Gospodarstvo

Zakaj krize zaradi koronavirusa ne moremo primerjati z recesijo iz leta 2008

Ženeva, 02. 04. 2020 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Globalne krize, sploh finančne, ki je zaradi novega koronavirusa udarila kot strela z jasnega, ne smemo primerjati z zadnjo veliko globalno finančno krizo, ki je leta 2008 vzniknila v ZDA in v prihodnjih letih prizadela cel svet, so prepričani v Svetovnem gospodarskem forumu. Če pogledamo skozi prizmo zunanjih in notranjih dejavnikov tveganja, sta namreč precej različni.

Novi koronavirus se je naglo razširil po celem svetu in praktično ohromil svetovno gospodarstvo, zato bo vpliv na svetovno ekonomijo zagotovo precejšen.

Kakšne pa bodo posledice za finančni sistem? Je možna sistemska kriza, podobna tisti izpred dobrega desetletja ali celo veliki depresiji v prvi polovici prejšnjega stoletja? Kot ugotavljajo v Svetovnem gospodarskem forumu, vsekakor obstajajo nekatere podobnosti: bankroti, zmanjšanje likvidnosti, velike izgube in morda celo propad nekaterih finančnih institucij. 

Borzni indeksi, tudi slovenski, so namreč v zadnjem obdobju močno padli:

SBI TOP

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

DOW JONES

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

NIKKEI 225

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

FTSE 100

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub vsemu pa strokovnjaki menijo, da sistemska finančna kriza ni neizogibna niti zelo verjetna. Če namreč krizo zaradi covida-19 primerjamo z zadnjo veliko recesijo, je razlika predvsem v vplivu na kazalnike tveganja. Če so bili ti leta 2008 namreč notranji, je epidemija zagotovo zunanji, kar lahko olajša odziv finančnih trgov in prilagodi ustrezen odziv finančne politike.

Endogena in eksogena finančna tveganja

Tveganja in potencialne nevarnosti se lahko razvijajo endogeno oz. notranje, v okviru finančnega sistema, lahko pa nastajajo tudi eksogeno, torej zunaj tega sistema. Eksogeno tveganje lahko 'prileti' v finančni sistem kot asteroid - njegovega prihoda ni mogoče predvideti, povzroči pa lahko ogromno škodo. In koronavirusni šok je za finančni sistem popolnoma eksogen.

Sistemske finančne krize niso pogoste. Običajna država članica OECD lahko pričakuje, da bo takšno krizo doživela eno leto na vsakih 43.

Ključna značilnost vseh resnih finančnih kriz pa je, da se razvijajo z endogenimi odzivi finančnih igralcev, podobno kot se tropska nevihta razvija nad morjem in kopiči energijo. S slabšanjem finančnih pogojev se ohlajajo tudi udeleženci na trgu. Poskušajo zavzeti bolj preudarno, konservativno pozicijo pri upravljanju finančnih naložb.

Sistemske finančne krize sicer niso pogoste, a ko do njih pride, je lahko škoda ogromna. Vsaka namreč lahko stane desetino bruto domačega proizvoda.

Recesija iz 2008 je bila tipična endogena kriza tveganja. Kaj pa koronavirus?

Proces v času velike finančne krize 2008, ki se je v ZDA začela s hipotekarnim zlomom, je bil popolnoma endogen. Udeleženci na trgu pred krizo so imeli neomejeno likvidnost kot nerealno osrednjo predpostavko, in ko je trg podvomil v to predpostavko, je likvidnost izhlapela in udarila je kriza.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Koronavirusni šok je seveda povsem eksogen za svetovni finančni sistem. Pojavlja pa se vprašanje, ali lahko finančni sistem ta šok, kot ostale zunanje šoke, absorbira, ali pa bo po sistemu povratne zanke vplival negativno in izpostavil ranljivosti sistema, ki nato rezultirajo v sistemski krizi.

Slednje je po mnenju Svetovnega gospodarskega foruma malo verjetno iz štirih razlogov. Spodbudno je že samo dejstvo, da je koronavirusni šok eksogen in ne posledica notranjih pomanjkljivosti sistema. Del finančnega sistema, ki je ključen za razvoj sistemskih kriz – banke – so v boljšem stanju kot leta 2008.

Spomini so še sveži, previdnost pa zato večja, regulatorji močnejši in bolje obveščeni. Visoko tvegana posojila zdaj večinoma izdajajo nebančne institucije, državni premoženjski skladi, hedge skladi, trgi obveznic in podobno.

Reševanje finančnega sistema ni prava pot iz krize

Centralne banke so se leta 2008 ustrezno odzvale in močno povečale likvidnost. Učili so se tako iz napak svojih predhodnikov v času velike depresije v prvi polovici prejšnjega stoletja kot iz napak Japoncev po krizi v devetdesetih letih 20. stoletja.

Strokovnjaki menijo, da sistemska finančna kriza ni neizogibna niti zelo verjetna, saj so vzroki zanjo povsem drugačni kot leta 2008.
Strokovnjaki menijo, da sistemska finančna kriza ni neizogibna niti zelo verjetna, saj so vzroki zanjo povsem drugačni kot leta 2008. FOTO: Dreamstime

Kakorkoli, leto 2008 je bilo v osnovi kriza likvidnosti, zato je bilo zagotavljanje likvidnosti ustrezen odziv, s tem pravnim sredstvom pa neposredno 'napadajo' takojšnjo ranljivost. Od takrat zato centralne banke še naprej zagotavljajo velike količine likvidnosti in ohranjajo nizke obrestne mere, da bi spodbudile gospodarstvo.

Obratna posledica tega so zgodovinske ravni vzvodov. Zasebni sektor je močno zadolžen, kar povečuje svojo izpostavljenost šokom, kot je covid-19. Zagotavljanje likvidnosti bank, kar trenutno počnejo centralne banke, je morda smiseln previdnostni ukrep, a verjetno manj učinkovit, saj je to sredstvo, usmerjeno zoper drugačne krize. Danes ranljivost ne leži predvsem v finančnem sektorju, ampak v kopici prezadolženih podjetij. Ironično je, da so ta podjetja zelo zadolžena tudi zaradi nizkih obrestnih mer, ki so nastale po letu 2008.

Težava je torej zunaj finančne industrije, v resničnem gospodarstvu, kjer so trenutno zaradi državnih odlokov trgovine in podjetja zaprta, dohodki zaposlenih pa bi zato lahko bili okrnjeni. Po mnenju strokovnjakov iz Svetovnega gospodarskega foruma to pomeni, da ustrezen odziv politike ne sme biti omejen na znižanje obrestnih mer ali nakup obveznic na odprtem trgu, temveč mora vsebovati tudi popustljivost in ciljno usmerjeno pomoč.

Menijo še, da so banke, najbolj ranljiv del finančnega sistema , v precej boljšem stanju kot leta 2008, zato bi bilo napačno iskanje rešitev, ki bi se osredotočale na finančni sistem, obsojen na propad.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
07. 04. 2020 10.40
+0
Zaradi koronavirusa NE BO nobene krize,ko bo to mimo se bo po celem svetu vse na polno zagnalo in delalo še več in vse za nazaj zakaj bi torej bila kriza.?????
resnicaosvobaja
04. 04. 2020 19.38
+2
Ker Janši ne ustreza
Transformerji
04. 04. 2020 13.47
+3
Enostaven , razumen odgovor: prej smo vedeli in videli sovražnika, sedaj je pa postal neviden v rokah resničnih vladarjev sveta. In način vladanja prihodnjega sveta bodo obvladovali prejšnji sovražniki. Virus je samo pripomoček k čim hitrejši ustanovitvi NWO!
majmun11223344
04. 04. 2020 12.41
-1
Ha ha ha, razvajeni zahodnjaški delavci z avtu, lastnimi stanovanji, pa mobitelcki za eno plačo se bodo pač sort morali naučit prosjacit kot je to bilo normslno pred 2 vojno. Delavec v novem bmwju😂😂😂 Pa dajte no😂
KavčStrokovnjak
03. 04. 2020 11.16
+6
Ja bogi kapitalisti. Res se mi smilijo ko izgubljajo denar in ne morejo izkoriščat revnih ljudi!
aloalo
03. 04. 2020 13.32
+4
nič ne bodo izgobili še več bodo imeli.
Necenzura
02. 04. 2020 21.09
+8
Baba VANGA je vse to napovedala... tako ali drugače...KITAJCI IN RUSI prevzemajo vajeti v svoje roke... nekako nisem verjel v to pa očitno je nekaj na tem... na žalost
Draža
02. 04. 2020 20.03
+31
Korona je samo pesek v oči,navaden prehlad.Vse je to v naprej pripravljeno,manipulacija z narodom.Bili smo na robu 3.svetovne vojne,Usa,Eu,Iran,Kitajska,Rusija.Naenkrat ne duha ne sluha o politiki med državami,naenkrat Slovenija ima denar za vse.Upokojneci,policaji,gasilci,ko so lani so na veliko stavkali da so jim dvignili plačo za par evrov,komaj po parih mesecih,danes čez noč upokojenec dobi 300 evrov.Jeseni so banke blokirale dvig kreditov,teh je v Sloveniji 300 tisoč,čeprav so kreditno sposobni.Ne smeš zunaj na svež zrak,ne smeš se dotikati obraza,ne smeš se družiti in nič vedeti.V glavnem,po vsem tem bodo Kitajci prevzeli nadzor nad svetom.
Talent212
02. 04. 2020 20.36
+15
Samo to ni "denar za vse". Ta denar bomo vračali v prihodnjih letih, najbrž z obrestmi.
a b
02. 04. 2020 20.55
+8
Samo ne bomo ga vračali . Vračali ga bomo podjetniki in tisti z višjimi plačami. Ampak solidarnost ima svoje meje, in jaz bom spokal ven, pa naj si najdejo drugega d*bila, ki mu država vse pobere in vsem plačuje račune.
KavčStrokovnjak
03. 04. 2020 11.18
+3
pipinkuku a ti res misliš da za tem stojijo kitajci, kot največja gospodarska sila na svetu??? Sami sebi bi prizadejali škodo? Zakaj že?
aloalo
03. 04. 2020 13.33
+2
ja seveda sij smo banke dokapitalizirali z 5miljar..zakaj pa nismo bankam pobral pa bi brez obresti lahko vračal..ne ecb tiska na polno obresti pa bodo a ne..
Brihtol123
02. 04. 2020 20.01
+30
Ej ce bi pr nas pol obcin ukinili, potem bi tudi ukinili pol zupanov in njegovih tam v javni upravi.. Veste koliko bi to drzava prisparala?? Itak je brezveze da imamo tolko obcin.. Ena majhna slovenija
RED_line
02. 04. 2020 20.56
+5
Iztok Draksler
02. 04. 2020 19.52
+4
ze lansko leto je biola gospodarska rast..manjsa..samo 2,5 odstotka...zelo se je zmanjsala...to leto bi bila se manjsa....ampak..zarad korona virusa...bo reecesija...to zelo globoka...pocakte podjetja bodo zacela odpuscat cez nekaj casa...kljub temu da bo folk delu...izvoza ne bo...ce ne bo povprasevanja...kam bos izvazal
Dethroned
02. 04. 2020 20.02
+7
Lansko letna gospodarska rast je bila 2,9% leto prej pa 4,1%
Iztok Draksler
02. 04. 2020 19.40
+8
nekateri pravte naj se zacne normalno zivljenje..naj gospodarstvo zalaufa..ok..naj bo tako....poznam firme..izvozne...nimajo dela....ni surovin..ni kupcev...zaprte meje...torej...kaj bodo delal...za koga....cel svet gre v recesijo....in mi mislimo da bomo otok brez recesije...otok ki je izvozno naravnan....hahaha
RED_line
02. 04. 2020 20.57
+2
Ljudje so precej neumni. Raje se druži z ta bolj pametnimi.
User1538643
02. 04. 2020 19.20
+2
Zakaj? Ker je bila leta 2008'
Jožajoža
02. 04. 2020 18.49
-5
krizo 2008 jo je zakuhala janševa vlada, korono pa bo izkoristila ista vlada za svoje rabote. seveda, vedno sebi v prid.
Groucho Marx
02. 04. 2020 19.11
+7
Joža joža, zastavniška logika ni bila nikoli kaj prida.
Iztok Draksler
02. 04. 2020 19.41
+12
to pomen da je janseva vlada oggovorna za svetovno krizo 2008.....haha..norrro
Jožajoža
02. 04. 2020 19.44
+0
izpraznil banke, uničil gospodarstvo,150 000 brezposelnih,zapufano prebivalstvo,bogate cerkev.....je slovenska kriza.
Iztok Draksler
02. 04. 2020 19.50
+1
a jj je kriv ce je narod se zapufau..ta je pa dobra..a jih je silil da vzamejo kredite...hahaha...hmmm....nisme vedel...od takrat ko smo prevzeli euro..nismo mi ved odlocali o denarni politiki..temvec evropksa centalna banka....torej...cela evropa je zadolzevala..vsa evropa...torej...kje je problem....
Gospod .
02. 04. 2020 19.58
+4
Joža Joža ti si spran do konca. Katerakoli vlada bi bila na oblasti 2008 bi imela krizo. Mislim,od kod tebi ideja da je neka boga slovenska vlada kriva za svetovno krizo?
FIRBCA
02. 04. 2020 18.28
+11
Ljudje bi se sedaj morali imeti najrajse vidite, da se je sistem obrnil proti nam, da bi se med seboj sovrazili STRPNOST imejmo se radi spostuj vse ostalo okoli sebe in nam bo uspelo. Posamezniku ne more uspeti zapolnite se ce se boste kregali ne boste samo dve skupine temvec 6 to za zmago ni moznosti. Ljubezen razmislite.
RED_line
02. 04. 2020 18.37
+4
Brez zamere, sam vsi gledate samo na svoje polža oz. se brigate za svojo rit!
Tylers
02. 04. 2020 18.25
+45
No, recesija je bila samo vprasanje casa, virus je situacijo samo pospesil... Mogoce je ena redkih dobrih stvari, ki bodo prisle iz krize to, da se bo zahod koncno zavedel pomembnosti domace proizvodnje in pocasi zacel seliti industrijo nazaj iz azije...
kolbek460
02. 04. 2020 18.46
+20
Ni več kaj selit ker so Kitajci vse pokupili in pušnila je Amerika še bolj pa Evropa ,
Tylers
02. 04. 2020 19.11
+6
Eh, nevem, mislim da je kriza končno zbudila zahod in bo zaostrila odnose s kitajsko. Dejstvo je, da so kitajska podjetja v večinski lasti kitajske komunistične partije in (vsaj iz amerike) lahko pričakujemo gospodarske sankcije proti kitajcem. Kar je povsem razumljivo, za njihove izdelke pri nas ne plačujejo carin, medtem ko svoj trg varujejo pred zahodnimi podjetji. Da kraje intelektualne lastnine niti ne omenjam... Domnevam da bo kratko še vedno potegnila kitajska, če je kriza in se svetnovna potrošnja manjša bo to najprej občutila kitajska. Jaz bom od zdaj naprej vedno pogledal na poreklo in če se le da izbral tisto kar ni made in china, pa tudi če plačam več.
Die einemaister
02. 04. 2020 20.06
+4
Povej mi, kaj boš razen jestvin našel, kar ni made in China???
RED_line
02. 04. 2020 20.58
+2
Že neki časa bojkotiram kitajce. Zadnjič sem dobil čevlje iz portugalske. prav vesel
Koronavirusovec
02. 04. 2020 18.24
-1
Koronavirus je dogovor med bližnjim vzhodom in kitajsko, da se islamizira evropo in zda, za oboje je zmaga, kitajci bodo imel gospodarsko velesilo, bližnji vzhod pa islamizirano evropo, zda... Zaniimivo, da je v južni ameriki tako malo okužb, seveda ker omenjenima ta kontinent ne zanima
knivar
02. 04. 2020 20.33
+2
kakšna glupa teorija, a je sarkazm ali?večina držav južne amerike sploh ne testira z temi njihovmi testi bu-tastimi, tud če tle v EU nebi testirali in tolk načrtno mediji paniko delali sploh nebi vedli za to gripo še ena v nizu kot vsako leto
RED_line
02. 04. 2020 18.14
+24
Samo res. Ko greš brat komentarje ti je pol jasno zakaj ekonomija ne doluje. Pa folk nima pojma kaj pomeni ekonomija!
SenecaLucius
02. 04. 2020 18.19
+33
Na tem forumu jih pol ne pozna pravopisa, kaj šele ekonomijo....😪
MATEJ5321
02. 04. 2020 18.12
+11
Vsekakor je ta kriza drugačna in kaj hitro bo vse kar je zdravo nazaj ! Tega je pa prcej več kot je bilo v kakr§nikoli krizi prej !
Benzzz
02. 04. 2020 17.56
+13
Zbog svetske krize nemam za rizleeee!!!
tron3
02. 04. 2020 17.45
+9
Italijani bodo zapustil EU, Avstrijci imajo Bruselj tud poln kufer, Orban pa sploh, ker non stop pluvajo po njem, torej Slovenija ne more biti več članica EU, če jo bodo obkrožale države, ki ne bodo članice EU, torej bo tam kamor spada in je od vekomaj na Balkanu.
tron3
02. 04. 2020 17.47
+13
Torej kmalu bo spet nazaj Tolar, al pa kr kripto valuta, da bomo spet ta prvi na Balkanu.
sanii86
02. 04. 2020 17.54
+32
Pa od kod vam te ideje o izstopu Italije, Avstrije itd? Kvecjemu bo Velika Britanija kleceplazila za EU, ko bo ugotovila kako hido je lahko brez skupnega trga, dostopa delovne sile itd.
SenecaLucius
02. 04. 2020 18.20
+10
Grčija je bila vsaj 20 let obkrožena z državami, ki niso bile članice EU
Die einemaister
02. 04. 2020 18.46
-1
Grčija je isti al pa še slabši balkan kot bivše Yu republike.
knivar
02. 04. 2020 17.45
+21
prihaja noč dolgih nožev
"JohnDoe"
02. 04. 2020 18.04
+10
Če še pa v sosednjo občino ne smeš 😂
knivar
02. 04. 2020 18.10
+5