukvarjajo pristojni

Ljubljana, 17. 03. 2018 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Pred komisijo, ki preiskuje domnevno pranje denarja v NLB, so nastopili nekateri odgovorni za nacionalno varnost, nekdanji minister za finance Franc Križanič in svetovalka v kabinetu predsednika vlade Simona Dimic, pa tudi takratni premier Borut Pahor. Ta je dejal, da poročila Sove o dogajanju o NLB ni prebral, ker je pričakoval, da se s tem ukvarjajo pristojni.

Parlamentarno preiskovalno komisijo, ki se ukvarja s sumi pranja denarja v bankah, danes zanima odzivanje odgovornih za nacionalno varnost na informacije o domnevnem pranju iranskega denarja prek NLB. Po besedah svetovalca pri tedanjem predsedniku vlade Darka Lubija podatki niso bili takšni, da bi bilo treba ukrepati.

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi Jani Möderndorfer (SMC), se ukvarja s sumi pranja denarja v NLB in Novi KBM v obdobju med letoma 2008 in 2011. V tem času naj bi iranski državljan Iraj Farrokhzadeh z domnevno spornimi nakazili prek največje slovenske banke opral za približno milijardo dolarjev.

Lubi je bil v tistem času svetovalec za področje nacionalne varnosti pri tedanjem predsedniku vlade Borutu Pahorju. Möderndorfer ga je spomnil, da ga je Slovenska varnostno-obveščevalna agencija (Sova) novembra 2010 s posebno obveščevalno informacijo obvestila o tem primeru, kar je Lubi potrdil, a dodal, da se vsebine ne spominja, očitno pa je ocenil, da ni potrebno kakršnokoli dodatno ukrepanje.

"Očitno to poročilo ni bilo tako alarmantno, zato sem presodil, da ni treba ukrepati," je dejal.

Möderndorfer je medtem vztrajal, da je poročilo Sove razkrivalo podatke, na podlagi katerih bi bilo treba ukrepati, saj gre za obdobje veljave mednarodnih sankcij proti Iranu. "Seznanjeni ste bili s tem, da obstaja velika nevarnost in grožnja za proliferacijo, da je bilo do tedaj že več kot 740 milijonov evrov namenjenih za proliferacijske namene, ter da Sova v tem primeru sodeluje z uradom za preprečevanje denarja," je dejal.

Kako izčrpno je bilo poročilo, se Lubi ne spominja. "Očitno sem ocenil, da se z zadevo že ukvarjajo ustrezne službe, ni pa mi treba z njo seznaniti predsednika vlade ali sklicati sveta za nacionalno varnost," je dejal. Priznal pa je, da bi danes ravnal drugače. Danes je razsežnost pojava v celoti znana, a v tistem trenutku teh podatkov ni bilo, je dejal.

Borut Pahor je pričal pred preiskovalno komisijo.
Borut Pahor je pričal pred preiskovalno komisijo. FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor: Poročila Sove nisem prebral

Parlamentarna preiskovalna komisija je že zaslišala tudi predsednika republike Boruta Pahorja, ki je takrat vodil vlado. Poročila Sove o tej zadevi ni prebral, a kot je povedal, je pričakoval, da se z njo ukvarjajo pristojni.

Preiskovalno komisijo je tako zanimalo, kako je lahko iranski državljan Iraj Farrokhzadeh v času, ko so za Iran veljale mednarodne sankcije, s transakcijami denarja prek NLB opral za približno milijardo dolarjev. V banki se niso resno ukvarjali z zadevo, v uradu za preprečevanje pranja denarja so se dolgo spraševali, za kaj gre, medtem pa je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) dobivala zelo jasne namige o spornem dogajanju in se odločila napisati posebno poročilo o vseh zbranih podatkih, je povedal Pahorju.

To poročilo je Sova novembra 2010 posredovala na sedem različnih naslovov, tudi predsednika vlade. Pahor je to potrdil, a povedal, da sam vseh obveščevalnih poročil ne bere, saj jih je veliko in tudi niso vsa enako pomembna. Za to ima svetovalce. "Predsednik vlade kot tudi države mora delo organizirati tako, da se lahko zanese na to, da sprejema prave in pomembne odločitve," je dejal.

Domneval pa je, da je v njem navedeno, da se s to zadevo že ukvarja urad za preprečevanje pranja denarja. "Če se je konec leta 2010 z zadevo že ukvarjal urad, potem so se verjetno vsi pristojni v državi, s tega vidika torej ni bilo nič zamujenega, če se na poročilo ni odzval nihče v uradu predsednika vlade," je dejal. Poleg tega pa predsednik vlade ni tisti, ki dobi neko informacijo Sove in potem odredi ukrepanje.

Zaposleni v Sovi so delali dobro. "S Sovo sem dobro sodeloval in bila je koristno orodje v mojih prizadevanjih," je dejal Pahor. "Vendar pa v tistem času moja skrb ni bila proliferacija jedrskega orožja," je odgovoril na Möderndorferjevo vprašanje, ali se zaveda, da je NLB v času njegovega mandata kršila mednarodni embargo na Iran.

Takrat je bila Slovenija v krizi. "Podjetja so ugašala iz dneva v dan in imeli smo konflikt s Hrvaško," je pojasnil. Veliko bolj so ga zato skrbeli varnost na hrvaški meji ter varnost Slovencev na hrvaški obali kot tudi hrvaških državljanov v Sloveniji kot pa proliferacija jedrskega orožja, ki je sicer ne podcenjuje.

Pahor se ni strinjal z Möderndorferjevo ugotovitvijo, da si tako on kot njegova vlada nista znala nič pomagati z delom Sove, saj se na njeno poročilo ni odzval nihče. "Pristojne ustanove so se odzvale, saj je bil urad za preprečevanje pranja denarja v zvezi s Sovo, ta pa je dolžna v primeru informacije o znakih kaznivega dejanja obvestiti vse pristojne," je dejal.

Strinjal pa se je, da je treba ugotoviti, kateri mehanizmi so odpovedali in katere je treba dodatno okrepiti ali vzpostaviti na novo, da se taki primeri ne bi ponavljali. Napačno se mu sicer zdi, da bi vse breme tega, da bi bila država varnejša, preložili na Sovo. "Bi pa bilo treba končno poskrbeti, da bi se stavka tam končala, ter da bi Sova opravljala svoje delo," je dejal.

Simona Dimic o primeru ni povedala nič

Tedanja vodja Pahorjevega kabineta Simona Dimic o primeru Farohk komisiji ni povedala nič, saj, kot je pojasnila, o tej zadevi nič ne ve. Ne ve niti, da je isto poročilo, ki ga je novembra 2010 od Sove prejel Lubi, prišlo tudi v kabinet, saj je še pred tem odstopila s položaja.

Ko je še bila na položaju, so bila njena pooblastila predvsem organizacija dejavnosti predsednika vlade in s tem povezanimi njegovimi dolžnostmi in obveznostmi. Kar se tiče poročil nacionalne varnosti, pa jih je predala predsedniku vlade. "Moja naloga ni bila, da se ukvarjam s tem," je poudarila in dodala, da so imeli svetovalce za posamezna področja - glede nacionalne varnosti je bil Lubi.

Dimičeva je zanikala, da bi se v kabinetu predsednika vlade kdaj pogovarjali o tem, da bi iranskemu državljanu pomagali odpreti račun v NLB. Po njenih pojasnilih se tudi nikoli niso pogovarjali o pranju denarja italijanskih kriminalnih družb preko Hita in Nove KBM.

So pa se medtem pogovarjali o bančni luknji, sanaciji bank in takratnem kriznem času. "Veliko smo se pogovarjali, kako bi sanirali in kako bi državo spet postavili na prave tire," je še poudarila Dimičeva.

Komisijo o sumih pranja denarja je zanimalo ravnanje pristojnih za varnost.
Komisijo o sumih pranja denarja je zanimalo ravnanje pristojnih za varnost. FOTO: Damjan Žibert

Nekdanji minister za finance: V delo se nisem vmešaval, to je bila stvar urada

Franc Križanič je komisiji pojasnil, da je od organov v sestavi, kot je urad za preprečevanje pranja denarja, redno dobival poročila in imel redne sestanke, a se ne spomni, da bi dobil obvestilo urada ali Sove o spornih iranskih transakcijah. V postopke se ni vmešaval, ker za to po njegovi oceni ni imel pooblastil. Urad je bil samostojen in avtonomen pri svojem delu in če je ugotovil pranje denarja, bi moral podati ovadbo tožilstvu, potem pa bi moral pravosodni sistem zadevo peljati naprej.

Redna poročila urada, ki je užival njegovo zaupanje, je pogledal, podpisal in dal naprej, nikoli pa ni nič vprašal, je dejal Križanič in dodal: "V delo se nisem vmešaval, to je bila stvar urada." Ne spomni se tudi, da bi do njega prišel kdo iz Sove in od njega terjal ukrepanje. Po njegovi oceni bi sicer moral ukrepati pravosodni sistem. "Kako naj minister za finance reagira na nekaj, kar je v pristojnosti organov pregona," se je vprašal.

Križanič je komisiji pojasnil, da se je skupaj z Mitjo Mavkom, ki je bil na ministrstvu zadolžen za mednarodne odnose, sestal z iranskim veleposlanikom, ki jima je potarnal, da ne morejo izvajati nobenih finančnih transakcij. "Rekel sem mu, naj ustavijo svoj jedrski program in bodo lahko normalno izvajali transakcije," je dejal. Kasneje je na nekem srečanju prvega moža NLB Boža Jašoviča povprašal, če je to res, a mu je ta pojasnil, da nekaj so poslovali, a so kasneje sodelovanje prekinili in da ga ni več.

Na vprašanje Möderndorferja, ali je bil sestanek z veleposlanikom zaveden, je nekdanji minister odgovoril: "Upam, da ja. Nisem pa preverjal." Po Möderndorferjevih podatkih ta sestanek namreč ni zaveden, tako so mu odgovorili z ministrstva oz. da v obdobju 2008–2011 glede na razpoložljive podatke sestanka z iranskim veleposlanikom ni bilo.

Križanič tudi ni dobil nobenega indica o domnevnem pranju denarja v Novi KBM. Prepričan je, da ima banka dovolj dobro strukturo za kontrolo preprečevanja pranja denarja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
16. 05. 2018 20.11
+2
Ta pa je možganski trust , o sveta preproščina ti!
ti?2
19. 03. 2018 09.09
+5
Predsednik bo kriv da bo šla NLB v stečaj - ni ukrepal pri pranja denarja, za arbitražo pa dosegel pol mijarde za hrvaške varčevalce. Le ti morajo dobiti denar, prav tako pa bi morala država pravočasno ukrepati na HR pri podjetjih pa ni. Skratka nam ropajo državo ti ki jo vodijo.
metronom
18. 03. 2018 18.29
+6
vldajo pa najvevi lopovi in lenuhi
metronom
18. 03. 2018 18.28
+2
nrod pa kr gleda in se deli na leve in desne
kolbek460
18. 03. 2018 18.10
+13
Ta sončni kralj ni vreden počenega groša ,,
kolbek460
18. 03. 2018 18.06
+13
Naš sončni kralj ima masla na glavi ,,kako so to volilci spregledali ,nikoli mu nisem dal glasu ker sem ga že zdavnaj prečital bleferja spreobrnjenega.
KladivoSi
22. 03. 2018 11.32
+1
Pred predsediškimi volitvami se ni smelo govorit o krivdi,.. vstop hrvatov v eu, nlb,.. Ščiti ga propaganda, katero vodijo čez lužo.
SKRIPT
18. 03. 2018 14.57
+15
Ce ne prenira porocil,kaj dela v sluzbi,hrani ribico za 3.000 eurov
SKRIPT
18. 03. 2018 14.55
+9
Podelil ni mu dosmrten mandat,potem pa naj bo predsednik njegov sin luka,zivel pahor in nezadovoljene zene sd
ServerAUTOMATIC
18. 03. 2018 13.42
-5
Putin je še slabši.
ROMELS
18. 03. 2018 13.39
+11
samo vprašanje postavljam, kdo je v tistem obdobju kradel davkoplačevalski denar in nič drugega.
ServerAUTOMATIC
18. 03. 2018 13.37
+14
Pahor nikoli ni nič kriv. A ni čudno????
ROMELS
18. 03. 2018 14.18
+13
Ni pa tip dedca, ki bi kradel, le oči si zatiska pred lopovi iz svoje stranke.
Adolph
18. 03. 2018 11.42
+15
Lenuh in parazit . . . . ..
olimpija35
18. 03. 2018 11.39
+16
pahor..o tebi imam isto mnenje kot v rtv prispevku...
ssbobo
18. 03. 2018 11.30
+19
Ni čudno da je lj zasedla 11 med uporabniki droge...... sploh Ken nima pojma zakaj so ga klicali na zagovor kakor ne svetovalac....... Dimiceva je pa itak zaradi dobave še sedaj uživa
nadali
18. 03. 2018 11.26
+13
Se strinjam 👍škoda komentarja😷
resslovenka
18. 03. 2018 11.08
+11
Škoda komentarja .
marker1
18. 03. 2018 10.13
+19
Vsem tem ministrom s predsednikom vlade v času pranja na NLB, ki danes nič ne vedo o tej zadevi, bi morali dati samo osnovno minimalno plačo. Glede na njihove izjave pomeni, da sploh nič ne vedo kaj se dogaja na njihovem sicer zelo dobro plačanem delovnem mestu.
ssbobo
18. 03. 2018 11.31
+16
Ne minimalca....... knjižico si zaslužijo
misterbin
18. 03. 2018 10.08
+19
Pajaca in klovna so volili ni kaj
ServerAUTOMATIC
18. 03. 2018 13.38
+7
FCL
18. 03. 2018 09.54
+22
Važno da je kralj Instagrama...super ste volili res.
peresni
18. 03. 2018 09.52
+30
Tale Pahor je je definitivno zrel za 10 let kazensko popravnega doma Zenica!!!