Gospodarstvo

Komisija za preprečevanje dela na črno za medresorsko skupino za področju tujcev

Ljubljana, 30. 07. 2022 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vladna komisija za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno v poročilu za leto 2021 med drugim predlaga ustanovitev medresorske skupine za področje tujcev. Med njenimi predlogi so še kadrovska krepitev organov, ki nadzorujejo to področje, ter krepitev preventive, izhaja iz poročila, pripravljenega za obravnavo na vladi.

Vladna komisija deluje na podlagi zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter enkrat letno pripravi poročilo o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno. V poročilu za leto 2021, ki je objavljeno med gradivi za obravnavo na seji vlade, je komisija med drugim nanizala več priporočil.

Izpostavlja področje tujcev kot "obsežno in večplastno področje", ki zahteva celovito obravnavo, saj posamezni nadzorni organi ob odsotnosti hitrega ukrepanja drugih služb ne dosegajo želene učinkovitosti pri zajezitvi nepravilnosti. Zato predlaga ustanovitev medresorske skupine za področje tujcev, ki bi določala, usmerjala in povezovala vsebine dela vseh nadzornih in drugih organov na področju odkrivanja dela na črno državljanov tretjih držav ter opredelila dejavnosti in načrt nadzorov.

Delo na črno
Delo na črno FOTO: Kanal A

Več priporočil

Komisija med drugim predlaga tudi pripravo delovnih sestankov vseh nadzornih organov po zakonu o preprečevanju dela na črno z namenom iskanja odgovorov v zvezi z odprtimi vprašanji, izmenjave dobre prakse, znanja in skupnega sodelovanja ter zagotavljanja enotnih stališč. "Posebej pomembno je dobro sodelovanje nadzornikov z ministrstvom, ki je pristojno za zakonodajo," navajajo.

Povečati bi bilo treba število sestankov regijskih koordinacij inšpekcij, število nadzorov izvajalcev del v gozdovih, tudi zunaj rednega delovnega časa, komisija priporoča tudi sodelovanje več različnih inšpekcij pri skupnem nadzoru. "Potrebna je kadrovska krepitev organov," ugotavlja.

Med priporočili je še krepitev sodobne informacijske podpore za medsebojno povezljivost in izmenjavo informacij in podatkov različnih nadzornih organov ter več poudarka na preventivi in ozaveščanju.

Največkrat zaznali delo brez prijave v ustrezno zdravstveno zavarovanje ter neustrezna dovoljenja za delo

Finančna uprava je sicer lani opravila 11.995 nadzorov dela in zaposlovanja na črno, zlasti je bilo več nadzorov, povezanih s spoštovanjem koronskih pravil. Na področju zaposlovanja na črno je Furs opravil 2680 nadzorov. Delež nadzorov s kršitvami je znašal povprečno 23 odstotkov.

Policija v primerih kaznivih dejanj zaposlovanja na črno lani ni ugotavljala bistveno drugačnih načinov izvrševanja kaznivih dejanj glede na prejšnja leta. Največkrat gre za opravljanje dela brez prijave v ustrezno zdravstveno zavarovanje in brez ustreznih dovoljenj za delo. V sklopu kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost, v katerega spada kaznivo dejanje zaposlovanja na črno, je najbolj pogosto neizplačevanje plač oziroma neplačevanje davkov in prispevkov zaposlenim ter kršitve glede sklenitve oziroma nezakonitega prenehanja delovnega razmerja.

V nadzoru dela na črno sodeluje tudi vrsta inšpektoratov: tržni, inšpektorat za delo, pa inšpektorati za notranje zadeve, za šolstvo in šport, za okolje in prostor, za infrastrukturo, za kmetijstvo ter zdravstveni inšpektorat. Ti so za leto 2021 večinoma izpostavljali nadzore, povezane z epidemijo covida-19, ter potrebo po sodelovanju, še razkriva poročilo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roten
31. 07. 2022 16.05
vse vlade do sedaj so pomagale pri uvozu tujcev ker podpirajo svoje sponzorje kateri ne bi izplačevali plač in plačevali prispevkov
User1832247
31. 07. 2022 08.09
-1
ladja levih norcev ki se furajo z rdečo podmornico in ignorirajo oz.imajo ignorantski odnos do vsega kar ni v njihovo korist!
ssbobo
30. 07. 2022 19.51
-1
Piđin bo neki začel delati ....... oz njegovi ministri....... buahaha...... sol pa sonce
rajko povše
30. 07. 2022 19.42
+0
cim več na črno...
Claus
30. 07. 2022 18.39
+3
Od kar racuni niso vec obvezni , se jim vsi izogibajo
brezcasni
30. 07. 2022 17.05
+5
Kje ste bili ko bi jih se lahko ustavljali,ko bi kontrolirali kdo je kdo.Danes je to prepozno in zajebavate lahko le tukaj rojene in zivece slovence vsi ostali lahko odidejo brez kazni kadar jim pase....Sicer pa zacnite v pisarnah kontrolirat kdo je dal najvec dovolilnic in komu ter pojdite na gradbisca ce upate .....
RdecaZvezda
31. 07. 2022 09.38