Gospodarstvo

Končno poročilo razkriva: Za Teš 6 politično najbolj odgovorna vlada Boruta Pahorja

Ljubljana, 28. 03. 2018 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Končno poročilo Komisije DZ za ugotavljanje politične odgovornosti v zvezi s Teš 6 je razkrilo, da nosi največjo politično odgovornost za (spodletelo) investicijo vlada Boruta Pahorja. Komisija politično odgovornost v času Pahorjeve vlade pripisuje predvsem takratnima ministroma za finance in za gospodarstvo, Francu Križaniču in Mateju Lahovniku.

Komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je danes objavila končno poročilo. To ugotavlja, da so vse vlade od leta 2004 do leta 2012 ravnale neodgovorno ali vsaj malomarno ter podrejeno Tešu, največja politična odgovornost pa je na vladi 2008-2011, torej vladi Boruta Pahorja.

Komisija politično odgovornost v času Pahorjeve vlade pripisuje predvsem takratnima ministroma za finance in za gospodarstvo, Francu Križaniču in Mateju Lahovniku.

Križanič je bil po ugotovitvah komisije kot nekdanji svetovalec Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in član nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) "ves čas obveščen o stanju na projektu, a leta 2009 ni opozoril na probleme".

Leto 2009 je bilo namreč po oceni komisije ključno, saj je bilo projekt do decembra 2009 "možno ustaviti ali vsaj narediti začasni moratorij in jo na novo strokovno in neobremenjeno premisliti". Po mnenju komisije je bila verjetno vlada, predvsem njen predsednik, pod pritiski raznih lobijev.

"Res je bilo predhodno sprejetih vrsto sklepov, ki so podpirali investicijo, kar je bil priročni izgovor te vlade, a noben sklep ni bil tak, da ga ni bilo mogoče spremeniti. Do takrat je bilo vplačanih samo 25 milijonov evrov," piše v končnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh DZ.

Lahovnik po ugotovitvah komisije ni prisluhnil opozorilom, ki mu jih je podal takratni vodja direktorata za energijo Janez Kopač, v katerem je povzel vse napake projekta.

Pahorju komisija medtem očita, da je januarja 2009 ustanovil strateški svet za energetiko, a zaradi pritiska lobijev, ki so bili za investicijo, seje ni sklical več kot eno leto. "Ob ponovnem sklicu so bile dokončno podpisane vse pogodbe in vplačani prvi obroki," navaja poročilo.

"Strateški svet za energetiko je bil le neke vrste okrasek za javnost predsednika vlade in ne resno mišljen projekt," ocenjuje komisija.

Komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je objavila končno poročilo.
Komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je objavila končno poročilo. FOTO: Damjan Žibert

Vlada med leti 2004 in 2008, torej vlada Janeza Janše, pa po oceni komisije "nosi politično odgovornost za sprejemanje odločitev, ki jih ni dovolj premislila in je predvsem sledila željam investitorjem po eni in fascinaciji z velikimi projekti po drugi strani".

S tem nosijo politično odgovornost poleg celotne vlade predvsem takratna ministra za gospodarstvo in finance, Andrej Vizjak in pokojni Andrej Bajuk, pa tudi premier Janša.

Politična odgovornost te vlade kot skupščine HSE je bila decembra 2006 potrditev razvojnega načrta skupine HSE za obdobje 2006-2015, v katerem je Teš 6 med prioritetnimi naložbami, pri čemer so vlada in vladni uradi, zadolženi za energetiko, opustili dolžnostno ravnanje, da se prepričajo o resničnosti vhodnih podatkov, na katerih stoji investicija (med drugim cena in količina premoga). Ti podatki so bili bistveni za celotno naložbo, njihovo resnično vrednost pa je bilo možno ugotoviti s pomočjo neodvisnih strokovnjakov.

Prav tako je ta vlada uvrstila Teš 6 v resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023 s ceno 602 milijona evrov in z javno-zasebnim partnerstvom, ki pa po ugotovitvah komisije nikoli ni bilo resno mišljeno, vsaj s strani Teša. Resolucija sicer ni predstavljala nobenega zakonska akta, kar je kasneje potrdilo ustavno sodišče, a je vsaj neformalno Tešu nudila zakonske podlage za investicijo.

Pomembnejša odločitev te vlade je tudi sprejemanje zakona o javnem naročanju in uredbi, ki je uvrstila Teš med državna podjetja, ki niso zavezanci za javna naročila. V drugi Janševi vladi je sicer to popravil takratni finančni minister Janez Šušteršič.

Politično odgovornost po oceni komisije nosijo tudi poslanci in poslanske skupine, ki maja 2009 niso prisluhnili opozorilom, ampak so agresivno podpirali tako investicijo in napadali tiste, ki so na probleme opozarjali. Med njimi so po navedbah komisije poslanske skupine SD, LDS in Zares.

Politično odgovornost nosita tudi takratna poslanca Bojan Kontič in Srečko Meh, ki sta "s poslanskimi vprašanji in vlaganjem predloga zakona o državnem poroštvu pritiskala na DZ in vlade, da čim prej in brez strokovnega premisleka podprejo tako investicijo".

Kot je ugotovila komisija, politično odgovornost nosi tudi vlada iz leta 2012, ker se ni pred podporo zakona o poroštvu prepričala o resničnosti in izvedljivosti zavez, ki so jih v zameno za potrditev državnega poroštva za 440-milijonsko posojilo Evropske investicijske banke dali Teš, HSE in Premogovnik Velenje. "Te zaveze so se že nekaj mesecev po potrditvi poroštva v DZ izkazale za izmišljene," je zapisala komisija.

Vse vlade od leta 2004 do 2012 so ravnale neodgovorno, razkriva poročilo komisije.
Vse vlade od leta 2004 do 2012 so ravnale neodgovorno, razkriva poročilo komisije. FOTO: Miro Majcen

Zaveze je sicer februarja 2012 določila Janševa vlada, med ključnimi sta bili cena premoga (2,25 evra za gigajoul) in cena projekta (da ne bo presegla 1,3 milijarde evrov).

Vrednost 600-megavatnega projekta se je povzela na 1,4 milijarde evrov, cena premoga pa se po ugotovitvah komisije že zdaj približuje trem evrom na gigajoul.

Obljubljena cena premoga je bila "določena arbitrarno", premoga pa tudi ne bo dovolj, da bi Teš 6 polno obratoval vso življenjsko dobo, je v končnem poročilu še zapisala komisija, ki bo sicer uradno z delom končala s potrditvijo poročila na plenarni seji DZ.

Predsednik komisije Matjaž Hanžek se bo zdaj podal v zbiranje podpisov poslancev za sklic izredne seje DZ. Komisija je za sejo, na kateri bi obravnavali končno poročilo, pripravila tudi tri sklepe.

Med drugim bi DZ vladi predlagal, da kot skupščina SDH naloži, da ta od HSE zahteva sprožitev postopka ugotavljanja odškodninske odgovornosti organov vodenja in nadzora v Tešu in Premogovniku Velenju.

DZ naj po predlogu komisije tudi ugotovi, da so takrat pristojna ministra Križanič in Lahovnik ter premier Pahor kot posamezni nosilci javnih funkcij politično odgovorni za naložbo bodisi zaradi opustitve dolžnostnega ravnanja ali pa celo namernih ravnanj, saj so s tem izpostavili državo oz. javna sredstva nesorazmernemu tveganju zaradi načina financiranja projekta in tveganju, ki je bilo povezano z nadaljnjim obstojem znatnega dela slovenske elektroenergetike - skupine HSE vključno s Premogovnikom.

Pahor se je na poročilo odzval že prejšnji teden, ko je zatrdil, da njegova vlada ni niti začela niti končala tega projekta, prav tako pa v tistem času ni bila sprejeta nobena pomembna odločitev glede njegovega financiranja. Prepričan je, da kot premier ni opustil nobenega dolžnega ravnanja. Križanič bo poročilo komentiral po natančni preučitvi, Lahovnik pa se nanj ni odzval. Tudi Kontič je že zanikal kakršnokoli odgovornost, z načrtovano ceno premoga pa da je bil seznanjen in ni imel razloga, da bi vanjo podvomil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castrum
29. 03. 2018 11.09
+1
Od vedno trdim, da je Križanič (pa Kranjc) največji krivec za nepopisno drago in izredno dolgo sanacijo slovenskega gospodarstva po svetovni krizi 2008. Njegovo sprenevedanje v stilu pri nas ni krize, nas je stalo najmanj 5 milijard evrčkov. K sanaciji smo pristopili šele konec leta 2010, takrat so vse resne države že zaključile sanacijo svojih bank in gospodarstva.
Bojan-F
29. 03. 2018 09.54
-1
TES6 je bila zelja enega d.o.o.-ja. Sele leta 2006 je postal nacionalnega pomena ... pa se malo se je povecal ...
dragan krstic
29. 03. 2018 09.41
+2
Kaj pa "strokovnjaki", ki so lagali o kurilni vrednosti velejskega lignita ter zalogah, ki so mnogo manjše od tistih, ki so jih zagotavljali. Če ti podkupljeni lažnivci ne bi dajali takšnih "strokovnih" analiz tudi TEŠ6 ne bi bil zagrajen s to kapaciteto ali pa ga sploh ne bi gradili. Tu je treba najprej poiskati in začeti odkrivati barabije.
srebrnibreg
28. 03. 2018 21.43
+0
Kdo ve zakaj se je nakup opreme moral na zahtevo SDS in Vizjaka izločiti iz nakupa javne nabave? Sedaj bo pa Pahor kriv. Zakaj so nekateri tako grobo napadli Golobiča, ko je zahteval prekinitev gradnje?
zek
28. 03. 2018 21.21
+3
No isto bo pri drugem tiru saj je Cerar že preden se je zapičila prva lopata že ustanovil štiri člansko komisijo ki bo raziskala kdo je odgovoren za načrtovano krajo pri maketi!!
srebrnibreg
28. 03. 2018 21.41
+0
Maketa je nična in pogodba za njo prekinjena. Torej komisija ni bila brez razloga ustanovljena.
srebrnibreg
28. 03. 2018 21.09
-3
Pahorja ravno ne maram ampak v tem primeru so ga izkoristili kot žrtveno jagnje, da se drugim ne bi zamerili. V času Pahorjeve vlade je ta projekt že zdavnaj prej bil zavožen.
ivanblagi
29. 03. 2018 18.24
Pahor nesposoben za vodilne funkcije. Zato je vse šlo, kakor je šlo. Barbika pač....
murate
28. 03. 2018 20.46
+5
in kaj bo pri 2 tiru drugaće
ivanblagi
29. 03. 2018 18.25
Drugega tira ne bo. Razen če ga bodo gradili Avstrijci in Madžari,tako kot prvega!!!!
murate
28. 03. 2018 20.43
+3
socijalistična iznajdba skupinske odgovornosti še vedno prav pride
kolbek460
28. 03. 2018 20.38
+5
Sončnega kralja imate vsaki dan na razpolago ,,,in glej ga zlomka nič ne ve nič se ne spomni ,kaj bi bilo da so volitve za predsednika drugi teden ,,da predlagamo Pahorja in sosedi psa križanca? ja ,,Luks bi dobil volitve 90% proti10%
mackon08
28. 03. 2018 20.59
+0
Nimaš prav Slovenske ovce bi spet Pahorja volile.
Bojan-F
28. 03. 2018 20.33
+9
Rezime ... vlada Jansa 1 je odgovorna, da se je povecala instalirana moc TES6 in podpisala preohlapna pogodba z Alstomom ... vlada Pahor, da se projekt ni ustavil ... in vlada Jansa 2, da je dala porostva ... verjetno tudi tukaj ni nobeden znal ne francosko in ne nemsko.
tellerkit
28. 03. 2018 19.51
+13
Folk, pa še volite g. Pahorja....
trunck
28. 03. 2018 19.39
+8
Seveda moramo volilci vedeti, da nam etabilirane stranke omogočajo bolj sofisticirano krajo, zato jih moramo voliti, ne pa nekih novih, ki se še niso izkazali z nategom slovenceljnov. Tudi Ljubljana je ob županjuvanju Rupla, Potočnikove in Simčičeve (vsi iz etabliranih strank) napredovala z nadzvočno hitrostjo, zato smo Jankoviča izvolili, da je razvoj malce upočasnil (sarkazem, pod tistimi tremi se ni dogajalo nič, reševali so svojo r...)
Dejan Vovk
28. 03. 2018 19.30
+3
itak. naš pob bo pa še zraven ojrčke dal. kot vedno do sedaj! banda....
trunck
28. 03. 2018 19.30
+14
Še pomnite tovariši nekega nebodigatreba v Pahorjevi vladi, katerega je odneslo na smetišče zgodovine, ker je bil 5% lastnik podjetja, ki je z državo naredilo manj kot 10.000 ojrov prometa. Ali pa mogoče zaradi tega, ker je bil javno proti Teš6 in je stopil na žulj kradljivcem iz SDS in SD. In seveda vrhunskemu ritolizniku Lahovniku.
Opazujemvas
28. 03. 2018 18.56
+26
Pričakujem, da organi pregona začnejo opravljati svoje delo in na osnovi ugotovitve te komisije in dokumentacije, ki jim jo je ta komisija dolžna dati, sprožijo postopke proti politikom in vsemi, ki so odgovorni za to krajo. Od Pahorja, Janše,Križaniča, Lahovnika,Meha itd. Predlagam tudi, da zaradi možnosti begosumnosti in izogibanju postopkom, vsem imenovanim odvzame tudi prostost in se na njihovo premoženje začasno da plombo, da preprečimo, morebitno podarjanje ali kako drugače odtujevanje lastnine, ki bi lahko izviralo iz zgoraj omenjenega kaznivega dejanja. Vsekakor vsi imenovani morajo tako kazensko in materialno odgovarjati za svoja dejanja.
ivanblagi
28. 03. 2018 18.38
+2
Vsi ti silni zašlišanci, ker so bili "sami" lopovi, so potunkali naivno barbiko....On si pa zato sonči zobe. Tak je to v Butalastanu.
cirenij
28. 03. 2018 18.36
+20
Ja, ni bil seznanjen. Na vladi je vedril.
ivanblagi
28. 03. 2018 18.35
-3
Vsi ti silni zašlišanci, ker so bili sami lopovi, so potunkali Pahorja.
deltex
28. 03. 2018 17.42
+28
Na kratko, brez Hanžekove komisije: že vrabčki na veji čivkajo, da sta pri TEŠ-u 6 tesno sodelovali SDS in SD, ki se menda sovražita, skupaj s t.i. šaleškim lobijem, ki med drugim forsira tudi traso AC skozi Savinjsko dolino. Verjetno imajo pravi ljudje, prave parcele na pravem mestu...
Vangra
28. 03. 2018 18.01
-4
Nekaterim vam pa res ustreza rinati SDS zraven SD, kadar le pride na plan kako SD že več kot 20 let krade!
trunck
28. 03. 2018 19.26
+14
Vangra, skratka najbolj pošteno stranko na balkanu pa bogami i šire poskušamo narediti za stranko s tremi motivi - krasti, krasti in krasti. SDS-a seveda ni bilo pri orožju, Patriah, preplačanih avtocestah, bankah, ... ampak je to bila SD, Janezu pa so to podtaknili. To lahko verjame samo tisti, ki hodi po svojem IQ-ju, ker ja le ta na tleh (nekje pri ničli)
ho?emVšolo
28. 03. 2018 17.38
+34
Pahor nam še naprej dela sramoto, ker kot predsednik napeljuje, da bi Slovenija izgnala ruske diplomate. Samo da bi lahko poljubil angleško kraljico na zadnjo!