Gospodarstvo

'Kriza se je poznala že leta 2008'

Ljubljana, 26. 06. 2009 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gaspari meni, da je Janševa vlada sprejela dobro davčno reformo, a jo je kasneje kvarila z olajšavami. Hkrati je sprejela nekatere ukrepe, ki so močno vplivali na javne finance.

Odbor DZ za gospodarstvo se je na nujni seji seznanil s predlogi ukrepov vlade iz tretjega svežnja protikriznih ukrepov. Vladi je priporočil, naj učinke že sprejetih ukrepov ocenjuje v sodelovanju s socialnimi partnerji ter preuči možnost predlaganja dodatnih ukrepov, tudi iz nabora obstoječih predlogov iz civilne družbe.

Seja odbora za gopodarstvo
Seja odbora za gopodarstvo FOTO: POP TV

Nujno sejo je zahtevala poslanska skupina SDS, in sicer ker na odboru doslej še niso obravnavali tretjega svežnja protikriznih ukrepov. Po mnenju poslanske skupine so bili dosedanji ukrepi vlade premalo učinkoviti, obenem pa so se gospodarske razmere v zadnjih mesecih občutno poslabšale.

Mitja Gaspari
Mitja Gaspari FOTO: Dare Čekeliš

Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je zatrdil, da obstaja precej nesporazumov glede tega, kaj je vlada naredila in kaj dela ter kako učinkovita je pri tem. Poudaril je, da je na gospodarska gibanja treba gledati zvezno in da se je kriza začela poznati že leta 2008. Poleg tega je omenil nekatere ukrepe, ki jih je sprejela predhodna vlada in so imele močne posledice za javne finance.

Med drugim je Janševa vlada sprejela po njegovem sicer dobro davčno reformo, ki pa so jo kasneje kvarili z dodatnimi specifičnimi olajšavami, podobno pa brez prave analize SDS predlaga tudi sedaj, istočasno pa niso sprejeli potrebnih strukturnih reform za zmanjšanje javnofinančnih odhodkov.
Gaspari se strinja s SDS, da je treba zmanjšati davčni primež (z 41 na 38 odstotkov), vendar pa je treba pred tem sprejeti nujne strukturne reforme na strani odhodkov. To bi moralo biti glavno strateško vodilo prihodnjih prizadevanj. Obžaluje, da je predvsem v javnem sektorju pripravljenost na prilagoditve majhna. Davčna razbremenitev naj bi šla v smer zmanjšanja obremenitve dela in zamenjave izpada teh davkov z davki na premoženje in okoljskimi davki.

Medtem ko je Andrej Vizjak (SDS) ponovil predvsem stališče poslanske skupine SDS o počasnosti in neučinkovitosti ukrepov vlade in premajhni usmerjenosti v spodbujanje gospodarske dejavnosti in razbremenitev gospodarstva, pa je France Cukjati (SDS) pogrešal celovit in jasen koncept, na katerem je zgrajeno delovanje vlade. Gaspari je odgovoril, da pravega enotnega koncepta ne vidi niti v predlogih SDS, da pa je prav vprašanje koncepta ključno in to ne glede na politične delitve.

Bogdan Barovič (SNS) je zatrdil, da bi vlada morala upoštevati tudi dobre ukrepe opozicije, Franci Bogovič (SLS) pa je zaskrbljen predvsem nad stanjem javnih financ. Meni, da se v Sloveniji preprosto ne želi poseči v srž problema zmanjšanja javnofinančnih odhodkov.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 06. 2009 22.37
Buena Vita
30. 06. 2009 22.37
OBLJUBLJALI SO MED DOBILI STE POMIJE
justime
29. 06. 2009 11.47
sej volite te bumbarje zdej pa mate kar ste hotl.janez al pa borut pa vsi skupej itak ne misli na nikogar drugega kot nase
Ro-Zy-YoZi
29. 06. 2009 09.50
pa da ne boš rekla d anabijam, bom, če me boš spravocirala začel navajati dejanske primere iz življenja (z imeni in priimki) kako so letele glave, kako so se nastavljale nove vsa pretekla 4 leta in koliko je bilo teh glav. Kam so te glave skupaj šle in kdo hrani te glave...Vse to poznamo in znamo zato takšne "protifašitične" že dolgo ne delujejo več. Je pa res, d aže čakam, da bo JJ najel še letalo in iz njega trosil lističe s svojimi parolami po sloveniji....
Ro-Zy-YoZi
29. 06. 2009 09.47
heavyg2228.06. A se za tem nickom skriva Urška Bačovnik al kaj, da je taka kopisca iinformacij n avoljo??? Dej Heavy ustavi konje in ne verjemi b vsega slepo le JJ-u. On je imel hude načrte ja iampak ne toliko za Slovenijo kot zase in za svoje prisklednike ;)
dr.psiho
29. 06. 2009 09.17
gaspari nima pojma..lahko je jemati revežem in nepiznavati olajšav.naj vzame novokomponiranim bogatašem če upa¨!!
bron
28. 06. 2009 21.55
KAJ SO PA POTEM OBLJUBLJALI KAKO BO FINO ČE ONI PRIDERJO NA OBLAST ČE SO PA VEDELI DA JE JJ TAKO SLABO GOSPODARIL TO JE SEDAJ DOBR IGOVOR.
suckyourass
28. 06. 2009 21.29
itak da se to vidimo že na drevah ko toča vse zlama
rahlo_nepristranski
28. 06. 2009 16.11
Ulikses: Zopet en ki nabija v tri krasne, kot veš in če veš potem bodi pošten in napiši pošteno. To kar si napisal in obtožuješ JJ je čista neresnica. JJ je pred volitvami in takoj po volitvah imel načrt za ublažitev, samo ko je volitve dobila leva obcija je JJ takoj te načrte predal Pahorju in njim ponudil tudi pomoč in sodelovanje, pa ga klika levice ni poslušala in ga niso prejšnjo vlado heteli spustiti zraven, da bi skupaj rešili to situacijo. Potem če tega ne veš bodi rajši tiho, kjer si izpal lažnivi klukec, kot vsi levičarji, ki kar vse vprek nabijate laži, kjer vam ne morejo povedati resnico sedaj napadeni sedaj in tukaj.Daj se rajši prepričaj preden daš obtožbo.
tamar
28. 06. 2009 12.27
iluzija še nikoli ni bila čista realnost ali za fasado se skriva veliko svinjarije. Življenje me je naučilo, da nikoli ne smeš zaupati lepemu izgledu, ampak vsebini
Ulikses
28. 06. 2009 11.38
Leandra marsikateri ekonomist je napovedal tole krizo; problem je v tem, ker glavni gospodarstveniki in politiki niso hoteli poslušat teh napovedi oz se jim ni zdelo pomembno. o aziji pa tolko: japonska, vodilno azijsko gospodarstvo, je verjetno država med g20, ki je najbolj v qrcu zaradi te krize; ostale azijske države pa niso dosti za njo; tako da en o neki zdravi kmečki pameti; vsi smo podvrženi istim ekonomskim zakonitostim. zdravo kmečko pamet je uporabljal šef prejšnjega režima, pa je bila država 50let gospodarsko v qrcu, na koncu pa je še propadla (z zelo krvavo vojno).
Ulikses
28. 06. 2009 11.34
bravehart če bi malo sledil gospodarskemu dogajanju po svetu zadnje 2 leti, bi videl, da ima gaspari povsem prav; prejšnja vlada je vladala še v času, ko se je kriza pripravljala oz se je komaj začela; in takrat je bil pravi čas za sprejemanje nekih kratko in srednjeročnih protikriznih blažitvenih ukrepov; zdej, ko je vse v polnem razmahu, lahko ta vlada naredi bore malo. žal. vlada JJ je bila precej neodgovorna; prepustila je, da slovensko gospodarstvo raste v skladu s trendi v svetovnem gospodarstvu, ni pa izkoristila tega res dobrega trenutka, da bi državo pripravila na to, kar je prihajalo; in verjemi, da so vedli, kaj se bo zgodilo, samo niso hoteli se s tem ukvarjati, ker niso bili temu kos. res bi bilo zanimivo, da bi pahorjeva vlada padla in bi morali v teh časih prevzet krmilo sdsovci; tako blamažo bi si nardili, da naslednjih volitev ne bi zgubili za 1% ampak za vsaj 10 in več, če bi stranka sploh še obstajala.
Braveheart
28. 06. 2009 11.17
bogi komunisti, spet nč krivi - kriv JJ :)
Leandra
28. 06. 2009 09.45
Vse kar koli so ekonomisti napisali se je sesulo v prah in pepel ostalo je pogorišče in smetišče zato se pa reče ekonomska Teorija kdor nasede pač nasede.. V Aziji imajo pa zdravo kmečko logoiko to je nekaj kar imaš ima,š če nimaš ti nobena Ekonomska fakulteta ne bo dala..je pa to ustanova pridelkov z napako sam Škart in zguba. In Gaspariji, Mencingerji, Ribnikarji in vse kar leze na ekonomskih kvazi fakultetah.. ter njim podobni še kmetje na ptujskem polju kateri so vas poslušali so propadli vsi po vrsti so najemniki na bivši svoji zemlji po ekonomski teoriji......zdrava kmečka logika pa reže domači pršut in se posirje na vas, Slovensko državo in Ekonomsko teorijo. Odkar lezejo okoli doktorji kmetovanja in doktorji ekonomije vse gnije in propada..
Xspot
28. 06. 2009 03.45
Ekonomijo, na katero je Gaspari ponosen, lepo opiše Anton Schneider. "Privatni investicijski skladi zbirajo tuj in svoj kapital, s katerim kupujejo poceni podjetja, ki jih potem prestrukturirajo in prodajo. Ti skladi so v središču pozornosti, ker normalno kupujejo podjetja, z nizkim lastniškim deležem. Prodaja podjetij se financira v glavnem s krediti. Te dolgove prevzamejo podjetja. Tako morajo kupljena podjetja odplačevati velike dolgove in jim ne ostane denarja za investicije. Dokler gre ekonomiji dobro, dokler so visoki dobički, dokler ni ekonomskih padcev in če imajo podjetja dovolj investicij od prej, to lepo deluje. Velikokrat pa se ne izteče. Cene so se zelo povišale, zaradi ogromnega kapitala iz tujine, zato je veliko tveganje, da podjetja ne morejo vrniti svojih dolgov. V tem primeru, mora banka odpisati dolgove, podjetje pa je za več let oskubljeno za denar. Ne morejo delati tega, kar bi morali, razvijati proizvode, investirati, ustvarjati nova delovna mesta, zato se taka podjetja primerno imenujejo - "kobilice"." Državna ekonomija je bila v razsulu, vendar dovolj produktivna, da so bile sklenjene ekonomske verige. Problem je nastal, spet takoj na začetku, ko smo čez noč ostali brez številnih strokovnjakov. Ti so za sabo pustili luknje, katere je partijska piovra zafilala s priskledniki, ki so zgolj premostili tok denarja, svojega poslanstva pa ne opravljajo, do novih "lastnikov". Ravno Gaspari je tisti čarodej, ki je iz fotokopiranih listkov naredil tolarje, iz teh pa evre. Dokler se je dalo nalagati številke, se o krizi nihče ni hotel pogovarjati. Zdaj pa je jasno, da lahko nov denar pride le od ljudi, za katere ni bilo mesta, v razvojnih projekcijah države.
CKKPJ_Milko
27. 06. 2009 22.48
Tretji sveženj ukrepov pa še vedno samo navzdol.... Sedaj pa Gaspari pravi da so že leta 2008 vedeli da bo kriza....pred volitvami pa so obljubljali raj na zemlji.... Ma nekaj ne štima tovari Gašpari in vsi levosučni akterji !!!
ytso
27. 06. 2009 20.57
JJ in Vizjak sta kriva, da je veliko podjetij v rdečih številkah..to ve že vsak! ..kdor se pa ni podredil janševikom, je bil pa zaprt!!! MEGA! In pol so bozga Zidarja v marico tlačl, ker se jim ni pustu! ..ŠE BOLJ MEGA!!!
tamar
27. 06. 2009 12.08
Ja ljudje, državo spraviti na dno ni treba šol, to znamo vsi, postaviti jo na noge ,je dost večji problem in pride v poštev samo zdrava kmečka pamet.
kadulja
27. 06. 2009 10.36
Jasno da se je kriza začela že prej oziroma se je zanjo že prej vedelo zato pa je JJ odstranil gasparija z mesta kjer je bil ker mu je bil v napoto ne bi mogel z Bajukom manipulirat z javnimi financami
Leandra
27. 06. 2009 10.14
VSE ZARES... Vsi Režiserji filma Patrija, vsi nastopajoči v lažeh predvolilne kampanije bodo pa zrežirali bankrot države in resnični propad gospodarstva in države to pa ni laž ampak resnica, ki jo počasi vidi sleherni Slovenec ali državljan Slovenije. In z takimi nihče v Evropi ne posluje v finačne institucije ti nimajo vstopa.. Prvo bi morala prinesti dokaze ..pa jih ni in jih ne bo.ker jih nima in jih nikoli ne bo imela.??