Gospodarstvo

Tožilstvo odpovedalo sestanek

Ljubljana, 13. 05. 2008 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sestanek tožilstva, urada za varstvo konkurence in Agencije za trg vrednostnih papirjev glede ovadbe zoper Boška Šrota je preložen.

Urad za varstvo konkurence je Šrotu odvzel pravico glasovanja v Pivovarni Laško. Verjetno bo Šrot ostal tudi brez svojega stolčka v pivovarni.

Na sestanku naj bi proučili možnost za vložitev kazenske ovadbe zoper predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota. Sestanek je preložen na zahtevo tožilstva, je potrdil varuh konkurence Jani Soršak. Neuradno je razlog za odpoved sestanka preveliko zanimanje novinarjev za primer. Nov termin sestanka še ni znan.

Žrtev Janševe politike?
Žrtev Janševe politike? FOTO: POP TV

Prvi mož Pivovarne Laško je osumljen storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije in zlorabe notranjih informacij. Šrot je namreč prek svojega podjetja Atka-Prima lastnik podjetja Kolonel, ki je ključno podjetje v lastniški mreži Pivovarne Laško. "Dejstva imamo, pravna kvalifikacija teh dejstev pa je v rokah tožilstva," je povedal Soršak.

Kako poteka lastniška veriga?

Šrot je solastnik družbe Atka-Prima, lastnica druge polovice je Šrotova žena Anica Šrot Aužner. Družba je uradni lastnik družbe Kolonel, ki je nadalje največji lastnik Centra Naložb. Center Naložbe je največji lastnik Infond Holdinga, ki pa je na koncu največji lastnik Pivovarne Laško. Omenjena veriga obvladuje tako laško pivovarno kot tudi Mercator in Delo. Vrednost verige ocenjujejo na okoli 1,5 milijarde evrov. Omenjene družbe so lastnice 56,97 odstotka pivovarne.

Zakonca Šrot v prevzemnih prospektih nista razkrila, da sta lastnika Kolonela.

Zakonca Šrot se lahko soočita tudi s kazensko ovadbo ali pa z razlastitvijo, saj sta prikrivala oziroma zamolčala ključne podatke – lastništvo v družbi Kolonel in s tem posledično koncentracijo lastništva v verigi do Pivovarne Laško. Varuh konkurence lahko zaradi tega vsem družbam odvzame pravice glasovanja. Zoper Šrota in njegovo ženo Anico bosta najverjetneje uvedena postopek zaradi poslovne goljufije in postopek zaradi zlorabe notranjih informacij ob prevzemih družb v omenjeni verigi.

2. avgusta 2006 sta zakonca Šrot Danijeli Rakovič plačala 16.700 evrov za nakup celotnega deleža v Kolonelu. Spremembe lastništva so v sodni register bile vpisane šele po dveh letih, 25. aprila letos. Pogodba je bila uradno registrirana 7. maja 2008. Posel je vodil odvetnik Pivovarne Laško Stojan Zdolšek. Notarske posle naj bi uredila Nada Kumer.

Kdo vse bo kazensko odgovarjal?

Danijela Rakovič
Danijela Rakovič FOTO: POP TV

Postavlja pa se vprašanje, kdo vse lahko kazensko odgovarja? Kakšno odgovornost nosijo odvetniki, ki so za zakonca Šrot pripravili dokumentacijo o nakupu in delovanju Kolonela? Kakšno odgovornost nosijo notarji, ki so pogodbe pregledali in jih overili? Pod vprašajem je tudi odgovornost Rakovičeve. Obstajal naj bi tudi sum podkupovanja odgovornih oseb v nadzornih ustanovah, v tem primeru sta to Urad za varstvo konkurence in Agencija za trg vrednostnih papirjev. V času lastniških sprememb v laški pivovarni sta Urad in Agencijo vodila Andrej Plahutnik in Neven Borak. Zakonca Šrot v prevzemnih poslih v Pivovarni Laško nista razkrila, da sta lastnika Kolonela. Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je povedal, da je bila javna skrivnost, da sta zakonca Šrot prava lastnika podjetja Kolonel. Koliko oseb je tiho opazovalo menedžerski odkup Pivovarne Laško pri stranskih vratih?

Na Agenciji niso zgovorni

"V zvezi z vašimi vprašanji v zvezi z družbo Kolonel, poslovno sodelovanje, d. o. o. oziroma prevzemom te družbe s strani Boška Šrota, ki ste jih zastavili Agenciji za trg vrednostnih papirjev (v nadaljevanju Agencija), vam sporočamo, da vam konkretnih podatkov o postopkih nadzora, ki jih vodi Agencija nad posameznimi osebami, Agencija žal ne more posredovati, saj prvi odstavek 488. člena ZTFI med drugim izrecno določa, da morajo člani sveta Agencije, direktor Agencije, zaposleni pri Agencij, revizorji in drugi strokovnjaki kot zaupne varovati vse informacije, ki so jih pridobili pri opravljanju svoje funkcije, nalog nadzora ali drugih poslov ali nalog za Agencijo. V zvezi z ostalimi vprašanji oziroma prošnjo za izjavo pa vam sporočamo, da zadeve ne kometiramo," so sporočili z Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Za pojasnila o primeru smo povprašali tudi na vrhovnem državnem tožilstvu, a so nam povedali, da ne dajejo izjav o konkretnem primeru.

Vizjak: To je bila javna skrivnost

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je povedal, da je bila javna skrivnost, da sta zakonca Šrot prava lastnika podjetja Kolonel. Nastala situacija je rezultat nedela nadzornih institucij pod nekdanjim vodstvom, meni Vizjak. "Pričakujem, da bodo odgovorne institucije, ki imajo nova in neobremenjena vodstva, v najkrajšem času ugotovile dejanske razloge in proti odgovornim ukrepala, v kolikor bo za to podlaga. Menim pa, da jim ne bo potrebno dolgo iskati, da bi našli podlago za ukrepanje,“ je bil kritičen Vizjak.

Boško Šrot
Boško Šrot FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik je za 24ur.com povedal, da s konkretnim primerom ni podrobno seznanjen, tako da ga težko komentira. "V tej državi imamo nadzorne organe in v primeru nepravilnosti morajo ukrepati. Ne glede na to, kdo je vpleten,“ je povedal Lahovnik.

Bojan Šrot v bran svojemu bratu

Prvak SLS Bojan Šrot je dejal, da Slovenci ne smemo nasedati političnem populizmu, uspešne managerje pa je treba postaviti za zgled še komu drugemu, ne pa jih označiti s kriminalci, tajkuni in podobno. "Ne znam si predstavljati, kdo bo sploh še lahko prišel v Slovenijo investirat kapital, me pa vse skupaj čudi v primerjavi z Rusijo, ki je imela 70 let veliko trši socializem glede na Slovenijo. Danes pa se zato v Rusiji nihče ne sprašuje, kako so njihovi najbogatejši ljudje prišli do premoženja, kaj šele, da bi jih kriminalizirali," je poudaril prvi mož SLS.

Za Šrota je bolj pomembno vprašanje, kako imeti čim več uspešnih gospodarskih družb, ki bodo izplačevale ne le plače, ki so zagotovljene po kolektivnih pogodbah ali nadpovprečne, kot jih izplačuje Pivovarna Laško, temveč ponuditi delavcem neko socialno varnost. "Ne gre zanemarjati, da je med zaposlenimi v Pivovarni Laško cel kup premožnih ljudi, ki so svoje certifikate in denar vložili v delnice Pivovarne ob privatizaciji. Danes pa so te delnice vredne 22-krat več, kot ob privatizaciji," je pojasnil Šrot.

Šrot: Posel je bil zakonit

"Nakup družbe Kolonel sem zaupal vrhunskim pravnim, finančnim in davčnim strokovnjakom, zato sem prepričan, da je izveden povsem zakonito in s povsem poštenimi nameni,“ je zbranim novinarjem včeraj povedal Šrot.

"Sam sem se za takšno obliko odločil, ker je vladajoča politika kreirala izrazito sovražno klimo do domačih koncentracij lastništva, pri katerih so sodelovali aktualni menedžerji. Prav tako je kritika premierja Janše ter ostra kampanja proti meni osebno in celotnemu poslovnemu sistemu Pivovarne Laško pomenila preveliko tveganje za naš poslovni sistem,“ je svoja dejanja pojasnjeval Šrot.

"Seveda se sprašujete, zakaj ravno zdaj? To pa zato, ker ne želim, da se preko mojega hrbta in preko Pivovarne Laško, dela cenena protitajkunska politična kampanja za letošnje volitve," je zaključil Šrot. Na vprašanje, zakaj je ves čas zavajal in lagal o lastništvu slamnatega podjetja, je Šrot odgovoril, da ga je do tega pripravila vlada Janeza Janše, a da je bilo vse zakonito.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belmondo
17. 05. 2008 13.18
če se mene vpraša bi našel način da se vse te prevzeme stornira, da radenska fruktal union in delo postanejo samosvoje in neodvisne firme v katerih naj imata večinski delež pokojninska in zdravstvena zavarovalnica, sod in kad pa naj se umakneta ven da se politika več ne upleta u biznis.
Belmondo
17. 05. 2008 13.01
AMPAK PAZI TOLE: TALE MALI P**DUN, KI ZALAJA NA VSAKO MALO P***ARIJO PA PRAVI SLEDEČE: Vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik je za 24ur.com povedal, da s konkretnim primerom ni podrobno seznanjen, tako da ga težko komentira. "V tej državi imamo nadzorne organe in v primeru nepravilnosti morajo ukrepati. Ne glede na to, kdo je vpleten,“ je povedal Lahovnik.
bogdan2253149@yahoo.com
15. 05. 2008 10.27
exim zate se tko al tko vidi da rad u rit lezes , zatorej hlapcevski status bo zate super zadeva . Kar se pa potice tice , je pa bila ze razdeljena cez cel balkan dalnega 90 leta.... Kok ste slepi , kaj je bilo Balkanskega slabga , sociala , zavarovanje , splstvo ne ti men exim tralala , k pojma nimas . Sedaj k pa je vse v govnu se pa drzis svetohlinstva za naso Slovenijo , slepilo masam nacionalost ....pac vlada ve , kam mora tiscat kost .
Prvo Borec
15. 05. 2008 07.29
Sedaj morajo pametno razmisliti, kdo bo vse dobil od te potice delež. Ni lahko dajati zakonsko podkupnine.
Prvo Borec
14. 05. 2008 20.06
Boljši balkanski lonec , kot pa Vatikanska figura.
exim@t-2.net
14. 05. 2008 18.08
bogdan: zakaj pa revolucije? Bi se rad vrnil v Balkanski kotel? Ti sprevrženi nagec!!!!
bogdan2253149@yahoo.com
14. 05. 2008 16.54
vsakdo obrmnimo se na poslance in gremo v boj proti jansi......heheheh ma oni so k klopi k se zazro v kozo in brez dobrega posega ne gre prevec lahko ven. Ma ljudje kje ste s pametjo in opazovanjem v Avstriji , Ameriki in pred tujim pragom...To s hrvasko traja tok dolgo ze , sam zarad tega da se doma ne vidi kakor bi se moralo.. Politika je pa tko da so v vecini not iz lastnega interesa ne pa zarad raje , ne bit naiven . Imamo par ljudi not (Lahovnik in podobno misleci) sam kaj nam to pomaga ko pa smoo Slovenci sami k trop prestrasenih zajcev , ki se boje za svoj obstoj v tej prekrasni Sloveniji... Sam tok, ce neu revolucije , se pripravte na hlapcevanje
vsakdo
14. 05. 2008 16.14
Dandanes smo vsi strankarsko obremenjeni. To nam viša pritisk in povzroča nastanek krvožilnih bolezni. Inflacija je pred vrati, lotimo se raje česa koristnega in služimo denar. Politika danes dragi prijatelji ni nič drugega kot kup dreka, politiki pa so vsi po vrsti trgovci z gnojem. Vsak prodaja svoj odtenek smrdi pa isto. S tem ko še po 60 letih vedno spodbujajo belo rdeči konflikt nas vse vodijo za nos. Ker s prepiri in kazanjem s prstom na drugega vsi po vrsti dosegajo SVOJE dragi prijatelji nikakor pa ne obče dobrih ciljev. To je kot bi ščuval male otroke naj vsak pri drugem išče lizike, sam pa bi lahko mirno vse polizal. Komentiranje na forumih ali kritiziranje je nesmiselno, obrnimo se raje na poslance, ki so uradno naši glasniki.
exim@t-2.net
14. 05. 2008 12.19
kriss714:za primer bom vzel Bavčarja, ki je bil in je član LDS! Toliko, ti nagi nagec!
manjakranjc@hotmail.com
14. 05. 2008 12.19
Dan, Zakaj se kregate, kmalu boste lahko v novem častniku prebrali zakaj je temu tako. Reptili pa vas bodo do takrat še naprej uspešno zavajli. Beseda nageci je kar vmesna. Lp M.K
kriss714@amis.net
14. 05. 2008 12.14
Exim, si pa res naiven. Samo poglej, kdo je glavni pri interevropi, pa pri istrabenzu, pa večni zunanji minister......itd.....
exim@t-2.net
14. 05. 2008 11.33
kriss714: ja, kao kislo je grozdje, je rekla lisica, ko ni mogla do njega. Kar tolaži se nagec!
kriss714@amis.net
14. 05. 2008 11.22
Exim, cepec, če bi uporabili, bi "izpucali", tako pa še imajo rezervo za izsiljevanje, a ne? A ti je to pretežko razumet?
Prvo Borec
14. 05. 2008 11.22
Leva stran je prepustila desni strani vodstvo , da malo vidimo, kakšne sluzaste svinje so desničarji. Vizjaka pa za besede : Javna skrivnost je bila to , takoj v zapor.
exim@t-2.net
14. 05. 2008 11.14
bcigale: neverjetno znaš motati besede- pa vendar ti ne bo uspelo: Vsi pametni Slovenci pač predobro vemo ravno obratno dejstvo: če bi LDS/Kučan/mladiči imeli karkoli proti JJ, bi to uporabili že pri sami inavguraciji za premierja. In do danes nič- le kako, ti nagi sprevrženec
luka.6000000@gmail.com
14. 05. 2008 11.04
in narod bo zopet samo pasivni opazovalec boli k. boškota pa janšata za vse nas treba je red nardit mlade generacije bomo pa delale za 3 velike svinje, ki so sprivatizirale celo slovesko gospodarstvo kur2 a tak sistem
bcigale
14. 05. 2008 09.47
Zgodilo se vsekakor ne bo nič pametnega, ker je JJ preveč vpleten v te stavri.Bo pa zanimivo slišat kdo vse je kriv da se stavr ni rešila. Exim: Če bi bila to kuhinja Kučana/LDS verjemi da bi Janša že zdavnaj te informacije podal javnosti ker pa je vpleten on sam pač ne bomo nič novega izvedeli, tako pač je.
exim@t-2.net
14. 05. 2008 09.29
luka.6000000: bo se bo, in tega vas je strah. Pusti času čas in boš videl, kaj vse bomo lahko slišali, spremljali, videli, ... Vsa kuhinja LDS/Kučan bo prišla na dan. In ve se, da jih/vas je tega groza, pa hočete to na vsak način preprečiti-z dezinformacijami, diskvalifikacijami in na koncu, o ne - z likvidacijami.
luka.6000000@gmail.com
14. 05. 2008 09.12
danes boško jutri bavčar zgodilo se ne bo pa nič žalostno
kriss714@amis.net
14. 05. 2008 09.02
SLS je na volitvah mrzla, to je itak jasno.