Znanost in tehnologija

Kaspersky napovedal finančne grožnje za leto 2020

Ljubljana, 07. 12. 2019 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družba Kaspersky je objavila pričakovanja razvoja groženj v finančnem sektorju za leto 2020. Po napovedih bodo finančno motivirani kibernetski kriminalci usmerili svojo pozornost na aplikacije za investiranje, spletne sisteme za procesiranje finančnih podatkov in kriptovalute.

Finančne kibernetske grožnje se štejejo za najbolj pereče, saj žrtvam običajno povzročijo neposredne finančne izgube. Leto 2019 je zaznamoval obsežen razvoj finančne industrije in tudi način delovanja finančnih kiberkriminalcev. Na podlagi tega so strokovnjaki družbe Kaspersky predvideli potencialni razvoj groženj v finančnem sektorju v prihodnjem letu. 

Aplikacije za mobilno investiranje postajajo čedalje bolj priljubljene med uporabniki po vsem svetu. Po mnenju strokovnjakov tega trenda v 2020 ne bodo spregledali niti kibernetski kriminalci. Vse aplikacije namreč ne odlikujejo najboljše varnostne prakse, kot sta večfaktorsko preverjanje pristnosti ali zaščita povezave aplikacije. Prav to so luknje, ki jih nepridipravi izkoriščajo za napad na uporabnike.

Raziskava družbe Kaspersky ter izsledki spremljanja forumov kažejo, da je bila izvorna koda nekaterih mobilnih bančnih trojancev razkrita javnosti. V podobnih primerih razkritja izvorne kode zlonamerne programske opreme (npr. Zeus, SpyEye) je sledilo povečanje števila različic teh trojancev. V 2020 strokovnjaki pričakujejo, da bi se ta vzorec lahko ponovil.

V 2020 strokovnjaki prav tako pričakujejo povečano aktivnost kriminalnih skupin, ki so specializirane za prodajo omrežnega dostopa do bank drugim napadalcem predvsem na afriškem in azijskem kontinentu pa tudi v regiji Vzhodne Evrope. Primarna tarča so manjše banke in tudi druge finančne organizacije, ki so jih prevzeli večji igralci na trgu. Zato ta prevzeta podjetja zdaj prenavljajo svoje varnostne sisteme v skladu s standardi novih lastnikov. Poleg tega je pričakovati, da bodo banke tudi žrtev usmerjenih napadov izsiljevalskih virusov. Gre namreč za žrtve, ki so pripravljene plačati odkupnino, namesto da utrpijo izgubo podatkov.

Finančne kibernetske grožnje se štejejo za najbolj pereče, saj žrtvam običajno povzročijo neposredne finančne izgube.
Finančne kibernetske grožnje se štejejo za najbolj pereče, saj žrtvam običajno povzročijo neposredne finančne izgube. FOTO: Shutterstock

Pričakovati je, da bo v prihodnjem letu še več skupin napadalo spletne sisteme za procesiranje plačil. V zadnjih letih je metoda kraje podatkov o plačilnih karticah s spletnih trgovin postala zelo priljubljena med napadalci. Trenutno raziskovalci družbe Kaspersky vedo za vsaj 10 različnih akterjev, ki se poslužujejo tovrstnih napadov, in menijo, da se bo njihovo število še povišalo v prihodnjem letu. Najbolj nevarni napadi bodo usmerjeni na podjetja, ki svojim strankam ponujajo storitve, kot je e-trgovina, saj bodo tako ogrožali na tisoče podjetij.

Poleg finančnega sektorja so raziskovalci družbe Kaspersky identificirali še druge industrije, ki bodo še posebej izpostavljene varnostnim tveganjem v prihajajočem letu: Za zdravstveno industrijo je priporočljivo, da se usmeri na zaščito zdravstvenih evidenc in v splet povezanih medicinskih pripomočkov, saj lahko slednji postanejo tarča napadalcev.

Korporativne varnostne ekipe naj posvečajo več pozornosti infrastrukturi v oblaku in naslovijo naraščajoča tveganja v povezavi z dostopom zaposlenih do omrežja. Obstajajo namreč kriminalne skupine, ki so specializirane za rekrutacijo notranjih deležnikov s pomočjo različnih tehnik, vključno z izsiljevanjem.

Podjetja v telekomunikacijski panogi in drugih sektorjih, ki uporabljajo mobilne komunikacije, morajo biti pripravljena na ocenjevanje in soočanje s tveganji, ki jih obeta vzpostavljanje omrežja 5G v 2020.

O družbi Kaspersky

Družba Kaspersky je globalna ponudnica kibernetskih varnostnih rešitev, ustanovljena leta 1997. Tehnologije podjetja ščitijo več kot 400 milijonov uporabnikov. Kaspersky pomaga več kot 270 tisoč korporativnim strankam pri zaščiti tistega, kar jim je najpomembnejše. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
07. 12. 2019 16.55
-5
Kaspersky ni zelo popularen v Severni Ameriki, mi kupujemo Norton vsako leto, naložiš ga lahko na več komputerjev ali laptopov, problemov pa še nismo imeli.
antilevi?ar
07. 12. 2019 20.56
+0
Norton, hahaha,..to je pa dober vic dneva,...sicer pa odkar se ne uporablja antivirusne navlake, začuda ni več virusov,...
nikhrast
07. 12. 2019 21.58
-3
Pa saj sem ti rekel, Norton je bolj popularen, Kaspersky sem tudi imel nekaj let nazaj. Potem pa reklame, saj to je tudi tu, eno leto pa na revju piše da je eden boljši kot drugi, kupiš pa tistega ki je na razprodajo.
detect
07. 12. 2019 14.36
-1
najboljši je kasperski.
asdfghjklqwertz
07. 12. 2019 12.48
-2
Ne verjamem ničesar rusom.
schranz91
07. 12. 2019 12.05
-7
Moja tipkovnca na fotki, logitech k520 :)
Ramzess
07. 12. 2019 11.41
+0
Dvoumen naslov.
AlternativeFacts
07. 12. 2019 11.34
+4
Rusi že vedo.....ker se to zgleda že dogaja in jim zaenkrat še kolikor toliko uspeva reševati situacijo....
CyberWorm00000
07. 12. 2019 12.05
-1
to bo ja : ))) zato so tut prepowedal nawadnim uporabnikom w rusiji uporabljat VPNje : ))) mugoče so preslabo zakriptirani haha free internet po rusko : )))
antilevi?ar
07. 12. 2019 20.55
+1
In za tebe VPN predstavlja neko varnost? Joj joj kakšni osebki hodijo,..
slo_veter
07. 12. 2019 11.17
+8
in vesel Božič, to je tako kot bi vremenoslovci napovedovali dež v letu 2020 ..