Gospodarstvo

Kdo je kupil največ?

Ljubljana, 09. 11. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K. / STA, L.Š.
Komentarji
156

Znan je končni izplen javne ponudbe delnic NLB. V sredo bodo delnice banke začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi, s čimer bodo prodajni postopki za največjo banko v državi tudi uradno končani. Med največjimi kupci delnic NLB sta EBRD in ameriški finančni sklad Brandes Investment Partners.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Prva javna ponudba delnic NLB je uspela
    03:07
    Iz SVETA: Prva javna ponudba delnic NLB je uspela
  • Iz 24UR: NLB nič več v večinski državni lasti
    02:33
    Iz 24UR: NLB nič več v večinski državni lasti
Cena za delnico NLB je v postopku IPO postavljena pri 51,50 evra, torej na spodnji meji cenovnega razpona.
Cena za delnico NLB je v postopku IPO postavljena pri 51,50 evra, torej na spodnji meji cenovnega razpona. FOTO: Aljoša Kravanja

Cena za delnico NLB je v postopku javne ponudbe delnic (IPO) postavljena pri 51,50 evra, torej na spodnji meji cenovnega razpona, določenega med 51,50 in 66 evrov. Država je za zdaj prodala 59,1 odstotka delnic NLB, s čimer bi iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov. Ob upoštevanju posebne stabilizacijske opcije bi delež lahko narasel na 65 odstotkov. 

Dosežena cena v prvi javni ponudbi delnic pomeni, da bo tržna kapitalizacija oz. tržna vrednost NLB ob začetku kotiranja delnic na Ljubljanski in Londonski borzi 14. novembra dosegla 1,03 milijarde evrov, so sporočili iz NLB in Slovenskega državnega holdinga (SDH). Za primerjavo, knjigovodska vrednost kapitala je bila ob koncu junija 1,51 milijarde evrov.

Cena za delnico NLB za analitike ni presenečenje. "Glede na način in zgodovino prodajanja ter časovni pritisk in trenutne tržne razmere cena na spodnjem delu razpona ni presenečenje," je povzel Luka Flere iz KD Skladov. Trenutek za izdajo delnic NLB po mnenju analitika Mateja Šimnica zaradi negotovih razmer na kapitalskih ni bil najbolj ugoden. "Pri investitorjih je verjetno prevladalo to, da je NLB sicer zanimiva naložba, a ne toliko, da bi se obremenjevali z dejstvom, da pri najnižji ponujeni ceni lahko zamudijo priložnost za nakup delnic," je ocenil.

SDH je uveljavil tudi opcijo presežne dodelitve in dal na voljo dodatnih 1.181.819 delnic NLB. V primeru, da bo opcija presežne dodelitve uveljavljena v celoti, se bo izkupiček za državo povečal na 669,5 milijona evrov, kar bi pomenilo 65 odstotkov osnovnega kapitala NLB.

Pri opciji presežne dodelitve gre za stabilizacijski mehanizem. Kot je slišati, je bila to zahteva velikih mednarodnih vlagateljev, ki so se zanimali za nakup delnic banke. Gre za to, da bosta stabilizacijska organizatorja, Citigroup in Wood & Company, del delnic zadržala in nato v 30 dneh od uvrstitve delnic na borzo lahko sklepala posle z namenom stabiliziranja cene. 

Vlagatelji imajo do 14. novembra čas za vplačilo

Delnice naj bi na ljubljanski in londonski borzi začele kotirati 14. novembra, ko je predvidena tudi poravnava prodaje delnic. Do takrat imajo tako vlagatelji čas za vplačilo svojih lastniških deležev. 

"Zelo smo ponosni, da smo danes zaključili s ponudbo delnic NLB. Današnja objava je pomemben mejnik v procesu privatizacije in pri izpolnitvi naših zavez Evropski komisiji. Pozitiven odziv in odobravanje s strani globalnih institucionalnih vlagateljev nas je zelo razveselilo in z veseljem pričakujemo vpis novih delničarjev v delniško knjigo," je ob tem zapisala predsednica uprave SDH Lidia Glavina.

Na SDH z veseljem pričakujejo vpis novih delničarjev v delniško knjigo.
Na SDH z veseljem pričakujejo vpis novih delničarjev v delniško knjigo. FOTO: POP TV

Prvi mož NLB Blaž Brodnjak pa je izrazil zadovoljstvo, da je postopek potekal uspešno. "Veselimo se priložnosti in izzivov, ki jih bo družbi prinesla kotacija na borzi in se ob tej priložnosti zahvaljujemo vsem deležnikom v tem zahtevnem procesu za korektno in aktivno sodelovanje," je pristavil.

Dejstvo, da slovenske oblasti izvajajo svoje zaveze, pozdravljajo tudi pri Evropski komisiji. Na podlagi teh je komisija avgusta letos sprejela tudi odločitev o odobritvi državne pomoči NLB, pozdravlja dejstvo.

Na objavo informacije, da je Sloveniji uspelo prodati 59,1 odstotka delnic NLB, pa se je že odzvala tudi politika. Najbolj ostri odzivi prihajajo s strani opozicijskih strank, v Levici vnovič pozivajo k ustavitvi prodaje. Da bi lahko bil končni izplen boljši, pa menijo tudi v koalicijski SAB.

Delež, ki je ostal v lasti države, bo treba prodati do konca prihodnjega leta

Država je v tem postopku po zavezi, dani Evropski komisiji v zameno za odobreno državno pomoč banki konec leta 2013, prodajala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico in največ 75 odstotkov minus eno delnico NLB. Delež, ki je tokrat ostal v lasti države, bo ta morala prodati do konca prihodnjega leta. Ker bodo delnice banke kotirale na borzi, bodo ti postopki precej lažji. 

Banka pa bo morala vse do izpolnitve prodajne zaveze Bruslju izvajati vsaj del izravnalnih oz. kompenzacijskih ukrepov. NLB bo tako zaprla dodatne bančne podružnice na domačem trgu, 14 jih namerava zapreti v začetku decembra. Ker prodaja 75 odstotkov minus ene delnice ne bo izvedena do konca letošnjega leta, pa bo morala tudi sprožiti prodajo svojega deleža v hčerinski zavarovalnici NLB Vita.

Delnice naj bi na ljubljanski in londonski borzi začele kotirati 14. novembra, ko je predvidena tudi poravnava prodaje delnic.
Delnice naj bi na ljubljanski in londonski borzi začele kotirati 14. novembra, ko je predvidena tudi poravnava prodaje delnic. FOTO: Aljoša Kravanja

Mali vlagatelji vplačali nekaj manj kot 30 milijonov, razliko jim bodo vrnili do 15. novembra

V postopku IPO so večino delnic ponudili v odkup institucionalnim vlagateljem, manjši del pa tudi malim vlagateljem v Sloveniji oz. fizičnim ali pravnim osebam, ki niso dobro poučeni investitorji. Ti so lahko vpisali najmanj 10 delnic in jih plačali po ceni 66 evrov. Neuradno so vplačali za nekaj manj kot 30 milijonov evrov delnic. V NLB jim bodo razliko vrnili do 15. novembra.

Tako naj bi mali vlagatelji v tej ponudbi v NLB pridobili nekaj več kot tri odstotke delnic NLB, ki bodo začele kotirati, institucionalni pa 97 odstotkov. Prodajalec je načrtoval prodajo prvim v obsegu 10 odstotkov, drugim preostanek, a si pridržal pravico, da delnice po potrebi prerazporedi iz ene v druge tranšo.

Največja institucionalna kupca sta ugledni ameriški finančni sklad in EBRD

Kot je razvidno iz obvestila NLB in SDH o doseženi ceni, sta največja posamična institucionalna kupca delnic ugledni ameriški finančni sklad Brandes Investment Partners, na katerega bo odpadel 7,6-odstotni lastniški delež, in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki bo lastnica 6,3 odstotka delnic banke. Ker podatki o lastnikih delnic v Londonu niso javni, podrobnejši podatki o razpršeni strukturi tujih lastnikov sredi meseca ne bodo znani.

Brandes Investment Partners je po navedbah s spletne strani sklad, ki vlaga v podcenjene delnice, EBRD pa je v lastništvo NLB vstopa že drugič, saj je sodelovala v delni privatizaciji NLB leta 2002. Takrat je kupila petodstotni delež, ki ga je prodala leta 2008.

Izogniti so se želeli najbolj plenilskim vlagateljem

Neuradno je bilo ponudb precej več od števila delnic, ki jih je sprejel SDH kot prodajalec. Slišati je, da so se s takšno odločitvijo v upravljalcu državnih naložb izognili najbolj plenilskim vlagateljem, obenem pa si oblikovali blažilec, če bi šlo kaj narobe.

Pol leta po začetku kotacije delnic velja sicer moratorij, a nato je pričakovati, da bo na podlagi dodatka k objavljenemu prospektu in predhodnega dogovora z zainteresiranimi vlagatelji SDH prek borze prodal še preostale delnice do nadzornega deleža.

Banka pa bo morala vse do izpolnitve prodajne zaveze Bruslju še naprej izvajati izravnalne oz. kompenzacijske ukrepe. Za NLB ostajajo v veljavi zaveze, ki jih ta izpolnjuje od prejema državne pomoči. Pomembna zaveza je glede donosa iz lastniških instrumentov, ki zagotavlja, da bo lahko NLB odobrila nova posojila le, če bo za njih prejela minimalen donos iz lastniških instrumentov. NLB prav tako ne sme sklepati poslov, ki jih je prodala v okviru načrta prestrukturiranja, kot so lizinški posli, in ima še naprej prepoved prevzemov.

Pomoč banki je leta 2013 znašala 1,56 milijarde evrov

Država je banko prodajala že lani, a jo je na točki soglasja k cenovnemu razponu ustavila vlada kot skupščina SDH, in to zaradi nezadovoljstva s takratnim razponom med 55 in 71 evri (ob knjigovodski vrednosti delnice 65,50 evra) ter zaradi tveganj, povezanih s sodnimi postopki na hrvaškem zaradi prenesenih deviznih vlog nekdanje LB. Odločanje je na vlado preložil nadzorni svet SDH.

Številke ob lanski in letošnji prodaji niso neposredno primerljive. Zadnja objavljena vrednost za knjigovodsko vrednost je konec junija, medtem ko je NLB sredi oktobra državi izplačala 270,6 milijona evrov dividend za lani. Znesek vključuje 189,1 milijona evrov lanskega čistega dobička in zadržani dobiček.

NLB je za leta 2015, 2016 in 2017 državi izplačala za skupaj 378,2 milijona evrov dividend. Njena pomoč banki konec leta 2013 pa je znašala 1,56 milijarde evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
10. 11. 2018 15.27
-3
Eni svečkarji pa kolnejo da je bila cela NLB!
muci007
15. 11. 2018 12.23
+1
korintos: koliko dobiš plačano, da smetiš z bedarijami po spletu? Zanimivo, da se vtikaš le v slov. politiko. Druge stvari, kot je npr. znanost, te ne zanimajo. Razumem te, da moraš za mesečni prihodek nekaj početi, saj če nič ne znaš, je tudi to vir dohodka. Želim ti, da te sreča pamet, a žal tega ne bo.
ezzy5
10. 11. 2018 13.30
+2
Pozivam vse ženske da storijo to, kar so na Islandiji. Deci smo očitno sami enojajčniki!!!
ezzy5
10. 11. 2018 13.28
+5
Zahtevamo imena!!!!
ezzy5
10. 11. 2018 13.27
+6
Kreditne pogodbe dajte ven...drugo me ne zanima. Okradli ste nas....slišite!!!!!
jelovnik
10. 11. 2018 11.42
-4
Kdorkoli je imel namen investirati v to banko, je gotovo zelo dobro proučil njeno zgodovino in kdo je na oblasti v tej deželi ter kko ji vlada. Ko vse to sešteješ, dobiš sporočilo, da v to banko ni varno investirati več, kot si pripravljen izgubiti. Če Mesec iz dežele naganja uspešne podjetnike, ne more pričakovati, da se bo kdorkoli pulil za takšno banko.
Pošteni
10. 11. 2018 09.52
-1
Kaj bi radi levaki .Država je že pokasirala čez 300 milj.dovidend.Za nekaj čez 600 milj.so jo prodali, to je ravno milijarda.Več pa tako ni vredna .
User416781
10. 11. 2018 11.10
-1
Pa upoštevaj še terjatve, ki so bile prenešene na DUTB. Skratka, v tem primeru je zadeva dobro izšla. Če bi se povsod izšlo tako, bi bilo odlično.
Levji
10. 11. 2018 09.36
+15
Z prodajo NLB, bi morali iztržiti toliko kot smo davkoplačevalci vložili vanjo pri zadnji dokapitalizaciji. Vse ostalo je velik nateg. Odgovorni za takšno prodajo, ki sedaj poteka bi morali kazensko odgovarjati. Ta prodaja milo rečeno katastrofa.
User416781
10. 11. 2018 11.08
-4
To napiše nekdo, ki o finančnem svetu nima pojma. Država je pokasirala eno milijardo, kar je, glede na to kar se je dogajalo odlično. In to še ni vse - kar nekaj je pokasirala tudi DUTB, na katero so se prenesle slabe terjatve, zaradi katerih je država v banko morala vložiti kapital, da jo je rešila. Če tega ne bi bilo, bi bile posledice katastrofalne. Moje mnenje je, da se je v tem primeru to izšlo odlično. Država je v tem primeru ustvarila dobiček.
User416781
10. 11. 2018 11.10
+1
In upoštevajte, da je prodana šele dobra polovica banke.
Levji
10. 11. 2018 09.30
+7
Dober dan želim vsem poštenim in delovnim Slovenkam in Slovencem.
marker1
10. 11. 2018 12.24
-5
Hvala za nepričakovan pozdrav z leve strani....
ooResnicA
10. 11. 2018 09.23
+8
...a ko je pa JJ želel prodati po 150€ na delnico pa ni bilo prav?
volos
10. 11. 2018 09.21
+16
Že iščem drugo banko nebom več pri NLB
User416781
10. 11. 2018 11.13
-2
Ravno sedaj bi moral ostati. Sedaj bo počasi konec cuzanja in to bo za banko dobro...
Kollerik
10. 11. 2018 16.05
-1
upam, da najdeš kakšno madžarsko, ti so tvoji....
sandi101
10. 11. 2018 09.02
+16
Upam samo,da ne bosti vsi,ki ste kupili delnice končali tako kot so kupci delnic NKBM!!
Viejo cabron
10. 11. 2018 08.43
+8
Sicer pa končno, da se je to zgodilo saj bi politika s to banko v prihodnje lahko naredila še večje svinjarije.
Viejo cabron
10. 11. 2018 08.41
+20
Kupi Rom avto za 1000 EUR in ga proda za tri mesece po ceni 500 EUR. In ga vpraša kolega, ja kaj za hudiča pa si mislil, ko si avto prodal pod ceno? "Ni važno samo da se trguje" je bil odgovor prodajalca. Na taki način funkcionira tudi politika in politiki so najslabši gospodarji, razen ko gre za osebni žep.
User416781
10. 11. 2018 11.15
-4
Mah daj ne komentiraj, če ne veš o čem se gre. Če takrat ne bi vložila država kapitala v banko, bi bila škoda nekajkrat višja.
murinar
10. 11. 2018 08.39
+6
Tu se vidi POŠTENOST vseh vlad od začetka države do danes ! Zakaj se že prodaja !
Pošteni
09. 11. 2018 21.31
+13
Mesec si že vrta koleno od sile in strici iz ozadja.
Viejo cabron
10. 11. 2018 08.42
-2
Absolutist 1
09. 11. 2018 20.51
+26
Smrtna kazen za NLB je izrečena.Ostal je samo še skelet poslovne stavbe v lasti slovenske države.Škoda da ni bila prodana pred leti ko bi dobili še 1,5 miljarde evrov danes pa samo še 670 miljonov.Torej cca 800 miljonov zopet izginilo v "neznano" kam.
User416781
10. 11. 2018 11.16
-3
Saj ni bila prodana cela banka...beri in uporabljaj možgane...
lahunin
09. 11. 2018 19.19
+42
IN KJE BO SEDAJ MAFIJA DOBILA KREDITE
tarzan13
09. 11. 2018 21.03
+2
v prijedoru so ugodne obrestne mere...več info dobiš na trastenjakovi..
Kollerik
10. 11. 2018 16.06
-2
ali pa iz Budimpešte...ugodno...in že utirjeno...
lahunin
09. 11. 2018 19.11
+39
IN TUKAJ SO SAMO DIPLOMIRANI MAGISTRI PROFESORJI DOKTORJI DRZAVNI SVETNIKI DRZAVNI ZBOR VLADA PREDSEDNIK DRZAVE SRAMOTA LJUDJE SLOVENCI SO IZGUBIL ZIVLJENJA ZA SLOVENIJO KAR JO VI UNICUJETE DA JE SLOVENIJA VSAK DAN MANJSA SIROMASNA
omega _v6
09. 11. 2018 18.44
+33
Upam samo,da ne bosti vsi,ki ste kupili delnice končali tako kot so kupci delnic NKBM!!
korintos23
09. 11. 2018 18.59
-15
omega _v6
09. 11. 2018 19.04
+13
To si ti misliš kaj so še naredili levičarji kot je treba??
kolo1982
10. 11. 2018 07.35
+1
Agent967
09. 11. 2018 18.30
+9
Kaj pomeni presežna dodelitev delnic ? Naj mi kdo to razloži