Gospodarstvo

Kumer napovedal podpis sporazuma s Hrvaško za oskrbo s plinom

Ljubljana, 14. 09. 2022 23.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je napovedal, da bo "v tednu, dveh" s hrvaškim kolegom sklenil meddržavni solidarnostni sporazum za oskrbo s plinom. Pozdravil je tudi ukrepe za soočanje z visokimi cenami elektrike, ki jih je danes v Strasbourgu predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kot je v pogovoru za TV Slovenija povedal minister Bojan Kumer, sta se s hrvaškim kolegom v petek na srečanju energetskih ministrov članic EU v Bruslju pogovarjala in "dosegla načelni dogovor za meddržavni solidarnostni sporazum" za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom. Sporazum naj bi sicer omogočil vzajemno solidarnostno pomoč med državama v primeru motnje v oskrbi s plinom svojih zaščitenih odjemalcev. Podoben sporazum je Slovenija že sklenila z Italijo.

Kumer je dodal, da je solidarnost med članicami EU jasno izražena, "še posebej na energetskem trgu", saj da je enotna evropska rešitev daleč bolj ugodna kot pa 27 različnih nacionalnih rešitev.

Kumer je v Odmevih napovedal, da bodo predloge komisije v naslednjih dneh natančno preučili. Že na prvi pogled pa se mu zdi, da vsebujejo več rešitev, ki jih zagovarja tudi Slovenija.
Kumer je v Odmevih napovedal, da bodo predloge komisije v naslednjih dneh natančno preučili. Že na prvi pogled pa se mu zdi, da vsebujejo več rešitev, ki jih zagovarja tudi Slovenija. FOTO: Bobo

Minister je ob tem pozdravil ukrepe za omejitev visokih cen elektrike, ki jih je danes v nagovoru v Evropskem parlamentu napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Napovedala je obvezno zmanjšanje porabe električne energije v obdobjih, ko je ta največja. Poleg tega pa tudi omejitev prihodkov energetskih podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina, ter uvedbo solidarnostnega prispevka, ki ga bodo morala plačevati podjetja v naftnem, plinskem in premogovnem sektorju. Sredstva, pridobljena iz zadnjih dveh ukrepov, bodo namenjena pomoči odjemalcem pri soočanju z visokimi cenami elektrike.

Ti trije ukrepi so tudi v predlogu uredbe, ki ga je komisija posredovala državam članicam. Ni pa v njem ukrepov za lajšanje likvidnostnih težav, ki jih imajo energetska podjetja zaradi velikih nihanj cen elektrike. Tako niso vključeni niti samodejni zaščitni sistemi, katerih namen bi bil preprečiti nihanje cen. Za slednje se močno zavzema Slovenija.

Komisija sicer pripravlja tudi ukrepe glede zagotavljanja likvidnosti in dolgoročno reformo trga elektrike.

Kumer je v Odmevih napovedal, da bodo predloge komisije v naslednjih dneh natančno preučili. Že na prvi pogled pa se mu zdi, da vsebujejo več rešitev, ki jih zagovarja tudi Slovenija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spaceair
20. 09. 2022 20.59
od kje je ta plin?
zibertmi
19. 09. 2022 15.36
+1
če bo kaj ratalo iz tega se bo po nedavnem ukrepu na hrvaškem to kupovalo preko posrednika hep
bronco60
15. 09. 2022 10.34
+0
Pa ja,de. Še eden naivec več. Pogodbe z urvati so manj vredne od WC papirja.
Litlmen
15. 09. 2022 08.58
+2
Podpisala bosta samo energentov ne bo.
ROMELS
15. 09. 2022 08.10
+2
Kaj se naprej hvali. Ko bo podpisano in dobavljeno pa se naj hvali.