Gospodarstvo

Ko znanje jezika za tujce ni le zaželeno, ampak tudi obvezno

Ljubljana, 28. 05. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
58

Diskriminacija in socialna izključenost, predsodki, pomanjkanje podpore pri iskanju nastanitve, zdravstvenih storitev, izobraževanja ... To je le nekaj težav, s katerimi se po selitvi v novo okolje srečajo delovni migranti. Znanje jezika, kot osrednji steber integracije, ima pri tem osrednjo vlogo, a države se do tega pogoja različno opredeljujejo. Preverili smo, kako se tega izziva lotevajo v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji.

Točnost je za mnoge Nemce med najvišjimi prioritetami, nadpovprečno spoštujejo red in zakone družbe. Podobno se, vsaj po zakonih sodeč, lotevajo tudi integracije migrantov. Jezik je eden od dveh stebrov integracije. Nemčija nudi uradne integracijske tečaje, ki so centralno vodeni. Prva komponenta je učenje jezika, druga so splošna družbena znanja o kulturi, politiki. 

Dragana Bubulj, svetovalka Faire Mobilität za Srednjo in Vzhodno Evropo
Dragana Bubulj, svetovalka Faire Mobilität za Srednjo in Vzhodno Evropo FOTO: Faire Mobilität

V Nemčiji je tudi dovolj razvita zavest širše družbe, da so tuji delavci nujni, če želi država normalno delovati, pravi Dragana Bubulj, svetovalka migrantom na Zvezi sindikatov Nemčije. "V praksi sodelujemo z ljudmi, ki so zelo angažirani in se želijo učiti, a tudi s takimi, ki že več let delajo v Nemčiji, brez znanja jezika. Pri tem nobena uradna ustanova ne pristopi do njih, da bi jih motivirala." 

Kljub vsemu opozarja na pomanjkanje pravne zaščite za tiste, ki ne razumejo jezika ali pravnih predpisov. "To bi zmanjšalo diskriminacijo. Menim tudi, da bi Nemčija morala poostriti nadzor, saj mnogi delodajalci položaj tujih delavcev izkoriščajo, ponekod prihaja tudi do grobih kršitev pravic. Najpogosteje pri izplačevanju plač, neupoštevanju delovnika in pri odpovedi pogodb."

Izkoriščani v Sloveniji, izkoriščani v Nemčiji

V Nemčiji dela veliko napotenih delavcev iz Slovenije. Bubuljeva z njimi pride v stik najpogosteje zaradi izkoriščevalskih praks. Pogosto na postajališčih ob avtocestah izvajajo akcije med vozniki, kjer naletijo na pretežno slovenske tovornjake s tujimi vozniki. To so izključno vozniki iz bivših republik Jugoslavije, pravi.  "Tudi na gradbiščih je podobno. Delavci, s katerimi govorimo, so večinoma napoteni iz Slovenije, prihajajo pa iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. Ti napoteni delavci se vse pogosteje obračajo na nas, ker ne prejmejo vseh obljubljenih izplačil."

V resnici ne delajo v Sloveniji, ampak delajo v Nemčiji, najdemo jih na počivališčih ali gradbiščih ...

Pri voznikih je zgodba nekoliko drugačna. Sindikalistki je nenavadno in za Nemce nesprejemljivo, da jih večina dela za minimalno plačo ter da ostanek prejemajo prek dnevnic, predvsem pa opozarja, da težko preprosto "pobegnejo" od izkoriščevalskih delodajalcev. 

"V resnici ne delajo v Sloveniji, ampak vsi delajo v Nemčiji, najdemo jih na počivališčih ali na gradbiščih, če pa želijo s slovenskim delovnim dovoljenjem zamenjati delodajalca, morajo dati odpoved pri slovenskem delodajalcu, oditi v Bosno in tam zaprositi za delovno dovoljenje, kar traja več mesecev, lahko tudi leto. So v brezizhodnem, skoraj suženjskem položaju."  

Več ovir pred združitvijo družine 

Najzahtevnejši pogoj za združitev družin v Nemčiji je velikost stanovanja. Predpisana je bivalna površina na člana družine. "Imamo primer, ko voznik tovornjaka želi pripeljati ženo in tri otroke. Delavec tako mora vsaj eno leto najemati triinpolsobno stanovanje in v njem živeti sam. Člani družine se sicer takoj lahko vključijo v integracijske tečaje, otroci pa prvo leto obiskujejo tuje jezične šole, da se lahko kasneje vključijo v razred, kamor pripadajo," integracijske pogoje za družinske člane opisuje Bubuljeva.

Na severni strani Alp prestrogi

V Avstriji trenutno primanjkuje predvsem negovalnega osebja, delavcev v IKT, financah in pravu, kmetijstvu ter turizmu. Zaradi pomanjkanja kadra v negi in turizmu je država tik pred sklenitvijo dogovorov s Tajsko in Filipini. 

V Avstriji manjka delovne sile v tudi v predelovalnih dejavnostih
V Avstriji manjka delovne sile v tudi v predelovalnih dejavnostih FOTO: Shutterstock

Do delovnega dovoljenja delavci prihajajo hitreje kot v Sloveniji. Delavec se lahko prijavi za trimesečni začasni vizum, če v tem času izpolni vse zahteve, se dovoljenje podaljša. "A to deluje le v teoriji, v praksi pa številni tukaj na začetku delajo na črno, preden dobijo vizum. Nekateri na dokumetne čakajo tudi leta," ugotavljajo pri avstrijski sindikalni zvezi.

Integracijska politika v Avstriji je zelo stroga, morda jo izvajajo celo preveč dosledno, ocenjujejo na sindikatu. "Na primer v negi lahko delajo samo tisti, izobraženi v avstrijskem sistemu. Če k nam pridejo tujci in se želijo zaposliti kot negovalci, njihova izobrazba v Avstriji ni priznana. Vsak mora opraviti dodatno izobraževanje in testiranje, ki traja vsaj pol leta. Pa čeprav so kandidati pogosto bolje izobraženi, kot to od njih zahteva delovno mesto. To pravilo velja tudi za zdravnike." 

Znanje jezika ima osrednjo vlogo pri integraciji tujcev

Znanje jezika je za veliko večino Avstrijcev pomemben del integracije. Namen integracijske politike je, da prišleki dosežejo določeno stopnjo sporazumevanja, a po mnenju sindikata preveč pozornosti polagajo le na nemški jezik. "Lahko bi se tudi domači naučili angleško in bi bilo komuniciranje veliko lažje." 

Avstrija je zelo kritična in po mnenju sindikata tudi nagnjena k sovraštvu do tujcev. "To se odraža tudi v politiki, kjer vlada desna stranka. To je težko razumljivo, saj v državi močno primanjkuje poklicnih delavcev. Namesto tega za vse krivimo tujce. Da so prenizke plače, da ni dovolj delovnih mest, da so odgovorni za inflacijo in tako naprej." 

1200 evrov na člana družine – mesečno

Pridruženi družinski člani lahko zaprosijo za 12-mesečno vizo, če želijo v Avstriji ostati dlje, morajo zaslužiti vsaj 1200 evrov mesečno, potrebujejo dom, zdravstveno zavarovanje, znati morajo nemško in obvladati poklic, ki je trenutno iskan. Pri sindikatu so do tega pogoja zelo kritični, saj menijo, da je tudi prihod družinskih članov del integracije. "Le tako se delavci v Avstriji počutijo sprejete."

Slovenija brez zakonske zahteve o znanju jezika

Za razliko od Nemčije Slovenija tudi po sprejetju nove zakonodaje od delavcev ne zahteva nujnega znanja slovenščine. Tilen Prah je prokurist kadrovskega podjetja Kariera in meni, da je to slovenska slabost, a zaradi majhnosti tudi prednost. "V veliko delovnih okoljih delovodje z zaposlenimi brez težav govorijo v hrvaškem jeziku, zaradi česar se delavci niso primorani učiti jezika," a sociološko po njegovem država izgublja.

Tilen Prah, prokurist Kariere
Tilen Prah, prokurist Kariere FOTO: Aljoša Kravanja

Zaradi akutnih potreb se ponekod dogaja, da so delodajalci prisiljeni spustiti pričakovanja za nivo znanja jezika, četudi je nujen pogoj. V zdravstvu denimo zdaj dovolijo, da se tujec zaposli za obdobje enega leta ali šestih mesecev in v tem času osvoji jezik. "Nekaj let nazaj brez izpita iz slovenščine na ravni A1 tuji delavec ni imel nobenih možnosti." 

V globalnem boju za tuje delavce

V podjetju Kariera trenutno zaposlujejo kadre iz 29 držav. "Občutek imam, da je del sveta zaradi boljših pogojev v zadnjem letu odkril Slovenijo. Vsakodnevno dobivamo ponudbe podjetij, ki ponujajo delovno silo iz tretjih držav, kot so Bangladeš, Pakistan, Indija, Filipini. Dve leti nazaj tega ni bilo." 

Občutek imam, da je del sveta zaradi boljših pogojev v zadnjem letu odkril Slovenijo.

V zadnjih nekaj letih so se pogoji dela, plače, bonitete, nadomestila močno popravili tudi v Sloveniji. Skoraj nepredstavljivo je bilo, da bi neko podjetje izplačalo 2000 evrov regresa. To pomeni za nekoga z minimalno plačo skoraj še dve dodatni plači. "Konkurenčnost na trgu dela narašča, delavec je danes pripravljen delovno mesto zamenjati že za 50 evrov razlike. To pomeni, da prvemu delodajalcu ta kader zmanjka. A to pomeni tudi, da dviguje interes tujih delavcev za prihod v Slovenijo. Ko začnejo primerjati plače podobnih držav v rangu vožnje z avtomobilom ali tedenske migracije, si morda rečejo, saj v Slovenijo se splača priti za 300 evrov več na računu." 

Država določa maksimalne roke za obdelavo vlog. Večina ustanov se teh rokov drži, toda postavljeni so zelo "ohlapno". Če ima denimo Zavod za zaposlovanje rok, da mora odločiti v 30 dneh, bodo odgovorili v 30 dneh. "A tak postopek podaljšuje roke, še posebej pa danes delavci prihajajo in odhajajo na dnevni ravni in če neko podjetje čaka na delavce predolgo, bo naročnik šel drugam, v drugo državo. Želja gospodarstva  je, da bi predvsem za deficitarne poklice dovoljenja, v katerih je 12 korakov, spravili z današnjih 90 dni na 30 dni."

Balkanski bazen (še) ni prazen

"Famo, da je balkanski kadrovski bazen prazen, bi drugače pojasnil. Na tem območju živi še vsaj 15 milijonov ljudi, od česar je vsaj šest milijonov delovno aktivnih. Spremljamo razmere v Bosni, Srbiji, Makedoniji. Veliko mladih razmišlja o selitvi v Slovenijo, saj je v teh državah še vedno čislana kot urejena država, kjer se splača ustvariti novo življenje. Upam si napovedati, da bo balkanski bazen številčno gledano območje, ki bo pripeljalo največ tujega kadra v Slovenijo. Seveda pa je danes do tega kadra priti veliko težje, ker se večina usmerja v Avstrijo, Nemčijo, Skandinavijo."

Z vidika plač nikoli ne bomo konkurirali Avstriji ali Nemčiji, konkurenčni smo pa zaradi kulturnih ali jezikovnih podobnosti, lažje se razumemo. 

Trenutno po bivših jugoslovanskih republikah "novačijo" zdravstveno osebje, skušajo približati možnosti zaposlitve v slovenskem zdravstvu. Plače v Sloveniji so okoli 40 odstotkov višje kot denimo v Srbiji. "Njihova vprašanja niso usmerjena toliko v plačne pogoje, bolj jih zanima celoten paket. Kako je poskrbljeno za partnerje, kako je s šolstvom, okoljem, integracijo, kulturo, jezikom. Z vidika plač nikoli ne bomo konkurirali Avstriji ali Nemčiji, konkurenčni smo pa zaradi kulturnih ali jezikovnih podobnosti, lažje se razumemo. Tukaj se počutijo bolj domače kot na severu Nemčije ali Skandinavije."

Vsaj 28 let, da z univerzitetno izobrazbo ujamejo plače poklicnih delavcev

Na trgu dela prihaja do velikih anomalij, ki se jih mladi in tudi njihovi starši ne zavedajo, meni Prah. Danes varilec ob prihodu na trg dela lahko zasluži pol več kot nekdo s terciarno oziroma fakultetno izobrazbo. Zanimivo je še, da mlada oseba na trg dela pride pet let prej in si v tem času že ustvari nek življenjski standard. "Ko primerjamo karierno pot varilca, ki je na trg dela prišel z 19 leti in pravnika, ki je na trg dela vstopil s 25 leti, lahko ugotovimo, da so njuni bruto prejemki do trenutka upokojitve zelo primerljivi." 

Tako pridemo do tega, da je ura pravnika danes podobno ovrednotena kot ura peka, varilca ali voznika v špediciji. Plače v deficitarnih poklicih se povečujejo hitreje, tako nekdo s fakultetno izobrazbo tistega s poklicno izobrazbo ujame šele po 28 letih oziroma v zadnjem obdobju še pozneje. 

Kadrovske agencije, ki niso ne kadrovske in ne agencije

V zadnjih letih se je močno razpaslo kadrovanje in posojanje delavcev od podjetij, ki se predstavljajo kot agencije. Delavce, večinoma z Balkana, brez kakršnih koli resnih dogovorov pošiljajo na delo v Nemčijo ali Avstrijo in jih pogosto prikrajšajo za osnovne delavske pravice, kar je potrdila tudi naša sogovornica Dragana Bubulj. 

Delavci plačujejo, da lahko pridejo v Slovenijo, Evropo. 

A ker so sedaj na Zahodu na tovrstne prakse postali bolj pozorni, so se ta podjetja preusmerila v iskanje delovne sile v Aziji, kjer pa prihaja do še hujših kršitev človekovih pravic in izkoriščanja. "Začeli smo se spraševati, kako je to mogoče, kako ta podjetja lahko sploh preživijo, na koncu pa smo ugotovili, da delavci njim plačujejo, da lahko pridejo v Slovenijo, Evropo. To je v Sloveniji prepovedano. Prihod v Slovenijo, letalske karte, nekajmesečno bivanje stane več tisoč evrov. Delavec plača tako azijskim kot tukajšnjim podjetjem, delodajalec pa zelo poceni pride do te storitve."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajdanakolesu
30. 05. 2023 09.04
+0
Kako si vi predstavljate, delavca, ki ne razume in ne govori slovensko ? da bo odgovorno opravil delo ? kdo bo nosil posledice-delodajalec-agent-posrednik-referent ki je izdal dovoljenje, kdo ?
punkracij
28. 05. 2023 16.23
+9
Spoštljiv je potrebno b iti do drzave,ki ti da zatočišče in se čim prej naučiti jezika.
Gorje
28. 05. 2023 11.33
+4
Tudi v Avstriji še daleč ni vse rožnato, tako ko misli on Turk na VV faktor. Zdravstvo je pre kolapsom, uvažajo Kubance in Filipince. Tudi druge delovne sile jim primanjkuje. Rodnost je nizka. Njihova bančna (Hajderjeva baje), je bila pa 25 miljard. Torej???
Jimi1
28. 05. 2023 11.13
+5
Bil v nemčiji blizu 12 let. Delal preko slovenskih podjetij. Novodobno suženjstvo brez primerjave. Prosperiral samo z nemškim jezikom. Pol časa na cakanju na delo tako da sem sproti vse porabil in nič ustvaril. Tudi delovna doba polovična in manj. Skratka od tega stanja sem odskočil in ga nobenemu ne priporočam. Vsaj živim in ustvarjam sam zase... Status Bosancev tu je precej boljši kot pa Slovencev tam zgoraj. So tudi izjeme ki dovolj mlade krenejo direkt v nemška podjetja. To z izposojanjem delavcev ne gre preko slovenskih krvosesov...
mackon08
28. 05. 2023 13.02
+1
Jimi1 12 let si se dal izkoriščati daj no. Če si dober delavec ne rabiš našega delodajalca v Nemčiji.
ajdanakolesu
30. 05. 2023 09.13
+1
Jaz sem delala 7 let v Soči LJ. Nato je prišla sanjska osamosvojitev in odšla sem delat kot med.sestra v Švico, z vsemi znanji in referencami, plača dobra, pogoji dobri, z družino smo ostali 10 let, nato smo odšli v Avstrijo, pogoji dela dobri, plača dobra, odnosi dobri, tam smo ostali 12 let, nato sem se vrnila v Slo. Odnosi dobri, plača primerna, organizacija dela pa kaotična. Torej jaz sem poskrbela za svojo pokojnino v tujini, da ne bom hodila na RK po pakete.
nekodnas
28. 05. 2023 11.10
+1
Glede znanja Slovenskega jezika je dejstvo ,da je do leta 1968 bil tv dnevnik v srbohrvaščini ( potem pa v Slovenščini) Mulci smo brali politikin zabavnik, stripe Alan ford, Zagor, Tarzan , Popaj.. .( Slovenskih ni bilo) . S "pomočjo " tv dnevnika in stripov smo se naučili bratskih jezikov in si razširili obzorja. ( znanje nam je prišlo prav ko smo služili vojni rok v JNA ) Mogoče bi morali kaj razmišljati v tej smeri....
ajdanakolesu
30. 05. 2023 09.22
ja,ja v kateri smeri ? Moj oče se je rodil leta 1927 in skozi mladost se je moral učiti sredi Ljubljane italijansko, nato nemško, nato srbsko, pa vmes rusko, na fakulteti francosko in šele po letu 1968 kot si omenil slovensko...tudi njemu je kasneje vse prav prišlo, a kaj ko se je vse zopet spremenilo v angleški jezik ki ga ni znal ??? več znaš, več veljaš je moj moto.Neprilagojeni so povsod !
Bananistanec
28. 05. 2023 10.22
+8
Vprašajte Slovence ki so se v zadnjih letih odselili, kaj je nujno za integracijo, predvsem pa zakaj selitev
ajdanakolesu
30. 05. 2023 09.29
imamo 4 otroke in vsak živi v drugi državi...pogoji dela No1. pogoji bivanja No2. plača, napredovanje, dogovori, pogajanja, na kulturni ravni z delodajalcem.O kakšnem suženjstvu in garanju ni govora, za visoke strokovnjake. Ko te rabijo, poskrbijo da ti bo prijetno in nudijo kar predlagaš. V Sloveniji je problem folklora...zavist, polena, zloba !
Robert Ma
28. 05. 2023 10.19
+14
Najprej pa ukiniti kadrovske agencije kot je Kariera!
Gorje
28. 05. 2023 10.18
+5
Mi je bilo pa prav smešno poslušati, ko so se na sosednjem gradbišču delavci Slovenci in Bosanci pogovarjali v angleščini. Menda je delovalo, stanovanjski blok stoji.😄
MikeMike
28. 05. 2023 09.14
+16
Zna jezik, ne zna delati.... Ne zna jezika, zna delati..... pa se sedaj odloči.....
Dragica Cegler
28. 05. 2023 09.12
+28
Moški gredo delat v Avstrijo,Nemčijo.Nam pa ostanejo njihove žene in otroci,ki vlečejo socialno.Res imamo koristi od njih.Namesto,da bi zaposlili brezposelne in jim dali večje plače,bodo navlekli cel Balkan v Slovenijo.
mptour
28. 05. 2023 09.12
+17
Rezultat požrtnosti domačega gospodarstva. Domačo delovno silo so s slabimi plačami pregnali v svet, mi bomo pa zdaj delali med in za tujce. Burek in sladoled v vsako vas.
FaTa Albanka
28. 05. 2023 09.01
+28
Vidim da vas ene to stanje precej živcira ter stresira , glejte ko bo cez 20let stanje Slovenec 40% Tujci 60% jim bodo socialni transferji ter standart tud njim precej upadel , ker naceloma so mocnejsi ter bolj borben narod od avtohtono slovenskega samo niso pa sposobni drzat tehnoloski nivo , organizacijo , ter vodit industrijo tak da na koncu Mi bomo zgubili drzavo oni pa bodo dobili Kosovo 2 al Pakistan , Afriko 2 pac kdor bo prevladal tak da vsi bomo zgubili
FaTa Albanka
28. 05. 2023 09.03
+13
Zato se po moje tud nima smisla lotevat projekta JEK2 , za koga pa bomo gradili nuklearko z rokom trajanja 50let
Sebix
29. 05. 2023 12.05
+1
ILLY
28. 05. 2023 08.53
+20
Slovenijo ne smete primerjavat z Avstrijo in Nemčijo, Slovenija se primerjava s Slovaško, Bolgarijo, Romunijo itd.
inside1
28. 05. 2023 08.57
+20
Slovaška je bila nekaj časa nazaj za nami, zdaj pa nas že šišajo po levi in desni...
slim386
28. 05. 2023 09.21
-4
Po čem že? Bdp imamo na prebivalca višji od slovaške, češke in poljske. In če vidiš samo glavna mesta v teh državah bi si lahko celo mislil da so res pred nami... ampak ko pa se zapelješ po podeželju in predmestjih ti je takoj jasno da jim še kar nekaj manjka do našega standarda.
Houdre
28. 05. 2023 08.52
+38
Če ne znaš jezika, ne moreš delat in ne dobit podpore.pika
inside1
28. 05. 2023 08.55
+25
se strinjam, tako pa sedaj še za otroke v šoli zahtevajo dvojezičnost... Ko je naša prejšnja generacija hodila v Nemčijo, so se vsi morali naučiti nemško. Večerna slovenska šola je bila zvečer. Ali si se prilagodil al pa si lahko šel nazaj domov.
Makalunga
28. 05. 2023 08.47
+30
Za enega pol pismenega Albanca sociala za celo vas, to je po Golobovo delovna sila, nobene koristi sama škoda, nacionalna, kulturna in ekonomska. T delajo že 80 let..
slayer2
28. 05. 2023 08.42
+17
Malo si poglejte kako imajo to urejeno v Švici!!!
inside1
28. 05. 2023 08.41
+34
Ja Balkanci so si k nam pripeljali familije, tako ta tu vlečejo vse mogoče socialne transferje in ugodnosti, ata pa je šel delat dalje v nemčijo....., tako da od njega nimamo nič.
Victoria13
28. 05. 2023 09.01
+14
Delboy Trotter
28. 05. 2023 08.37
+25
Ogromno število delavcev z Balkana dela v Avstriji in Nemčiji preko slovenskih firm in nimajo skoraj nobenega stika z Slovenijo, slovenskim jezikom ali kulturo. Slovenija je dobesedno postala agencija za posredovanje delovne sile Avstriji in Nemčiji. Delavci, recimo iz Bosne ali Srbije zelo hitro dobijo dokumente za delo v Sloveniji, sploh ne rabijo izpolnjevati pogojev kot jih imajo Nemčija ali Avstrija, v resnici pa sploh ne delajo v Sloveniji. To je kot nekakšna luknja v EU zakonu ki jo izkoriščajo slovenski in nemški delodejalci. Osebno sem srečal nekaj takšnih delavcev. Slovenija jih sploh ne zanima, tu so se zaposlili da bi se dokopali zahoda, nekaterim je uspelo in so zdaj zaposleni v teh državah.
FaTa Albanka
28. 05. 2023 08.30
+21
Pa se to balkanski bazen Je prazen v glavnem Srbija cca 6,5miljona , Kosovo 1,5miljona , BiH manj kot 3 , Mak dobra 2 , to je cca 13miljona pretezno starejsega naroda , se malo se izprazni pa lahko zacnejo ugasat drzave.
el capitano
28. 05. 2023 08.30
+17
No..tujci so v Sloveniji začasno ,ker čakajo delavno vizo za Nemčijo.Seveda je slovensko gospodarstvo odvisno od tujcev ,saj zapomnijo vrzeli v delavnih procesih ,kjer primanjkuje delavcev.Jezik naroda ,ki šteje par milijonov ljudi ,se ne bo nihče naučil in zato ni niti potrebe.Se pa vidi ,kakšen gno j so slovenski avtoprevozniki in kako se izkorišča ljudi ,ampak vse se enkrat plača..
FaTa Albanka
28. 05. 2023 08.32
+20
Veliko jih kupuje stanovanja ter gradi hise , dvomim da so tu zacasno
Sebix
29. 05. 2023 12.09
Ampak najprek so slovenci tisti, ki se uklanjajo in govorijo po njihovo. Naj najprej zacne delat vsak pri sebi, ker v sloveniji se govori SLOVENSKO.
Sebix
29. 05. 2023 12.09