Gospodarstvo

Kmalu dražji kruh

Ljubljana, 28. 07. 2007 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predlagana odkupna cena pšenice je za 50 do 60 odstotkov višja od lanske, zato lahko pričakujemo podražitev kruha.

Bricl je dejal, da je ob tako visoki podražitvi surovin nujno potrebno popraviti cene na končnem tržišču
Bricl je dejal, da je ob tako visoki podražitvi surovin nujno potrebno popraviti cene na končnem tržišču FOTO: POP TV

Višja odkupna cena pšenice, ki jo priporoča pogajalska skupina pridelovalcev žita, bo zagotovo za posledico imela višje cene moke in kruha, sta zatrdila predsednik uprave Žita Iztok Bricl in direktor Mlinopeka Karel Pojbič. Pojbič je zahteve pogajalske skupine označil za neumnost, Bricl pa je že napovedal, da bo Žito izdelke s 1. septembrom podražilo za 10 odstotkov.

"Žito bo s 1. septembrom dvignilo cene za 10 odstotkov, na jesen pa bomo ponovno dvignili cene," je napovedal Bricl. Poudaril je, da je predlagana odkupna cena pšenice za 50 do 60 odstotkov višja od lanske, zato bodo cene v Žitu morali prilagoditi.

"Če se surovine toliko podražijo, je nujno potrebno popraviti cene na končnem tržišču," je dejal Bricl. "V nasprotnem primeru pridemo v prevelike škarje in delamo z minusom," je še dodal.

Pojbič je medtem poudaril, da 70 odstotkov cene moke predstavljajo stroški pšenice, le 30 odstotkov pa vsi drugi stroški. Zaradi tega se je podražitvam moke pri poviševanju cen pšenice nemogoče izogniti.

Obenem pa je poudaril, da se t.i. pogajalska skupina, ki jo sestavljajo predstavniki Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Sindikata kmetov Slovenije, sploh z nikomer ne pogaja, ampak je samo objavila svoje stališče. "To, kar pogajalska skupina dela, je velika neumnost," je še dejal Pojbič.

V sredo je pogajalska skupina pridelovalcev žita sporočila, naj odkupna cena krušne pšenice ne bo nižja od 180 evrov za tono. Dodali so, da se za stroške prevzema in analiz cena krušne pšenice poveča. Pridelovalcem, ki imajo možnosti skladiščenja pšenice, pa so priporočili, naj počakajo s prodajo pšenice, ker cena na svetovnem trgu še vedno narašča.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
30. 07. 2007 10.41
jodl ne bomo znani, ampak v Londonu imajo dražji kruh. Lansko leto sem plačal oljnat kruh pri Tušu kilo 760 SIT. Ma kap me je ko sem prišel na blagajno. Na hrvaškem pa je 6 Kun. Na kratko o naši veliki zmagi pekov. Prepričal so Slovence, da kupujemo pocen kruh. kaj smo ovce.
eBuddy
30. 07. 2007 09.17
lepo lepo...bomo znani po najdražjem kruhu v evropi.....tudi to je nekaj.....
slonpodgrmom@gmail.com
29. 07. 2007 22.58
Bostjan Petek
29. 07. 2007 20.17
PrvoBorec, hja no ja dalo bi se še marsikej razglablat okoli tega, sam če bi to oba hotla pol nebi prišla hmal skup. A se strinjaš? A na emailu se da klepetat po novem al kaj si mislu. Na gmailu je klepetalnica na emailu pa včasih ni blo, če si to mislu.Ali si mislu sam da si kej napiševa? Jaz velikrat klepetam na : www.slo-chat.com, moj nick pa je Kozorogec v sobi nad 30 Če si kaj tam loh tam kako rečemo. Sam tam je bl malo takih resnih debat na javnem edin če greš privat tam pa se sevedaloh menš kar hočeš. Lp.
Prvo Bore
29. 07. 2007 19.46
boskopetek no si videl, da sv akončno prišla na eno stvar, kjer se oba strinjava. Lahko Ti povem, da sta starša oba iz kmetov, saj tako je nastal Ljubljančan. Zapiši moj email prvoborac et emai.si pa se bova privat pogovarjala, če želiš
Bostjan Petek
29. 07. 2007 18.34
He he he Borec...kam sva prišla, tule naj bi se razglablalo o podražitvi pšenice in potencialno kruha midva pa zašla čist nekam na tretje. A če mam kej za prodat, hja dalbi se kej zment, sam veš kako je to...tlele pa ni tist k je po reklami ...k je kao domača salama pol pa na skrivaj nalepko dol vzame;)) Mam domačo robo sam tak ne bo šlo k si napisal...dobr pa poceni;) Je dobr sam cena pa temu primirna. Hehe, žal tak je to. Aja si napisov učas je blo več kmetov k sedaj. Ja se že to ti da mislt da ni več tak rožnato k je blo. Učasih so rekli tako: Ti k si pa bl butast pa k se ti ne da v šolo hodit boš pa doma ostal na kmetiji. Dones se mi pa zdi da bi loh blo pa lih obratno. S tem ne mislim rečt da se kje drugje ne rabjo šolani ljudje, seveda se sam sej veš kaj hočem povedat. Bit kmet dons je presej drugače k je blo učasih. Lep pozdrav.
goso
29. 07. 2007 17.19
Zahvalmo se strategiji države, da je treba podpirat biodizel, kruh bo pa že kako. Evo kako!
Uporabnik4603
29. 07. 2007 14.47
Smešno saj se je letos že dvakrat podražil, a bo jurja???? Sramota, to je osnovno živilo
Prvo Bore
29. 07. 2007 14.19
boskopetek vidim, da si kar dobro podkovan okoli ovac. Pred petimi leti sploh nisem vedel, da imamo toliko ovac v Sloveniji. A tele niso naše Bovška ovca Istrska pramenka Belokranjska pramenka Jezersko solčavska ovca Da pa jih bom še po sirtah, ne hvala ovca je ovca. Na kratko kmet dobi za vse nekakšno subvencijo. Za svinje sem pa bil orisoten, sedem svinj je kalo in ko je kolega videl, da je kakšna shirana svinja, takoj pod nož. Tudi salame so se prodajale, ker sem jih sam prodajal. A imaš kakšne salame za prodajat, ampak dobre in pocen !!! Lepo sem Ti napisal, da mala kmetija ne more več preživeti in to je minister BUT-elj zrihtu. V času komunizma-dobri stari časi- je bilo veliko več kmtov, kot pa sedaj. če imaš kaj za prodat sam povej.
Bostjan Petek
29. 07. 2007 11.50
Borec to je že res ampak če gremo od pšenice ki raste na njivi pa vse do tistega trgovca ki peče kruh pa sta tu vmes vsaj dva posrednika. Ne požanje trgovec, spravi pšenico do mlina jo zmelje, zapakira in vse kar zraven paše pol pa speče kruh. Sej nč ne rečem... kruh je dragv primerjavi s tem kaj rabiš za to da ga spečeš. To da je pa velio število pekov in da ima vsaka trgovina svojo pekarno pa ni nč narobe, nasprotno. Kar se tiče kmetijstva, mleka, subvencij, ovc...nimaš čist poštiman pr sep, vse ostalo ti dam kr prav in se strinjam ampak glede tega ti pa ne morm dat prav in se tut ne strinjam z tvojim mišlenjem. Praviš da so itak use naše ovce...še zdaleč ne, zadnji čas se povečuje število slovenskih ovac na račun subvencij ki jih dodeljuje država rejcem kar je tudi prav. Avtohtone slovenske ovce so naslednje: Bovška ovca Istrska pramenka Belokranjska pramenka Jezersko solčavska ovca Te štiri in nobena druga.In kot praviš da so itak use slovenske se motiš kajti le teh je zlo malo ...je več tujih kot Slovenskih, kot naprimer texel pasma, merino ovca, romanovska ovca...itd., ker so po svoje bolj zanimive zaradi takšnih in drugačnih lastnosti ki jih naše ovce nimajo. Ja res je da nimamo v Sloveniji avstralskih ovc, če pa so že jih je pa jako malo, ampak zaradi tega ker so to ovce namenjene predusem za pridelavo kvalitetne volne, kar pa pri nas ni mogoče zaradi naravnih razmer, klima ipd. glede svinj ...hja nevem zakaj ima možnost, da mu jih 7 crkne, seveda mu jih lahko crkne sam nevem če si to kdo želi. Zdej nevem na kako farmo mislš to in kake svinje sampak, če je farma ki ima par tisoč svinj kot je naprimer Ihan, in če vzrejajo svinje od malega se pravi od skotitve do zakola pol ni 7 živali pogina prav nič. Aja sej si omenil ki jih ima 150 ja no ja sej nebo katastrofe če jih 7 pogine ampak nevem zakaj ina kako mislš da je to njegovo. On seveda loh gre v štalo pa zakolje svinjo kadar če pa je to njegovo sam to je pol izpat dohodka normalno....sicer to ni seveda veliko ena svinja od 150, ampak nobeden kmet ne gleda na te stvari iz te perspektive. In še za konec....če se je kdaj splačalo bit kmet je blo to 30 let nazaj danes prav gotovo ne več. Nebom rekel da je kmet siromak....ne ni siromak ampak glede na to kolko dela in trplenja ima kmet, no ja ne vsi...tisti ki so na ravnini doma res ne trpijo nevem kako pa si poglej hribovske kmete... no ja sem odraščal na hribovski kmetiji in vem kako je. Zato sm si rajši izbral drugo možnost, in ta je, da imam 8 urni šiht, in se ne pritožujem nad ničemer, neglede na male plače sm zadovoljen to pa zato ker sm prišel iz slabšega na boljše. Pač če si določene stvari izkusiš veš kako je in znaš cenit to kar imaš. Marsikdo misli kako je kmetom fajn luštn itd. jas sem tiho in samo rečem....pejdi na kmetijo, in si izkusi pa potem povej kak je kj. Lp
Prvo Bore
29. 07. 2007 09.32
bosko kje imaš posrednike, če pa ima vsak trgovec svojo pekarno(TUŠ,ŠPAR,LECLERC,MERCATOR;INTERŠPAR. Ko... je velika žemlja 0,46 €, ali ne. Od koga je Pekarna Grosuplje ? Saj Ti ni treba premišljevat, saj vemo. Največ denarja se vrti okoli kruha. Pri nas peče Šiptar kruh ? Kako to če so sladoledarji in zelenjavarji ? Ker se abnormalno splača !!! Pri nas je pek na novo odprl pekarno, pa ima kar tri bližnje sosede, ki pečejo kruh. Saj pečejo kruh za siromašne, ampak ali je ta kruh ukusen. Če se mi spomin vrne nazaj 45 let, se spomnim ukusa črnega kruha,pa je bil socialen. Če je dober kruh se mu vrti cena okoli 1,80 € ali pa še dražji,če ne gledamo kruh, ki je posebne sorte. Tukaj ni posrednikov, ker sami pečejo, se strinjaš ? Glede mleka imaš prav, kakšen je pri kmetu, še posebno tisti, ki imamo otroke, ker kmečko mleko nisi nikoli smel dati otroku, ker je preveč mastno. Če začnemo okoli tega, kaj se vse naredi iz mleka, prideš do jogurta. Najcenejši 180 g je LM, pa še ta v akciji doseže cca 60 SIT. Liter sadnega jogurta v akciji 315 SIT. Posneto mleko, ki je navadna voda, je v akciji 156 SIT. Sedaj pa samo malo računaj. Kar se tiče ovac, saj so itak vse naše ovce, saj še dlake ne prodajajo. Nimaš Ti v Sloveniji avstralske ovce. Za vsako pojedeno ovci dobijo 200 €, več kot bi dobil, če jo proda. Se Splača? Kmet dobiva subvencije na podlagi zemlje. Nikoli ni bilo toliko kmetij, ki imajo v obdelavi preko 500 ha zemlje. Pred leti jih je bilo preko 500. Mali kmet bo pa zmerom naj**al. Vsak kmet, ki sprejme svinje v rejo, recimo 150 ima možnost, da mu lahko 7 svinj crkne, te so njegovo.Hrana je od lastnika svinj, torej lahko še on dobi za svoje svinje. Dela je cca 1,5 do 2,5 ure na dan. Potem še dobi za kilo mesa, ki mu je pred 4 leti znašalo cca 190000 SIT/ mesec. Danes se izplača biti kmet, če si priden in pameten. Toliko o kmetih in njihovih subvencijah in vsem.
Bostjan Petek
28. 07. 2007 23.09
PrvoBorec glede subvencij res nimaš razčiščen čist nč! Glede mleka pa kruha je tko da nism primerjav te dve zadevi ampak sm samo dal en drug primir k mi je mogoče bližji.Ampak stvari so podobne. He he seveda je pri moki faktor hujši! Ampak zakaj je hujši sm že tut povedu. Več posrednikov ane. Pri mleku sta samo dva oz. trije posredniki, mlekarna in trgovina. Pri moki jih je pa več zato temu primirno večji faktor kot sem rekel, več posrednikov višja končna cena proizvoda, sej logično. Hja sm se raspizdu seveda k ti men da pričam gluposti ampak nevem kje je bla glupost , napišeš pa pol sam glupost. Sej ql vsak ma svoje mnenje in prav, da ga pove. Poglej nevem od kje tep podatek da kmet dobi subvencije za mleko?? Res mi ni jasno. A veš zakaj so subvencije? Podpora oz. spodbujanje reje oz. pridelave tistih stvari ki so v pomankanju itd. Za mleko kmet ne dobi nikakršnih subvencij, kajti pridelava mleka v Sloveniji je 120, kar pomeni da ga ja 20 viška od porabe. In zakaj bi dajala država še spodbude okoli tega če ga je že tako in tako preveč? A ni to nesmiselno. No ja ne samo po mojem sklepanju tudi v resnici subvencij za mleko ni...nevem od kje tebi ta podatek. Ja dobiš za ovco 8000 ampak ne za kerokoli! Spet pridejo v ospredje ovce ki so avtohtona slovenska pasma kot je naprimer Jezersko- Solčavska ovca, za te dobiš subvencije, ne pa za katerokoliovco. Zakaj za to ovco....ker je avtohtona ker jo je zelo malo v Sloveniji, in na ta način želijo dvignit število teh ovac, kot tudi druge slovenske avtohtone ovce , ki prav tako dobijo kmtje subvencije. Ne pa kar za kterokoli. Glede subvencij res nimaš čist poštiman. Hja kmet pravš da od lakote ne bo umru...ja res ne bo tut navaden delavec ne bo brezkrbi. Aja brez službe...hehe ja sej kdor noče delat itak za to dobi podporo v tej naši Sloveniji , kar mi gre kr precej na živce in takih je tuki ukol kar precej, en k pa dela, več k je treba mu pa lepo pri dohodnini vzamejo...tak je kj čmo. Drugač je pa tko...tist k mu ni problem delat se zmeri najde delo zanga, tist k pa noče si je pa sam kriv, oz. itak dobi podporo zato k noče, 200 evrov je pa tut dost da se preživi. Sej tut kmet če ni pravi gospodar loh hmal ostane brez zemlje pa smo na istem....seprav če se mu ne da preveč delat ali podobne zadeve isto je pa pri delavcu. Se prav tisti k želi delat mu ni blema za službo in loh solidno živi. Lp.
Prvo Bore
28. 07. 2007 21.27
boskopetek upam, da si še živ, ki si se tolk razpizdu. Mleko in kruh ne moraš primerjat. Kot Ti praviš, da kmet dobi 70 SIT, ampak prodajna cena mu je samo x2. Pri moki pa ja faktor hujši ! Če računamo , da je moka 42 SIT, toliko je VP cena in za eno kilo kruha potrebuješ pol kile moke in pol litra vode ter kvas in najcenejši krug je 217 SIT !! kakšen faktor je to ? 5 X Drugače pa kmet dobi subvencijo za mleko , za zemljo in za meso.Tako na kratko. za kravo je dobil pred 4 leti 32000 SIT, če je bila prijavljena. Za ovco doniš 8000 SIT. Zato pa vsi imajo ovce, se najbolj splačajo. Kmet, ki ima zemljo, ne bo umrl od lakote. Delavec brez službe pa lahko umre od lakote. Pa lep večer še naprej
Bostjan Petek
28. 07. 2007 20.51
PrvoBorec ti men ne pričaj gluposti in ti pol glupost napišeš. Sploh ne vem kaj sm js izjavu da se ti zdi glupost?? Povej! Povej mi kaj je napisanega k je po tvoje glupost?? To da kmet dobiva za liter mleka plačano 70 starih tolarjev?? Ali kaj. Res nevem. Ampak glupost napišeš pa ti!!! Kmet prav gotovo dobi subvencijo...ja seveda jo ampak zakaj??? To ti pa ni jasno! Zato ki im doma krave prav gotovo ne, tu so druge stvari zakaj in koliko subvencij mu pripada ne pa da dobi subvencije ker ima krave lepo te prosim ! Saj ne spodbuja vendar država pridelovanje večjih količin mleka da bi dobil kmet zato subvencije. Dobi pa sibvencije za krave dojilje , razne reje avtohtonih slovenskih pasem itd. To da pa kmet dobi surovo mleko plačano 70 sit za liter pa ni nobena glupost. V trgovini pa vemo kok je liter mleka, pa pustmo zej italjane .....sej to so pa kmetje sami naivni da prodajajo mleko italjanom....njihova izbira kam ga prodajo. To je pa tko ali tko logično...več k je posrednikov dražji je izdelek oz. manj od polne cene izdeljka dobi proizvajalec, v tem primeru rejec kmet. Če bi kmet doma predelal mleko v sir , jogurte itd. in to doma prodal bi dobil seveda najbolje plačano. Ker je pa tu vmes veliko posrednikov je pa logično da vsak posrednik nekaj hoče zaslužit zase ...logično Ajde
Prvo Bore
28. 07. 2007 17.07
boskopetek ne pričaj gluposti ! Kmet dobiva subvencije, ker ima krave. tukaj se ne gre okoli mleka, ki smo ga čisto zjebal, zaradi tiste direktorice iz LM, tako da sedaj pijemo francosko, češko,poljsko mleko. Kmetje pa dobivajo subvenciej, ko ga prodajajo Italjanom. kdo je sploh uničil naše kmete ? kako mu je ime tistmu Butlju kmetijskemu. Sedaj pa se nekaj hvalimo. Povem Vam, da LDS ali leva stranka še ni imela kompletne vlade, zato je pa vse to sr***. Pri nečemu kar je bistvenega za državljanaj nema trte mrte ampak se cene zaustavijo. Tako kakorje v Srbiji. Pri nas pa najbolj najebemo državljani. Kg mesa in kh kruha skoraj ista cena, če pa je v akciji je pa lahko faširano še cenejše. U k*** smo.
Bostjan Petek
28. 07. 2007 16.47
ja kaj pa si mislu kandazar....to je vedno blo pa vedno bo tako ane. Sej je logično.Tud pri mleku je isti šmorn. Kmet ki namolze doma mleko dobi za liter mleka okoli 70 starih tolarjev. Pa še to more bit mleko extra kakovostnega razreda...sepravi najboljše kar je možno. V trgovini pa vemo kok pride liter mleka alpskega 3,5 mašč. Pa je treba vedet da velik stvari ven poberejo....to ni polno mleko kot gakmet namolze. Hja tak je to ane. Lp
Prvo Bore
28. 07. 2007 14.16
kandazar lartelni dogovor VSEH trgovcev, nas lahko pahne u P.M. Trenutno je samo pocen LIDL in Leclerc in po mojem si bodo trgovine pljuvale v svojo juho.
kandazar@gmail.com
28. 07. 2007 14.12
Ravno nekaj dni nazaj sem poslušal na tv-ju ko je en možakar razlagal da kmet, mlinar, pek in razni prevozniki dobijo veliko manj kot pol cene kruha. Vse ostalo pa poberejo naši vrli trgovci. Še bolj zanimivo je da je cena kruha v šparu, merkatorju,... (pustimo tukaj diskonte ob strani) sumljivo enaka (zelo verjeten kartelni dogovor).
Prvo Bore
28. 07. 2007 13.22
zupancicevajama v kg kruha je pol kile moke,kvas in VODA!! Računaj !!
zupancicevajama@email.si
28. 07. 2007 13.20
Lazejo kakor pes tece....Ce stane 1 kg kruh skoraj 3€ , mi naj izracunajo koliko psenice je v tem kg in koliko je to v €. Banda pokvarjena.