Gospodarstvo

Kako sta startupovska pionirja vstopila v milijardno podjetje

Ljubljana, 25. 05. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
10

Ko sta se Andraž Tori in Boštjan Špetič pred 16 leti lotila svojega startupa, nista o poslu vedela ničesar. Letos je njuna Zemanta, eno prvih tehnoloških zagonskih podjetij v Sloveniji, dokončno postala del izraelsko-ameriškega milijardnega podjetja Outbrain. V zadnjih 5 letih je število zaposlenih naraslo s 30 na 120, preselili so se v Delovo stolpnico v Ljubljani, kjer zasedajo tri nadstropja.

V svoji podjetniški karieri sta morala Andraž Tori in Boštjan Špetič nekajkrat korenito spremeniti svoj poslovni model in vedno jima je uspelo ostati korak pred razvojnimi trendi v tehnološkem svetu, a pot Zemante se je zares ustalila šele leta 2016, ko je Outbrain v Zemanti videl pomembnega strateškega partnerja. "To je idealen razplet, bolje ne bi moglo biti," pojasnjuje Špetič. Zemanta znotraj Outbraina sicer ostaja ime enega od produktov. 

Boštjan Špetič in Andraž Tori, ustanovitelja Zemante pred 13 leti.
Boštjan Špetič in Andraž Tori, ustanovitelja Zemante pred 13 leti. FOTO: Tehnološki park Ljubljana

Ljubljanska podružnica pa  pomemben razvojni center. Ob tem bo v Ljubljani delovala še pravna služba, računovodstvo, pa tudi oddelek za pregledovanje skladnosti vsebin, kjer preverijo ustreznost vsakega članka ali oglasa posebej. "Upam, da bomo v nekaj letih v Ljubljani zaposlovali 200 ljudi - za toliko smo tudi osnovali pisarne," dodaja Špetič.

Kadrovanje v podjetju ne poteka po ustaljenih ali običajnih praksah. V mednarodni ekipi je na prvem mestu dobro vzdušje, razlaga Špetič. "Ne gre le za denar, predvsem pazimo, da se ekipe ujamejo. Pri zaposlitvenem intervjuju gre ekipa na koncu dneva tudi na kosilo, to je vse del zaposlitvenega procesa." Kljub velikemu pomanjkanju programerskega kadra nikoli niso imeli težav, razen obdobja, ko je veliko IT-jevcev "pobegnilo" v kriptopodjetja. 

Otvoritev novih prostorov Outbraina v Ljubljani
Otvoritev novih prostorov Outbraina v Ljubljani FOTO: Nina Pernat

Sistemski problem, kot ga izpostavlja Špetič, je nelojalna konkurenca na trgu. Po njihovih ocenah četrtina programerjev dela prek normiranih espejev za tuja podjetja in za razliko od redno zaposlenih plačuje le deset odstotkov davka, njihovi zaposleni pa 55 odstotkov davka. Državna blagajna pri tem razumljivo izgublja veliko prihodkov. 

Tehnologija digitalnega oglaševanja

Outbrain je razvil tehnologijo, ki založnikom omogoča, da na svoji spletni strani priporočajo, kaj naj uporabnik bere. Komercialni del pa so priporočila, kateri oglasi bi lahko uporabnika zanimali. Podjetje sodeluje z največjimi svetovnimi, pa tudi manjšimi medijskimi hišami. "Naš sistem zna na podlagi uporabnikove izbire člankov razbrati, kaj bi mu bilo najbolj zanimivo, kar seveda koristi tudi oglaševalcem. In mi smo res dobri v tem, da znamo napovedati komu, kdaj, zakaj, kako," pojasnjuje Tori, izvršni direktor produkta v Outbrainu.

Čeprav oglaševalsko industrijo že vsaj desetletje podpira umetna inteligenca, v najnovejšem vseprisotnem valu industrija doživlja velike spremembe. Doslej je poganjala priporočilne sisteme, personaliziranje oglasov, "zdaj ustvarja besedila in slike, kjer doživljamo ogromen preboj," nadaljuje Tori, sicer tudi vodja oddelka za umetno inteligenco in dodaja, da so v podjetju nove tehnologije že vključili v poslovanje, s čimer povečujejo učinkovitost. "Na podlagi zapisa nekega oglasa znamo na primer predlagati še pet drugih načinov, kako ta oglas predstaviti. Menim, da se še ne zavedamo, kako zelo bo nova veja umetne inteligence, ki nam je pljusknila v obraz, spremenila svet."  

Od blogerske platforme k oglaševanju

Če je Zemanta zaslovela z orodjem za bloganje, je sredi prejšnjega desetletja dosegla nov preboj s preobrazbo v platformo "za programatični zakup sožitnega oglaševanja". Slovenska podružnica je leto 2022 zaključila z osmimi milijoni in pol prihodkov ter dobrih 430.000 evrov dobička. Po svetu ima Outbrain sicer 17 pisarn.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yeah
25. 05. 2023 19.49
+1
na začetku mislil neka zakonca
tornadotex
25. 05. 2023 13.58
+1
Umetna intelegenca jih bo pomedla pod preprogo....Sedaj si že vsak kekec doma spiše udarne spletne strani in smeri razpršenosti...
flexilbe principles
25. 05. 2023 10.45
+1
Zemanta, skupaj z nepogrešljivima Torijem in Špetičem, večnima startupovcema tudi po 15+ letih, so si prisvojili vse, kar diši ali smrdi po startupih. Od prvi v vsem (prva VC investicija v Sloveniji, prvi exit v Sloveniji...), do najboljši v vsem. Malo skulirajte, fantje.
Damir Secki
25. 05. 2023 10.42
-1
cestitke ekipi za dosezek in vse uspehe!
flexilbe principles
25. 05. 2023 10.39
+6
A spet ta Zemanta?! Ta dva narcisoida sta uzurpirala cel startup landscape v Sloveniji in nakladata, kako sta bila prva v vsem, od VC kapitala, do exita. Curb your enthusiasm...
Yan191210
25. 05. 2023 11.36
+4
Kaj točno se dogaja tukaj :D Daj da širša javnost zve
nepridiprav
25. 05. 2023 09.35
+6
Zelo creepy tehnologija, čeprav žal nič ekstra - o uporabnikih zbirajo podatke in potem algoritem preračunava verjetnosti, tako da ti servira predlog za nekaj, za kar je največja verjetnost, da boš kupil. Si predstavljaš, da ti neka stran neprestano daje predloge za nekaj, kar ti je všeč? Stalno? Potem padeš v klikanje in nabavljanje stvari, ki jih ne rabiš zares.
GospodT
25. 05. 2023 08.33
+5
Zadnjjič me žena vpraša, kaj pa delaš doli na parceli? Pa ji rečem, Hišico za ježka. In evo bum, v oglasih hišica za ježka. Ne moreš verjet. Nikoli do sedaj nisem videl oglasa za kaj takega, zdaj mi to non stop prikazuje, ker mobiji poslušajo. In vsi vi, ki se prebralio ta zuapis, bostze od sedaj naprej dobivali oglase za hišico za ježka, hahaha
H2OH
25. 05. 2023 11.18
-1
...ko kupiš telefon, se avtomatsko strinjaš z vsem, kar ponuja. Da. tudi tisto, kar je skrito očem in ušesom....
RdecaPesa
25. 05. 2023 08.25
+2
Mislim, s kirga albuma je pa ta slika?????