Gospodarstvo

Kje bo Slovenija dobila denar za ukrepe in kakšna bo usoda EU?

Ljubljana, 05. 04. 2020 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
960

Kje bomo dobili denar za izredne ukrepe? Prvi paket je vreden tri milijarde evrov, kar je skoraj tretjina proračuna naše države, vsaj toliko naj bi bil težek tudi drugi paket, premier Janez Janša pa že napoveduje tudi tretji paket po koncu epidemije. Kako in koliko nam bo pri tem pomagala Evropa? "Tokratna kriza je simetrična," meni Mojmir Mrak, "zato je solidarnost v EU še toliko bolj pomembna."

Delno bomo morali sredstva pridobiti z rebalansom proračuna, del tega pa bo prišel tudi po kanalih iz Evropske Unije, pojasnjuje ekonomist Mojmir Mrak. "V velikem delu bodo to sredstva dolžniškega tipa, kar pomeni dodatno zadolževanje? V enem delu pa je, kot se omenja za drugi paket, tudi precej vezano na garancije, kar ni čisto neposredno izdatek," pravi Mrak.

'Helikopterski' denar po statutu ECB (še) ni mogoč

Mojmir Mrak
Mojmir Mrak FOTO: POP TV

Evropska centralna banka (ECB) se je na krizo odzvala veliko hitreje od Evropske komisije in Evropskega sveta, obljubila je 750 milijard evrov za odkupe obveznic držav in podjetij in tako tudi pomirila trge. Slovenija naj bi dobila dve milijardi in pol od tega denarja. Pod kakšnimi pogoji? "Slovenija se bo lahko zadolžila za ta obseg po zelo ugodnih pogojih, ki se trenutno pojavljajo na finančnih trgih. Gre za to, da bodo kupci te obveznosti lahko plasirali v ECB, zato so tudi pogoji takšni kot veljajo za zadolževanje najbolj kredibilnih članic evropske monetarne unije, se pravi tistih z oceno AAA," razlaga Mrak.

Ali je možno, da bi ta denar dobili zastonj? V zadnjih dneh se veliko govori o t. i. helikopterskem denarju, ki bi ga ECB lahko knjižila kot brezobrestno posojilo brez časovne omejitve? "O tem se je res nekaj govori zadnje čase, zlasti v drugih centralnih bankah. ECB trenutno po obstoječem statutu in pravnih aktih tega ne more početi. Če pa bi se kriza poglabljala, pa bi mogoče do tega lahko prišlo."

'Pojavlja se vprašanje, v kakšni kondiciji bodo zaradi zadolževanja države po koncu krize'

Ekonomisti poudarjajo, da so v takšni krizi nujni hitri, odločni, koordinirani ukrepi, tako monetarne kot tudi fiskalne politike, a EU, kot vidimo, 'cinca'. Razrahljala je pravila zadolževanja, ampak to je še vedno za Italijo ali Slovenijo bistveno dražje kot za Nemčijo, omenja se pomoč iz Evropskega solidarnostnega mehanizma, ki pa prejemnicam nalaga ostre pogoje, Ursula von der Leyen pa obljublja nekakšen Marshallov načrt, ki naj bi se financiral šele iz bodočih proračunov Unije. Pa je to pravi odgovor?

"EU je pač neka posebna institucionalna struktura, ki ni fiskalna unija, in na to krizo se odziva sicer hitreje kot na prejšnjo z različnimi instrumenti, a s temi instrumenti so problemi. Vsi omenjeni namreč v osnovi temeljijo na zadolževanju držav, ki bodo te instrumente koristile, in če se države zadolžujejo, se bo javni dolg povečeval in pojavlja se vprašanje, v kakšni kondiciji bodo države, ko bo te krize konec."

Kot dodaja, je bilo zato v zadnjem obdobju govora o nekem povsem novem finančnem instrumentu, t. i. korona obveznicah, ki naj ne bi direktno bremenile dolga posameznih članic. "Je pa, kot vidimo, stvar precej kontradiktorna. Debata o tem se je začela že v prejšnji krizi, vendar je situacija tokrat boljša, da bi do takšnega ali vsaj podobnega instrumenta prišlo."

'Korona' obveznice bi porazdelile tveganje in omogočile zadolževanje pod enakimi pogoji

'Korona' obveznice predlagajo najbolj prizadete države, kajti vsem bi omogočile poceni zadolževanje pod enakimi pogoji in nekako porazdelile tveganje. Nemčija se denimo zadolžuje mnogo ceneje, praktično z negativnimi obrestmi. Nemčija in ostale bogate države se zato s takšno porazdelitvijo tveganja ne strinjajo. Na evropskem svetu so padale tudi ostre besede med Contejem in Merklovo, odločanje pa so na koncu za dva tedna prestavili.

"To je nedvomno slab signal," meni Mrak, a dodaja: "To pobudo za te obveznice je podpisalo devet držav, ki niso samo države z juga Evrope. Podpisal jo je tudi Luksemburg, pa Belgija, skratka tudi štiri ustanovne članice. Stvar torej ni več tako razdeljena na sever in jug, kot je bila."

Za Nemčijo pravi, da je proti uradna politika, a na to temo je več diskusij. "Recimo pred nekaj dnevi je sedem profesorjev v pismu izrazito podprlo to idejo."

Na Nizozemskem stvar še zdaleč ni tako gotova, kajti dve izmed koalicijskih strank naj bi dopuščali možnost podprtja 'korona' obveznic. "Na Nizozemskem gre zagotovo za 'notranjo' zgodbo, kajti premier in finančni minister sta eno leto pred volitvami vsak vodja svoje stranke in je to tudi del domače politike," pojasnjuje.

Tokratna kriza je simetrična, zato je solidarnost še toliko bolj pomembna

"Kriza danes je bistveno drugačna, to je kriza, v kateri smo prizadeti vsi. Gre za simetrično krizo in če v takšni krizi ne bo neke večje stopnje solidarnosti za reševanje te krize, se bomo po njej začeli resno spraševati, kam cela stvar pelje."

Dejal je, da Nemčija resno razmišlja, da bi že aprila znova zagnala avtomobilsko industrijo, a so sami predstavniki te branže opozorili, da ne bo nič pomagalo, dokler se ne bo izboljšala situacija tudi v drugih državah, kar jasno kaže, da je kriza splošna in bo potrebna solidarnost, meni Mrak.

Pa lahko EU zaradi te krize celo razpade? V Italiji, denimo, ki je bila vedno zelo naklonjena evropskemu projektu, pravijo: ali bo EU bo solidarna ali pa je ne bo. "Evropa vedno sprejema težke odločitve takrat, ko voda teče v grlo in tudi zdaj je podobna situacija. Upam, da bo dovolj politične modrosti, da bomo našli moč, da gremo skozi to krizo bolj solidarno, kot smo šli skozi prejšnjo," pravi.

"Še enkrat se to, kar se je dogajalo v prejšnji krizi, s tem velikim pritiskom na države na jugu, ki so morale iti skozi velika prilagajanja, niso bile pa izključno same krive za to krizo, ne sme zgoditi. Tega se zavedajo tudi države na severnem delu Evrope," zaključuje Mrak.

Pasica posebne novice POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (960)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crni mitre
22. 04. 2020 09.36
-4
Denar bomo dobili,če vse tajkunske posle rdeče horde raziščemo in bomo do smrti srečno živeli.
Joakim
28. 10. 2020 19.48
BUONcaffee
07. 04. 2020 15.28
+2
V Italiji je po javnomnenski raziskavi 66% ljudi za izstopu iz EU. No ja počakajmo, da zadeva z virusom mine, potem pa da imajo Italijani referendum. Zanimivo bo!
Realen pes
06. 04. 2020 21.08
+1
prevalanar
06. 04. 2020 18.34
+13
Glede na to da virus ne izbira in ga dobi tako Nemec, kot Italijan in Slovenec, torej bi v času krize bilo potrebno zagovarjati takšno tezo pri obrestovanju delitve denarja. Sedaj se naj izkažejo tisti poni sebe, ki so v Bruslju. Lobirajte, iščite zaveznike, somišljenike, če pa to ne znate je bolje, da ostanete za vekomaj v karanteni. Zakaj dobri berači dobro živijo, ker so z malim zadovoljni. Če bi "naši" priskledniki v Bruslju tu in tam koga prepričali, da glede na količino denarja po svetu, Slovenija ne potrebuje od vsakega odstotke temveč promile denarja, bi se ga verjetno dalo kaj dobiti. Kar pa se podražitev tiče, bi pa JJ priporočil, da se ravna po Putinu, ki je vzel licenco lekarnam, ki so dvignile cene maskam in razkužilu v tem času krize in bi vsem, ki so neupravičeno dvignili cene pri nas po koncu krize obdavčil dobiček z 90 % in to za naslednji 2 leti in iz tega malce popolnil kasnejši manjko v državni blagajni. To se bo pa ja dalo enostavno ugotoviti, kdo so krizni dobičkarji. Dobil pa bo bonus pri narodu in moj glas na volitvah.
Transformerji
06. 04. 2020 12.09
+10
Kako se lahko izvlečemo iz gospodarske krize, ki bo sledila. Vem samo to, da se cene hrane nesramno povečujejo, kupim zavitek perutničk brez popusta - prej sem z 15% popusta dobil dva zavitka, sedaj brez popusta samo enega. Kdo je nabil ceno? Trgovec ali slovenski kmet, kajti perutničke so bile od kmeta, rejca. Če se bo tako nadaljevalo, verjemite, da nas čaka še večja beda, kar pomeni da angleška kraljica laže tudi svojim državljanom. Pa (samo) predlog: namesto regresa bi dobili bone, ki jih lahko izkoristimo kot turisti v svoji domovini. Jasno, kjer koli boš uveljavljal ta bon, bo država dobila davek in turistično takso. Pa pomislim na take, kot sem jaz, upokojenec, ki bi v resnici nič ne manjka, dobim pa vsako leto regres. Za denar koristim kot dodatek prihranjenemu za registracijo in servisiranje starega avtomobila - to pa ni poceni. Upam, da takim ne bodo pošiljali bone. Prepričan sem, da bo ves svet postal končno Novi svetovni red - bogati in revni. Optimisti pa še kar nakladajte.....
Michel Franco HD
08. 04. 2020 19.49
+3
Res je. Kar koli bo in kakršnakoli politična ureditev bo, bo vse večja razlika med bogatimi in revnimi
BUONcaffee
06. 04. 2020 11.24
+3
Kakor koli ekonomisti in strokovnjaki razlagajo, razpolagajo z kratkoročnimi podatki trajanja tega virusa. Nekje do konec Maja, če traja bi njihove napovedi mogoče držale. A če bo virus vstrajal dalje bo država šla v bankrot in propad. EU ugaša, Italija zagotovo zapušča EU, Španija mogoče, a temni oblaki se zgrinjajo nad nami. To je vse komaj zatišje pred apokalipso. Ali bo država sploh preživela??????
Transformerji
06. 04. 2020 13.31
+5
Držav ne bo več - imeli bomo samo vladarje sveta, tam ni demokracije, referendumov, pravosodnega sistema - diktatura in borba posameznih za preživetje. Bogati si tudi v tem primeru ustvarjajo svojo pozicijo v bogatejšem svetu.
Jožajoža
06. 04. 2020 10.01
+4
zaseg premoženja bo sledil. že tako in tako,to niso nepovratne pomoči.te pomoči bo potrebno vračat,in že sedaj dobro vedo, da jih ljudje ne bodo mogli vrnit,odplačat,potem pa bodo planili kot jastrebi še na zadnje naše premoženje,ki ga slovenci imamo-NEPREMIČNINE.in bodo postali lastniki 90% slovenije.
janez653
06. 04. 2020 10.45
+6
misliš, da jim je cilj rubiti nepremičnine? Preveč stroška je s tem, ker tisi, ki jemljejo pomoč imajo itak nevzdrževane nepremičnine in je potem samo en kup stroškov. Še banke se izogibajo rubežu nepremičnin. To jim je res zadnji izhod, ko ne morejo drugače pridobiti denarja ali drugeg premoženja. Res, da imamo slovenci veliko lastniških nepremičnin, ampak zelo slabo vzdrževanih. Večina hiš je iz časov juge, ko je bilo že narejeno bolj slabo, kaj šele vzdrževano. Potem pa še cenite te hiše, kot da so zlate
Michel Franco HD
21. 06. 2020 13.53
+0
Zemlja je važna ne kaj gor stoji!!!! Vse to bodo porušili in več parcel združili. Naredili bodo zabaviščne parke za bogate. Drugje pa zapore za revne. In tako naprej
BUONcaffee
05. 04. 2020 21.05
-7
Mene ne zanima ali EU ugaša ali ne.
muci007
06. 04. 2020 09.46
+3
BUONcaffee
05. 04. 2020 21.05
-3
Očitno EU ugaša. Kaj bomo mi na sončni strani Alp????? Z kom bomo češnje zobali, če vse gre po vodi?????
janez653
06. 04. 2020 10.46
+6
Prej bo Slovenija ugnaslila, kot EU. Brez EU bi bili na enakem standardu, kot je Srbija. 300e plače, 2e liter bencina
Michel Franco HD
21. 06. 2020 14.51
+2
Bi pa vsaj imeli res svojo državo. Ja plače bi imeli slabe. Posledično bi potrošnja padla in z njo nekatere cene. Tiste cene,ki ne bi padle bi pa zal potrošnja delila na revne in premožne
BUONcaffee
05. 04. 2020 20.47
+7
Briga me za Evropsko unijo, kot njo briga zame.
BUONcaffee
05. 04. 2020 20.47
+2
Italija in Španija se pridružujeta Angliji.
jg57
06. 04. 2020 08.24
+7
muci007
06. 04. 2020 09.47
-7
Za Slovenijo bi bilo najbolje, da bi se pridružila viegrajski skupini.
Michel Franco HD
21. 06. 2020 15.05
+0
Za Slovenijo bi bilo najbolje,da je svoja država!!!! In za EU eno veliko pristanišče in letališče,ki bi ga želeli vsi uporabljati. Cela država kot pristanišče. Isto kot Švica,cela država,kot en sam bančni račun. Ko rečeš Švica vsi pomislijo na denar blaginjo,... Tako bi vsi pomislili za Slovenijo. Ena bogata butična država. Pa še tuje tovornjake na nove in obnovljene železnice. Tovornjak iz Nemčije in od drugod v Sloveniji lepo na vagon v pristanišču naloži in spet na vagone nazaj. Ali pa vsa roba na vagone do cilja. Pa bi imeli lepo in varno deželo. Ah vem, vem moje lepe sanje!!!
puspan
05. 04. 2020 20.26
+15
Najbolj me razjezi vsa ta hvala pred meseci, kako dober je Trump. Ni treba biti preveč razgledan, da človek že dalj časa vidi, kako uboga in asocialna je svetovna velesila USA.
janez653
06. 04. 2020 10.47
-4
Trump je dober, njegov problem je, ker težko karkoli sprejme, ker mu z vseh stvari bombadiurajo njegove ideje. Premalo podpore ima v kongresu
majmun11223344
07. 04. 2020 09.27
+2
majmun11223344
07. 04. 2020 09.30
+2
Janez653 Aja, Trump je dober, prav pa ti odvzamemo zdravstveno zavarovanje, pa za a tudi otroka boš plačal ti ali bo pa otrok vzel kredit, ki ga bo od plačeval 10 do 15 let Prav, pol pa prosim počni to in ne samo hvali. Plačaj!
swissman
05. 04. 2020 18.29
+11
Upam da EU propade. Švicarji so pametni, ker niso nikoli vstopili v to gnilo skupnost!!👏🏼👏🏼
puspan
05. 04. 2020 20.38
+17
Ali mi lahko poveš zakaj upaš, da bi EU propadla? Jaz to gledam malo drugače in bolj enostavno. V obeh primerih je za nas slabo, ampak EU bo itak razpadla, če ne najde pravične rešitve za vse članice te skupnosti in prav v tem primeru mi izgubimo največ. Ker ostajam optimist, sem prepričan, da EU ne bo propadla, ker bo na koncu sprejet kompromis, s katerim bomo vsi lahko s tem živeli. Zadeva ni tako enostavna, kot si predstavljamo. V prvi vrsti pa je za vse nas na tem svetu najbolj pomembno, da iz te težke krize čim prej pridemo iz tunela na svetlobo. Niti pomisliti si ne upam, da bi se kriza zavlekla tja do sredine leta ali se dlje. Potem je res možno vse najslabše, kar si človek še predstavljati ne sme. Pa na nekaj ne smemo nikoli pozabiti, če nam uspe to prebroditi. Nikoli pozabiti, kako ranljiv je postal ta svet, če tudi umaknemo vojno k drugorazredni temi.
samuray1
05. 04. 2020 21.38
-3
Po koncu krize bodo v EU ostale samo Sovenija in Hrvaška.Potem se bodo pridružile še BiH,Albanija.
Hitri Jezek
06. 04. 2020 19.51
+0
Svicarji si lahko privosciji bit izven EU.Mi brez EU smo mrtvi.Nismo mi Svica majster.
Slovenia First
11. 10. 2020 11.43
+1
O kaki ti pravičnosti sanjas v EU ni in je nikoli ne bo če bi bila bi umirilinatandard in ga poenotili prerazporedili denar na vae enako in nato uskladili še bvse ostali tako severneje od nas imajo EU mi smo pa daleč stran in gledamo capamo za njimi. ljubljana ni EU mogoce po ceni m2 stanovanja vse ostalo je shajz.
Kaktus111
05. 04. 2020 18.19
+1
Kaj pa fiskalno pravilo ........ a so tile na to čist pozabli ..........??????
iga_biba
05. 04. 2020 19.56
+17
vojna je vojna, po Janševo in ni fiskalne pravila. Sploh ni pravil. še parlament bo ukinil, samo prej rabi 37.a člen.
kolbek460
05. 04. 2020 18.15
+24
Spet bomo imeli en kup ki bodo mastno obogatili ,revni pa še bolj revni ,,in dobili bomo še več vernikov med bedakih , ki ne bodo na kocu imeli niti denarja niti zdravja ,luknjo v glavo in prazni želodec ,Naši stari so govorili ZDRAVJE IN DENAR JE TREBA ČUVAT TAKRAT KO GA IMAŠ ,vse ostalo je to kar dela janša in njegovi sokoli ,
muci007
06. 04. 2020 09.50
-1
Res mora biti bedno tvoje življenje, da vsako minuto dneva misliš na janšo. Misli raje na kućana, ti bo lepše.
majmun11223344
07. 04. 2020 09.32
+2
Muci,007 Kučan meni ni naredil nič, Janez pa je!
krmeki
05. 04. 2020 18.14
+24
Ta vlada bo bankrotirala državo. SDS, NSI, DESUS, SMC nikoli več!
komarec
05. 04. 2020 20.37
+7
kolbek460
05. 04. 2020 18.09
+12
Zapravili bodo že tako nizke pokojnine tistim ki bodo vstopali v upokojitev ,idiotizem ki ga je prodajal že 04 08 ,,12 milijard , 2012 milijarda ,,sedaj tri milijarde ,,kdo to odobrava ?kolektivna zmota neodgovornih ,sds plus sateliti .
tovarišinajuriš
05. 04. 2020 17.51
+29
...včasih,v Jugoslaviji ni bilo problemov - Slovenija je imela znanje,denar,voljo...po l.1991 pa so nam vse to pobrali (s sladkorno peso vred,pa naj se sedaj lepo j....o...itak pa bo Veliki Pohodnik rešil svet in domovino...amen...
puspan
05. 04. 2020 20.45
-1
Tovariš daj že enkrat nehaj s tvojo neuničljivo Jugoslavijo. Dobro, da je šla v zgodovino, kajti niti predstavljati si ne moremo, kaj bi danes bilo, če bi bila še živa. Najbrž bi se rešili tega virusa z uživanjem regrata, ki je ravno sedaj pred cvetenjem. Jugoslavije ni več in prav je tako, sicer pa bi obnemogli in umrla tudi, če ne bi sledil vojaški spopad. To je bila na silo ustvarjena umetna tvorba in nič drugega.
muci007
06. 04. 2020 09.53
-1
Tam, kamor je stopil komunistični škorenj, je bilo ljudstvo revno in zaostalo. Še danes se vidi zaostanek v razvoju bivših socialističnih držav, še posebej tistih, kjer ni bilo lustracije.
Michel Franco HD
21. 06. 2020 15.13
+2
Tudi Amerika je mašilo ustvarjena tromba,pa kar funkcionira. verjetno narodu to paše oz. ustreza da so veliki pa če tudi za ceno revščine.
Michel Franco HD
21. 06. 2020 15.15
japk
05. 04. 2020 17.49
+39
Od tega denarja ne bom dobil nič , vračati bom , pa moral . Slaba je ta vlada .
puspan
06. 04. 2020 08.38
+3
japk, ti si ta pravi komunist, kot se šika. Denar bi vzel, ampak vrnil ga pa ne bi.
kurva2
05. 04. 2020 17.48
-1
Zdaj je sds stvar pripeljala tak daleč, da niti, če gre čelavi v penzijo ne dobijo volitev, nikoli več. Račnunam da bo Nsi vzela vajeti na desni.
Hiccup
05. 04. 2020 19.35
+10
Vprašanje, če sploh še bojo kdaj volitve. Glede na vse kar se dogaja, smo na zelo dobri poti v Orbanizem. Pomnite te besede.
iga_biba
05. 04. 2020 19.58
+5
On je že v vojno in je rekel da bo vojna trajala do 2025. in ne, ne bo volitev. Ko je vojna ni demokracije.
puspan
05. 04. 2020 20.51
+6
Ljubi bog, samo ne kakšnega umotvora Židana spet. Sedaj, ko se je spet malo opomogel, spet na široko razlaga, kaj vse je sposoben ustvariti. V dani situaciji, ki jo imamo, ni nikogar, ki bi bil sposoben kaj boljšega, kot trenutna vlada. Slovence ni do danes izučilo prav popolnoma nič. Prepirali se bomo do konca naših dni, to je vse.