Gospodarstvo

'Krediti v frankih niso sistemska težava, poseben pristop bi bil krivičen do ostalih kreditojemalcev'

Ljubljana, 29. 01. 2018 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Krediti v švicarskih frankih niso sistemska težava, so ponovili v Združenju bank Slovenije. Kakršnakoli posebna oblika pristopanja reševanja bi bila krivična, nepravična in nepoštena do vseh ostalih kreditojemalcev, ki so bili bolj konzervativni in so se zadolževali v evrih tudi v časih, ko je bilo to zadolževanje za njih finančno manj ugodno.

V ZBS (Združenje bank Slovenije) so danes ponovili stališče, da krediti v švicarskih frankih niso sistemska težava ter da predlagani zakon za njihovo reševanje spodbuja neodgovorno ravnanje potrošnikov in neustrezno socializira izgube. Najnovejša sodba višjega sodišča o enem od teh primerov po njihovem ne bo prestala revizijske presoje vrhovnega sodišča.

"Z vidika deleža težav pri odplačilih kreditov v švicarskih frankih in evrih absolutno ni razloga za kakršenkoli poseben tretma. Kakršnakoli posebna oblika pristopanja reševanja bi bila krivična, nepravična in nepoštena do vseh ostalih kreditojemalcev, ki so bili bolj konzervativni in so se zadolževali v evrih tudi v časih, ko je bilo to zadolževanje za njih finančno manj ugodno," je izpostavila direktorica Združenja bank Slovenije (ZBS) Stanislava Zadravec Caprirolo.

V ZBS vztrajajo pri stališču, da ne gre za sistemsko težavo ter da je za reševanje problematike varčevalcev v frankih, ki jih je prizadela nenadna sprememba tečaja, primerna samo individualna obravnava. "Vsak primer ima lastne okoliščine, ki jih treba upoštevati in proučiti," je ponovila Zadravec Caprirolova in navedla: "Do odločitve švicarske centralne banke januarja 2015 je bilo v Sloveniji odplačanih 70 odstotkov kreditov v frankih, kar nakazuje, da ne gre za sistemski problem."

Novembra lani je bilo od skupno 8400 kreditov gospodinjstvom okoli pet odstotkov kreditov v frankih v višini 451,7 milijona evrov. Delež neplačnikov pri kreditih v frankih ne odstopa od deleža neplačnikov pri kreditih v evrih. Novembra lani je v skupni vrednosti kreditov v frankih delež teh znašal tri odstotke oz. 200 neplačnikov. Težave z odplačevanjem dolgov pa nastajajo iz enakih razlogov kot pri kreditojemalcih v evrih, večinoma gre za spremembe v osebnih okoliščinah, kot so izguba službe, ločitev ipd., je nanizala.

Krediti v švicarskih frankih niso sistemska težava, vztrajajo pri Združenju bank Slovenije.
Krediti v švicarskih frankih niso sistemska težava, vztrajajo pri Združenju bank Slovenije. FOTO: iStock

Po ocenah ZBS nedavna odločitev ljubljanskega višjega sodišča v eni od tožb kreditojemalca v frankih, ki je razsodilo njemu v prid, ne predstavlja precendenčne odločitve, saj je to sodišče odločilo v več tožbah in vsakih drugače. Kot pa je danes ocenil profesor z ljubljanske pravne fakultete Damjan Možina, ta odločitev po njegovih oceni ne bo prestala revizijske presoje vrhovnega sodišča.

Kot je dejal, banka ni kršila informacijske dolžnosti, napačno je stališče sodišča, da opustitev te dolžnosti povzroči ničnost kreditne pogodbe. Sodba je tudi nejasna glede pravnih posledic ničnosti kreditne pogodbe. Sodišče je naložilo potrošniku, da povrne neodplačani del kredita, banko pa je glede vprašanja povračila koristi od uporabe tega denarja napotilo na vložitev nasprotne tožbe. "To pomeni, da bo o višini obresti, ki jih mora potrošnik plačati, odločeno v drugem postopku, in ne pomeni, da kreditojemalcem v primeru ničnosti kreditnih pogodb ni treba vračati denarja z obrestmi," je pojasnil.

ZBS je pripravilo pravno in ekonomsko študijo na temo spora in na predlog zakona o reševanju te problematike, ki v DZ čaka na začetek obravnave. Prva študija po navedbah profesorja z ljubljanske pravne fakultete Rajka Pirnata kaže, da predlagani zakon ni ne v skladu z ustavo ne s pravom EU, da lahko krši zaveze za varstvo tujih investicij po bilateralnih sporazumih in da so bili kreditojemalci v večini primerov ustrezno obveščeni o valutnem in obrestnem tveganju.

Ekonomska študija pa po besedah profesorja z ljubljanske ekonomske fakultete Aleša Ahčana potrjuje, da gibanja tečaja ni bilo mogoče napovedati vnaprej, da banke niso imele nadpovprečnih dobičkov pri teh kreditih, da je bila kreditna sposobnost najemnikov teh kreditov primerljiva ali višja od tiste, ki je veljala za kredite v evrih ter da je bila javnost dobro obveščena o valutnem tveganju in o možnih posledicah.

Vsi so opozorili na to, da bi imelo sistemsko reševanje te problematike negativne posledice z vidika moralnega hazarda, saj bodo ljudje sklepali bolj tvegane posle s pričakovanjem, da jih bo reševala država, da bodo zahtevali isto obravnavo, ko se bodo močno podražili krediti s spremenljivo obrestno mero ali zakup električne energije, škodljivo pa je tudi sporočilo, da ljudje za svoje ekonomske odločitve niso odgovorni sami.

Posojila v frankih so se močno podražila, ko je švicarska centralna banka januarja 2015 čez noč odpravila zgornjo mejo pri 1,20 franka za evro. A lahko bi bilo tudi drugače in če bi vrednost franka padla, bi imeli kreditojemalci korist, kot so jo imeli pri kreditih v tej valuti v letih med 2004 in 2009, ko so nekateri po Ahčanovih navedbah zanje plačevali med 10 in 15 odstotkov manj kot bi za posojilo v evrih. Tudi sedanje gibanje tečaja franka se zopet obrača njim v prid, je sklenila Zadravec Caprirolova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

joskoK71
30. 01. 2018 20.28
+2
Ne podpiram bank, samo pri teh kreditih je pa tako...ne samo eden od kreditojemalcev v frankih se mi je hinavsko muzal kaki bedak sem, da imam kredit v € in kako je v frankih ugodneje in kako dobra in zaupanja vredna valuta je frank. Pa kako bodo čez čas še profitirali. Če bi se njihove kalkulacije uresničile bi bili sedaj vsi lepo tiho in bi uživali v dejstvu kako so pametni, nas evrske pa imeli za bedake. Sem pa prepričan, da je min.90% bilo seznanjenih kakšno je tveganje.
mastablasta
31. 01. 2018 20.22
jaz sem tudi vzel v evrih, ko je bilo manj ugodno. vsaj nekaj, da mi je "uspelo". po navadi vedno "nastradam" pri teh loterijah.
polz
30. 01. 2018 16.50
+1
eni se samo ven mečejo pa majo kreditov ka do še jih morali plačevati njihovi otroci kaj ti to hasni če si nor ....
Uporabnik443897
30. 01. 2018 12.03
+3
Zakaj pa sedaj levičarji ne pljuvate po Hrvatih ki pa so kar na držćavni ravni zahtevali spremebo tečaja na dan pred dvigom švicarskih ffrankov. Ker ste Slovenci lakomni in egoisti in naj vas bo sram, zato vas Hrvati tudi v Piranu imajo za NORCE !!!! Slovenci ne boste stopili skupaj NIKOLI, NIKOLI, NIKOLI in še miljonkrat NIKOLI !!!
Uporabnik443897
30. 01. 2018 12.05
+1
Kot pravi en star pregovor ko je sosedu crknila krava. Naj crkne še moja krava reče kmet ki ima še živo, samo da sosedu ne bo treba dati MLEKA. To ste Slovenci, en ZAPLANKAN, NERAZGLEDAN narod !!!!
Beopen
30. 01. 2018 10.50
+3
PRAVA RESNICA NA TO TEMO, JE OBJAVLJENA Z DATIRANO NOVICO Z DNE, 29. 1. NA SPLETNI STRANI ZDRUŽENJA FRANK. KDOR JE ŠE NI, NAJ JO PREBERE IN UPAM, DA BO VSAJ VEČINI, KI DAJE MINUSE V PRID SODBE KREDITOJEMALCEM KONČNO VSAJ MALO POSTALO JASNO, DA OBSTAJA PRAVICA NAD BEDO IN POHLEPOM NOVODOBNEGA KAPITALISTIČNEGA ALI ČE HOČETE TUDI PODKUPLJIVEGA SVETA.
Našvasan_zob
30. 01. 2018 09.24
+3
Pravijo, da niso razumeli pogojev, ki jih tak kredit prinaša.. Če nisi sposoben razumet kaj ti bankir govori pejt ven iz pisarne do finančnega svetovalca pa nej ti un nariše za kaj se gre in kašna so tveganja..
Našvasan_zob
30. 01. 2018 09.26
-1
Ampak itak mi je jasno, da so raje ležerno podpisali prvi papir, ki so ga dobili v roke saj je izgledal lepše kot tisti "Kruti"- realni Evrski... V kolikor so sploh bili kreditno sposobni dobit evrskega...
mackon08
29. 01. 2018 22.43
+16
Tisti ki so vzeli kredit v Frankih so lahko samo dvoje.ali so manipulanti ali so pa zabiti ,ker ne moreš zdaj trditi, da nisi vedel da se lahko tečaj spremeni.
fafajonka
29. 01. 2018 22.53
+15
Takrat so komentirali, kako pametnejši so bili od tistih, ki so kredite jemali v evrih, ki so bili manj ugodni.
Beopen
29. 01. 2018 22.24
-10
VEČINA KOMENTARJEV NA TO NOVICO JE ALI BANKIRJEV ALI LJUDI, KI POIZKUŠAJO VRŠITI PRITISK NA VRŠILCE ODLOČITEV - POSLANCE, DA DO USTREZNE REŠITVE ZA KREDITOJEMALCE V FRANKIH NE BI PRIŠLO. PRAVNOMOČNA SODBA VIŠJEGA SODIŠČA V LJUBLJANI JE ZNANA, KOT TUDI SODBA EU. KAJ KOMU NI JASNEGA? PRAV JE, DA SE KRIVICE POPRAVIJO IN LJUDI, PREDVSEM MLADIH DRUŽIN, KI SO REŠEVALE ŽIVLJENJSKO STISKO, NE OPEHARI. BANKE NE BODO IMELI ZARADI TEGA MINUSA, LE DO NEUPRAVIČENIH DOBIČKOV NE BODO UPRAVIČENE. KAR SE PA TIČE MNENJA ZDRUŽENJA BANK SLOVENIJE PA DRUGEGA NI BILO ZA PRIČAKOVATI, KOT DA BRANIJO SVOJE POSLANSTVO IN SAMEGA SEBE. NJIHOVO MNENJE JE TUDI ZARADI NJIHOVE VLOGE IN FUNKCIJE V CELOTI ZATO NEOBJEKTIVNO IN NI MIRODAJNO.
fafajonka
29. 01. 2018 22.55
+12
Kdo je kriv analfabetom, če so jemali kredite v frankih?
paradoxal
29. 01. 2018 22.56
+8
ne seri oportunist kar ste si zakuhali se pojejte hinavci
Spalec
29. 01. 2018 22.10
+21
Kredit v nedomači valuti je zmeraj tvegan, to bi mogl biti jasno.Možnosti sta dve, al boš pršu super čez al pa slabo. Tisti ki to sprobajo, hazardirajo. Čudno pa se mi zdi, da nekateri trdijo, da so bankirji vedeli ,da bo CHF zrasel. A so naši bankirji jasnovidni???
Beopen
29. 01. 2018 22.05
-3
V ZDRUŽENJU BANK SLOVENIJA GOVORIJO TAKO, KOT JIM NALAGAJO BANKE. GOVORI SE, DA SO BANKE, KI SO DAJALE KREDITE V ŠVICARSKIH FRANKIH, NAMENILE ŠEST MILIJONOV EVROV ZA PODKUPNINE. MORDA ZDAJ KOMU ŠE KAJ NI JASNO, ZAKAJ TAKŠNO MNENJE? TUDI ZATO SE BODO BORILI Z VSEMI SILAMI, DA ZAKONA NE BI SPREJELI. V IGRI JE PREVELIK DOBIČEK BANK. A ČE NE BO SPREJET, BO ŠLA ZADEVA NA EVROPSKO SODIŠČE. TAKRAT BODO DAVKOPLAČEVALCI PLAČALI TISTO, KAR BI MORALA SEDAJ DRŽAVA. IN NE POZABITE, MNENJE EVROPSKEGA SODIŠČA O TEJ ZADEVI JE JASNO KOT BELI DAN. UPAM IN TRDNO VERJAMEM V POŠTENOST NAVADNEGA DRŽAVLJANA IN OBSODBO POKVARJENEGA KAPITALISTIČNEGA SISTEMA.
Spalec
29. 01. 2018 22.11
+5
mallonge
29. 01. 2018 21.48
+0
20 let zapora bi ji človek dal, čeprav ima tokrat prav. Žal ima prav samo tokrat in kazen si zasluži za vsa pretekla ravnanja in opuščena ravnanja.
mallonge
29. 01. 2018 21.50
-4
Tisti, ki ti pa na šalterju svetuje za kredit vidi pa samo svojo provizijo za sklenjebn posel, popdobno kot zavarovalni agent,
Našvasan_zob
29. 01. 2018 21.27
+14
Vam garantiram , da je na kreditni pogodbi spodaj ali zadaj bila klavzula, da banka NE ODGOVARJA za tečajne spremembe... Sam kaj k se folku ne da brat....
Našvasan_zob
29. 01. 2018 21.15
+12
Pred par leti sm s tečajno razliko EUR/USD naredu 15 jurjev dobička...A morm zdej to nest nazaj na banko al kako ste si vi to zamislil??...
Andrew16
29. 01. 2018 20.58
-5
Stanislava govori take nebuloze, da ji tud Bog ne more pomagati. Sedi na dobro plačanem vrtiljaku in dela v dobro predvsem banksterjev, nikakor pa ne skrbi za davkoplačevalce. Ne dolgo tega je bila v vrhu BS. Ni jih zanimalo prav nič glede podeljevanja kreditov tajkunov. V bistvu je pomagala kopat bančno luknjo. Nič spornega. Za njo tudi ni sporno, da so stanovanjski krediti v CHF za fizične osebe od leta 2006 v sosednji Avstriji PREPOVEDANI. Ker je to kraja ljudi s strani bank. V naši deželi pa to ni sporno in tudi ne kaznivo. Da so banke od leta 2006 do 2009 intenzivno tržile ta produkt in nategnile veliko ljudi je zasluga tudi BS, ki jim je tudi dovolila plasirati tak kredit v CHD v Slovenijo. Banke nikoli niso imeli v portfelju CHF, ki so jih ponujale. Izračune so pripravile tako, da ljudje niso bili kreditno sposobni v EUR v CHF pa so dobili kredit brez težav. Tudi to ni sporno za njo. ZBS na čelu s Stanislavo se bori, da ohrani ekstra dobičke bankam. Ker če se sprejme zakon bodo banke ob dobiček nikakor pa ne bodo trpeli tega davkoplačevalci. Plačani prispevki v medijih instant pravnikov in ekonomistov ne bo pomagalo nič je pa dokaz več da so mastno goljufali ljudi. Sodba višjega sodišča bo vzdržala saj se sklicuje na sodbo EU. Težko bo podkupit vsa sodišča. Ker nekaj je pa tudi poštenih sodnikov v dolini Šentflorjanski. Glede strokovnih mnenj Pirnata, Ahčana je škoda izgubljat besed. Brez hrbtenice, napišeta skropucalo in ga tudi predstavita....bogi študentje, ki imajo take profesorje.
Našvasan_zob
29. 01. 2018 21.02
+7
Nauk zgodbe... Narkomanu ne dat droge pa bo vse ok...
Našvasan_zob
29. 01. 2018 21.05
+18
A če vzamem kredit v CHF in ga ob padajočem franku odplačam ceneje moram razliko prinesti nazaj al kako?... K do zdej še nobenga nism vidu,da bi na banko prnesu vrečko s kešom ki ga je privarčeval s tečajno razliko ...A bomo dosledni pa šli po seznamu kreditojemalcev od leta 2000 pa nej vsi k so profitiral prnesejo dnar nazaj..A se gremo tko?
Našvasan_zob
29. 01. 2018 20.58
+7
Sploh ne vem kaj jokajo...sej je frank že skor na tistem nivoju predno je čez noč zrasel na pretresel trge..
Našvasan_zob
29. 01. 2018 20.57
+11
Evo še druga stran enačbe... .Če bi 16.1. 2015 ko je frank čez noč zrasel za 20% vzel 3 letni kredit... Bi ga prejšnji teden odplačal 15% ceneje... A miste, da bi kdo v tem primeru jokal in jamral po tv??..
Von_Clausewitz
29. 01. 2018 20.18
+2
Pa kaj so jih bankirji silili s pištolo v glavo, da naj gredo jemat kredite v CHF ? Potemtakem nekdo bo moral za zapahe in obenem tudi odgovarjat z lastnim budgetom...druge ne vidim.
vicente
29. 01. 2018 20.10
+7
meni so tudi ponujali v švicarskih vendar sem vzel v evrih,ker redno plačujem davke prosim za enako obravnavo
Kopriva60918022
29. 01. 2018 20.06
+14
zakaj bi imeli poseben tretman?? sami so si krivi, to je cena špekulacije, nihče ni nikogar silil v najem kredita v frankih. Če meni jutri bitcoin pade za 50% mi bo država povrnila izgubo??..če pa mi bo zrasel za 50% pa poberem celotni dobiček ali kaj?? adijo pamet.
Neža001
29. 01. 2018 19.44
+18
Bravo, ZBS in Capriolca! Kje so bili ti Frankovci takrat, ko so Evrovci plačevali bistveno višje obresti? Kurchili so se, kako pametni so.... Zdaj naj pa vsi plačujemo njihovo neumnost? Ne bi, hvala...
Moj?ica123
29. 01. 2018 17.13
-2
Stanislava,skoda ko nismo na kitajskem,da vidis,kaj delajo tistim,ki lazejo in zavajajo.Kmalu ni vec jezicka.
Neža001
29. 01. 2018 19.44
+4