Gospodarstvo

Kljub umirjanju gospodarstva na trgu dela in rasti izvoza še brez poslabšanja

Ljubljana, 18. 11. 2022 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

BDP v Sloveniji se je v tretjem letošnjem četrtletju glede na drugo zmanjšal za 1,4 odstotka, medletna rast (3,4 odstotka nedesezonirano) pa je bila nižja kot v prvi polovici leta in v okvirih pričakovanj jesenske napovedi gospodarskih gibanj Umarja, kjer so za celotno leto 2022 napovedali 5-odstotno rast BDP. Medletna rast potrošnje gospodinjstev se je ob upadanju zaupanja potrošnikov in realnem znižanju dohodkov v poletnih mesecih umirila. Izhajala je iz trgovine z neživili in potrošnje storitev. Investicijska dejavnost je v tretjem četrtletju ostala močna, zlasti se je krepila aktivnost v gradbeništvu.

 

Upad kazalnikov zaupanja, negotovost in zmanjševanje novih naročil so konec tretjega četrtletja vplivali na aktivnost v predelovalnih dejavnostih, ki se je, ob večjem septembrskem znižanju, v tretjem četrtletju le skromno povečala. Proizvodnja je bila v zadnjih mesecih medletno manjša v energetsko bolj intenzivnih panogah, aktivnost pa je bila višja zlasti v nekaterih pomembnejših tehnološko zahtevnih panogah (farmacevtski industriji, proizvodnji električnih naprav). Poslabševanje izvoznih pričakovanj se še ni opazneje odrazilo na izvozu blaga, kjer se je tudi v tretjem četrtletju nadaljevala tekoča rast, so pa že od pomladi ob veliki negotovosti v mednarodnem okolju v tem segmentu prisotna večja mesečna nihanja, pravijo na Umarju. 

BDP
BDP FOTO: Shutterstock

Z nekoliko upočasnjeno dinamiko se je nadaljevala tudi rast menjave storitev 

Skupna rast izvoza je presegla rast uvoza, kar je prispevalo k pozitivnemu prispevku salda menjave s tujino. Državna potrošnja se je po obdobju okrepljene rasti medletno znižala ob zniževanju izdatkov za obvladovanje epidemije in nižji porabi državnega proračuna za nekatere vrste blaga in storitev v času sprejemanja rebalansa državnega proračuna. Prispevek spremembe zalog je bil, po visokih pozitivnih vrednostih v prvi polovici leta, v tretjem četrtletju na medletni ravni nevtralen. Podatki o gospodarski klimi v začetku zadnjega letošnjega četrtletja kažejo na nadaljnje poslabšanje. V primerjavi z mesecem prej se je oktobra zaupanje najbolj poslabšalo v trgovini na drobno, sledijo predelovalne in storitvene dejavnosti. Malenkost bolj optimistično kot septembra je bilo razpoloženje med potrošniki, kar v Umarju povezujejo z vladnimi ukrepi za blažitev cen energije, izboljšalo se je tudi v gradbeništvu. V primerjavi z lanskim oktobrom pa je bil kazalnik gospodarske klime znatno nižji, najbolj je zaupanje upadlo med potrošniki, kjer je na ravni iz aprila 2020, in v predelovalnih dejavnostih. 

Kljub ohlajanju gospodarstva se brezposelnost še znižuje in zaposlenost narašča

K skupni rasti števila delovno aktivnih vedno več prispeva zaposlovanje tujih državljanov (medletno že več kot 70 odstotkov), po deležu izstopajo gradbeništvo, promet in skladiščenje ter druge raznovrstne poslovne dejavnosti. Registriranih brezposelnih oseb je bilo konec oktobra petino manj kot v enakem obdobju lani. Nadaljevalo se je tudi upadanje števila dolgotrajno brezposelnih, ki je bilo skoraj za tretjino manjše kot pred letom. Povprečna bruto plača je bila ob visoki inflaciji tudi avgusta medletno realno nižja, upad je bil zaradi še vedno prisotnega učinka lanske osnove, povezanega z izplačili epidemičnih dodatkov, večji v javnem sektorju. Medletna rast cen življenjskih potrebščin vztraja na visoki ravni in je vse širše osnovana. 

Inflacija, ki je v povprečju tretjega četrtletja presegla 10 odstotkov, je bila sicer oktobra drugi mesec zapored medletno nekoliko nižja (9,9 odstotka), predvsem zaradi višje lanske osnove in tudi mesečno nižjih cen naftnih derivatov. Medletna rast cen hrane in brezalkoholnih pijač pa se je oktobra še okrepila in znašala 17,2 odstotka. Osnovna inflacija, ki ne upošteva gibanja cen energentov in hrane, je bila v zadnjih mesecih višja kot v povprečju evrskega območja in se je oktobra še nekoliko zvišala (na 6,7 odstotka). Medletna rast cen proizvodov slovenskih proizvajalcev se je, po upočasnjevanju v preteklih mesecih, septembra ponovno nekoliko okrepila (na 21,3 odstotka).

Javnofinančni primanjkljaj je bil v prvih devetih mesecih opazno nižji kot v enakem obdobju lani (378 milijonov evrov), v enakem lanskem obdobju pa 2,1 milijarde evrov. Rast prihodkov je zaradi dobrega poslovanja podjetij v lanskem letu izhajala zlasti iz davka od dohodka pravnih oseb ter, ob krepitvi potrošnje gospodinjstev in inflacije, iz davka na dodano vrednost. Zaradi znižanih trošarin za energente in električno energijo v okviru ukrepov za blažitev posledic energetske draginje in sprememb dohodninske zakonodaje, je bila rast teh prihodkov skromna. Močno so se okrepila prejeta sredstva iz EU. Zaradi manjšega obsega ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19, so bili medletno nižji odhodki za plače, transferji posameznikom in gospodinjstvom ter subvencije, kar je vplivalo na nizko skupno rast odhodkov v letošnjem letu, pravijo na Umarju. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
18. 11. 2022 20.35
Dvigniti plače, da zadušimo gospodarstvo. Kdor bo ostal brez službe ni problema, bo mesec dal socialko.
Rafael Kramar
18. 11. 2022 12.42
+4
Kar naj udari kriza z vso silo, boste naslednjič mogoče znali pametneje obkrožit.
User1832247
18. 11. 2022 11.43
+5
ne hvali dneva pred nočjo!!!
Stoenka
18. 11. 2022 11.29
-8
Za nas, ki smo volili naš sab je to dober podatek
Bolfenk2
18. 11. 2022 11.18
-5
Pod Janšo druga največja gospodarska rast v EU, pod Golobom pa predzadnji v EU. Kje ste imeli pamet ko ste volili.
Blokiran Drugi Človek
18. 11. 2022 11.19
+5
Veš da pol ko tri četrt države ustaviš in jih zakleneš v občine je nekaj normalnega da je velika gospodarska rast, ko vse odpreš?
Chrome
18. 11. 2022 11.33
-3
Ja vlada ima zelo velik vpliv na gospodarstvo 😂 zato gre pa zdravstvu tako dobro 🤣.
dron
18. 11. 2022 11.52
-2
Bolfenk2, pozabil si kašno besedo o referendumu,v kevdru bojo hudi, a več nimaš orehov, da se ne sekiraš.
trollolll
18. 11. 2022 12.25
-6
pacient... najprej drzavo zapres... potem pa naslednje leto gledas, o waw, rast mamo... pa da ne pozabmo, kolko EU denarja je blo zmetanega v gospodarstvo za covid pomoc. poleg tega imajo zdaj centralne banke namen upocasnit gospodarstvo za zatret inflacijo. fed je dal jasno vedet, da je cilj ohladitev gospodarstva, nekoliksen dvig brezposelnosti itd. vse bodo naredili, da se spravi inflacijo pod 2%... ecb pa sledi. pa lahko mas 2 jansi, ne sam enega, pa bo cisto enako.
Bolfenk2
18. 11. 2022 11.15
+1
Vse pada od kar imamo Goloba. Le cene rastejo.
Blokiran Drugi Človek
18. 11. 2022 11.18
+3
Po celi evropi je tako, sam veš zakaj... janša ima pa spomenik v kijevu, ker se je šel gor slinit🤡
Spužva
18. 11. 2022 11.18
+0
Spužva
18. 11. 2022 11.08
+7
Potem ko je Golob prejšnji teden veselo razlagal, da v Sloveniji ni recesije, evropska komisija uradno sporoči, da ima večji padec BDP- ja v Evropi le - Latvija! Kdo je tu nor? 🤣🤣🤣
Blokiran Drugi Človek
18. 11. 2022 11.11
-5
Spužva
18. 11. 2022 11.18
-2
Mohiito
18. 11. 2022 11.20
+2
Blokiran Drugi Človek
18. 11. 2022 11.21
-1