Gospodarstvo

Kazen, ker so predolgo čakali

Washington, 06. 04. 2010 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Toyota je prikrivala napake na svojih vozilih, in sicer kar štiri mesece, zato mora po mnenju ameriške vlade plačati slabih 16,4 milijona dolarjev kazni.

Ameriška zvezna vlada bo od japonskega avtomobilskega podjetja Toyota zahtevala 16,4 milijona dolarjev kazenske odškodnine zaradi prikrivanja nevarnih pomanjkljivosti pri pedalih za plin oziroma prepočasnega obveščanja zveznih regulatorje, je sporočil ameriški minister za transport Ray LaHood.

Ameriška vlada zahteva od Toyote 16,375 milijona dolarjev.
Ameriška vlada zahteva od Toyote 16,375 milijona dolarjev. FOTO: Reuters

Toyoto, ki je morala v ZDA umakniti iz prometa šest milijonov avtomobilov, po svetu pa skupaj osem milijonov, prav tako tožijo tudi številni lastniki avtomobilov, dodatne kazni pa se obetajo tudi od zvezne vlade, ki še ni končala vseh preiskav. LaHood je Toyoto obtožil, da je predolgo čakala z odpoklicem avtomobilov, ki so imeli težave zaradi zatikajočega se pedala za plin, hibridni modeli prius pa so imeli težave z zavorami.

Zakaj so čakali tako dolgo?

Vladne preiskave so doslej povezale 52 smrtnih primerov z zatikanjem pedala za plin oziroma nepričakovano pospešitvijo hitrosti Toyotinih avtomobilov.

La Hood je povedal, da je Toyota vedela za težave že lani septembra, avtomobile pa je odpoklicala šele letos januarja. Po zakonu bi morala Toyota regulatorje obvestiti v petih dneh od odkritja okvare. Zatikanje pedala za plin je bilo krivo za odpoklic 2,3 milijona avtomobilov v ZDA. Zaradi tega vlada zahteva najvišjo možno kazen, to je 16,375 milijona dolarjev. Najvišjo kazen so doslej odmerili podjetju General Motors, in sicer milijon dolarjev za prepočasen odziv na težave z brisalci pri 600.000 avtomobilih.

Toyoto čaka še cela vrsta zasebnih tožb lastnikov avtomobilov, med katerimi so tudi takšni primeri, kjer je prišlo do hujših telesnih poškodb ali celo smrtnih primerov.
Toyoto čaka še cela vrsta zasebnih tožb lastnikov avtomobilov, med katerimi so tudi takšni primeri, kjer je prišlo do hujših telesnih poškodb ali celo smrtnih primerov. FOTO: Reuters

Kazen, ki jo je oznanil LaHood, zadeva le težave z zatikanjem pedala za plin. Preiskave se nadaljujejo in kazni bo lahko še več. Poleg tega se Toyota sooča z najmanj 100 tožbami zaradi poškodb ali smrtnih primerov. Če podjetje plača kazen, bo to priznanje krivde, ki ji bo škodilo v tožbah. Če ne plača, bodo težave z regulatorji.

Na novico, da bo morala Toyota plačati 16,4 milijona dolarjev kazni, so se s skopim obvestilom odzvali tudi v družbi Toyota Slovenija, kjer so zapisali, da je bila Toyota Motor Corporation 5. aprila obveščena od ameriške NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), da le-ta razmišlja o civilni tožbi proti Toyoti. Kot so zapisali, bo Toyota Motor Corporation v kratkem podala odgovor na to, podrobnejših informacij pa v Toyota Slovenija še niso prejeli.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boštjan Bizjak 1
06. 04. 2010 12.57
Fuj TOYOTA!!!!
Boštjan Bizjak 1
06. 04. 2010 12.56
čisto prav.kar naj plačajo odškodnino.ma TOYOTE že prej nisem maral zdaj pa sploh ne!!!Jetra nevarna!!!Raje kupim MAZDO kot pa te jajca.pa še takšni modeli so sam za kozlat.Pa nobene sodobne oblike.Toyota ja avto za penzjoniste.
GTR
06. 04. 2010 10.56
Amerika Amerika.... spet bojo kradli delovnim ljudem... na zahodu nič novega.