Gospodarstvo

Kmetje, obrtniki in trgovci izenačeni

Ljubljana, 24. 07. 2007 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister Andrej Vizjak je predstavil predlog novega trgovinskega zakona, ki izenačuje kmete, trgovce in obrtnike.

Vizjak meni, da je novi predlog zakona vzorčni primer nove, kratke in jasne, zakonodaje.
Vizjak meni, da je novi predlog zakona vzorčni primer nove, kratke in jasne, zakonodaje. FOTO: POP TV

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je predstavil novi predlog zakona o trgovini, ki je po njegovih besedah vzorčni primer pisanja nove zakonodaje - kratek in jasen. Predlog zakona ima vsega skupaj 15 členov, izenačuje pa poslovanje vseh pravnih subjektov, ki potrošniku ponujajo blago, ne glede na to, ali ga proizvajajo sami ali so posredniki, in deregulira poklic trgovca, je pojasnil minister.

Predlog zakona tako izenačuje kmete, obrtnike in trgovce. Slednji je po zakonu samostojni podjetnik ali pravna oseba, ki ima v aktu o ustanovitvi ali drugem temeljnem aktu vpisano trgovinsko dejavnost. Zakon velja tudi za pravne osebe ali samostojne podjetnike ter druge posameznike, ki prodajajo lastne izdelke ali pridelke potrošniku, če drug zakon ne določa drugače.

Trgovina je v novem predlogu zakona opredeljena kot trgovinska dejavnost, ki obsega nakupovanje blaga z namenom nadaljnje prodaje, ne glede na to, ali je blago prodano v nespremenjenem ali spremenjenem stanju, ki vključuje obdelavo, predelavo in dodelavo. Zakon tako po Vizjakovih besedah v luči zadovoljevanja potrošnikov trgovcu omogoča, da obdela določeno vrsto blaga.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak upa, da bo predlog zakona jeseni prestal parlamentarno proceduro in da bo začel veljati najkasneje s prihodnjim letom.

Trgovec lahko obdela hrano, da je primerna za uživanje, ne sme pa potrošniku omogočiti uživanja hrane v prodajalni ali pred njo. Lahko pa trgovec zaradi zaokrožitve svoje ponudbe brez izpolnjevana posebnih pogojev, ki jih ureja zakon o gostinstvu, v prodajalni nudi potrošnikom določene vrste napitkov in živil (kava, čaj, brezalkoholna pijače, pecivo, krofi, sendviči ipd.).

Med pomembnejšimi novostmi je deregulacija poklica trgovca, s čimer je trgovcu omogočeno, da zaposli kader, ki ga potrebuje. Prej na primer strokovnjak za informacijsko tehnologijo ni mogel prodajati tehničnih izdelkov, če ni imel izobrazbe trgovca, kar se sedaj odpravlja. Vizjak ob tem poudarja, da se standardi s tem nikakor ne znižujejo, saj bo tržni inšpektor opravljal enak nadzor kot doslej.

Novi predlog zakona odpravlja vodenje določenih evidenc, tudi spremljanja cen, kar pa po Vizjakovih besedah ne bo v škodo potrošnikov, saj jih ščiti zakonodaja s področja varstva potrošnikov.
Novi predlog zakona odpravlja vodenje določenih evidenc, tudi spremljanja cen, kar pa po Vizjakovih besedah ne bo v škodo potrošnikov, saj jih ščiti zakonodaja s področja varstva potrošnikov. FOTO: Kanal A

Predlog zakona prav tako odpravlja vodenja določenih evidenc v trgovini glede izvora blaga, sprememb cen in podobno, s čimer se odpravlja dvojnost vodenja določenih podatkov. Kot je pojasnil Vizjak, zaščito potrošnikov v zadostni meri zagotavlja zakonodaja s področja varstva potrošnikov.

Predlog zakona, ki ga je vlada sprejela minuli četrtek, ne predstavlja nobenih ovir za izvajanje dejavnosti trgovine, je poudaril Vizjak in dodal, da je bil prejšnji zakon pogosto predmet polemik, predvsem zaradi odpiralnega časa prodajaln, pogoste so bile tudi kritike, da zakon predstavlja številne ovire.

SORODNI ČLANKI

  • ES_PL_24ur_309x5138
  • ES_PL_24ur_309x5137
  • ES_PL_24ur_309x5136
  • ES_PL_24ur_309x5135
  • ES_PL_24ur_309x5134
  • ES_PL_24ur_309x5133
  • ES_PL_24ur_309x5132
  • ES_PL_24ur_309x513

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
28. 07. 2007 16.45
Še subvencije in odškodnine kmetom odpravit, pa bodo res lahko enakopravni.
burja1@email.si
26. 07. 2007 08.35
seveda se marsikomu je** za stranke, če so pa trgovci ratali vsi po vrsti od faliranih frizerk, šivilj, lesarjev, čistilk ... kako se lahko nekdo v 3 mesecih prekvalificira v trgovca, če imaš na trgovski tudi po 6 ur strokovnih predmetov na teden... Kdor ve zakaj dela v trgovini in je tam zaradi strank in ne zaradi sebe mu ni problem delati tudi ob nedeljah in praznikih, prekvalifikanti pa ..
muvimen
25. 07. 2007 18.12
Velik "trgovcev" se sam šlepa in se jim jebe za stranke, v službo hodjo sam zato da nakonc mesca pokasirajo. Kdo pa gre dons v šolo da bo trgovec? Sami luzerji ki jih drugam ne sprejmejo. Prav je da so trgovci lahko tudi tisti, ki imajo žilico za to, ne pa sam kao "trgovci" s "trgovsko šolo".
Prvo Bore
25. 07. 2007 17.40
burja1 haha LOLLOL. Lahko s trgovsko postaneš policajka,vojakinja, carinka.
burja1@email.si
25. 07. 2007 10.37
Bravo !!!! Enkrat ste že razvrednotili poklic trgovca. Za par takratnjih DEM in en par izpitov je lahko vsak prišel do poklica prodajalec in poslovodja.S tem je prišlo do velikega števila novih prodajlcev in poslednično do zniževanja plač prodajalcem..... Zdaj bo pa spet vsak ki ima pet minut časa lahko prodajalec. Ne vem za kaj smo sploh hodili v šole.S trgovsko šolo ne morem biti frizerka, tajnica in ne vem kaj še, vsi pa so lahko prodajalci

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.