Gospodarstvo

Kdo je trgovec z emisijskimi kuponi, ki je lani potrojil prihodke?

Ljubljana, 24. 11. 2022 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
104

Kdo je Slovenec, ki je na lestvici najbogatejših skočil z lanskega 23. mesta na letošnje 4. mesto? Njegovo podjetje Belektron, ki trguje z emisijskimi kuponi, je lani kar potrojilo prihodke na račun rasti cene emisijskih kuponov. Po študiju se je zaposlil v HSE, kjer so mu ponujali obetavno kariero, a se je odločil, da gre leta 2008 na svoje. Veliko pisarno je zamenjal za spalnico, dve leti delal po 16 ur na dan, sam pisal in sklepal pogodbe ter vodil administracijo. Ustanovil je dobrodelno fundacijo in začel pomagati drugim do boljšega življenja.

Boštjan Bandelj je na letošnji lestvici najbogatejših Slovenk in Slovencev revije Finance Manager skočil z lanskega 23. na četrto mesto. Njegovo premoženje je ocenjeno na 295 milijonov evrov. Je lastnik podjetja Belektron, ki je lani ustvarilo kar 77,8 milijona evrov čistega dobička, medtem ko so prihodki podjetja presegli 2,4 milijarde evrov. Lansko leto je bilo za podjetje tako rekordno v vseh pogledih.

S čim se ukvarja podjetje Belektron s sedežem v Ljubljani? 

V predstavitvi na spletnih straneh podjetja Belektron so zapisali, da je to uveljavljeno podjetje, ki se primarno ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi. Na trgu so prisotni od leta 2008. Čeprav niso locirani v enem izmed evropskih finančnih centrov in niso del večje bančne ali energetske skupine, so v tem času postali eno največjih in najuspešnejših globalnih podjetij na področju trgovanja z emisijskimi kuponi.

Družba je v 15 letih od ustanovitve dalje tako postala eno največjih slovenskih podjetij po prihodkih in poslovnem izidu, pri čemer ima le 11 zaposlenih. Bandelj je strokovnjak za surovinske in kapitalske trge, ki jih intenzivno spremlja že več kot 20 let. Svoje premoženje vlaga v različne panoge. V letošnjem letu je tako lastniško vstopil v slovensko podjetje NGEN d.o.o., ki izvaja sistemsko integracijo in vodenje baterijskih hranilnikov na vseh segmentih elektroenergetskega sistema. 

Podjetje Ngen je na območju kidričevskega Taluma zagnalo svoj že tretji baterijski hranilnik električne energije.
Podjetje Ngen je na območju kidričevskega Taluma zagnalo svoj že tretji baterijski hranilnik električne energije. FOTO: Ngen

Kljub možnosti obetavne kariere v HSE odšel na svoje

Bandelj se je sicer po končanem študiju na Fakulteti za elektrotehniko in Ekonomski fakulteti v Ljubljani zaposlil v Holdingu Slovenske elektrarne na delovnem mestu vodje službe tržnih analiz. Odgovoren je bil za upravljanje portfeljev in upravljanje s tveganji, aktivno pa je sodeloval tudi pri vzpostaviti trgovanja z električno energijo na evropskem trgu. V tem času je uspešno zaključil podiplomski študij na Fakulteti za elektrotehniko in pridobil naziv magister znanosti. Kljub možnosti obetavne kariere v HSE se je odločil, da da odpoved in gre na svoje. 

Leta 2008 je ustanovil podjetje Belektron in se v naslednjih letih v celoti posvetil upravljanju podjetja, ki se je od takrat razvilo v enega globalno največjih neodvisnih trgovcev z letnim prometom preko 300 milijonov ton emisijskih kuponov ter s poslovnimi partnerji po celem svetu. 

Začetki v domači spalnici, z veliko znanja, poguma in veselja do posla

Pred tremi leti je nastopil v oddaji Prava ideja na nacionalni televiziji in opisal začetne korake samostojne poti. Takrat je dejal, da je bila spalnica njegova pisarna. Začel je sam, prvi dve leti delal po 16 ur na dan, sam pisal pogodbe, zapiral posle in se ukvarjal z administracijo, a nikoli ni obžaloval, da je zapustil varen svet javnega sektorja, saj je v svojem poslu zelo užival.

Boštjan Bandelj je ustanovil dobrodelno fundacijo, s katero želi pomagati mladim do boljšega življenja.
Boštjan Bandelj je ustanovil dobrodelno fundacijo, s katero želi pomagati mladim do boljšega življenja. FOTO: Foto Bobo

So težki začetki spodbudili željo po pomoči drugim?

Da bi drugim omogočil boljše in popolnejše življenje, je ustanovil Fundacijo Boštjana Bandlja, ki je jeseni letos začela akcijo, s katero so namenili pomoč mladim družinam pri plačilu oskrbnin za vrtec za mesec oktober. Na razpis so se lahko prijavili mladi starši, posvojitelji, rejniki in skrbniki, rojeni leta 1989 ali pozneje. Poleg starostne omejitve pa so morali biti prijavitelji slovenski državljani, prav tako je moral otrok obiskovati vrtec v Sloveniji. Za pomoč so v fundaciji namenili do dva milijona evrov.

To je bil prvi večji projekt te fundacije, katere temeljno poslanstvo je pomoč ljudem na področjih zdravstvene oskrbe, socialnega varstva, športa in izobraževanja. Kot so zapisali na spletnih straneh fundacije, "se v življenju včasih pojavijo ovire, ki močno vplivajo na njegovo kakovost: dolga čakalna vrsta na medicinski poseg, ki bi posamezniku izboljšal počutje; visoki življenjski stroški za mlade starše, ki so komaj na pragu svoje poklicne poti; povišani izdatki v podporo nadarjenemu otroku, ki si jih družina ne more privoščiti ... Fundacija želi s svojimi sredstvi ob takšnih trenutkih posameznikom in družinam priskočiti na pomoč."

Brata Bandelj kupila, prenovila in nadgradila nekdanje gostišče ob jezeru Jasna

Sta pa brata Bandelj – Boštjan in Matej – pred leti kupila propadajoči objekt ob jezeru Jasna in ga prenovila ter z njim letos okrepila turistično ponudbo Kranjske Gore. Nekdanje gostišče v bližini jezera Jasna je po celoviti rekonstrukciji postalo butični hotel Milka z unikatno oblikovanimi sobami in restavracijo s slow food konceptom za najzahtevnejše goste.

"Stara Milka je bila znana kot gostišče in to staro slavo smo želeli nadgraditi z novo zgodbo," je julija letos za STA povedal vodja hotela Dino Katalenić. Brata Matej in Boštjan Bandelj sta objekt kupila pred nekaj leti, med epidemijo covida-19 pa so zasnovali nov butični namestitveni in gostinski objekt. Približno tri milijone evrov vredna investicija se je zaradi splošnih težav z dobavami v gradbeništvu zavlekla v letošnje leto, tako so hotel odprli konec maja, restavracijo pa v začetku junija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milenkovi?
25. 11. 2022 10.02
+6
Krade prevoznike.Že tako tepeni prevozniki morajo,če hočejo voziti kupone kupovati po astronomskih cenah.Vlada nam meče pesek v oči z neko nakupovalno košarico,drugod pa pobirajo milijone.Kaj čmo,Slovenci smo narod hlapcev.Smo bili in bomo.Zmeram se najde en luzer,da vodi ovce. ...
ćurkl
24. 11. 2022 21.53
+5
Še en "produkt" z veliko vrednostjo, ki je zrasla iz nič in si ga je izmislil "Homo Monopolis". Se še vedno čudite, zakaj protestniki mažejo hrano po "najdražjih" umetninah in kličejo po razmisleku. Jaz, čedalje manj ...
mojcd
24. 11. 2022 21.50
+4
In kaj je to trgovanje s kuponi? Sploh kdo ve?
Silmarillion
24. 11. 2022 21.50
-1
Jaz mu privoščim še petkrat več. Ljudje so vedno iskali načine za služiti denar, pa če nam je to všeč ali ne...Dobrodelnost je pozitivna, ampak...Ko ostaneš brez službe, družbe, še par prijateljev ima "svoje probleme"...se zaveš, da si ostal čisto sam...Niti dobrodelnost ne pomaga.
MESE?AR
24. 11. 2022 21.42
+6
Kako lahko z nesnago brez proizvodnje služiš takšne milijone ? In to vlada RS ne zna, da bi zaslužila za boljše penzije ??
MESE?AR
24. 11. 2022 21.41
+4
Če prav razumem prodajajo meglo, ker nimaš kaj prijet !
4556
24. 11. 2022 21.33
+6
Prodaja emisijske kupone narod pa diha nečist zrak ,kaj vse se izmislijo narod pa od tega nima nič Razen pohvala za fundacijo
slovenc59
24. 11. 2022 21.29
+8
Zarad takih umetnikov, ki jih je polno po svetu, je energija dosegla take cene kot jih imamo !
Nimasmisla
24. 11. 2022 20.19
+9
S čim ta trguje a z meglo
Potouceni kramoh
24. 11. 2022 20.44
+7
magura
24. 11. 2022 19.59
+10
Mešalci megle,...kakšne so pa kaj plače delavcev pri teh bogatunih ?
Klonraje
24. 11. 2022 19.24
+10
Prebivalec Zemlje
24. 11. 2022 18.56
+16
Živjo. 😄😄😄Zanima me a bom moral kupiti bone za prdenje. In če ne bom tolk prdel a jih lohk pol prodam? No danes sem recimo kupil za 10 izpustov tihomirjev ampak sem jih spustil sam tri. Prodam še sedem. So poceni se bomo že zmenili. Tisti ki želi kupone naj se javi. Nič ni zastonj.
Abrams
24. 11. 2022 18.26
+18
Zaradi koga so višje cene energentov ???? In takih socialistkov je po Evropi še mnogo. To naj bi nas peljalo v ekološko vzdržnost ????
Slovenec963
24. 11. 2022 18.22
+20
Tale je našel tržno nišo ko je gulil stol na HSE in zakaj država ne ureja izpuste z zakonom, ali lahko jaz prekupčujem z kuponi glede na m3 porabljene pitne naravne vode in zakaj ne, nujno PRIVATIZIRATI....!?
rCharles
24. 11. 2022 18.31
+18
eu izdaja kupone na drazbah in pol teli preprodajajo meglo korporacijam ki placajo zto da lahko unicujejo okolje teb pa zavrtijo en oglas ala imamo papirnate vrecke zelo smo eko, eu pa uzema evrcke, vse za denar
Slovenec963
24. 11. 2022 18.18
+6
Železarna kupi določeno št. kuponov, kako na kakšen način izmirijo količino izpustov, so to sonde, katalizatorji, pretoki Co2-kako-kdaj-koliko, kdo to kontrolira....!? Drugače je pri avijo družbi, lahko na kapaciteto motorja in št. kilometrov kakor pri avtu, sosed kuri na drva jaz na plin, zakaj njemu ni treba kupiti več kuponov kakor meni...!? HALO vlada prebusi se....!?
Zalchi
24. 11. 2022 18.11
+21
Prodajanje zraka...V EU težijo z električnimi avtomobili, v Indiji pa se vozijo avtobusi, ki imajo 11x večji izpust, kot povprečen družinski avto v slo. Kdo zdej tukaj koga nateguje?
ssecnik
24. 11. 2022 19.41
+4
tutifon
24. 11. 2022 18.08
+21
VSE te miljone, miljarde plačamo mi, pa kaj vam ni jasno ?. Jaz sem navadna ovca za zakol.
tutifon
24. 11. 2022 18.07
+18
desirous
24. 11. 2022 18.02
+22
Da lahko eni potrojijo dobičke, moramo drugi plačevati podvojene zneske za energijo.
džonborno
24. 11. 2022 17.59
+18
Trgovanje z emisijskimi boni je popolnoma ista zadeva kot prodajanje EDP (evidenčnih deviznih pravic) v času vlade Milke Planinc. Posredniki me izvozniki in uvozniki so kopičili dobičke, potrošniki pa smo zaradi dražjih surovin iz uvoza plačevali višjo ceno!