Gospodarstvo

Kemiplas se seli

Koper, 07. 10. 2005 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med prebivalci sporna kemična tovarna načrtuje selitev proizvodnje, ne ve pa, kaj se bo zgodilo z zaposlenimi.

Okoljsko so vprašljive povišane vrednosti formaldehida, na katere se osredotočajo sedanje meritve. Bojana Pohar, glavna inšpektorica Inšpektorata RS za okolje

Če Kemiplasov dobiček iz proizvodnje na Madžarskem ne bo pokril stroškov selitve iz Kopra na Madžarsko, potem to ni v poslovnem interesu podjetja, je na današnji novinarski konferenci v Kopru poudaril direktor Kemiplasa Muharem Kadić. V primeru, da bodo izsledki ugodni in bo država podjetju pomagala do kredita za selitev, pa bi po Kadićevih besedah že novembra lahko začeli s prenosom obratov na Madžarsko.

Se bo bela pena, ki jo izpušča Kemiplas na vrtove sosedov, po novem pojavljala na Madžarskem?
Se bo bela pena, ki jo izpušča Kemiplas na vrtove sosedov, po novem pojavljala na Madžarskem? FOTO: POP TV

Kemiplas je na Madžarskem kupil 10 hektarjev zemljišč, za katera so odšteli več kot dva milijona evrov, pretekli teden pa so tam registrirali tudi podjetje Kemiplas Hungary. Poleg kredita je eden od pogojev za selitev tudi ustrezno ovrednotenje Kemiplasovega zemljišča v Dekanih pri Kopru.

Osnovni pogoji za to, da bi država Kemiplasu pomagala do pridobitve kredita so, da podjetje deluje v urbanem okolju in da ga onesnažuje znotraj z zakonom določenih parametrov, je povedal v.d. direktorja direktorata za evropske zadeve in investicije na okoljskem ministrstvu Marjan Vezjak.

Predstavnikom Kemiplasa so z direktorata 19. septembra poslali elaborat z več kot tridesetimi vprašanji, na katere morajo pristojni v Kemiplasu odgovoriti v 35 dneh. Če bodo odgovori ustrezni in rezultati meritev onesnaževanja okolja, ki so jih v Kemiplasu opravili med 21. in 23. septembrom, ugodni, ima podjetje veliko večjo možnost za pomoč države pri pridobitvi posojila, je poudaril Vezjak.

Direktorja Kadića skrbi tudi usoda 100 zaposlenih v podjetju. "Gre za starejše delavce kemijske stroke, ki bodo težko zaposljivi, če se bo podjetje preselilo. Ena prednostnih nalog pri pogovorih o preselitvi podjetja je prav rešitev socialnega vprašanja sedanjih zaposlenih," je poudaril.

Spor med podjetjem Kemiplas in tamkajšnjimi krajani sicer traja že nekaj let. Prebivalci Dekanov so namreč prepričani, da tovarna onesnažuje okolje s kancerogenimi snovmi, zato zahtevajo zaprtje oziroma selitev Kemiplasa.

SORODNI ČLANKI