Gospodarstvo

Kmetijski sektor lani k evropskemu BDP prispeval 1,3 odstotka

Luxembourg, 17. 04. 2021 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kmetijski sektor je lani k bruto domačemu proizvodu (BDP) EU prispeval 171,9 milijarde evrov, kar je 1,3 odstotka vsega BDP. To je nekaj manj, kot znaša BDP Grčije, je v teh dneh sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Nabiranje korenja

Evropska kmetijska industrija je lani ustvarila bruto dodano vrednost v ocenjeni višini 177 milijard evrov. Vsak porabljen evro za stroške blaga ali storitev v kmetijskem proizvodnem procesu je ustvaril dodano vrednost v višini 0,75 evra, je navedel Eurostat.

Vrednost kmetijske proizvodnje je v letu 2020 ocenjena na 411,8 milijarde evrov. Od tega približno polovica odpade na poljščine ter slabi dve petini na živali in proizvode iz živali, in sicer 13,1 odstotka na mleko in 9,6 odstotka na prašičerejo.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+1
Zmetali s subvencijami pa 6,3 %!
KladivoSi
17. 04. 2021 10.43
1,3% je delež kmetov, predelovalna industrija ter trgovina pa so iz tega naredili 10% delež. Najmanj polovica tega je bil njihov lasten dobiček, ki so ga ustvarili na račun evropskega kmeta. To je tudi realna slika kmetov v EU, so poceni delovna sila ki prideluje suruvine za slednje v predelavi in trgovini z hrano. Evropska kohezijska politika pa jih s subvencijami drži čev vodo, da ne potonejo pod cenami 0,3€ za liter mleka, 1,4€ za kg svinjskega, ter 2,4€ za kg govedine. Js vsekakor jem domačo hrano, ker je absurd, da se mi štikl mesa do krožnika vozi 1000 in več kilometrov, če se govedo pase v domači dolini. Razumem, da mnogi v mestih nimajo te možnosti se dogovorit s kmetom za nekaj kil mesa. Obnašanje kupca določa trg, kdor upoje poceni uvoženo je tudi krivec za to,da je domače dražje in posledično zanje še manj dostopno. Še enkrat, če je finančna stiska stopite do kmeta cene pri njih so več kot pol ceneje napram trgovini, pa sta oba srečna.
Walter Pravicek
17. 04. 2021 08.43
-1
NIČ NE DAM NA SLOGAN:SLOVENSKO KUPUJ-DOMAČE!EU JE SEDAJ NAŠA DOMOVINA!PIKA!ČE DOBIM KVALITETNO SADJE,ZELENJAVO IN DRUGE HITRO POKVARLJIVE ARTIKLE V TUŠU,HOFERJU,INTERŠPARU,EVROSPINU ALI CELO V MERKATORJU PO MENI PRIMERNI CENI KUPIM!JA TAKO SE ŠPARA!NE KRUH PRI TUŠU,KI REKLAMIRA ALPSKE SMUČARJE SLOVENCE,TI PA V ALPSKEM DELU NE POKAŽEJO NIČ!ALI ČOKOLADA MILKA Z ENAKIMI OBRAZI,JAZ PA HOČEM DRUGO SORTO ŠVICARSKE TEMNE ČOKOLADE!PA ŠE TISOČ DRUGIH REČI JE ZA NAŠTETI.ČLOVEKU REKLAMA V OBLIKI TEDENSKIH OBVESTIL PRIDE Z POŠTO V NABIRALNIK.SE POGLEDA,ODLOČI IN GRE TJA KJER SE TO KAR POTREBUJEM KUPI.NE ZA VEČ MESEČNE ZALOGE.