Slovenija

Če boste pretiravali in se greli minimalno, boste za to celo plačali

Ljubljana, 19. 10. 2022 20.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tanja Volmut
Komentarji
139

Zaradi energetske krize je cilj EU zmanjšati porabo plina in elektrike za 10 oz. 15 odstotkov. Da lahko to jesen še nekaj prihranimo npr. pri ogrevanju, gre ta hip predvsem na račun nadpovprečno toplega oktobra. Bi se dalo v blokih s skupnim ogrevanjem še prihraniti? Po Pravilniku o načinu delitve in obračunu stroškov, ki velja za večstanovanjske stavbe, težko. Namreč, strošek ogrevanja ni le, koliko sami porabimo za ogrevanje, ampak je del tega tudi strošek glede na ogrevalno površino. In če boste pretiravali in se greli minimalno, boste za to celo plačali.

Ljubljana z okolico se od začetka oktobra že ogreva, potrdijo upravljavci. Nekatere stavbe so sicer priklapljali kasneje. "Je pa tudi nekaj takih stavb, kjer ogrevanje sploh še ni vklopljeno," pove Marko Bevc s SPL.

Verjetno bi lahko še bolj varčevali, če bi ogrevanje plačevali le po porabi, kot je bilo predvideno z delilniki, obveznimi od 2011, a je pravilnik Ministrstvo za infrastrukturo leta 2016 spremenilo. Trenutno velja: 50–80 odstotkov stroškov ogrevanja je poraba, 30–50 pa glede na ogrevalno površino. 

Kaj to pomeni glede dodatnih prihrankov? "Da bi s tem pravilnikom lahko dosegli dodatne prihranke, ne verjamem," pravi Boštjan Udovič, direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami. Celo več. Ekstremno varčevanje se na nek način kaznuje. "Ravno zaradi tega je bilo uvedeno to, če imaš bistveno manjšo porabo, kot je povprečna v stavbi, lahko plačaš nek pribitek kot kazen, ker se domneva, da izkoriščaš toploto drugih," pojasnjuje.

So pa s pravilnikom že veliko privarčevali: denimo ni več razsipnega odpiranja oken sredi zime. 

A kako bomo glede na energetsko krizo in cilje EU, da zmanjšamo porabo 10–15 odstotkov, letos sploh še lahko privarčevali? Tudi glede na pravilnik? Bomo manj ogrevali? "Upamo, da čim manj, da bodo čim manjši stroški. Bomo videli, kaj bodo zaračunali," pravijo potrošniki.

"Dodatne prihranke se po mojem lahko doseže zgolj z nekim dogovorom med etažnimi lastniki in upravnikom, da se zavleče kurilna sezona, mogoče spremeni režim ogrevanje, da se dogovorijo, da bodo temperature malo drugačne," predlaga Udovič. Sicer je pravilnik pošten, ocenjujejo v zbornici za poslovanje z nepremičninami kot upravniki. Bevc še dodaja: "Menimo, da je dober, kakršen je, oziroma je najboljši približek dejanskemu fizikalnemu stanju objektov."

Z Ministrstva za infrastrukturo pa odgovarjajo, da je pravilnik ustrezno oblikovan, zato sprememb ne načrtujejo.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tbmb
22. 10. 2022 12.49
Nismo krivi da imamo stanovanja v sredini stavbe. Preden so bili obvezni števci sem imel zaprte radiatorje in plačeval 3x več kot sedaj ker smo imeli plačilo na skupni števec. Takrat so vsi odpirali okna ker niso imeli porihtanih ventilov na radiatorjih in je bila max.potrošnja! Sedaj 12 let plačujem toliko manj in ostali tudi ki si morajo greti zaradi položaja stanovanja. Kje je njihov profit od mojega plačevanja ki ga nisem sploh potrošil v 10 letih ko ni bilo števcev in sem isto imel zaprte ventile plačeval pa kot da se max.ogrevam!
indigokid
20. 10. 2022 12.07
-1
kako da ni odpiranja oken pozimi? pri nas v bloku vsi sosedje kurijo toliko, da moram imeti eno veliko okno ves čas odprto, pa nikoli ne prižgem nobenega radiatorja ... sploh zdaj, ko so na fasado zabili stiropor ... beda od bede ...
PomisliNaSonce
20. 10. 2022 13.08
-1
Ja seveda ogrevanje preko toplovoda za nizkoenergetske stavbe ni najbolj optimalno. Sploh v začetku sezone. Radiatorsko gretje namreč že tako ni tako natančno, saj sprva greje sebe...če pa se ne ogreje zadost, pa tko ni efekta. Za nizkoenergetske stavbe je bolj primerno direktno gretje, ampak to je za elektro sistem uničujoča obremenitev. Obstajajo tudi konvektorsko radiatorji, ki pa verjetno energijo učinkoviteje širijo po prostoru in po stenah, in potem sam radiator ne povzroča viškov. Ti bi si lahko reševal sitiacijo zgolj z ventilacijo čez dan...odprt oken nons top je najslabša izbira, ki ne koristi nobenemu
Maxx365
20. 10. 2022 10.49
+0
Pravilno. Jaz si normalno ogrevam stanovanje, soseda se pa hvali, da ima vso zimo zaprte radiatorje, razen v kopalnici in ima kljub temu dovolj toplo, da ji ni treba ogrevat. Seveda, ker ji jaz in drugi sosedje pregrevamo stene. Prav je, da plača svoj del ogrevanja, čeprav ima na števcu "nulo".
stumfeta
20. 10. 2022 10.54
+5
Sej plača. Če ne ogrevaš nič in imaš nulo (ali skoraj nulo) na števcu, se ti vse obračuna po kvadraturi in še nek penale plačaš in te dejansko pride več, kot če bi se ogreval. Ne razumem pa, zakaj bi nekdo, ki ima 24 stopinj v stanovanju še dodatno ogreval in hkrati luftal, ker pr 24 stopinjah pa vseeno ni fajn kuhat pa sesat pa glancat.
slim386
20. 10. 2022 10.54
+4
Prav je že prav. Ampak ne da se na ta račun debeli denarnica ponudnika ogrevanja.... to je dvojno zaračunana storitev ki je ni...
stumfeta
20. 10. 2022 10.55
+4
Vse je narejeno za to, da se debeli samo njihova denarnica. Če ogrevaš - plačaš. Če šparaš- plačaš še več. Ni logike. Razen kapitalske.
slim386
20. 10. 2022 10.43
+7
Najbolj smešno je to da neglede na to če ti zaračunajo pavšal po kvadraturi ker "se greješ od soseda" sosed na ta račun nima nič nižjo položnico...
PomisliNaSonce
20. 10. 2022 13.10
Verjetno bi morali vestne in poštene nagrajevati. Gretje ni luksus, gretje se šteje pod primarne potrebe za preživetje
stumfeta
20. 10. 2022 10.30
+7
Na evo, pa smo le pršli še do tega nesmisla v naši državi. V svojem stanovanju imam 3 sobe. Ena je obrnjena na JZ stran, kar je trenutno pri teh temperaturah pomenilo, da ne samo, da je nisem ogrevala, ampak da sem morala celo konkretno prezračevati, da se nisem skuhala na 25 stopinjah- soba ima dve dolgi notranji steni. Danes na nesončen dan temperatura sobe znaša 24 stopinj. Druga soba, obrnjena na SV, že od konca septembra dobesedno ne vidi sonca, ima pa dve notranji steni, takisto zaprt radiator, se večkrat prezrači, ker ponovno, ne gre zdržat. Na danajšnji nesončen dan temperatura v tej sobi 23 stopinj. Tretja soba, SV lega, dve dolgi zunanji steni, skoraj vidiš lastno sapo ko stopiš not, na sončen dan, ko je bilo zunaj 22 stopinj v tej sobi največ 20. Res, naj mi bo še nekdo pameten, kako se grejem na račun drugih. A naj odprem radiatorje tam, kjer niso potrebni pa zraven še na polno luftam, da me vročinski hercinfarkt ne trofne? So življenjska tale vaša pravila ko umor.
stumfeta
20. 10. 2022 10.31
+3
Se opravičujem za manjši nesmisel, torej, dve sobi imata poleg stene na kateri so vrata še dve notranji dolgi steni in eno kratko zunanjo, ena pa dve dolgi zunanji.
zelen
20. 10. 2022 10.15
+4
plačujemo že zdaj 30% več kot lani ob zaprtih radiatorjih
Bpultimate
20. 10. 2022 10.01
+9
Bolano! Če so že uvedli delilnike in še za te računajo očitavanja, bi moralo biti zaračunano po porabi. Na vseh področjih v tej državi se legalno krade.
joahan
20. 10. 2022 09.55
+2
Galob, energetsko čudežno dete
WD40
20. 10. 2022 09.19
-3
danes pa nič pametnega
Hulk Zalepi
20. 10. 2022 09.19
+0
hahaha baterijska reja, eni res izkoriscajo sosede in se grejejo na njihov racun :-D
anabanana
20. 10. 2022 09.13
+2
Kje je zdrava kmečka pamet pohlepneži❓Pomeni, odpri radiator in okno🤮🤮🤮, to je Slovenija
Voly
20. 10. 2022 09.42
+3
Poglej, jaz živim v pritličju in ker je pod nami klet, sonce pa praktično ne posije v stanovanje, nas je pozimi vedno vsaj malo zeblo, a je nekako šlo. Sedaj so pa nad nami študentje, ki mislijo, da varčujejo, če imajo radiatorje ugasnjene, je v našem stanovanju še dve stopinji hladneje. Konec septembra je bilo v dnevni sobi 16 stopinj, sedaj, ko kurijo pa 19. Če bi imeli zgornji sosedje prižgane radiatorje, bi mi imeli znosnih 21, tako se pa moramo ob vseh prižganih radiatorjih greti še z elektriko, torej smo prisiljeni obremenjevati še en vir energije!
stumfeta
20. 10. 2022 10.39
+1
Voly, za to ti niso krivi študentje. Preberi si zgoraj, kakšno imam situacijo v istem stanovanju. In čeprav je v eni sobi 25 stopinj, druge ne morem sam s tem, da imam odprta vsa vrata v stanovanju ogret na karkoli več. Kot prvo je problem v tem, da moraš ti imeti možnost s svojimi radiatorji ogreti stanovanje na normalno temperaturo in da bi se normalni ljudje v 21. st. lahko začeli pogovarjati, kako bi se lahko klet izoliralo. Enako kot bi se lahko pogovarjali o tem, kako se izolira vsak še streho, če se že komplet bajte ni sposobno urihtat. To prvo. Kot drugo pa, bi morali imeti v stavbi tudi odbitke, vsaj mi smo jih v prejšnji imeli, 25 % manj obračuna, ker smo bili zunanje stanovanje in zadnje nadstropje. Smo pa med drugim imeli tudi slabega hišnika, ki enostavno ni želel ogrevati vel kot toliko in prazniti cevi, ko je bilo to potrebno. Po se pa pejd.
cesar1
20. 10. 2022 09.02
+16
Sedaj se odločite, kaj hočete! Po eni strani pozivate naj varčujemo, po drugi strani pa nas zato kaznujete!! Stopite malo ven iz vaših pisarn, ki so očitno brez oken in se zazrite v realnost!
User723439
20. 10. 2022 09.40
-1
Imajo prav. Mi smo imeli malega otroka in smo pač morali greti, sosedje zraven so pa imeli vse radiatorje zaprte. Če bi bili v hiši, bi bili primorani vsaj malo greti, tako pa so v bloku izkoriščali dejstvo, da so jih greli sosedje okoli njih.
stumfeta
20. 10. 2022 10.41
+2
Jst ne vem zemlja,a je res tok težko razumet, da če imaš stanovanje na sredini, da imaš že tako not nad 22 stopinj, če kuhaš ali nekaj delaš še kako stopinjo več? In da si že tako primoran luftat k norc, da se ne skuhaš not. Nihče nikogar ne izkorišča, razen tisti na vrhu vse nas ostale. In potem si izmislijo termin "gretje na soseda", da se pričkamo tukile med sabo, namest da bi nji poslali kamor pašejo.
matjaz81
20. 10. 2022 08.58
+10
Z upravnikom se ne da dogovoriti NIČ! Boli ga! 2 zmrznjeni mu zatežita, on tega ne bo poslušal. Naroči začetek ogrevanja in ma mir. Plačamo pa vsi! Pravilnik za Ogrevanje v večtanovanjskih objektih je eden najbolj krivičnih v tej naši banana državi. Majhni uporabniki subvencioniramo tiste bogatune v zgornjih nadstropjih in jim sponzoriramo lepe razglede! 🤮
shift
20. 10. 2022 08.28
+16
kakšna jajca nam prodajajo...:)..kako nas vlečejo za nos. Sami neki pravilniki, neke BUM novice, neke regulacije...same neke državne službe in delovne skupine...
Komentator987
20. 10. 2022 08.25
-2
Zakaj bi "zunanji" sosedje so brezplačno ogrevali nekomu, ki je v "sredini" in se na tak način šlepa pri ogrevanju?
cirenij
20. 10. 2022 08.46
-2
Tak je pač sistem! Pa ni Putko nič kriv.
anabanana
20. 10. 2022 09.15
-1
Slaba_Šala
20. 10. 2022 08.23
+10
Jaz ne zastopim zakaj je potem sploh možna delitev stroskov v stanovanju. Recimo skoraj celotno sezono je v blokih v stanovanju vec kot 20 stopinj in kljub izklopljenim radiatorjem temperatura moogce samo v jan in feb pade pod 20 C… Nekdo, ki mu je prijetno tam od 20 do 21 stopinj tako ne bo nič grel, ker se pač termostatke glave ne bodo vklapljale. Torej kaj je fora, da taka oseba placuje penale?
PomisliNaSonce
20. 10. 2022 08.58
-3
Logično je, da vsi enakomirno temperirate ogrevanje skupne stavbe. Lahko pa rečeva, da to ni logično. Ko recimo, da v hiši ogrevaš samo dnevno sobo, in bodo ob polarnem valu v spalnici ledenica....saj bo tričetrtine sten od hiše za nazaj izjemno težko zagret...in te bo tud v dnevni sobi zeblo. Samo hiša je enostanovanjska...ponavadi, že pei dostanovanjski pa pri ogrevanju pride do prepirov ravno zarad tega razloga....ker nekdo v pritličju greje še onega v mansardi. In če on v mansardi nič ne greje do hude zime, bo ta v pritličju mogu za 2...ob polarnem valu v ta hidi zimi pa bo mogu ta v pritličju za tri gret...medtem ko bo on v mansardi komej zaštartal. Na čigav minus, ni treba bit ne vem kako pameten.
Roman Kosmos
20. 10. 2022 08.15
+9
Čeje ta vaš pravilnik dober sem jaz papiga. Sami norci.
Rikverc
20. 10. 2022 08.07
+12
Manj grej vec placaj, manj jej vec placaj. Sluzba je pa tako ali tako hobi da ti dan prej mine haha. Dobro jutro!
Skadi
20. 10. 2022 08.05
+9
To kar nam delajo kavboji, gre že čez vse meje. Stika z naravo . ne da so ga izgubili, ga sploh nikoli niso imeli.
Draža
19. 10. 2022 21.59
+9
Eu slabi voditelji in Nato naj plačajo vso škodo, ki jo delajo Ukrajini,Rusiji in nam.