Gospodarstvo

Manj denarja, otrok: Kaj je danes drugače, kot je bilo 15. septembra 2008

New York, 15. 09. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
23

Se spomnite, kje ste bili 15. septembra 2008? Kjer koli že - precej verjetno je, da ste popotresne sunke "velikega finančnega potresa" tistega dne čutili šele nekoliko kasneje, povsem izognili pa so se jim le redki. 15. septembra leta 2008 je namreč padla banka Lehman Brothers, bomba, imenovana globalna finančna in gospodarska kriza, je odjeknila.

Banka s tradicijo je doživela klavrn konec in svet pahnila v uničijočo krizo.
Banka s tradicijo je doživela klavrn konec in svet pahnila v uničijočo krizo. FOTO: AP
Kriza je zaznamovala množice, predvsem generacijo mladih, ki so v tistih letih ob prehodu iz izobraževanja (neuspešno) iskali svoje mesto na trgu dela, povzročila je tudi politične spremembe - ob migrantski krizi je namreč pomembne razlog na vzpon populizma v Evropi, saj je številnim politikom omogočil, da politično kariero zgradijo na teoriji "zatiranja narodov" s strani finančnega sistema, mednarodnih ustanov, Evropske unije ... "Zaupanje v institucije se je porušilo, pod vprašaj je bila postavljena legitimnost finančnih in zakonodajnih elit, ki sta jim spodletela nadzor in regulacije, v očeh mnogih se je izkazalo, da je cesar nag," situacijo slikovito opiše ekonomski komentator Financial Timesa Martin Wolf, ki meni, da je kriza eden pomembnih dejavnikov brexita in ustoličenja Donalda Trumpa na mesto ameriškega predsednika.

Desetletje po zlomu Lehman Brothers, takrat četrte največje investicijske banke v ZDA, ki je imela za seboj 158-letno poslovno zgodovino, pri analizi posledic bolj kot številke v ospredje prihajajo družbene posledice krize, ki jo je zakuhal nebrzdan pohlep. "Verjeli so, da se bodo dejstva spremenila, če bodo njihovo interpretacijo le dovolj obračali v svoj prid," je o takratnem "stanju misli" korporativne Amerike dejal profesor z univerze Columbia Michael O'Malley, sicer avtor knjige The Wisdom of Bees. Ko je udarila realnost teh dejstev, je bilo zabave konec. Za generacijo mladih pa je nastala neka nova realnost, ki je s seboj prinesla vrsto družbenih posledic.

Samo v ZDA se je rodilo skoraj 5 milijonov manj otrok

Med drugim se je zaradi posledic krize od recesije do danes rodilo manj otrok. Samo v ZDA skoraj 5 milijonov manj. Vrzel, ki je bila vidna že v obdobju velike depresije, razlaga profesor Kenneth Johnson z univerze New Hampshire, ki ga povzema BBC: "Takrat ženske, ki so bile v zgodnjih dvajsetih, ko se je začela kriza, tudi v kasnejših letih niso nikoli rodile otrok, ki jih prej niso imele zaradi krize."

Danes se ženske za otroke sicer odločajo kasneje, kot so se v času velike depresije, kar bi lahko bil dodaten faktor, da se ti otroci nikoli niso rodili, dodaja Johnson, a še naprej meni, da je kriza vendarle bila odločilni dejavnik, da se "krizna generacija" za otroke ni odločila.

"Zadnje desetletje sem preživela v iskanju stabilne zaposlitve in v trudu, da prihranim dovolj denarja za streho nad glavo," je za BBC dejala Nora Carroll. Diplomirala je leta 2008. Njena zgodba je podobna zgodbi številnih slovenskih mladih, ki so šolanje končali v tistem obdobju, nato pa padli v kolesje začasnih del, prekarnih zaposlitev in nikoli povsem dokončane selitve od staršev, kar je pomenilo tudi nikoli dokončan proces osamosvojitve in je mnoge oropalo graditve lastne družine.

Na računih je manj prihrankov, kot so jih imele prejšnje generacije

Je krize res konec? Govorili smo z Grkinjo, ki nam je opisala vsakdan v državi, ki jo je kriza najbolj prizadela.

V Veliki Britaniji so ugotovili, da so ljudje, ki so zdaj stari od 30 do 39 let in jih je kriza najbolj prizadela, v smislu prihrankov na leto, od 2008 do 2017 izgubili okoli 2.000 evrov. Američani, rojeni sredi osemdesetih, so ustvarili za tretjino manj premoženja kot prejšnje generacije - zaradi učinkov krize.

Dodatna težava, vidna tudi v Sloveniji, je, da čeprav se je medtem v večini držav članic OECD raven bruto domačega proizvoda že dvignila na predkrizno raven leta   2007, rast plač ni sledila rasti gospodarske aktivnosti in zaposlenosti. Svetovna gospodarska kriza je namreč še poglobila dohodkovno neenakost in akumilirala bogastvo v rokah peščice.

Podatki za ZDA, ki jih je pripravil Pew Research Center, pravijo, da je vsak dolar, ki je bil generiran med 2009 in 2011, šel v roke najbogatejših 7 odstotkov gospodinjstev. Bogastvo te skupine je v prvih dveh letih pokriznega okrevanja zrastlo za 28 odstotkov z 18,8 bilijona na 25,4 bilijona dolarjev. Medtem je "bogastvo" preostalih 93 odstotkov strmoglavilo za štiri odstotke ali povedano drugače, zmagovalci krize so bili najbogatejši.

"Krizna generacija" sovraži delniški trg

Le dva od petih milenijcev se danes ukvarjata z dogajanjem na delniškem trgu. Tudi tisti, ki investirajo, se ponavadi ustavijo pri okoli 7.000 dolarjih, so ocenili pri Federal Reserve.

Namesto tega se je generacija usmerila v sikanje novih rešitev, ki bi delovale mimo sistema, za katerega ocenjujejo, da jih je izdal. Ena takšnih rešitev so kripto valute, ki pa so prav letos pri zanesenjakih pustile precej grenek okus, potem ko se je zgodil "veliki kripto zlom", kot so nekateri že poimenovali dejstvo, da so kripto valute od januarja izgubile okoli 80 odstotkov vrednosti in s tem v odstotkih že presegle izgube, ki so se zgodile, ko je leta 2000 počil balonček internetnih podjetij.

Nove rešitve se torej zaenkrat niso izkazale za mnogo učinkovitejše, pravzaprav jih tarejo podobne težave, kot so obteževale finančne produkte, iz katerih se je skuhala kriza. "Gre za velikanske špekulacije," pravi analitik Neil Wilson, ki ga povzema portal Markets.com.

Generacija, ki ne kupuje lastnega doma

Ekonomisti bodo še leta debatirali o tem, ali je bilo prav, da so Lehman Brothers pustili pasti. Takratni šef Federal Reserve Ben Bernanke vztraja, da je bilo. Drugi menijo, da je vrh odgovornih enostavno slabo presodil, v kakšno katastrofo bo sesutje banke pahnilo finančni sektor in kako brutalno bo globalno širjenje posledic.
Lastništvo domov v populaciji milenijcev je na Otoku za pol manjša kot v starejših generacijah, ugotavlja urbanistični urad. Za "krizne milenijce" to ni presenetljivo - neobstoječe ali nestabilne oblike zaposlitve niso omogočale nakupa lastne nepremičnine, ko je bilo potrebno. Nekaj socioloških študij sicer pravi, da generaciji, ki je odrastla ob trendu delitvene ekonomije, lastništvo hiše ali avtomobila enostavno ni več tako pomembno, kot je bilo prejšnjim generacijam, in da gre dejansko za generacijo, ki v ospredje postavlja doživetja. Nekaj analitikov pa meni, da je bila povod za spremembo v mišljenju kriva predvsem pokrizna situacija, ki je povzročila, da je lastna nepremičnina postala izjemno težko dosegljiv cilj, s tem pa so se ljudje obrnili k ciljem, ki jih lažje dosežejo.

Kriza je ubila zaupanje

Če je bilo jasno, da bo kriza odnesla zaupanje v finančne ustanove, je nekoliko bolj zaskrbljujoča ugotovitev, da naj bi bili ena največjih žrtev krize medčloveški odnosi, menijo raziskovalci instituta Pew.

Le 19 odstotkov milenijcev se strinja, da "je ljudem na splošno mogoče zaupati". Za razliko ob njihovih staršev, kjer jih kar 40 odstotkov meni, da so drugi ljudje zaupanja vredna bitja. Na koncu to pomeni težavo za odnose, ocenjujejo strokovnjaki.

Zaradi krize naj bi se rodilo manj otrok.
Zaradi krize naj bi se rodilo manj otrok. FOTO: AP

Je bilo poučno?

Pomembno vprašanje desetletje kasneje je zagotovo, ali je bila lekcija, ki je očitno imela hude posledice, vsaj učinkovita.

Enostavnega odgovora ni, je pa zanimivo mnenje enega tistih, ki so na zlom opozarjali, ga nato tudi doživeli, potem pa so budno sledili pokriznemu dogajanju. John Taylor iz organizacije National Community Reinvestment Coalition se je razgovoril za CNN Money. Na nepremičninski balonček in sumljive bančne prakse je ameriški kongres opozoril že na prelomu tisočletja.

"Ko danes razmišljam o tem, sem jezen. Borili smo se za spremembe, ko smo videli, kaj bo. Opozarjali smo tako demokrate kot republikance, a je moralo na koncu priti do zloma, da so dojeli sporočilo," pravi.

Prav zlom Lehman Brothers je bil znak za streznitev, ko je banka klecnila pod težo slabih hipotekarnih posojil in zloma nepremičninskega trga.

Zlomu in krizi so sledili ukrepi. Tako v ZDA in predvsem v Evropi, kjer se je začela velika regulacija bančnega sektorja. Vse dokler ni sistem dovolj okreval, da so se vmes zelo ponižni bankirji spet oglasili in dejali, da ukrepi zatirajo njihov napredek.

"Desetletje kasneje sedimo tukaj in kot vse kaže, je kratkoročni spomin že pozabil, kako in zakaj smo padli v takšno godljo. Zaradi pomanjkanja regulacije. Zdaj pa banke spet spuščamo z uzde. Popolnoma nerazumljivo," je ogorčen Taylor.

Medtem ko v ZDA vse več analitikov opozarja, da je država zamudila trenutek, ko bi lahko prestrukturirala finančni sistem, se nekaj podobnega dogaja tudi v Evropi, kjer je, takoj ko so se pojavili znaki okrevanja in je finančno zakrila migrantska kriza, zastal projekt poglabljanja gospodarske in monetarne unije.

V ZDA, kjer so krizo leta uspešno kuhali z deregulacijo in jo servirali preostalemu, prav tako naivnemu in pohlepnemu svetu, so letos republikanci ob pomoči demokratskih glasov preklicali regulacijo, znano kot zakon Dodd-Frank, kar je bankam občutno razvezalo roke. Predsednik Donald Trump pa je na vidna mesta nadzornih agencij imenoval ljudi iz finančne industrije, ki jih bolj kot nadzor zanima pomoč bankam, menijo kritiki.

Kje so protagonisti danes? V zaporu ne ...

Desetletje kasneje sedimo tukaj in kot vse kaže, je kratkoročni spomin že pozabil, kako in zakaj smo padli v takšno godljo. Zaradi pomanjkanja regulacije. Zdaj pa banke spet spuščamo z uzde. Popolnoma nerazumljivo. John Taylor, ki je že na prelomu tisočletja opozarjal na bančne prakse, ki bi lahko povzročile krizo

Po zlomu Lehman Brothers so ZDA v bančni sektor poslale 700 milijard dolarjev, na obeh straneh Atlantika je izbruhnila panika, ki je zaznamovala življenje ljudi.

Deset let kasneje je jasno, da se protagonistom krize ni zgodilo nič hudega. Pred dnevi je javnost razbesnela novica, da naj bi nekdanji zaposleni pri Lehman Brothers načrtovali srečanje ob obletnici padca banke. Vabilo na dogodek naj bi se začelo v smislu "težko je verjeti, da je od naših dni pri Lehmanu že 10 let ..." Medtem ko so nekateri menili, da ima osebje pravico do srečanja, so drugi rohneli, da je to povsem neokusno.

Številne še vedno moti, da bankirji za svoje početje niso odgovarjali. Med takšnimi vidnejšimi obrazi je Dick Fuld, ki je bil ob padcu Lehman Brothers izvršni direktor banke. Do usodnega trenutka jo je vodil 14 let, znan je bil pod vzdevkom "gorila". Da bi sam prispeval k sesutju, zanika, ko je treba najti krivce, s prstom kaže na vlado, regulatorje, celo zaposlene, ki pa vračajo udarec, označili so ga za "zlobca". Kakor koli - danes vodi sklad Matrix Private Capital in svetuje strankam, ki razpolagajo z "občutnim premoženjem." Še vedno je tudi lastnik številnih luksuznih nepremičnin. Leta 2015 je v redki javni izjavi dejal, da ničesar ne obžaluje.

Javnost se seveda sprašuje, kako je mogoče, da po milijardnih izgubah, katerih posledice so čutili predvsem "navadni ljudje", v zaporu ni končal nihče od "velikih".

Pulitzerjev nagrajenec, novinar Jesse Eisinger, avtor knjige The Chickenshit Club ocenjuje, da je takšen razplet hud udarec predvsem za tožilstvo. "Jasna papirna sled bi morala biti dovolj za sodne postopke, a se to ni zgodilo. Težava je, da se kriminalce z belimi ovratniki obravnava s takšnim spoštovanjem, da se jih roka pravice redko dotakne."

Po drugi strani bi bilo seveda narobe vso krivdo valiti na bankirje. Boljše vprašanje je, kje so bili regulatorji, ko so Lehman Brothers in večina bančnega sektorja kovali dobičke ob "eksotičnih finančnih produktih", katerih zgodba se je kasneje sesula kot hišica iz kart.

Je bila banka Lehman Brothers vendarle "prevelika, da bi padla"?

Debata o Lehman Brothers se z vprašanjem, zakaj za zlom ni zares odgovarjal nihče, s tem ne konča. Ekonomisti bodo še leta debatirali o tem, ali je bilo prav, da so banko pustili pasti. Takratni šef Federal Reserve Ben Bernanke vztraja, da je bilo. "Nismo imeli druge izbire," je povedal komisiji, ki jo je ameriška politika sestavila, da razišče dogajanje.

Drugi menijo, da je vrh odgovornih enostavno slabo presodil, v kakšno katastrofo bo sesutje banke pahnilo finančni sektor in kako brutalno bo globalno širjenje posledic. "Regulatorni sistem sestavljajo ljudje in ljudje se motijo," je za CNN dejal James Angle, profesor ekonomije z univerze Georgetown. "A v tem primeru bi moral Fed delovati bolje," je prepričan. Po njegovem sta nejasen odgovor Washingtona in odsotnost akcije izdatno prilila olje na ogenj negotovosti in panike, takrat pa je kriza dokončno ušla izpod nadzora.   

Prihaja nova kriza?

Destletje po zlomu Lehman Brothers na prvi pogled vlada optimistično vzdušje. Svet, ki je okreval po krizi, beleži rast. A ni jih malo, ki opozarjajo, da pod površjem spet vre, piše DW

Centralne banke so v upanju na pospešitev pokriznega okrevanja obresti oklestile  na nič in trg preplavile z denarjem, računajoč, da bo poceni denar pomenil investicije podjetij, ljudje, spet zaposleni, pa bodo zapravljali. Številke so zaenkrat vzpodbudne. Gospodarska rast je v zelenem, zaposlovanje tudi, indeks zaupanja ameriških potrošnikov je dosegel 10-letni rekord in Donald Trump je to praznoval - pričakovano - na Twitterju. 

Ima pa medalja tudi drugo plat. V ZDA se je, kot že rečeno, poslovila regulacija pod imenom Dodd-Frank Act, kar je za mnoge signal, da je teren za kuhanje nove krize pripravljen. Zadolženost gospodinjstev in držav spet narašča, po McKinseyjevi globalni študiji naj bi letos dosegla 247 bilijonov dolarjev. Za primerjavo, ameriška ekonomija na leto ustvari za 19 bilijonov.

Politika ničelnih obresti povzročila povečano zanimanje za tvegane naložbe z višjimi obljubljenimi donosi, z oddaljenostjo krize pa se briše spomin na krizo in naraščajo apetiti po hitrem zaslužku.

Seveda pa vse zanima, kdaj, če, prihaja nova kriza. Jasnega odgovora ni. Je pa investitor, milijarder Ray Dalio, ustanovitelj največjega sklada tveganega kapitala Bridgewater Associates ocenil, da čeprav ameriška ekonomija ni "balon", ne bo trajalo dolgo, da pride do te točke. Po njegovem obstaja 70-odstotna verjetnost, da bo kampanjo pred naslednjimi ameriškimi predsedniškimi volitvami leta 2020 zaznamovala finančna kriza.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
15. 09. 2018 19.52
+2
Krive so bile banke, pa folk sam, zavajal je banke, veliko so zaslužili, kredite lahko odplačujejo..., banke pa niso ve to preverile. Se spomnim kako so me banke klical naj si vzamem kredit čeprav ga nisem potreboval. Požrešnost in pohlepnost vsepovsod. Otroci so pa zdaj breme, večina zdaj misli tako.
sandi101
15. 09. 2018 17.27
+24
Problem natalitete se skriva v drzavi sami in pozresnemu drzavnemu aparatu. Premalo sluzb za nedolocen cas, katere odzirajo studentje, ki preko napotnice delajo do 26,27 leta starosti, zivijo pri starsih in odzirajo delo ljudem, ki bi radi imeli pogodbe, kredite za stanovanje, nimajo nic od tega ker delodajalci izkoriscajo studente, sami studenti pa tega ne vidijo, saj so mnenja da so radi frej, delajo lahko kadarkoli hocejo in niso vajeni ukazovanja. Problem so predolgi delovniki, delovne sobote nedelje, ki so tihi ubijalci mladih druzin, ni casa za same partnerje kaj sele otroke, tempo tempo tempo... Place PREOBDAVCENE, in kupna moc je katastrofalna, previsoke trosarine v drzavi... itd itd, me je minilo pisati ker udarim v kruto realnost
Mladen sir
15. 09. 2018 17.14
+2
Kaj sploh država naredi da bi se povečala rodnost otrok? Nič ,Malo morate višjemu sloji plače zmanjšat pa mladim ta denar podelit.Sam bi rad še imel ženo pa mi je država pobrala denar,hiše še kakšen miljon mi je pobrala.Pa ne morem skozi čez celi mesec sam prilest ,ko nekdo drug vleče mojo razliko plače.Nimam stanovanja kam naj grem spat z novo ženo??Še otroka bi imel pa morem tožbe delat.....Za začetek bi naredili kot hrvati stanovanje dajo mladim družinam.
undisputed
15. 09. 2018 14.55
+20
Problem natalitete se skriva v drzavi sami in pozresnemu drzavnemu aparatu. Premalo sluzb za nedolocen cas, katere odzirajo studentje, ki preko napotnice delajo do 26,27 leta starosti, zivijo pri starsih in odzirajo delo ljudem, ki bi radi imeli pogodbe, kredite za stanovanje, nimajo nic od tega ker delodajalci izkoriscajo studente, sami studenti pa tega ne vidijo, saj so mnenja da so radi frej, delajo lahko kadarkoli hocejo in niso vajeni ukazovanja. Problem so predolgi delovniki, delovne sobote nedelje, ki so tihi ubijalci mladih druzin, ni casa za same partnerje kaj sele otroke, tempo tempo tempo... Place PREOBDAVCENE, in kupna moc je katastrofalna, previsoke trosarine v drzavi... itd itd, me je minilo pisati ker udarim v kruto realnost
Dokus
15. 09. 2018 11.38
+60
Premalo otrok se rodi, ker država tega ne omogoča. Niti približne socialne varnosti ni več, služb za nedoločen čas ni, kljub izobrazbi in veliko delovnimi izkušnjami, posledično si ne moreš ustravriti niti doma niti sebe v red spravit, ker enostavno komaj shajaš. Še ena lačna usta in stroški povezani z njimi tega enostavno ne omogočajo. Ne želim pa, da je moj otrok brez vsega.
akmt
15. 09. 2018 10.24
+47
Kaj je drugace? Odprtje mej, invazija migrantov.
MKII
15. 09. 2018 11.39
-39
Ramzess
15. 09. 2018 09.53
+37
Le kdo bo verjel, da je propad neke banke kriv za to, ko če bi rekli, da bi propad ene farme ali podjetja zamajal obstanek vseh preostalih enakih farm ali podjetij. Kdaj bodo ljudje dojeli, da ni tako enostavno in niti vlečejo strici iz ozadja ali sence.
mikitr
15. 09. 2018 09.53
+52
Razloga je enostavna,bogatuni režirajo tako ,da so še bogatejši,v nasprotju z večino,ki ima manj.Tudi krize so pod njihovo taktirko.(kriza za bogatune pomeni ,da mora večina nadomestiti tisto ,kar so bogatuni vzeli pa ne zaslužili)
Bojan-F
15. 09. 2018 08.51
-5
S komentarjem na komentar ... "A ni Janša kriv za tisto krizo?" ... skepsa skladna s makroekonomsko teorijo WD40 ... vlada Jansa1 ni kriva za krizo niti za "kao" rast ... kriva je samo za globino krize v Sloveniji.
devlon
15. 09. 2018 08.40
+1
generacija se je sumerila v sikanje resitev?!
devlon
15. 09. 2018 08.40
-2
generacija se je sumerila v sikanje resitev?!
enrico
15. 09. 2018 08.25
+16
Ta novinar je disleksik. Malo manj slovnicnih napak pa bi bil mogoce clanek zanimiv. Kam gre slovenscina ce jo novinarji ne uporabljajo?
MKII
15. 09. 2018 11.43
+15
Ne reče se 'če jo' ampak 2. sklon, torej 'če je'. Res, kam gre slovenščina.
RupniK
15. 09. 2018 08.00
+23
Eh??? Kako zdaj??? Ej, levaki! A ni Janša kriv za tisto krizo???
ficfiric 1
15. 09. 2018 08.21
+9
jest sm pa skos mislu da je tito kriv... saj tak janseviki pravjo...
Fulano in Beltrano
15. 09. 2018 07.50
+76
Kriza v New Yorku se ni začela septembra 2008, ampak je bilo zadnje obdobje, ko so ljudje zapravljali december, torej prazniki 2006. Januarja 2007 je večina odrezala "skoraj vse" - in to se je poznalo pri tudi pri sendvičih in kavah. V čem je glavna razlika med generacijami? Ljudje leta 1975 ali 1990 niso zapravljani enormnih vsot v Starbucksu, prav tako pa niso imeli telefonov in interneta. Službo je bilo "peresno lahko" zamenjati in iti na bolje. Več časa so imeli drug za drugega. Svoje je naredila tudi propagandno/filmska industrija, z razno raznimi neumnostmi tipa Seks v mestu. Kot pika na i pa dejstvo, da v ZDA noben nikogar od leta 1945 naprej ni učil pravih vrednot.
MKII
15. 09. 2018 11.46
+10
Pozabil si na Kataye, Cece, ipds. Tisti s na koncu pa upam, da dojamete.
Fulano in Beltrano
15. 09. 2018 15.58
+2
Osredotočil sem se na NYC, ker sem daljše obdobje živel tam. Marsikaj bi se dalo napisat, med drugim tudi to, da so takrat komentatorji namesto lajkov/dislajkov napisali dejanska mnenja. Danes je "argumentiranih debat" vse manj. Eni so se naveličali, mlajši imajo pa tako ali drugače drugačen "mind set"....
Cisto na hitro
15. 09. 2018 07.41
+35
Tale kriza traja že 10 let. Pri nas pa od leta 1945 dalje in ni je še konec.
borec91
15. 09. 2018 09.01
-10
Ate_ist
15. 09. 2018 09.04
+8