Gospodarstvo

Najbogatejši slovenski milenijec ima pod palcem 124 milijonov evrov

Ljubljana, 14. 11. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
374

Damian Merlak je po ocenah revije Manger s 124 milijoni evrov najbogatejši milenijec. Kdo so ostali najbogatejši, najbolj prodorni in najbolj uspešni milenijci, stari do 33 let, in s čim se ukvarjajo?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo so najbogatejši milenijci?
    02:57
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo so najbogatejši milenijci?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z najbogatejšim milenijcem Damianom Merlakom
    06:45
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z najbogatejšim milenijcem Damianom Merlakom

Najbogatejši milenijci - v povprečju so stari 34 let, najmlajši jih ima 25, skupaj pa njihovo premoženje znaša 528 milijonov evrov, so ocenili v reviji Manager, kjer so sestavili lestvico. Premoženje prvega med njimi - Damiana Merlaka - so ocenili na kar 124 milijonov evrov. Kaj meni o tem, da je najbogatejši slovenski milenijec, kakšni so njegovi načrti za prihodnost?

Spodnja meja za uvrstitev na lestvico je, da imajo premoženja v vrednosti najmanj pet milijonov evrov. 20 milenijcev izpolnjuje kriterije: med njimi sta 33-letni Merlak in tudi Nejc Kodrič, ki je s tridesetimi leti drugi najmlajši na lestvici. Pred osmimi leti sta ustanovila kriptomenjalnico Bitstamp in jo lani prodala. Ocenjujejo, da imata 124 in 103 milijone evrov. "Z izstopom iz Bitstampa sem umaknil 90 odstotkov svojega premoženja," je marca letos dejal Merlak.

Na lestvici so tudi tisti, ki nadaljujejo uspešno družinsko podjetje. Taja Boscarol - pripada ji četrtina podjetja Pipistrel, a oče Ivo Boscarol, vselej pri vrhu lestvic najbogatejših Slovencev, teh ne mara. "Ko smo kot prvi leta 2007 začeli serijsko proizvajati električna letala, se nam je ves svet smejal, dandanes nas ves svet posnema," pravi Boscarol.

Damian Merlak ima pod palcem kar 124 milijonov evrov.
Damian Merlak ima pod palcem kar 124 milijonov evrov. FOTO: POP TV

Bratje Miha, Franc in Gašper Gregorčič, ki je s 25 leti tudi najmlajši na milenijski lestvici, iz G4 skupine, uspešno oživljajo propadle tovarne, družinsko podjetje pa je pred več kot 25 leti začel oče. Danes imajo skoraj 1000 zaposlenih. 

Pa Miha Jager, sam ima desetodstotni delež trgovine Jagros, njegova starejša brata imata skupaj 40-odstotnega. "Moje funkcije so področni vodja, sodelujem pri nabavi, razvoju našega IT-ja in delno tudi pri vzdrževanju in razvoju podjetja," je pojasnil junija 2017. Družinska kosila so vedno zanimiva, pravi. "Vsak je precej analitičen, ve kako stvari potekajo in da eno idejo spravimo naprej, moramo biti res dobro pripravljeni, jo poznati in vedeti, kako jo predstaviti drugim."

Pri koncu lestvice je Samo Habič, najmlajši od treh sinov. Oče Marjan je vsem trem dal dobrih 14 odstotkov podjetja KMAG - prodajajo avtomobile, obenem pa so tudi 80-odstotni lastniki trampolinskega parka v Ljubljani.

Na sedmem mestu je novinec na lestvici Klemen Piškur. V podjetju Klemen Transport ima 230 tovornjakov, podjetje je prevzel leta 2012 in od takrat prihodke povečal za 650 odstotkov.

Še vedno pa je največ mladih milijonarjev računalničarjev, širijo se iz podjetja Outfit7, ustanovitelja podjetja sta že nekaj let najbogatejša Slovenca.

Merlak: Začetek z minimalnimi vložki je v dobi interneta lažji

Merlak je uvodoma voditelju Urošu Slaku pojasnil, da ga dejstvo, da je najbogatejši milenijec po oceni revije Manager, niti ne veseli niti mu ni v breme. "Mislim, da lahko vsak podjetnik nekaj pozitivnega od tega ima, sploh če je vpleten v investicije v Sloveniji. Breme pa, mogoče se kakšna govorica pojavi sem in tja, ampak s tem se ne obremenjujemo," je dejal.

"Preživim veliko časa na Malti, stanovanje imam v Dubaju, v Slovenijo pridem za en teden na vsake toliko časa, ker rad pridem, pa tudi imam kakšno obveznost," pravi Merlak.
"Preživim veliko časa na Malti, stanovanje imam v Dubaju, v Slovenijo pridem za en teden na vsake toliko časa, ker rad pridem, pa tudi imam kakšno obveznost," pravi Merlak. FOTO: POP TV

Starejši podjetniki so bili včasih bolj nejevoljni po objavi takšnih lestvic in so se skrivali pred javnostjo, mlajši ljudje pa po Merlakovem mnenju lažje govorijo o tem, da so s svojim delom veliko zaslužili, saj, kot pravi, so imeli starejši verjetno dobre razloge za to skrivanje. "Upam, da med nami mlajšimi ni več teh razlogov. Ljudje v preteklosti so prišli do premoženja na različne načine, nekateri na nepoštene, nekateri bolj ali manj poštene in taki zagotovo ne želijo biti javno izpostavljeni oziroma objavljeni na neki lestvici."

Na vprašanje, kako je biti bogat v Sloveniji, odgovarja, da sicer ne živi v Sloveniji, je pa še vedno Slovenec, rojen v Sloveniji: "Do mene je to prišlo z leti, nisem čez noč prišel do tega. Nikoli nisem doživel nekega šoka."

In kako so ga sprejeli Bohinjci, potem ko se je odločil vlagati nazaj v domače okolje? Pravi, da še ni začutil nobenih zadržkov, zaenkrat pa so vsi odzivi pozitivni.

"Na Bohinj sem navezan že od otroštva, zato sem šel v to investicijo. Sicer pa taka investicija zame ne bi bila najboljša iz čistega finančnega vidika," razlaga Merlak in dodaja, da pa to še ne pomeni, da investicija ne bo donosna.

Drugih investicij v Sloveniji zaenkrat ne načrtuje, jih pa v prihodnosti ne izključuje. Trenutno investira po vsem svetu: "Ampak te investicije niso tako osebne kot v Sloveniji. Preživim veliko časa na Malti, stanovanje imam v Dubaju, v Slovenijo pridem za en teden na vsake toliko časa, ker rad pridem, pa tudi imam kakšno obveznost."

Glede kriptovalut in njihovega padca pravi, da je padec relativen. "Če je nekdo kupil bitcoin za 20.000, je še vedno pod investicijsko vrednostjo. Po drugi strani pa je še vedno vreden več, kot je bil pred petimi leti, tako da so samo vmesna obdobja  tista, ki pripeljejo do prekomerne rasti in se mora potem to stabilizirati," zatrjuje.

V kriptovalutah ima naloženega relativno malo, nekaj odstotkov svojega premoženja, v absolutnem znesku pa je tega, kot pravi, precej.

Prvi investitorji so jima po njegovem mnenju zaupali, ker je ena prvih spletnih borz. "Gre za 'brand'. Mi smo ena najstarejših spletnih borz kriptovalut, ki še vedno deluje, ki je preživela test časa in to je v kriptoekonomiji zelo pomembno."

Skok od tisoč evrov, s katerimi je leta 2011 začel, do 124 milijonov evrov, po Merlakovem mnenju ni mogoč le v svetu kripto valut. "Začetek z minimalnimi vložki je danes v dobi interneta, v dobi visokotehnoloških podjetij, računalništva, mogoč v različnih branžah. Če je vse, kar potrebuješ, računalnik in strežnik, potem res ne potrebuješ veliko, samo človek mora biti pripravljen delati zastonj."

V kriptosvetu vidi trenutno perspektivo le v bitcoinu: "Se sicer še najdejo dobre investicije, lahko tudi kakšna nova valuta, a so še toliko bolj tvegane kot bitcoin, pa že ta je precej tvegan."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (374)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomlad14
19. 11. 2020 11.29
+1
Folk nima kaj za jest v tem času, vi pa nas "fopate" z nekimi bogataši. Da tinhre na br...
slovenc59
18. 11. 2019 21.15
-2
Vsako premoženje zahteva pokritje, ki ga tu ni, pa tudi v dolarjih ne ! Zato pa si poglejte članek višje, o globalnem dolgu !! Je nevračljiv, zato se pa enim sladko hebe še za ene par tisoč milijard pufa !! BC- novci so to pogruntal in obogateli .......Ni konca, dokler se ne bo vse podrlo kar je zgrajeno na mešanju megle ! BC je tu zraven !
TistoPravo
16. 11. 2019 18.47
Vsakršno premoženje zahteva skrbnika + njegov čas + skrb in posledično okrnjeno varnost. Torej fantje moji, preprosto povedano..,zato se mora nekdo žrtvovati. Dobi pa vse zgoraj našteto, bolje rečeno izgubi
Klotilda H
15. 11. 2019 12.39
+0
IZ ZAUPNIH VIROV V VAŠKI GOSTILNI SEM IZVEDELA, DA IMA VELIKA VEČINA TEH BOGATAŠEV POVIŠAN HOLESTEROL IN SLADKOR!!! a ni bolje biti zdrav?
CestniKolesar370Wattov
14. 11. 2019 20.42
-6
Ampak kriptofanatiki ste religija. Piramidni sistem na steroidih. Valuta? Zjutraj ti sef nakaze placo v bitkojnu v vrednosti 1000e, popoldne ko dvignes, je ze 900e. Kaj bos cakal 4 mesce, da bo nazaj gor, vmes pa se ti bojo kopicile poloznice? "bitkojn je bolj donosen kot zlato". Model... Pri vlaganju bos ti gledal na 5-letno obdobje? Noro.
trumpet2018
14. 11. 2019 21.13
+8
Piramidni sistem je takrat, ko ti nekdo obljubi nekaj, česar ne more uresničiti. Bitcoin ni piramidni sistem, je valuta in plačilni sistem obenem, se pravi velika prednost pred npr. eurom , ki je samo valuta in ni plačilni sistem. Šef ti ponavadi pošlje plačo v bitcoinih, ko končaš z delom, in če se bojiš padca vrednosti pri bitcoinu, takoj po delu prodaš bitcoine, tako delajo v BTC-ju, ko po koncu dela takoj prodajo vse bitcoine, ker se bojijo padca vrednosti. In ni poblema, ker tokom dneva ni takšnih padcev vrednosti pri bitcoinu, velikokrat se vrednost bitcoina tudi poveča tokom dneva, tako da to se nekako kompenzira. Je pa res da lahko bitcoin kakšen dan v mesecu poskoći tudi za 40 procentov navzgor ali navzdol, vendar to ni vsak dan. se je pač treba sprijazniti z veliko volatilnostjo bitcoina, če ti pa ni všeč, pa še vedno lahk kupuješ z eurom, tako da ni problema
thetech
15. 11. 2019 08.11
+9
Že 10 let trobite, da je bitcoin piramida, čeprav se Ameriški SEC s tem ne strinja. Aja, tu na Balkanu nekateri veste več...
slovenc59
18. 11. 2019 21.06
thetech
14. 11. 2019 18.54
+5
Nergači že 10 let tukaj trobijo, da je bitcoin nateg, piramida, da se bo vsak čas sesul sam vase in podobne reči... No v tem času smo nekateri prišli do pravega malega bogastva. Jaz sem načeloma priskrbljen! Vem, da ne verjamete, ampak kot sem napisal že mnogokrat mi je popolnoma vseeno! Štekaš, vseeno mi je...!! Jaz sem šel v rizik in pred 8 leti investiral svoj prigarani denar in z določenimi pametnimi potezami in tudi nekaj sreče uspel. Še enkrat, vseeno mi je če ne verjameš. Ja? Bo šlo?
trumpet2018
14. 11. 2019 20.37
+3
še nobenega nisem navdušil za bitcoin, ne vem , ali so ljudje tako leni in se jim ne da poglobiti v novo tehnologijo, ali pa verjamejo MSM medijem, ki stalno pišejo da je bitcoin prevara in da nima nobene vrednosti, pa da je bitcoin umrl, čeprav vemo, da je že 32 krat vstal od mrtvih :)
Kollerik
14. 11. 2019 18.14
+2
Kaj je že dejal M. Batagel na TV zadnjič o kriptovalutah? Iz nič nastane nič!! Torej je ta masa keša, ki jo ima dotični uspešnež, zmanjkala na nekem drugem koncu.....
Trippin balls
14. 11. 2019 17.42
tip lohk kandidira za premijeja.je že zmagal
Malo_sutra
14. 11. 2019 16.59
+9
Dobro da je slovenec, mi balkanci bi parkirali avion na Prešecu ce bi imeli take finance kot on hahahaha
Klotilda H
14. 11. 2019 16.59
-7
IZ ZAUPNIH VIROV V VAŠKI GOSTILNI SEM IZVEDELA, DA IMA VELIKA VEČINA TEH BOGATAŠEV POVIŠAN HOLESTEROL IN SLADKOR!!! a ni bolje biti zdrav?
trabakula
14. 11. 2019 16.44
+23
ljudi, ki so obogateli na pošten način, s svojim delom, znanjem in vztrajnostjo, cenim in jim privoščim uspeh in bogastvo, o vseh ostalih "bogataših" pa škoda komentarja in sploh ne bi smeli spadati na to lestvico,
BUONcaffee
14. 11. 2019 16.30
-12
Ne vem zakaj človek vlaga denar, če je že bogat???? Naj vlaga v srečo in ljubezen, pa naj ostane skromen in si bo itak privoščil raj.
BUONcaffee
14. 11. 2019 16.24
-6
No ja bogataš na lestvici najbogatejših Slovencev še ne pomeni imeti ta denar v denarnici ali gotovino ampak ovrednoten kapital glede na podjetja, nepremičnine, delnice itd. Treba zategovat pas da se ohranja ta status enoletne slave v raznih časopisih in dnevnih novicah interneta.
mentorhercul
14. 11. 2019 16.23
+11
Kako se že meri sreča? Mi povprečneži smo mnenja, da za srečo ne potrebuješ denar, tisti z veliko denarja pravijo ravno obratno.............
BUONcaffee
14. 11. 2019 16.27
-10
5 minut slave ko te novinarji povabijo v studio, da odpreš svojo dušo in poveš kar misliš povedati. Sicer pa življenje kot tako je sam stres, sploh, če se človek začne bat, da bo vse izgubil.
BUONcaffee
14. 11. 2019 16.19
-4
No ja bitcoin je naredil svoje, kot nekoč videorekorderji pa filmi za odrasle.
ivancek123
14. 11. 2019 17.18
+0
ni še konec če ti je prav alpa ne... kaj bo pa s ceno bomo pa še vidl
thetech
14. 11. 2019 18.41
+0
Tudi, če se bitcoin jutri sesuje, sem jaz osebno v ogromnem dobičku. Seveda skeptiki tukaj ne bodo verjeli, ampak mi je popolnoma vseeno Ja zase vem!
ecnarf
14. 11. 2019 16.16
-7
to imajo samo v mislih in na papirju keša pa nič beda
Gorenc45
14. 11. 2019 16.00
+10
Če bi imeli več takih podjetnikov kot so Merlak, Boscarol, Akrapovic ipd bi Slovenija postala nova Švica. Ampak dokler so na drugi strani še poslovneži, ki za prevare dobijo 30mio€, velikega napredka ne bo.
Brakedirt
14. 11. 2019 17.22
+6
Kollerik
14. 11. 2019 18.05
+2
recimo rasčan iz sds, ki je dolžan 32 milijonov....
ina5785
14. 11. 2019 15.43
+36
Jaz mu pa čestitam! Obogatel je na POŠTEN način, fant je pameten. Všeč mi je, ker ostal NORMALEN!!! Naj mu sreča služi in naj v Bohinju kupi še več hotelov in jih spravi k sebi, da NE bodo sramota za SLO!!!
Uporabnik740916
14. 11. 2019 15.39
+12
Še malo pa bodo v Sloveniji razglasili izredne razmere ker bo požar primerljiv tistim v Kaliforniji - od foušije. Tip je obogatel in kaj potem? Vsak od vas je mel to možnost.
reaf
14. 11. 2019 15.38
+4
Če že investira v občini Bohinj, naj še prevzame vodenje občine ... da bo že enkrat red in mir!