Gospodarstvo

Kitajska najbolj privlačna za vlagatelje

London, 23. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kitajska je prvič prehitela ZDA kot najbolj privlačna lokacija za tuje neposredne naložbe, je po poročanju časnika Financial Times pokazala anketa med vodilnimi managerji v največjih svetovnih podjetjih.

Izvršne in finančne direktorje najpomembnejših svetovnih podjetij privlačita predvsem velikost kitajskega trga in živahnost tamkajšnjega gospodarstva, pa tudi dejstvo, da je na kitajskem trgu zaenkrat le malo pravih tekmecev. Kot je pokazala raziskava svetovalnega podjetja AT Kearney, so razočarani tudi nad ZDA kot najhitreje rastočim svetovnim gospodarstvom ter zaskrbljeni za varnost svojih naložb v ZDA.

Prvič po azijski krizi leta 1997/98 so vodilni managerji znova nekoliko bolj obotavljivi pri naložbenih dejavnostih v tujini, čeprav se je zaupanje v globalno ekonomijo po lanskem 11. septembru izboljšalo.

Po minuli teden objavljenih podatkih Konference ZN za trgovino in razvoj (UNCTAD) so se naložbe v svetu lani dejansko skoraj prepolovile. ZDA so bile sicer še vedno najbolj zaželena lokacija, vendar pa se je raven neposrednih tujih naložb v ZDA znižala s 301 milijarde dolarjev v letu 2000 na 125 milijard dolarjev. Raven neposrednih tujih naložb na Kitajskem, ki je tudi članica Svetovne trgovinske organizacije, je lani dosegla 47 milijard dolarjev, kar je za 15 odstotkov več kot leta 2000.