Gospodarstvo

NLB še brez novega vodje

Ljubljana, 24. 08. 2009 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet NLB nadaljuje postopek iskanja prvega moža banke, premier Pahor pa je zatrdil, da na nadzornike ni bil izvšen noben politični pritisk.

Iz NLB so sporočili, da se je nadzorni svet na svoji seji seznanil s potekom postopka imenovanja novega predsednika uprave NLB. Kot so za 24ur.com pojasnili na NLB, bodo postopek nadaljevali z načinom neposredno vabilo.

Nadzorniki NLB tako novega prvega moža, ki bo na položaju nasledil Draška Veselinoviča, ne bodo iskali z razpisom. Izbiranje novega predsednika uprave NLB prek javnega razpisa, ki je v nekaj manj kot tretjinski lasti belgijske KBC, je sicer v domači finančni javnosti sprožilo več pomislekov.

Pahor je zatrdil, da političnega pritiska na nadzorni svet ni.
Pahor je zatrdil, da političnega pritiska na nadzorni svet ni. FOTO: POP TV

Premier Borut Pahor je sicer zatrdil, da na nadzorni svet NLB ni bil izvršen noben politični pritisk, kaj naj danes ali v naslednjih dneh stori. Kot pravi, so želeli s spremembo načina kadrovanja prekiniti s staro prakso in uvesti obveznost javnega razpisa. Dodal je, da pa je bil ob imenovanju Veselinoviča deležen kritik, da ta ni bil izbran z javnim razpisom, kar je bila praksa tudi v preteklosti.

"Mislim, da je prav, da se bo počasi vzpostavil model, po katerem bo javni razpis obvezen, in da bodo tudi primeri, ko se bo nadzorni svet kljub javnemu razpisu odločil, koga povabi na razgovor," pravi premier.

Minister za finance Franc Križanič je izrazil upanje, da bo NLB dobila verodostojno vodstvo. Minister pričakuje, da bo NLB nadaljevala s strategijo, da v končni fazi postane ena ključnih igralcev v celotni jugovzhodni Evropi.

Skope uradne informacije

Razpis za predsednika uprave NLB je bil objavljen 16. julija, iztekel pa se je 7. avgusta. Koliko kandidatov se je prijavilo na javni razpis, uradno ni znano, neuradno pa naj bi na razpis prispele štiri prijave.

Neuradno se je govorilo, da je favorit  izvršni direktor KD Banke Aljoša Tomaž, kar pa naj bi znotraj vlade povzročilo trenja, najbolj je negodoval minister  za gospodarstvo Matej Lahovnik. S tem ko se je nadzorni svet odločil, da bo vodjo iskal z neposrednim vabilom je pričakovati, da bo kandiditat vsaj približno za večino politično sprejemljiv.

Zdaj spet krožijo imena, med bolj poznanimi se omenja Marka Voljča, ki je bil že šef NLB – takrat so ga s položaja odnesle težave s preoblikovanjem računov oziroma informacijskim sistemom Sigma.

NLB potrebuje stabilno vodstvo

Banko zdaj še vodi Draško Veselinovič, ki je aprila po pritiskih zaradi reprogramiranja 130 milijonov evrov vrednega posojila Infond Holdingu ponudil odstop, nadzorniki pa so ga sredi maja sprejeli. Kot so povedali v NLB, bo Veselinovič banko vodil do konca septembra. Veselinovič naj bi bil sicer kandidat za člana uprave v novi upravi NLB.

Banko NLB za zdaj še vodi Veselinovič.
Banko NLB za zdaj še vodi Veselinovič. FOTO: Dare Čekeliš

Če do izteka njegovega mandata nov predsednik uprave še ne bo izbran, bo v obdobju od 1. oktobra do nastopa funkcije novega predsednika uprave funkcijo vršilca dolžnosti predsednika uprave NLB opravljal sedanji član uprave Matej Narat.

Da NLB čim prej potrebuje stabilno vodstveno ekipo, se strinjata tako država, ki je največja lastnica banke, kot Banka Slovenije, ki bdi nad slovenskim bančnim trgom. Zaradi finančne krize so razmere na trgu zaostrene, polletni poslovni rezultati, ki jih je NLB objavila v začetku avgusta, pa razkrivajo precejšen upad dobička in celo izgubo na ravni skupine; poleg tega je Banka Slovenije proti NLB začela postopek zaradi razkritja zaupnih podatkov o posameznih komitentih.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arce
25. 08. 2009 11.15
Izjava Pahor v današnjem Delu: “ … zdaj se počasi že vzpostavlja nova praksa, nov model, ki bo – je še vedno prepričan predsednik vlade – transparenten in učinkovit …”. Da te kap. Po skoraj enem letu Pahor počasi vzpostavlja nov model, s katerim je pred volitvami zavajal Slovence. Sedaj ga vzpostavlja, ko so njegovi že zamenjali praktično vse, kar se je zamenjati dalo! Poudarek je tudi na “počasi”. Vse v slogu našega premiera, ki o vsem na veliko razpravlja, daje stvari v široke strokovne razprave, … in sploh dela vse zelo počasi. Tako, kot pravi Adi Smolar! Le akcij,ki bi reševale Slovenijo,ni od nikoder!!!
komodora
25. 08. 2009 09.54
POP TV , ! NEHI DAJAT SKOS TE GNILE REKLAME GOR NA GLAVNO STRAN OD NLB-JA !...KER SO GNILI !
Buena Vita
24. 08. 2009 20.08
PA JE DOBILA NKB POLITIČNEGA EKSEKUTORJA---MOLIMO
alterego
24. 08. 2009 18.08
a si ta vlada sploh upa prevzeti kakšno odgovornost!?
odbogaposlan
24. 08. 2009 17.30
Ko hočem dobit kredit 2000 EUR, moram izpolniti tri prošnje! naši tajkunčki, pa dobivajo milijonske kredite evrov na lepe oči... zelene oči so bile moje... in milijonski kredit! banda
odbogaposlan
24. 08. 2009 17.29
Verjeten je notri dosti tajkunskih kreditov, zaradi tega je še brez vodstva!
cool29
24. 08. 2009 11.53
...se jest prijavim...
VolilecSI
24. 08. 2009 11.12
NLB je pokasiral ZARES, NKBM pa SD
predan
24. 08. 2009 10.21
Novi direktor naj ima "vonj" po državnem kapitalizmu, da ne bo dajal "reprogramov" za nakup družbene lastnine za zaseben konto, temveč za razširjeno "reprodukcijo" vsem podjetjem, ki to zaprosijo in potem normalno vračajo "posojilo". In to je "vonj" po zdravi državi, a ne?
matej97
24. 08. 2009 08.41
Meni dajte NLB, da ne bom rabil več igrati LOTA.