Gospodarstvo

Kemis: V prihodnje ne bomo mogli prevzemati nevarnih odpadkov

Vrhnika, 04. 03. 2020 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / M.R.
Komentarji
25

Gradbeni inšpektor je pred kratkim zaključil postopek v zvezi z vprašanjem, ali so po požaru obnovljeni objekti Kemisa na Vrhniki črna gradnja. Po odločbi Inšpektorata RS za okolje in prostor pa mora Komunala Vrhnika družbi prekiniti dovod vode. "Ne bomo mogli zagotavljati požarne varnosti, to pa bi ogrozilo tudi trenutno 800 ton nevarnih odpadkov na lokaciji," so se odzvali v Kemisu. Zaskrbljeni tudi v Gospodarski zbornici.

Zaustavitev delovanja Kemisa bi povzročila nove težave pri prevzemanju nevarnih odpadkov, so prepričani v Gospodarski zbornici.
Zaustavitev delovanja Kemisa bi povzročila nove težave pri prevzemanju nevarnih odpadkov, so prepričani v Gospodarski zbornici. FOTO: Kanal A

Gradbeni inšpektor je pred kratkim zaključil ugotovitveni postopek v zvezi z vprašanjem, ali so po požaru obnovljeni objekti Kemisa na Vrhniki črna gradnja. Vsebina še ni znana, saj vročanje inšpekcijskih odločb še poteka.

"Pri objektu A in B je gradbeni inšpektor pred kratkim zaključil ugotovitveni postopek ter izdal inšpekcijski odločbi," so povedali na okoljskem ministrstvu. "Trenutno poteka faza vročanja inšpekcijskih odločb. Do njihovih vročitev več informacij o njihovi vsebini ne moremo podati," so povedali.

Direktor Kemisa Boštjan Šimenc je zatrdil, da družba odločbe še ni prejela.

Spomnimo

Direktor Kemisa Boštjan Šimenc
Direktor Kemisa Boštjan Šimenc FOTO: Miro Majcen

V Kemisu so v okviru sanacije po požaru maja 2017 med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so med drugim celotno skladišče odpadkov pokrili z avtomatsko gasilno napravo na težko peno. Po požaru sanirani objekt obsega odprto nadstrešnico, kjer se hranijo odpadki, prizidek k njej ter kot del novega avtomatskega gasilnega sistema na novo zgrajeni podzemni betonski rezervoar za požarno vodo z nadzemnim kontejnerjem.

Gradbena inšpekcija je avgusta lani ugotovila, da bi za gradnjo rezervoarja Kemis potreboval gradbeno dovoljenje, ki pa ga ni pridobil. Zato je sklenila, da so vsi trije po požaru obnovljeni objekti reciklažnega centra črna gradnja, in Kemisu naložila odstranitev. Prav tako je moralo podjetje prenehati opravljati dejavnost v spornih objektih.

Po Kemisovi pritožbi je ministrstvo za okolje in prostor septembra odločbo inšpektorata odpravilo in mu zadevo vrnilo v ponovni postopek. Oktobra je inšpektorat izdal novo delno odločbo, s katero je ponovno ugotovil, da je podzemni rezervoar črna gradnja, zato ga mora Kemis odstraniti do 15. aprila. Postopek v primeru drugih dveh objektov pa je tekel naprej in se očitno zaključil pred kratkim. Časnik Delo je ta teden poročal, da je tudi v tem primeru gradbena inšpekcija potrdila prvotno odločitev in za črno gradnjo razglasila tudi glavno stavbo Kemisa in nadstrešnico.

Točen datum odklopa vode v Kemisu še ni znan

V Kemisu so opozorili, da v prihodnje ne bodo mogli prevzemati nevarnih odpadkov. Inšpektorat RS za okolje in prostor (IRSOP) je namreč 28. februarja izdal odločbo, po kateri mora Komunala Vrhnika družbi Kemis prekiniti dovod vode, ker je rezervoar za požarno vodo črna gradnja. Komunala je odločbo prevzela 2. marca, izvršiti pa jo pa mora v 10 dneh.

Kot je povedal direktor Komunale Vrhnika Mirko Antolović, se bodo glede konkretnega datuma odklopa vode dogovorili s Kemisom. Družbi so namreč že poslali dopis, v katerem so jo pozvali, naj jim omogoči dostop do jaška, v katerem se nahajajo števci in ventil in je znotraj Kemisovega dvorišča. V Kemisu so zagotovili, da jim bodo dostop v zastavljenem roku omogočili, a točnega dne še niso dorekli.

Po odločbi inšpektorata bodo v Kemisu ostali brez vode v hidrantnem omrežju, zaradi česar ne bodo mogli zagotavljati požarne varnosti, to pa bi ogrozilo tudi trenutno 800 ton nevarnih odpadkov na lokaciji, so zapisali. Na odločbo inšpektorata se bodo pritožili, a pritožba ne zadrži izvršbe.

"Kemis trenutno skladišči približno 800 ton nevarnih odpadkov in zato je odločitev IRSOP popolnoma nepredvidljiva za okolje, saj bi Kemis ostal brez možnosti gašenja morebitnih zametkov požara," je družba opozorila v današnji izjavi za javnost. V družbi dodajajo, da v primeru prekinitve vode ne bodo mogli več prevzemati nevarnih odpadkov od poslovnih partnerjev, kar bo še dodatno povečalo kopičenje nevarnih odpadkov na izvozu in s tem povečanje požarnega in okoljskega tveganja.

Medtem so na Elektro Ljubljana, kot so povedali za STA, Kemisu že odklopili elektriko. Tudi do tega je prišlo v skladu z odločbo inšpekcije.

V Gospodarski zbornici zaskrbljeni: Alternative za Kemis ni na vidiku

Kemis je pomembno podjetje za ravnanje z nevarnimi odpadki v Sloveniji, pa je poudaril direktor zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije Sebastijan Zupanc. Če bo moral Kemis zapreti vrata, se v zbornici bojijo ponovnega kopičenja nevarnih odpadkov pri komunalah. Alternative vsaj na kratek rok ni na vidiku.

Zaustavitev delovanja Kemisa bi povzročila nove težave pri prevzemanju nevarnih odpadkov – ne le s strani gospodarstva, ampak še pomembneje s strani gospodinjstev, je opozoril Zupanc.

"Komunalna podjetja od gospodinjstev prevzemajo nevarne odpadke in jih predajo naprej posrednikom, ki jih pripravijo na izvoz v tujino. Kemis je eno od dveh največjih podjetij, ki to v Sloveniji uspešno izvajata," je spomnil prvi mož komunalne zbornice.

Če bo Kemis ustavil dejavnost na Vrhniki, bodo količine nevarnih odpadkov pri komunalnih podjetij ponovno porasle. Zupanc je ob tem opozoril, da komunalna podjetja nimajo specialnih skladišč za nevarne odpadke, nimajo denimo avtomatskih sistemov za gašenje ali stalnega nadzora za primer požara. "Situacija je zaskrbljujoča," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picijulka1
05. 03. 2020 07.37
+2
Z takimi ukrepi inšpekcijske službe ogrožajo zdravje in življenje okoliških prebivalcev. Najprej bi morali prepovedati obratovanje, izprazniti črno gradnjo šele potem odklopiti elektriko in vodo z objekta in potem pa porušiti.
Rafael Kramar
05. 03. 2020 07.29
+1
Bolj, ko se utapljamo v odpadkih, več je idej za zapiranje družb za ravnanje z njimi.
anakondabox
05. 03. 2020 07.28
Bravo, še je nekaj pameti v glavah. #razum
Gorazd Petek
04. 03. 2020 21.48
+1
Zanimivo je nekaj ,dokler je bil Kemis v večinski lasti Komu Gorenje Bobinac državne mafije-ni bilo treba skoraj ničesar-nič ni prijelo,ko je zadeva dobila zasebnega ne Kumu parazit državnega lastnika pa so na pohodu inšpekcije in kaj vem kaj še,preje pa ni bilo nikogar na spregled in vse OK. Ni malce čudno?
jung
04. 03. 2020 21.34
+1
Ko pride vigred bodo inicijative vse rešile v dobro vseh.
Zelo123
04. 03. 2020 21.43
Kitajsko leto je v znamenju podgane, vse je jasno kdo in kako.
Lumpx
04. 03. 2020 21.16
+2
Kdo je lastnik oz solastnik tega Kemisa? Kak nas levak?
Zelo123
04. 03. 2020 21.18
+1
Rdeče so obarvani in se učijo kitajščine.
Lumpx
04. 03. 2020 21.39
+1
Vse jasn. Se pravi da hoce nek nas rdeci "plavo kuverto" od rdecih kitajcev. Sam rdeci kitajci so te finte prerasli.
Zelo123
04. 03. 2020 21.12
+1
Kitajci v Nemčiji gradijo poslovno centralo, pa naj tja preselijo še Kemis.
proofreader
04. 03. 2020 21.10
+4
Janša bo vse te stotine neumnih zakonov in predpisov ukinil in birokrate nagnal delat. Zdaj bodo elektriko ugasnili, da požarni senzorji ne bodo delali, potem pa še vodo za gašenje odklopili. Bravo.
jhgn
04. 03. 2020 20.59
+7
In koga motijo tile rezervoarji, itak so pod zemljo. Vse so posodobili zdej pa črna gradnja, banda. To se lahko dogaja samo pri nas
Rafael Kramar
05. 03. 2020 07.23
Grosemist
04. 03. 2020 20.51
+0
Saj zdaj bo Orban rešil odpadke ..... " poceni"
STRANGESPHERE
04. 03. 2020 20.37
+5
"saj bi Kemis ostal brez možnosti gašenja". Ne, Kemis bi moral imeti po pravilniku zadostne zaloge vode za gašenje večjega požara, brez priklopa na vodovod ali dostave vode z GV.
VAREN
04. 03. 2020 20.51
+0
pa dobr no
04. 03. 2020 20.34
+9
se v butalah bi imeli vec zdrave pameti. samo idi ot bi zaprl tak obrat. da ne recem zaradi birokracije. pa kaj se sploh vtikajo v zakopane stvari.. po tej logiki so se rimljanske zgradbe nelegalne, ker nimajo papirja.. naj odkopljejo se te.
pa dobr no
04. 03. 2020 20.38
+9
tega inspektorja je treba nagont. da bo sel v gospodarstvo in nekaj pametnega naredil.
VAREN
04. 03. 2020 20.53
+2
Bi mi teb pred vrata prinesli te odpadke pa se igraj z njimi dokler ti jezik ne stopi.
Rafael Kramar
05. 03. 2020 07.26
Takle obtat je prav temu namenjen, da ni tega pred vrati in se vsak po svoje ne igra z nevarnimi odpadki.
VAREN
04. 03. 2020 20.15
+5
Podret vse. Proizvajalci odpadkov pa naj sami poskrbijo in plačujejo za uničenje.
pa dobr no
04. 03. 2020 21.07
+0
saj si ti proizvajalec teh odpadkov. zakoplji si jih na svoj vrt in pojej kar ti zraste tam.
felix59 drugič
04. 03. 2020 16.01
+22
Koliko podkupnine in od koga , je dobil inšpektor , da je zaprl tako firmo , ki pospravljajo smeti , ki letijo od nas. Je pa zanimivo , da v primerih BENČIČ , TURK , JAKLIČ ni imel ali pa ni hotel imeti pristojnosti za rušenje. Ja , podkupnina je pa morala biti res mastna , da se je spravil na tako firmo , ki niti ni tako majhna , in zaposluje kar nekaj delavcev , ki bodo sedaj pristali na cesti. Žal.
85391
04. 03. 2020 20.42
+2
Ja res si pameten... v 90% na črno zgrajena zadeva, kjer so se redno dogajali pozari, enkrat je pa ornk v luft vrglo vse. Mali clovek, ti in jaz moramo vse graditi po crki zakona, z dovoljenji itd. Matr, da naj velike korporacije tudi sledijo temu in bojo za zgled, ne pa po balkansko roka tako roka tako. Itak, odzadaj pa se ogromne vsote denarja prekladajo! Ampak od tega denarja noben od prebivalcev nima nič!
VAREN
04. 03. 2020 20.57
+1
Nič jih ne pospravlja. Samo prevzema, skladišči in pošilja naprej za masten zaslužek. Vprašaj se kdo vse je bil podkupljen, da objekt sploh lahko stoji tam.