Gospodarstvo

Kdo želi v nadzorni svet NLB?

Ljubljana, 06. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Finančno ministrstvo je razkrilo imena kandidatov za člane nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke. Štiri svoje predstavnike bo v svet imenovala tudi belgijska solastnica NLB.

Nova Ljubljanska banka bo kmalu dobila novi nadzorni svet
Nova Ljubljanska banka bo kmalu dobila novi nadzorni svet FOTO: POP TV

Kandidati za člane nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke (NLB), predstavnike države, so Žiga Lavrič, Igor Marinšek, Marko Rus in Peter Ješovnik, so povedali na finančnem ministrstvu. Kapitalsko družbo bo v nadzornem svetu zastopala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Andrijana Starina Kosem, interese Slovenske odškodninske družbe pa Zvonko Ivanušič, so potrdili v obeh skladih.

Štiri svoje predstavnike bo v sicer 11-članski nadzorni svet predlagala belgijska bančna in zavarovalniška skupina KBC, 34-odstotna lastnica NLB. V KBC so pred časom napovedali, da bodo v nadzornem svetu obdržali sedanje nadzornike. Svojega predstavnika pa bo v nadzorni svet NLB predlagala tudi petodstotna lastnica NLB Evropska banka za obnovo in razvoj.

Skupščina delničarjev NLB je, kot je znano, sklicana za 29. junija. Na njej bodo lastniki največje banke v Sloveniji, ki je v 35,41-odstotni lasti države, poleg nove sestave nadzornega sveta odločali še od delitvi lanskega bilančnega dobička v višini 3,44 milijarde tolarjev. Po predlogu bi del dobička v višini 2,75 milijarde tolarjev namenili za izplačilo dividend (358,28 tolarja bruto za delnico), 6,88 milijarde tolarjev pa za druge rezerve iz dobička. Tako kot že v preteklih dveh letih tudi letos ni predvideno izplačilo nagrad upravi in nadzornemu svetu.

SORODNI ČLANKI