Gospodarstvo

Korže prepričan v veljavnost pogodbe

Ljubljana, 18. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktor Skimarja in prokurist Elana Uroš Korže se je odzval na izjave predsednika nadzornega sveta SRD Izidorja Rejca, da je pogodba o poslovanju Elana brez pravne veljave. Korže zatrjuje, da je pogodba veljavna in da so jo podpisali ljudje, ki so za to imeli pooblastila ustreznih organov družbe.

Direktor Skimarja in prokurist Elana Uroš Korže
Direktor Skimarja in prokurist Elana Uroš Korže FOTO: POP TV

Analiza pogodbe, ki jo je opravil Inštitut za gospodarsko pravo pri mariborski pravni fakulteti, je pokazala, da pogodba nima pravne veljave. Vodstvo Elana je pogodbo sklenilo s pravno osebo, družbo Korže, v tem primeru pa je na strani Elana ne bi smel podpisati predsednik nadzornega sveta, temveč bi morala o tem odločati skupščina družbe.

Predsednik nadzornega sveta Slovenske razvojne družbe (SRD) Izidor Rejc je povedal, da je analiza pogodbe o poslovodenju Elana pokazala, da pogodba nima pravne veljave, saj je niso podpisale prave osebe.

Šime Ivanjko je strokovno ocenil pogodbo kot neveljavno
Šime Ivanjko je strokovno ocenil pogodbo kot neveljavno FOTO: POP TV

Kot je znano, je študijo izdelal pravni strokovnjak Šime Ivanjko, predavatelj na Mariborski pravni fakulteti, po naročilu Slovenske razvojne družbe v likvidaciji. V njej je ugotavljal veljavnost pogodbe, po kateri bi vodstvo Elana dobilo več kot milijardo tolarjev nagrade. Kot je povedal Rejc, bodo ekspertizo poslali vsem družbenikom Elana, Skimarja, nadzornemu svetu Elana in vsemu vodstvu.

Korže je povedal, da so za rezultate analize in sklepe nadzornega sveta SRD izvedeli iz medijev, uradno pa sklepov nadzornega sveta še niso prejeli. Poudaril je še, da uprava ne načrtuje nikakršnih ukrepov, saj je po njihovem mnenju pogodba veljavna. "Podpisali so je ljudje, ki so pooblaščeni od pristojnih družb. Pogodbo so pošteno izvajali in jo še vedno izvajamo," dodaja Korže. Z novimi lastniki Elana so v dogovoru o podaljšanju mandata do leta 2006, in če se bodo dogovorili, bodo Elan vodili še naprej. Popravljanje pogodbe za nazaj ne bo, je še poudaril.

Kdaj naj bi se pogajanja o novi pogodbi končala, Korže ni vedel povedati. Povedal pa je še, da člani Elanove uprave ne nameravajo naročiti svoje analize pravne podlage pogodbe, na podlagi katere so upravičeni do 1,4 milijarde tolarjev udeležbe na dobičku za minuli dve leti.

Medtem pa potekajo tudi pogajanja o sestavi nove pogodbe. Z njo bi sedanjemu vodstvu podaljšali vodenje Elana do leta 2006, predvsem pa naj bi spremenili sistem nagrajevanja. Korže je možnost naročila ekspertize, s katero bi dokazali veljavnost sporne pogodbe, zanikal.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni