Gospodarstvo

Kovačič: Krka je dražja kot Lek

Novo mesto, 12. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tovarna zdravil Krka je pripravljena na prihod tujega partnerja, vendar ne na način, da bi sprejeli njegov večinski delež v kapitalu, večinsko upravljanje v nadzornem svetu in navzočnost v upravi, je povedal direktor Krkine uprave Miloš Kovačič.

Vodstvo Krke se zavzema za previdno sodelovanje s tujci
Vodstvo Krke se zavzema za previdno sodelovanje s tujci FOTO: Reuters

Zanimanje za močne generične farmacevte v Evropi je veliko, med njima pa sta na prvem mestu obe slovenski družbi, Lek in Krka. Obe kotirata na borzi, zato nihče ne more ovirati njihovega nakupa, vendar možnosti za sovražen prevzem v primeru Krke skorajda ni. Pri t.i. prijateljskem prevzemu, kot se to dogaja pri Leku, pa je drugače. Takrat bi šlo za partnerja, ki potrebuje Krko, takšno, kot je danes. S takim znanjem, organizacijo, razvojem, generično proizvodnjo in z velikim trgom v srednji in vzhodni Evropi. Zaradi teh razlogov za Krko obstaja veliko zanimanje, vendar je Krka draga, dražja kot Lek, saj ima poleg kemijsko-farmacevtske proizvodnje v lasti še zdravilišča, pa tudi tovarne v tujini, je za tednik Dolenjski list povedal prvi mož Krke Miloš Kovačič.

"Mi imamo tehnologijo in trg"

Krka je sicer pripravljena na prihod morebitnega tujega partnerja, vendar ne na tak način, da bi sprejeli njegov večinski delež v kapitalu, večinsko upravljanje v nadzornem svetu in navzočnost v upravi. S tem bi doživeli usodo Revoza, glede na naš program, razvoj, položaj v tujini in tradicijo pa na to ne bi mogli pristati, je dejal Kovačič.

Mi nismo tovarna, ki nima tehnologije in trga, kot je bil primer novomeških podjetij IMV in Novoterm. Nas lahko kupi samo tisti, ki nas potrebuje takšne, kot smo. Krka je med prvimi tremi najmočnejšimi farmacevtskimi tovarnami med Vladivostokom in Trstom, in to po proizvodnji, prodaji in razvoju. Nam ni potrebno imeti partnerja, da bomo močni v Ameriki. Amerika nas ne zanima. Zanima nas trg vzhodne, srednje in jugovzhodne Evrope, ki prosi za Krkine izdelke in na katerem ima Krka lahko veliko posla, ne pa razviti svet, v katerem imajo monopol multinacionalke, je še dejal predsednik uprave Krke.