Gospodarstvo

Kazen za Deutsche Telekom

Bruselj, 24. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropska komisija je nemškega telekomunikacijskega giganta Deutsche Telekom zaradi cenovne diskriminacije tekmecev, ki so želeli imeti dostop do njegovega fiksnega omrežja, kaznovala z 12,6 milijona evrov kazni.

Deutsche Telekom
Deutsche Telekom FOTO: Reuters

Deutsche Telekom je novincem na trgu zaračunaval višje cene za lokalne zanke, kot pa so naročniki plačevali za fiksno telefonijo. V praksi je ravnanje Deutsche Telekoma nova podjetja odvračalo od vstopa na trg telekomunikacij, potrošniki pa tako niso imeli možnosti izbire telekomunikacijskega ponudnika, zato tudi niso mogli koristiti prednosti nižjih cen zaradi povečane konkurence.

Uradniki komisije so povedali, da se je več podjetij pritoževalo, in da je kazen v višini 12,6 milijona evrov pravšnja za zlorabe te vrste in pripadajočega časa trajanja. Deutsche Telekom bi sicer moral že od leta 1998 tekmecem nuditi dostop do omenjenih lokalnih zank, vendar obveze v večji meri ni izpolnjeval, zato je zlorabil prevladujoč položaj na trgu. Tako ima še vedno 95-odstotni tržni delež in to kljub temu, da je nemški trg telekomunikacij odprt že pet let.