Gospodarstvo

Kazen za Luko Koper

Ljubljana, 05. 07. 2010 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Luka Koper bo morala zaradi zlorabe prevladujočega položaja pri storitvah vleke in privezovanj ladij plačati 500.000 evrov globe. S pomočjo hčerinskih podjetij so imeli monopol na trgu.

Luka Koper mora zaradi zlorabe prevladujočega položaja pri storitvah vleke in privezovanj ladij plačati slabih 500.000 evrov kazni, je odločil urad za varstvo konkurence. V Luki Koper menijo, da je višina kazni nesorazmerna s kršitvijo, zato so podali zahtevo za sodno varstvo.

Luka Koper-5
Luka Koper-5 FOTO: Aljoša Kravanja

Luka Koper je zlorabila prevladujoč položaj na trgu s pristaniško infrastrukturo, s tem ko je družbi S5 vleka ladij v lasti Janeza Koprivca v letu 2008 onemogočila pridobitev dostopa do privezov za vlačilce v koprskem pristanišču ter ji zavračala izdajo dovolilnice za opravljanje storitev priveza in odveza ladij. Odločbo o zlorabi položaja na trgu je varuh konkurence izdal oktobra lani, maja pa je bila določena kazen. O kazni, ki je doletela Luko Koper, so danes sicer pisale Primorske novice.

Urad: Kazen je korektna

Kazen je po mnenju vodje direktorja urada za varstvo konkurence Janija Soršaka korektna. Da je Luka Koper zlorabila monopolni položaj, so po njegovem mnenju že dokazali v odločbi. Kot je še opozoril, se na odločbo, ki je zdaj postala pravnomočna, Luka Koper ni pritožila. Postopek se bo naprej odvijal pri sodniku za prekrške v Ljubljani.

V Luki Koper so pojasnili, da so kršitev priznali, ne strinjajo pa se z višino izrečene kazni. "Pričakujemo, da bo sodišče ugotovilo, da je kazen nesorazmerna s kršitvijo," so dejali. Na odločitev sodišča bi moralo po njihovim vplivati dejstvo, da je Koprivc že izgubil tožbo, ki jo je v zvezi s tem vložil zoper Luko Koper.

Luka Koper-4
Luka Koper-4 FOTO: Aljoša Kravanja

Družba S5 vleka ladij se je na urad za varstvo konkurence obrnila januarja 2008, potem ko je od Luke Koper neuspešno zahtevala uporabo priveza za vlačilce v koprskem pristanišču. V Luki Koper so se ob tem sklicevali na pomanjkanje prostora v pristanišču. Vlačilci po njihovih navedbah nimajo vsi lastnih priveznih mest, privezani so eden ob drugega, pogosto se morajo tudi umikati večjim turističnim križarkam, ki priplujejo na potniški terminal.

Urad je v nadaljevanju ugotovil, da je imela Luka Koper prek svojih hčerinskih družb Adria Tow in Luka Koper INPO, ki sta bili edini izvajalki dejavnosti vleke in priveza ter odveza ladij, monopol nad izvajanjem teh storitev. Z zlorabo prevladujočega položaja je Luka Koper omejevala konkurenco na trgu teh storitev, še piše v odločbi.

Kršitev je po ugotovitvah varuha konkurence trajala približno šest mesecev oziroma do uveljavitve uredbe o upravljanju koprskega pristanišča in podpisa koncesijske pogodbe. Z omenjeno pogodbo je odločanje o podeljevanju koncesije za vleko ladij v rokah Uprave RS za pomorstvo.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klavdijl
06. 07. 2010 10.01
hja če ni placa ker so tam že vlačilci od firm, ki so to prej počele ne vidim problema... zakaj bi morali nove priveze delat da bo lahko eno levo podjetje imelo svoje vlačilce tam ?
Buena Vita
06. 07. 2010 00.03
v luko je pahor in njegov oproda vlačić namestil ultra uničevalce ,denar odteka v tujino tako kot je za časa koreliča,,podjetja odpirajo v italiji,luko bodo totalno oskubli potem bodo pa rekli,časar jo je zadolžil,časar je res naredil kredite,,ampak,malo se okrog popeljite in poglejte kaj je bilo narejeno
shipac
05. 07. 2010 14.31
Dragi urednik, kateri pridno brišeš moje komentarje, ti ob 1600 uri končaš delat, jaz pa takrat komaj začnem komentirat....se vidimo. Drugače pa komentar na zgornji članek: SRAMOTA!! SRAMOTA ZA LUKO IN SRAMOTA ZA DRŽAVO!! LOPOVI!! Leta 2010 smo...Luka Koper in država Slovenija pa se obnašate kot da smo še vedno v Jugoslaviji. Kršit pravila, ne ozirat se na zakonodajo, oziroma vodenje firme po načelu VIDENO-UKRADENO. Prav je, da plačate kazen. Upam, da bo odškodnina še večja!!
selector
05. 07. 2010 12.45
Edino firmo ki lahko birokrati še uspešno zmolzejo je Luka Koper; ona ma še v tej državi kej dnarja. Ubistvu pljuvajo po zlati roki, ki jih hrani prek davkov. Ko pa se pogovarjamo o gradbeništvu pa Pahor že čivka, da jim bo priskrbel ne vem kakšne ugodnosti, kjub temu da so tam 1000000x hujše nepravilnosti pa noben ne ukrepa.
lesnikovsok
05. 07. 2010 12.28
podjetja kot so luka koper etc.. bi mogl pustit da delajo take stvari.. saj so še edina podjetja ki lahko slovenijo spravijo ven iz krize.. tako pa popuščamo z zakoni pri vegradu in pri podobnih podjetjih...