Gospodarstvo

Kranjska Gora bo med prazniki polno zasedena

Ljubljana, 24. 12. 2009 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med božično-novoletnimi prazniki so hoteli po Sloveniji v mestih, predvsem pa v turističnih krajih v glavnem dobro zasedeni. V času božiča bo v Ljubljani nekoliko manj gostov.

Kranjska Gora
Kranjska Gora FOTO: POP TV

Nastanitvene zmogljivosti v Sloveniji so po podatkih lokalnih turističnih delavcev in organizacij zelo dobro zasedene, predvsem to velja za silvestrovo, še posebej v zdraviliščih in zimskih športnih središčih, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

Polna zasedenost v Kranjski Gori

Hoteli v Kranjski Gori in Gozdu Martuljku so v času božično-novoletnih praznikov tako kot lani v istem obdobju polno zasedeni. "To je eden od naših treh top terminov, poleg pokala Vitranc in smučarskih poletov v Planici," je povedal Andrej Košir, vodja prodaje v Hit Alpinei, ki ima v lasti pet hotelov v Kranjski Gori in Gozdu Martuljku. Med gosti v času praznikov je največ Rusov, Britancev, Italijanov, Hrvatov in domačih gostov. Po podatkih STO bodo večji hoteli v Kranjski Gori v času božiča zasedeni 90-odstotno, prek novoletnih praznikov pa 95-odstotno.

Kranjskogorski hoteli bodo po pričakovanjih dobro zasedeni tudi po novem letu, ko imajo na Hrvaškem počitnice, Kranjska Gora pa je med hrvaškimi smučarskimi družinami zelo priljubljena.

Ljubljana ima še veliko rezerv

Po podatkih Zavoda za turizem Ljubljana naj bi bile v terminu med 24. in 30. decembrom ljubljanske namestitvene zmogljivosti zasedene v povprečju 30-odstotno, pri čemer je božič slabše zaseden. V terminu med 31. decembrom in 2. januarjem 2010 naj bi bile prenočitvene zmogljivosti v Ljubljani v povprečju zasedene 68-odstotno.

Stoodstotno naj bi bila v tem času zasedena hostel Celica in hotel Central. "Za Ljubljano je nasploh značilno, da privablja vse ciljne skupine," pravijo na STO.

Ljubljanski hotel Lev je v času božičnih praznikov zaseden okoli 30-odstotno, medtem ko bo na silvestrovo in prvi dan novega leta polno zaseden. Kot poslovni hotel večinoma gosti poslovneže, prav v času novega leta pa se struktura gostov povsem zamenja. V Hotelu Lev v tem času pričakujejo predvsem turistične skupine, je povedala vodja prodaje v hotelu Saša Špolar.

Tudi ljubljanski Hotel Slon je bil v času božiča zaseden okoli 30-odstotno, več gostov pričakujejo ob koncu leta. Predvidoma bodo sobe polno zasedene na zadnji dan starega in prvi dan novega leta, med gosti pa bo največ Italijanov, letos prvič tudi nekaj Grkov, so povedali v Hotelu Slon.

Kanin bo poln za novo leto

Smučišče Kanin
Smučišče Kanin FOTO: Ljubo Hrast

Predvsem smučarje v tem času gostijo v bovškem hotelu Kanin. Napovedana zasedenost hotela je bila za čas božičnih praznikov sprva večja, a so zaradi slabšega vremena nekateri, predvsem domači gostje, odpovedali. V času novoletnih praznikov pa bo hotel polno zaseden. Med gosti letos prevladujejo Italijani, prejšnja leta je bilo največ Romunov, ki jih je letos nekoliko manj, je povedala direktorica prodaje v hotelu Gizela Flajs.

V hotelih v Pomurju, ki spadajo pod okrilje Skupine Sava, so nastanitvene zmogljivosti v času božično-novoletnih praznikov zelo dobro zasedene, je povedala pristojna za stike z javnostmi v Termah 3000 Barbara Stopinšek. Skupno je v Termah 3000, Termah Lendava, Zdravilišču Radenci, Termah Ptuj in Termah Banovci na voljo okoli 5000 postelj, ki jih ob koncu leta zasedejo predvsem domači gostje, veliko pa je ob koncu leta tudi gostov iz sosednjih držav.

Veliko turistov tudi na Bledu

Bled
Bled FOTO: Reuters

Po podatkih Zavoda za turizem Bled za novo leto pričakujejo, da se bodo hoteli v večji meri napolnili, trenutno so zasedeni med 80- in 90-odstotno. Med gosti prevladujejo Italijani, opazno pa je zmanjšanje števila gostov in rezervacij iz Anglije in Nemčije, pravijo v STO.

V Sava Hotelih Bled v času božičnih praznikov nimajo zasedenih vseh hotelskih zmogljivosti, polno pa bodo zasedeni v času novega leta. "Božično-novoletni termin je na Bledu že tradicionalno dobro zaseden, s tem da letos opažamo nekoliko spremenjeno strukturo v prid individualnih gotov, ki pa se za rezervacije odločajo zelo pozno," pravi vodja marketinga Elvira Krupič. Med gosti prevladujejo tujci, večinoma Italijani, Rusi, Britanci, Hrvati in Srbi, na Bledu pa s ponudbo silvestrovanj in predprazničnih programov nagovarjajo tudi slovenske goste in dnevne obiskovalce.

Obala skoraj polno zasedena

Beli Portorož
Beli Portorož FOTO:

Po podatkih Turističnega združenja Portorož bodo namestitvene zmogljivosti na Obali ob koncu leta enako zasedene kot lani. Manjšega povpraševanja zaradi recesije ne zaznavajo.

V portoroških hotelih Bernardin v času novoletnih praznikov pričakujejo od 85- do 90-odstotno zasedenost hotelskih zmogljivosti in okoli 2000 silvestrovanj na sedmih hotelskih lokacijah. Med gosti v času božično-novoletnih praznikov je veliko takšnih, ki se za rezervacijo odločijo zadnjih hip, je pojasnila Petra Baruca Zabukovec iz službe za odnose z javnostmi v Hotelih Bernardin. V strukturi portoroških gostov prevladujejo Italijani, teh je skoraj dve tretjini, sledijo pa Avstrijci in domači gostje.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
26. 12. 2009 17.38
-1
Najbrž v polno zasedeni kranjski gori ne letujejo delavci iz Mure in Gorenja temveč rdeča udbo komunistična mafija - se bo pač spomladi treba še enkrat osamosvojiti - Živela II. Republika!
dana123
25. 12. 2009 22.18
Roxy79
25. 12. 2009 12.58
Bo prinesli s sabo kopalke,plavutke?? kolikor je meni znano se vrstijo odpovedi ena za drugo.
Buena Vita
25. 12. 2009 01.52
nevem zakaj ljudje ne uporabljajo možganov--ali so morda užitni za cvrenje
Buena Vita
25. 12. 2009 01.51
munzo dej ne klopoči izračunaj koliko je praznikov,koliko je mesecev,koliko plač prejmejo delovci,koliko pobere država,za vsako kapljo vode se plača davek trikrat,za vsako zrno soli enako...davek na davek-davek na davek, 37 let sem delala v gostinstvu,in še vedno bom zraven do smrti,ker si kot upokojenec prisiljen pomagati svojcem ,seveda zastonj ,ker drgač ne gre,ne rivajo vse poplačat o gigantih pa sploh ne govorim-katastrofa ni več juge ko je soba v hotelu imela ceno čez sto mark,pa sploh ni bilo pomembno je to luxus ali paždročevina ko je dunajski koštal v zagrebu v ESPLANADEJU enako kot v vsaki prčvarnici
pinko
24. 12. 2009 19.49
lani ob Božiču je italijanski premier Berlusconi voščil z besedami"praznujmo krizo",očitno je za nekatere še vedno praznik..
munzo
24. 12. 2009 17.59
hoteli dobro zasedeni... dobicki veliki.. delavci v turizmu pa 400-500 evrov place... ppuuujjjjjj
buderus
24. 12. 2009 16.46
..ja pa še mogoče turisti iz Zimabveja.