Gospodarstvo

Krka povečala dobiček

Novo mesto, 01. 08. 2007 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novomeška Krka je v prvem polletju letos ustvarila za 392,5 milijona evrov prihodkov.

Poslovanje v polletju je bilo tako na ravni matične družbe kot tudi skupine dobro, je poudaril Colarič.
Poslovanje v polletju je bilo tako na ravni matične družbe kot tudi skupine dobro, je poudaril Colarič. FOTO: POP TV

Novomeška farmacevtska družba Krka je v prvem polletju letos ustvarila za 392,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je za 14 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Ob tem je družba v omenjenem primerjalnem obdobju zabeležila za 31 odstotkov višji čisti dobiček, ki je dosegel 68,2 milijona evrov, je danes na novinarski konferenci v Novem mestu povedal predsednik uprave Krke Jože Colarič.

Prodaja v srednji Evropi se je tudi okrepila, pri čemer najhitreje raste prodaja na Madžarskem, je dejal Colarič. Ob tem je izpostavil tudi hitro rast v Zahodni Evropi in prekomorskih trgih, kjer je Krka prodala za 72,6 milijona evrov blaga in storitev. Najpomembnejša posamična trga v tej regiji sta Nemčija in Velika Britanija, dobre rezultate pa družba beleži tudi v Skandinaviji in na Portugalskem.

Colarič je ob tem pojasnil, da bi bil polletni dobiček še višji, če Krka zaradi različnih patentnih tožb ne bi povečala rezervacij, v prvem polletju za 10 milijonov evrov.

Poslovanje v polletju je bilo tako na ravni matične družbe kot tudi skupine dobro, je poudaril Colarič. Največji delež v prodaji imata regiji Vzhodna Evropa in Srednja Evropa. V prvi je Krka prodala za 102,4 milijona evrov blaga in storitev, v drugi pa 101 milijon evrov. Prodaja v Rusiji kot najpomembnejšem trgu Krke se je sicer znižala v primerjavi z enakim obdobjem lani za pet odstotkov na 70 milijonov evrov, kar je po Colaričevih besedah posledica varčevanja v ruski zdravstveni blagajni.

Kljub temu pa je Krka v prvem polletju po Colaričevih besedah uspešno nadomestila te izpade s prodajo izdelkov neposredno uporabnikom. Največjo rast prodaje Krka na trgih Vzhodne Evrope beleži v Kazahstanu, Ukrajini, Uzbekistanu in Moldaviji.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
02. 08. 2007 06.38
Ja mogoče bi nucal še kakšno takšno firmo, da bi bilo malo zdrave konkurence. Je pa bolj res, da je trenutno najbolj donosna trgovina z zdravjem in nas kemični karteli ob asistenci javnega zdravstva odirajo do kosti. Žalostno je da taisti kemiki preko proizvodnje in prodaje škodljivih zaščitnih sredstev za varstvo rastlin, herbicidov , E-jev za obstojnost hrane, kokcidiostatikov in še in še preparatov povzročajo obolelost prebivalstva. Nato pa za zdravljenje takih bolezni prodajajo najdražja zdravila.
matejg007@gmail.com
02. 08. 2007 01.09
To mi deli! Bravo še kako tako firmo bi nucal pa bi lepše žveli!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.