7°C

Korošci dočakali prvo lopato in začetek gradnje tretje razvojne osi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Neža Pušnik /STA /
KOMENTARJI
156
2286 dni po tem, ko je začela delovati Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os, so 15. oktobra ob 15. uri s prvo lopato simbolično zaznamovali začetek gradnje severnega kraka v Gaberkah. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je ob tem povedal, da gradnje ne more nič več zaustaviti, predsednik Darsa Valentin Hajdinjak pa je spomnil, da gre za naložbo, vredno 8,4 milijona evrov.

Začetek del na tretji razvojni osi

Zgornja fotografija zagotovo vsaj delno prikaže, kako zelo so se Korošci, najverjetneje pa tudi nekateri prebivalci šaleške regije, razveselili težko pričakovanega začetka gradnje severnega kraka tretje razvojne osi. Za to si je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os prizadevala 2286 dni oziroma več kot šest let, (manj organiziran) boj za povezavo do avtoceste pa traja že veliko dlje, vsaj 16 let. 

PREBERI ŠE
Tri ure z avtobusom, dve uri z avtom, kar pet z vlakom – bodo Korošci le dobili cesto?

Danes so prebivalci odmaknjene, s prestolnico slabo povezane regije, dočakali simbolično prvo lopato, ki sta jo zasadila minister za infrastrukturo Jernej Vrtovecin prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak. Pristojni minister je dejal, da zdaj gradnje ne more nič več ustaviti – preprek je bilo zagotovo veliko – Hajdinjak pa je spomnil, da gre za naložbo, vredno 8,4 milijona evrov. 

"To je priložnost za gospodarski preboj obeh regij, pa tudi priložnost za tukajšnje ljudi, da še naprej živijo v teh regijah, ne pa jih zapuščajo," je ocenil Vrtovec. Želi si, da bi prihodnje leto zasadili prvo lopato tudi na južnem delu tretje razvojne osi in tako Belo krajino povezali z osrednjo Slovenijo. Prav tako si želi, da bi se prihodnje leto gradnjatretje razvojne osi začela na Koroškem. Vrednost izgradnje celotne osi je minister ocenil na več kot milijardo evrov.

Po besedah Hajdinjaka je 3. razvojna os postala realnost. "Začenjamo z 200 metri štiripasovne hitre ceste znotraj 61 kilometrov severnega dela tretje razvojne osi, ki naj bi bila zgrajena v 14 mesecih. Odsek Velenje-Slovenj Gradec naj bi bil zgrajen leta 2025 ali 2026, odsek Velenje-Šentrupert, za katerega poteka odkup zemljišč, pa leta 2027," je še dejal Hajdinjak.

Začetna dela na severnem delu tretje razvojne osi med drugim obsegajo ureditev gradbišča, čiščenje terena oziroma posek drevja ter pripravljalna dela za dostopno cesto do deponije Premogovnika Velenje, kjer bodo odlagali viške gradbenega materiala.

Za prva dela na lokaciji Gaberke v občini Šoštanj, ki so zajeta v sklopu D - Gaberke, je Dars po dobrem letu dni izbirnega postopka izbral konzorcij vodilnega partnerja, družbe Kolektor CPG, s podjetjema CGP iz Novega mesta in Voc Celje.

Na Koroškem pa se bodo prva dela predvidoma začela prihodnje leto na lokaciji, imenovani Jenina, na območju Mestne občine Slovenj Gradec, omenjena lokacija prav tako spada v odsek Velenje-Slovenj Gradec. Postopek izbire izvajalca za dela, ocenjena na okoli 30 milijonov evrov brez DDV, je v teku.