Gospodarstvo

Končno plače

Ruše, 20. 03. 2008 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Holding Slovenske elektrarne je omogočil izplačilo plač delavcem TDR Metalurgije.

Foto: TDR Metalurgija
Foto: TDR Metalurgija FOTO:
Proizvodnja v ruški družbi je bila ustavljena, ker je HSE podjetju zaradi neplačanih obveznosti prekinil dobavo električne energije. Omenjeni dolg naj bi TDR Metalurgija že poravnala, nato pa se je zapletlo zaradi pomanjkanja denarja za nabavo surovin, zaradi česar so zaposleni začeli prejemati obvestila o čakanju na delo. Sicer pa je družba od konca januarja tudi v prisilni poravnavi, sodišču pa morajo do 24. marca predstaviti načrt finančne organizacije, v katerem bodo po Cajnkovih besedah predlagali stoodstotno poplačilo upnikov z odprodajo poslovno nepotrebnega premoženja.

Zaposleni v ruškem podjetju TDR Metalurgija so dobili svoje plače. Holding Slovenske elektrarne (HSE) je podjetju, kjer proizvodnja stoji že vse od začetka letošnjega leta, vrnil del predplačila za električno energijo in tako omogočil izplačilo osebnih dohodkov.

Vodstvo TDR Metalurgije in predstavniki zaposlenih so rešitev za podjetje iskali na nedavnem sestanku s predstavniki ministrstva za gospodarstvo, HSE in ruškim županom Vilijem Rezmanom. Po besedah direktorja in lastnika družbe Alojza Cajnka je njihov osnovni cilj ohranitev proizvodnje, delovnih mest in uspešna finančna reorganizacija podjetja. Kot je dodal Cajnko, pa je za realizacijo ciljev potrebna sklenitev aneksa k pogodbi o prodaji nakupa družbe in sukcesivna sprostitev finančnih zavarovanj z namenom zagotavljanja plač ter nakupa surovin in električne energije.

Foto: TDR Metalurgija
Foto: TDR Metalurgija FOTO:

Predstavniki delavcev so namreč izrecno zahtevali redno in dolgoročno zagotavljanje plač, ker pa zunanja revizija poslovanja in sprostitev finančnih garancij še nista bili opravljeni v celoti, je HSE kot skrbnik pogodbe pomagal pri tokratnem izplačilu plač. "To je sicer le en korak, ki pa omogoča dogovor, da se zagotovi redna proizvodnja ter dolgoročno ohranjanje delovnih mest. Sodelovanje vseh zainteresiranih je garant za dolgoročno sanacijo podjetja in preprečitev negativnih posledic za lokalno okolje v primeru stečaja," je še povedal Cajnko in dodal, da bodo zato storili vse, da proizvodnja v najkrajšem času oziroma takoj po zaključku ponovne zunanje revizije poslovanja ponovno steče.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.